Владата на Република Северна Македонија го објави предлогот на француското претседателство

Discussion in 'Политика и настани' started by Bratot, Jul 1, 2022.

?

Дали го поддржувате францускиот предлог?

1. Да

8 vote(s)
    3.7%
  2. Не

166 vote(s)
    76.9%
  3. Не ме интересира

12 vote(s)
    5.6%
  4. Не сум информиран/а за што точно се работи

30 vote(s)
    13.9%
  1. shiro

shiro Истакнат член

Одење на протест за мене не е влог, туку должност. За други можда не е и не ги обвинувам. Срам би ми било да сум индиферентна за земја за која луѓе гинеле и дале живот за да ја имам слобода.

_beautyy_, Bitter-Sweet and Tanjamm like this.
  2. Noranora

Noranora Истакнат член

Јас пак ќе повторам, за земјава што била некад вреди. За ова што е сега (ЗА СЕБЕ) не сум сигурна дали и колку вреди и колку постои шанса за оправање.
    И не очекувам мојата земја да напраи ништо за мене, освен услови за ЖИВОТ. Што сите ние ги заслужуваме.

nena2010 likes this.
  3. shiro

shiro Истакнат член

Знам, оправдано е да си огорчена. Колку има шанса за оправање, ќе видиме во следните 2-3 децении. Ако не не избришат од карта до тогаш, најверојатно имаме шанса.

Tanjamm and Noranora like this.
  4. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Со евтина работна сила...

Tanjamm and fana like this.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Патриот кој се изјаснил за Бугарин,иселен во Италија каде живее и работи протестира на фејс да не се прифати предлогот:drunk:
    Со тоа што нема да бидеме “руски” во регионов.

Еве.
    Високо образован човек со еу пасош тешко да биде ефтина работна сила.
    Но ако е со македонски може да биде ефтина работна сила.

Ahoy likes this.
  6. VDT2906

VDT2906 Популарен член

• А, зошто образован човек со Македонски пасош да биде евтина работна сила не е способен за повеќе ако има Македонско државјанство?

Last edited: Jul 10, 2022
    Amellie13 and SeaMermaid like this.
  7. fana

fana Форумски идол

А руски сме?
    Како?
    Со то шо ги избркавме сите амбасадори и шо воведовме санкции против нив? Ние замисли НИЕ им воведовме санкции на Русија.
    Толку сме загреота шо сето ова е само и само да не избришат како нација да не постоиме.
    Им се прди нив за нас.

8. Bratot

Bratot Популарен член

Сите ли се со бугарски од тие што протестираат?
    Не треба да бидеме поданици на никој.

Ana Marija 1 likes this.
  9. Elennaa

Elennaa Популарен член

Со оглед на тоа што е ставено знакчето на емисијата на сликата, пробав да го најдам видеото.

За говор на омраза се збори негде од 42 минута. Како што забележав јас, не е негов цитат, испревртен е сепак. Во видеото спомнува за судски случај од минатото, а не како ќе се постапи во случај на говор на омраза. Можеби малку меѓу редови го кажува, или кој како ќе сфати...

10. Kanya

Kanya Популарен член

Морав да ве цитирам бидејќи мислењата ваши едноставно сами се побиваат. Најнапред цитирате историја од Интернет. На нет и јас можам да седнам и да напишам историја што нема да значи дека е вистинска. Она што е трагично е што верувам дека сте доволно млади и сте учеле во Македонија, а не Југославија и со самото тоа сте учеле историја на Македонија, а не на измислена творевина како Југославија.

Второ и уште многу поважно, античките Македонци и она што вие/историчарите пробуваат да го наметнат како словенски Македонци се потполно ист народ. И тоа не го кажувам јас туку едноставно историјата го покажува и докажува.

Најнапред името словени (по старо славјани) потекнува од зборот слово што значи буква/дел од азбука/збор и се поврзува со кирилицата (најнапред глаголицата па потоа кирилицата) и со народот кој ја создаде и крајно со народот кој ја зборува (бидејќи не секаде пишува). Иако спорот на Бугарија започнува токму од овој дел на историјата со Македонија, мислам дека нема потреба да објаснувам кој и каде ја создаде глаголицата, а потоа и кирилицата. Делот каде што се прави забуната е словени и старословенски јазик. За нас како Македонци и во нашата историја, како и за оние кои ја создале азбуката целта беше христијанизација - односно прифаќање на христијанската религија на сопствениот домашен јазик. Иако имаше обиди од Грците и Латините, народот на овие простори не ги разбирал и одбивал да им биде проповедано на туѓ јазик кој не го разбираат (особено грчкиот заради предходната историја), што довело до нова азбука. Значи за нас како Македонци, и уште поважно за Латините, Грците и Арапите (Сетете се на Сараценската, Хазарската и Моравската мисија) полесно било тој народ (кој е составен од различни народности и етникуми бидејчи нема да се само Македонци) да го наречат словени (славјани) бидејќи од тој момент ќе започнат да примаат христијанство на друг јазик и азбука. Сигурно знаете дека христијанството не секаде е прифатено по желба на населението туку некаде било наметнато со политичка позадина. Пример за тоа е Русија која е еден од индиректините (да не напишам директните) виновници за денешниот спор со Бугарија и ветената Сан стефанска "Голема" Бугарија, како и за неправедното да не напишам расистичко користење на зборот словени (за ова во друга тема).

Втор и многу поважен дел од историјата, кој бил воведен во Југославија е делот со Словените од зад карпатите, кој е потполно погрешен. Според таа историја се верува дека населението наречено "словени" доаѓаат од местото зад карпати и се населуваат на Балканскиот полуостров но не и Грција и ако не грешам тоа се случува во 6ти и 7ми век од нашата ера. Логички ако тоа население еве дошло и се населило на овие простори, која е потребата 1 век подоцна истото тоа население кое е писмено да се опсменува по втор пат, и што се случило со античкиот народ на овие простори? Второ и многу поважно, историски многу поголеми војсководци ја опустошиле средна и западна европа во вековите кои доаѓаат (особено среден век) и иако сакале не дошле на балканскиот полуостров заради природата која ги спречувала. Или можеби словениве од зад карпативе кои се опишани како варварско племе (особено во историјата на средна и западна европа) биле многу напредни, а потоа еден век подоцна маѓично уназадиле?
    Трето, бидејќи генетскиот код на луѓето е многу лесно да се помеша и не може да се добијат релевантни податоци, направена е генеза на животните од Македонија и делот од зад карпатите, резултатот е дека воопшто не се совпаѓаат. Ако, словените од зад карпатите се опишани како земјоделци и сточари, зошто си ја оставиле стоката и главниот извор на храна на пат кој сигурно траел 1 век?

Не само мојата логика, туку и на ценети историчари, е дека кога создаваш нова држава од типот на Југославија и имаш разни националности и етникуми кои треба да ги обединиш им даваш нешто кое е заедничко и до кое треба да се држат. Да се разбереме не кажувам дека ете тој дел од "зад карпатите" не се населиле на овие простори, туку дека не било во толку голем дел како што се кажува и немале посебно влијание врз народот кој живеел тука.

Да се вратиме на античките македонци vs словенските македонци односно спорот на Македонија со Грција. Најнапред, 1991 година Грција ни прави блокада и го убедува остатокот од светот дека ние им крадеме дел од историјата односно Александар III е Грк и не е Македонец. За по 28 години подоцна, испратени огромен број на грчки тимови од историчари во Александрија и провинциите Пенџаб (денешнен Пакистан и Индија), да го променат наративот во Македонија е Грција. Нема да должам многу, заради професијата која ја имам, имав можност да ги посетам овие места и да зборувам со кустосите (во Египет се Грци) кои пробуваа 30 години да го направат Грк за на крајот да ја направат Македонија грчка. И тоа не заради тоа што имаа историски докази, туку затоа што некој многу паметен не-македонец не продаде за тој знае за што и колку. Ако имате блииски грци, зборнете со нив и тие самите ќе ви признаат дека Александар е Македонец и ние сме Македонците (ако им дозволи гордоста де) и зошто и које е главниот поддржувач на оваа идеа на Грција.

Во првинцијата Пенџаб и ден денес чуваат историски реликвии од времето кога Македонија владеела со тој дел (по смртта на Александар уште неколку стотици години неговите војсководци владееле, империјата е поделена на 3 делови за потоа повторно да потпадне под Персија/Индија/Римско Царство... Уште поважен момент е влијанието кое што го имале врз архитектурата и јазикот. Има зборови кои и ние ден денес ги користиме, а ги превзеле во нивниот јазик. Односно, многу е полесно да се докажи кој е Александар и кое му е потеклото само треба добар тим од историчари, нешто што МАНУ нема намера да го направи во овој век. И уште поважно да се објасни поврзаноста на македонскиот јазик пред и по светите браќа Кирил и Методиј.

Она што на западна европа и боде очи, особено Германија и Ватикан е што токму заради глаголицата подоцна кирилицата, тие немаат влијание врз цела источна европа и 80% од балканскиот полуостров. Иако, забораваат дека да не беа токму светите браќа Кирил и Методиј, Ватикан а со тоа и западното римско царство и државите кои произлегоа од него немаше ни да постојат бидејќи тие го користеја христијанството како политичка мерка за да си ги зацврстат кралствата/царствата, а во тој период христијанството им беше климаво се до појавувањето на светите браќа и телото на првиот папа.

Она што мене лично ми обде очи е негирањето од Македонците на своето и желбата да бидат нешто што не се. Очекувам од западна и средна европа како и грција да не негира нас како Македонци бидејќи многу пати сме им помешеле лончиња и сме им го превзеле влијанието без ние да имаме било каква економска корист, она што тие го посакувале но не го добиле и сеуште не можат да го преболат 1 000 и кусур години подоцна.

А да ќе заборавев, ете го променивте името, некои од вас јавно кажаа дека гласаа за промена на референдумот, и иако ви беше ветено не влеговте во Европска унија. Ја продадовте црквата пред месец дена и по втор пат во историјата се откажавте и ја извисивте Македонската дијаспора. Она што за вас значеше помирување со вашите "браќа Срби" за Македонската дијаспора значи дека јурисдикцијата ја предадовте на Српската црква. По втор пат во историјата на светот една држава се откажа од својата дијаспора и од правата кои ги има. Еве сега Бугарија дојде на ред, бидејќи кога веќе 2 пати продадовте ќе дојде и 3ет. И да по Бугарија, ќе ви кажат за Србија и Србија ќе си дојде по тоа што и е ветено.

Она што политичарите го знаат е дека датум нема до 2028 ако не и 2030, уште колку имате да продавате, и дали мислите дека ако влезите во ЕУ магично ќе почнат да врнат пари? Особено вие @Cosmi кои кажувате колку пари ќе добие Бугарија и Хрватска, бар кажете колку пари и каква инфлација ќе има т.е веќе има во овие земји по воведувањето на еврото особено во Хрватска јануари 2023. Никој не дава пари во ЕУ ако не се со "крв заработени". И не @Cosmi најголемиот дел од Македонската дијаспора живее во преку океанските земји, а не во Европа.

Предлогот на Франција, е идеален начин да се прикрие фашизмот кој по 2014 повторно зеде замав во Европската унија (бар не во прикриена форма), идеален начин Бугарија, а со тоа и Германија, Франција и Британија да ја исчистат дамката од историјата и неправдата која ја направија врз нас, а со тоа да се спасат од репарациите кои треба да ги исплатат врз оштетената страна. И иако мислам дека долго го подготвуваа сега е плодна почва за таков договор имајќи во предвид дека Бугарија ќе добие поддршка и од ЕУ и од Русија за спроведувањето на овој договор.

И да, оставете го Македонскиот народ конечно да се сплоти и да им покаже на големиве дека нема веќе да ја наведнува главата за празни ветувања бидејќи разбра дека на ЕУ не не сака и ќе поставува невозможни услови на долг рок. Наше е да останеме доследни на Македонската борба и да не се продадеме за ништо.

@JuLleE прашање на време беше кога некој ќе го изнесе ставот на СДС и Фрчкоски за Гоце Делчев. Интересно е што СДС и членовите и ден денес не ги сакаат создавачите и истакнатите дејци на ВМРО и некако магично ги поврзуваат со своите ривали во ДПМНЕ. И да намерно не пишувам М во 2 те партии бидејќи во 30 години ништо добро за тоа Македонски не направиле. На темата, до таа мера не ги сакаат што се обидуваат да ги сквернават. Прва теорија беше дека Гоце Делчев бил во љубовна врска со кумата, која не беше прифатена пред членството на СДС, еве сега имате нова дека е силувач, што ќе е следно дека е педофил? А тој имал венчален прстен за љубената која нити била малолетна нити била во семејни односи со Делчев.

Ако добро се сеќавам, мислам дека сте правник, и ако толку слепо му верувате на Фрчковски како членство на СДС, побарајте да се тргне алинеа 4 од устав потоа верувајте му.

11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

@Kanya јас сум бивш член точно, ама овој податок не го знам од Фрчко. Еве прв пат слушам дека и он го зборувал истото.
    Патем, никогаш ама никогаш не би промовирала партиски став и на форум особено би го споделувала. Едноставно немам корист, второ што и кога имав не се согласував и не делев.
    Затоа не ми препишувајте на бивша определба.
    Друго, јас сум иселена, јас живеам во ЕУ држава, искрено може да ми биде сеедно дали Македонија ќе прифати или не, искоментирав мој став.
    Не ми се допаѓа предлогот ама ете би било лицемерно да кажам, не ви тррба ЕУ, кога јас лично се пишав бугарка за да живеам во ЕУ.

Ahoy likes this.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Имаме руски опозициони партии.
    Зошто па да не ги избркаме.
    Ние сме Еу ориентирани согласно тоа тераме нивна политика.
    Кога ќе дојде Левица на власт ќе тераме проруска политика.
    Тоа ако сме Германија.
    А бидејки не сме, малку невозможно.
    @Kanya
    Нема никаков пишан доказ за поврзаност на антички Македонци со словенските Македонци.
    Ниту дека Александар бил Македонец.
    Да не веруваме во митомании.
    Тоа нема да ги храни идните поколенија.
    Црквата не е продадена.
    Хрватска колку ќе има инфлација не знаеме.
    Имаме и ние.
    Она што е битно се фондовите.Тие ке имаат помош,ние не!
    Ние ќе позајмуваме.
    Ама ајде ќе фантазираме и ќе бидеме најголеми Македонци на свет.
    Ти зошто гордо не остана тука ко права Македонка да го браниш Александар,Гоце сонцето од Вергина ,јазикот и црквата.
    Ама од тука со наши услови.
    Туку си замина на запад за подобри услови за живот.
    Утре мислиш твоите деца ке ги интересира Александар и Гоце?!

Не знам како не ви е јано дека од овој народ и држава нема да остане ништо и никој ако останеме изолирани.

M.B., malerozna, JuLleE and 1 other person like this.
  13. Kanya

Kanya Популарен член

@JuLleE невистинитиот став за Гоце Делчев што го изнесе тука започна од СДС со дотичниот што го споменав, кој проба и за други дејци да наметне лаги ама не му поминаа најнапред во членството, а потоа и надвор од него. Фракциите во партијата вие самите си ги знаете не сум партиски определена но вакви личности се страм и не треба да се уваживаат.

Второ, тоа што ти си се одлучила да се одселиш и начинот т.е патот преку земање на бугарски пасош е лично твоја одлука. Остави на Македонците во Македонија да одлучат за себе.

Немој да разбереш погрешно, не те осудувам, знам каква е ситуацијата во Источна Македонија, за осудување се политичарите и политиките кои ја доведоа државата до ова дереџе. Истотака, ти си двоен државјанин и како правник знаеш што и до каде те заштитуваат меѓународните закони.

@Cosmi како нема, прочитај ја новата Македонска историја во Грција и ќе видиш, само што го прескокнаа фактот дека тие не се Македонци и македонците не зборувале грчки.

Кустосот во Александрија една од главните грчки археолози сама изјави дека 30 години бараше да најде дека Александар е грк и на крајот испадна дека е Македонец. Потоа грција смени цел наратив, па сега Маледонија е Грчка. Најлоштото е што не застануваат само на егејска Македонија туку веќе наголемо шират пропаганда за Битола, Охрид, Прилеп и Гевгелија. Тие што се во грција а се Македонци знаат дека на овие градови веќе им дадоа и грчки имиња.

Затоа и кажав, ако Македонија сака да испрати тим на археолози и историчари многу лесно ќе открие што е и како е. Ама на политичарите наши побитна им е фотелјата и парите, па ќе продаваат колки можат и додека можат. Оваа ситуација најмногу им одговара ним.

Црквата е продадена, ако не ми веруваш мене еве има и други тука во прекуокеанските земји.

@bittersweet може еве да каже каква е ситуацијата во АУС.

И да, ако некогаш те носи патот кон Пакистан и започне да врни и грми не се изненадувај ако ги слушнеш истите зборови од локалното население.

Каква црна помош, задолжување е задолжување нема помош без камата. Уште колку сакате до ниво на буџет да се задолжиме (сега сме 60%), а парите да отидат во џеб на политичарите?

Јас каде сум и што сум е лично моја работа, и на запад, и центар и на далечен исток. Фактот што сум надвор не ме прави помалку Македонка од Македонците во Македонија. Сеуште имам Македонски пасош, со македонско државјанство и етникум. И еве ако до толку лично те интересира а знам дека те интересира штом таму запна во сите документи сум Македонка од Република Македонија, која зборува на Македонски јазик. Еден од најважните документи со кои работам доаѓа токму од Франција.

Македонците во Македонија ги условува, а тука бидејќи има држава која штити дава документ како што ќе и наложиш, плус јас лично бев да полагам и да си го земам. Со капслук пишува Република Македонија/Македонка/Македонски.

Ништо како европска хипокризија нели?

И Македонското сум го бранела, го бранам и ќе го бранам. И кога ќе имам деца, ќе знаат од каде е нивната мајка.

И за крај, јас не сум против изолација, никаде не напишав да се самоизолираме како држава. Европска унија е иднината и таму припаѓаме ама не по секоја цена. Она што нагласив е дека конечно народот разбра дека не може на кој ќе му прдне да не прави будали при здрав мозок (се извинувам на изразот) и се крена на протести. И да протестите се пренесени насекаде, од Јапонија па до УСА. И да ви кажам сите се чудат со предлогот на Макрон.

14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Lies, Lies everywhere :D.
    Visokoto obrazovanie avtomatski ti se ponishtuva so pasoshot ili kako?:^)

Za tie shto slabo pamtat istorija, I rado gi povtoruvaat istite greshki, da potsetime- minatiot pat od bugarskite besmisleni baranja, situacija spasija cheshkite I slovachkite politichari.Jer niv ne im e seedno, dali jazikot im poteknuva od staroslovenski ili od starobugarski. So ovaa machka vo vrekja, so srekja kapitulacija.

15. Kanya

Kanya Популарен член

Ако си од Македонија со високо образование по автоматизам работиш во МекДоналдс.

Слушнав и јас за Чесите и Словацоте, може Бугариве ќе им бараат промена на химна, кој знае.

Туку да не збориме многу многу, ја да ги превртам плескавициве ти запржи таму компирите, јер МекДоналдс :D

16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Така убаво нема.
    Не знам каква врска има ова што го пишуваш,никој не знае каков јазик зборувале.
    Ние Македонцте не сме никакви потомци на античките.
    Нема никаков доказ за тоа освен во митоманските мозоци.

Да се докажуваме дека се потомци на Аце и античките.(facepalm)
    За посериозна те сметав.

Нема што да се докажуваме,црквата Вселенската Патријаршија конечно ја призна.Дијаспората останува под МПЦ-ОА.

Па европските државички земаа помош и за ковид,ние ситна боранија.
    Во европски држави градиш пат од точка А до точка Б и за таков проект црпиш од предвидени пари што ти следуваат од европски фондови.
    Ние пошто немаме пристап до истите ке се задолѓуваме до бескрај и ке се докажуваме за антички.

Не е важно каде си,печалиш леб надвор од МК, за иднината на МК ке одлучат децава тука што учат и работат,дали ке докажуваат антика или ке имаат повеке можности.

Која е алтернативата?
    Кој тоа се чуди и колку е релевантен да се чуди..

Last edited: Jul 10, 2022
    Ahoy likes this.
  17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Да?
    Навистина е исто призната диплома од земја на ЕУ и европски пасош со диплома на Уким и да речеме економски факултет и мкд пасош?
    Имаш право лаги насекаде.;)

nena2010 likes this.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ne znam so kogo me merele, znam kolku me izmerile;). I mene, I site moi prijateli.
    Inaku od lepota site sme zaminale, I jas, I taksistot od Kosovo l recepcionerot od Grcija, I bugarkata shto ostaila dete vo Bugarija...I seto toa nema vrska so temava...aj da mu se vratam na ajvarot, dosta beshe tolku godini vo McDonald's, otvoriv nacionalen restorant @Kanya ;)

Ordinary, Kanya and Lianna Anna like this.
  19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Ама каква врска има одговоров зошто сте заминале?
    Прашав колку се еднакви економски факултет од Скопје и мк пасош и економски од Виена и еу пасош на пазар на труд?
    Само ако се лажеме се еднакви !

20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ne prasha, reche visoko obrazovan covek so mk pasosh lesno moze da bide evtina rabotna sila. A I so mk pasosh moze da diplomirash vo Viena, mislam 600 evra semester beshe ko proveriv posledno. I pak ne razbiram kakva vrska ima toa so temava- bugarija I nejziniot nepristoen predlog.

_beautyy_, fana, Ordinary and 4 others like this.