Владата на Република Северна Македонија го објави предлогот на француското претседателство

Discussion in 'Политика и настани' started by Bratot, Jul 1, 2022.

?

Дали го поддржувате францускиот предлог?

1. Да

8 vote(s)
    3.7%
  2. Не

166 vote(s)
    76.9%
  3. Не ме интересира

12 vote(s)
    5.6%
  4. Не сум информиран/а за што точно се работи

30 vote(s)
    13.9%
  1. Kanya

Kanya Популарен член

@Cosmi тогаш античкиве македонци испарија или како беше другата теорија?

Добро еве нека не сме антички тој дел секако го продадовте а гледам и се повеќе граѓани се убедени, црквата и таа замина, еве сега јазикот за што? За ова .....

Голема си нема потреба јас да те учам ама еве те молам објасни ми кој ти дава пари без работа? Кој е мајндсетот, ќе влеземе во ЕУ и одма пари ќе врнат? Навистина?

Второ, европските држави си поделија парички од нивниот европски буџет, т.е од данокот кој го плаќаат. За сите останати помошта е задолжување. Ако не ми веруваш еве побарај колку е задолженоста на Хрватска која толку ја истакнуваш и дојди кажи. Или не, уште подобро колку и каде е задолженоста на Грција.

Пари во Европа никој не дава а да не ги вратиш со крв. Така било, е и ќе биде.

Трето и уште многу поважно и јас и ти и сите тука што се, знаеме дека колкава сака количина на пари во вид на како што викаш ти помош се направи во Македонија сега и во наредните 10тина години, тие нема да завршат таму каде што треба (во рацете на народот и цикличната економија) туку кај политичарите. Тоа е јасно како ден не само на нас туку и на ЕУ. И нити еден ама нити еден човек од демократска развиена земја од тип на Белгија, Франција, Холандија ју нејм ит нема да работи за данокот да му иде како помош во Македонија. За ова ти гарантирам.

Јас знам што зборувам и пишувам, и сум сериозна бидејќи и самиот француски представник во Македонија ни кажа дека Балканските земји членки на ЕУ се под притисок на ЕУ (читај Франција, Холандија, Белгија и Германија) и не сакаат ние да сме во ЕУ до 28 ако не и 30та. И тоа е факт. Бидејќи ако не е Грција ќе е Бугарија, па ќе е Хрватска, па било која друга стави по избор со ново невозможно барање.

Утре ќе им текне на Холандија дека сме марсовци, што ќе направиш ќе се пишеш како марсовец за влез во еу? Па потоа ќе гледаш циркуз како Германија кажува дека не може да сме марсовци од Плутон сме....

И тие знаат кои сме и знаат зошто не негираат и која им е целта. Наше е да не подклекнеме, ама еве по неуспешниот референдум 2018 и невлегувањето во ЕУ гледам има уште оптимисти дека ако нешто продадеш ќе добиеш.

Колку јас што знам ЕУ не треба и не смее да биде пазар.

Бидејќи еве се дрзна да кажеш дека надвор печалам леб ако добро се сеќавам ти си outsource значи и твоите пари како што велиш ти доаѓаат од надвор. Економски гледано не е важно каде печалиш, важно е каде трошиш, а колку што знам девизниот прилив има висок процент во Македонија.

За идните мои деца нема да коментирам, знам точно и по кој закон што им следува, кои се правата а кои обврските, за друго не се интересирам.

И немој сега да почнеш за дијаспората аман. Да вистина е тука парите на дрво но растат и кој ќе дојде пари му даваат. Пари и помош од пари доаѓа од секаде. Ама намерно вака ве лажеме за да не идите, дека тука не чини :devil:( останатите извинете морав :$).

@Cosmi не сум во ЕУ, и да признат ми е факултетот и од мкд и од другата држава. Има тука и со многу други факултети, јас полагав стручни испити пред да ме селектираат и не дрка не ми вреди дипчомата туку дека имаше огромен број заинтересирани. И да многу од признаените факултети не беа примени.

Last edited: Jul 10, 2022
  2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Па зар не може да или не е?
    Отсекогаш биле ефтина работна сила.
    Ако не му е признат факултет што друго може?
    Да, со македонски можеш да студираш никој не рече не можеш но додека со мкд пасош ке плаќаш, со еу нема или нешто ситно.
    еу пасош и еу диплома се бенефит во однос на мкд пасош и диплома.
    Има врска со темава бидејки дел од вас иселениците патриоти треба да ја кажувате вистината, а не дека треба децава да бидат патриоти и да не го даваат знамето,јазикот и не знам што и исто им било дали имаат мкд или еу пасош,да си седат изолирани, а вашите деца сигурна сум и македонски не знаат.

3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Apsolutna vistina kazuvam. Bash vo 40 ka pushtiv link pred nekoja godina, 600 evra semester za so mk pasosh.
    A nashite deca, isto ko I hrvatskite I grchkite I bugarskite po evropa, kje imaat drug jazik I pasosh, oti isto ni vredat balkanskite pasoshi, bile eu ili ne, seedno. Za zal.

4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Како што реков Црквата не е продадена,туку признаена, а за антички Македонци е општопознат поим дека нема докази и извини ама многу ми е смешно да дискутирам на оваа тема.
    ЕУ не чини и ке се распадне .Кој француски претставник во Мк жити се рекол не сакаат да сме во ЕУ,се изредија тука куп претставници на Еу дека мора и треба да влеземе во ЕУ.Нивна стратегија е да ја поклопат Русија.
    Кој рече дека ке даваат пари без работа?
    Ке даваат ама и ке гледаат кај им одат парите,нема Мијалков и сличен на нему да купува станови.
    ЕУ им го финансираше Пељешки мост во Хратска со нивни пари на св.никад немаше да го напраат.
    Негираш црпење на еу фондови.Погледни ја Романија.Аман со вас ееу скептици.Па за ковид пандемијата имаа само фонд за самопомош на членки од 672,5 милијарди.
    Ние што имавме?
    Да не одиме во Еу,не врнат пари таму,да докажуваме дека сме потомци на антички Македонци ,а во меѓувреме да се снаоѓаат младиве ,така?

Ahoy likes this.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Повторно не се разбираме.Да,точно можат да студираат надвор и да плаќаат додека со еу пасош децата имаат приоритет и нема да плаќаат.
    Ама ако немаат пари нивните родители да платат да студираат во Еу ,утре нивната мк диплома и мк пасош не вредат ништо на тој пазар во конкуренција на деца со еу пасош и европски универзитети.
    Односно нивната иднина е во старт со ограничувања.
    @Elennaa
    Знам но рејтингот на УКИМ го демантираат наши успешни експерти нИз светот кои ете зеле бугарски пасош за да им се отвори патот,бидејки без тој пасош не би успеале.
    Затоа е битно земјава да не биде изолирана.
    Ние како генерација бевме и незамсливо ми е денешни генераци на 20 години да останете исто ко и ние.

Ahoy and tessie like this.
  6. Kanya

Kanya Популарен член

Она што веќе го кажав и ќе го повторам за последен пат е дека не го негирам нашето место во ЕУ но не смееме да им дозволиме да ни се покакаат на глава само затоа што мислат дека им се можи. Затоа и кажав дека не треба сега во ЕУ и не по секоја цена. Секако за кратко време членството ќе го превземе Чешка.

И не, самостојна и демократска држава не се прави со овој ќе ми направи мост, оној ќе ми направи пат, оној ќе ми направи зграда.... Во самостојна и демократска држава сам си правиш се и сам ги уживаш и правата но и обврските кои произлегуваат (а кои сите ги подзабораваат).

Затоа коментирам на темава за последен пат дека кога веќе народот конечно се свести и увиде дека дрка никој нема да дојде и да помогне туку кој и да дојде ќе биде за негова корист, оставете да се избори до крај.

Не сакам да навредам никого, ама не сакам мојата земја да влезе во ЕУ како нешто што паднало од марс, како дете што чека лижавче, оти ако еднаш не земат под нозе до крај ќе им сме под нозе. Не треба и не смее Бугарија, Романија и Хрватска да ни се пример кога не се добар пример.

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Биљо сега од инает зборуваш. И сама знаеш дека бугарски или хрватски пасош не вреди исто со нашиот.
    Со мк ко прво аплицираш за виза, со овие две само за дозвола за престој. И толку. Ти треба само пасошот. За мк пасош еден куп документи. Привилегиите и останатите работи не ги ни спомнувам.
    И за работа е многу полесно. На пример, има кадар едниот е со бг пасош, другиот со мк, што мислеш кој ќе го земе? Да не се лажеме.
    Прават визи многу европски држави, како за ефтина работна сила, така и за високо образован кадар, ама е потешко и поскапо.
    Нашиве студенти ќе завршат во Виена, ама еве после мора магистерски, па работа за да добијат виза. Затоа многу студенти вадат бг пасоши.
    Ова е жива вистина и реалност.

Ahoy, WildMk and Cosmi like this.
  8. malerozna

malerozna Форумски идол

Ќе ти докажува дека успеала, ни кажува кај завршила, ни како виза зема, ни па кај живее. Ама Европа е.
    Еве јас не сум во Европа.
    Без ЕУ пасош, шансите ти се мали. Освен виза ако не земеш, за skilled worker visa. На толку италијани, шпањолци, португалци, грци, бугари и романци, сите со признаени дипломи, да земат да спонзорираат македонец, шанси нема. Има де, неколку луѓе на 100 000 апликации :drunk:

На темата, она кога лопов каже, држте лопова.
    Бугар протестира против бугаризација. Блокира пат со бугарска кола.
    Луд, збуњен, нормалан.
    И да, има над 150 000 со пасоши, иселени се.
    Споредете си пописот 2001 со лани и ќе видите истокот кај е

Last edited: Jul 11, 2022
    Ahoy, WildMk, Mantub and 2 others like this.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Многу наивно размислуваш.Баш им се може.
    Отсекогаш така било.

А реалоста е дека не можеме сами да направиме самостојна,зрела и економски независна држава.
    Такви во Европа и не постојат поради присуството на ЕУ или поврзаноста со неа.
    Никој сам не прави сам ништо.Како не е битно кој ти дава пари з а битни проекти,поготово кога ги немаш?
    Автопатите во Грција кој им ги направи?
    Во Хрватска исто.
    Ние еден до Охрид не можеме да го доправиме.
    Никој ништо не се свеснал се е диригирано од партии.
    И нека ,не мора сега да отпочнат преговорите,ќе се извртат сите членки по ред ,ке поминат многу год.повторно,важно децава да се изборат јазикот во Бугарија дали ќе ставеле фуснота.
    За десет год.ако не е во Еу Македонија,сите млади што пишуваат на темава ќе купат бугарски пасоши и ќе пишуваат од странство.
    Па тогаш повикувајте се вие на антички Македонци пак.

Ahoy, WildMk and JuLleE like this.
  10. Kanya

Kanya Популарен член

Последно коа проверив грција беше банктотирана, а хрватска е задолжена над 70% од буџет.

Фуснота, многу важен збор во македонскиот јазик и историја.

Последно кога проверив една таква фуснота ставивме август 2001 немој да ми кажиш дека не промени ништо :^). Се вика алинеа 4 стои во устав. Ама фуснота е, така ни кажаа развиениве од ЕУ и малечка ќе е :D.

Една 2001, уште една придавка пред името што ќе промени? Сега уште една за јазикот? Што е следно?

А да, не сите што заминаа надвор особено ЕУ имаат бугарски. Не ги осудувам тие со бугарски, ама има и со Македонски пасоши.

А младата поулација од која и јас сум дел и која толку многу ја споменуваш не оди само ЕУ и тоа не со Бугарски.

И уште ова, од ваквите разединети политики што ги водевте од 91 па наваму и што со папочна врвка се држевте де за србија де за бугарија дека нели братски народ, и попуштавте на се и секому, сме на ова дереџе и имаме вакви политичари. Ете затоа тие млади меѓу кои сум и јас заминаа и ќе заминуваат оти уште чекате некој да дојде и да ви кажи како еден пат да направите. Уште чекате ЕУ да дојде да ви каже какво судство да имаме, какво собрание па која да е претседател/премиер, на која партија да верувате. Се од некој чекате. Чекајќи го Годо...

И ич не ве обвинувам, родени сте и сте растеле во измислена држава, братство единство кое заврши со брато-убиство. И се неправилно од тој систем поднесовте само тоа што треба не. Ако нешто го почитувам е тоа што ги правеше мајмуни и западот и истокот, и докажа дека 80% од светот може да е неврзан и да живее мирно и пристојно.

Ама не, вие избравте партии и членски книшки, и да чекаме да дојдат, да ни кажат како треба оти ние се најглупи сме. Епа чекајте сеа :!:

dunika, Lianna Anna, Rozich and 10 others like this.
  11. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

12. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Ме мрзеше да кратам и да болдирам само дел, ама верувај пари од европски фондови кај нас се користат и тоа на големо. Има еден куп проекти на кои јасно и гласно пишува финансирано од Еу. Работев нешто во врска со бразование, сама се запрепастив колку пари се истурени од Еу кај нас. Е сега има еден проблем. Никој не знае кај се тие пари, ок некое проектче потрошиле 500 евра, а другите? Во џеб. Епа затоа сакаат да се прифати предлогов, зашто знаат дека пак нема да не примат, а сепак слатко ќе ги полнат џебовите со Еу парички.

IRBBB, Tanjamm, Cosmi and 1 other person like this.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Со фуснотата и договорот со Бугарија, нема да влеземе во ЕУ. До 2030 нема да има пристап. Ние имаме куп поглавја што не сме способни да ги завршиме.
    Кога не поканија во ЕЕЗ Стево Пендаровски лично одби да бидеме дел, баш делот со парите.
    Фондовите што сега ги имаме не ги трошиме оти сме неспособни.

И темава не е како во ЕУ со пасош, туку како во Македонија како Македонец.
    Со среќа на сите што се иселија, што станаа бугари, децата им се бугари, ама ве молам кога се зборува за идентитетот, подалеку од темата, оти и својот личен го губите, не можете да зборувате за македонскиот идентитет.

Ова е борба за Македонија, во која не живеете, не ја сакате и своеволно сте признале дека вашите предци с е бугари и вашите деца. За пари. Така што, вие и борбата за Македонија стоите на две различни страни.

Ние ќе останеме на протести, оти за нас не е опција продажба на својот идентитет за пари. Не убедувајте никој дека ќе влеземе у ЕУ ако уште малце не ебаваат. Ако верувавте у тоа, ќе останете уште малце у сексот, не да потрчате по бугарски пасош. Затоа што не верувате дека Македонија ќе влезе у ЕУ, затоа и земавте туѓ пасош. Баш од окупаторот.

Нашите борби оставете ни ги нам, вие вашата ја добивте.
    Исто ко некоја што абортирала па зборува колку е лош абортусот

14. Elennaa

Elennaa Популарен член

Сериозно се напнавте за оправдувања зошто да земеш бугарски пасош.
    Едноставно е - ве мрзело за потешко.

На linkedin тие понемоќните држави од ЕУ молат да те вработат, да ти понудат смештај и сѐ што ти е потребно, дури и да немаш никаков факултет (туку искуство) ради тоа што кадарот им се преселува во помоќните држави од ЕУ.

Пендаровски кажа дека договоров само нѐ држи на некои европски шини, а дека ќе влеземе, да сме живи и здрави. Имате видео, побарајте.

Tanjamm and Cka like this.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Јас учев во Југославија.
    Истата историја ја учевме.
    И кај нас.
    Скопје-Богородица е платен од ЕУ.

Се виде другите како 'помагаат' со автопатот за Охрид.
    Ни надзор, ни ништо, го згрешија... згрешени во умо.
    Оти не им е гајле на кинезите за квалитет, битно им е само парите да ги земат, а на овдешниве шо потпишаа, провизијата.

На ЕУ им е битно каков е автопатот оти и тие го користат.
    Затоа инвестираа во гореспомнатиот.

Last edited: Jul 11, 2022
    Ahoy likes this.
  16. Noranora

Noranora Истакнат член

По се што гледам, тек допрва ќе се зимаат бг пасоши.
    А можда после се и така е нај паметно.

WildMk likes this.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

И на крај ќе ја поделат Македонија, меѓу Албанија и Бугарија.

18. Noranora

Noranora Истакнат член

Тоа не ни бега, па влегле не влегле у еу.

WildMk likes this.
  19. Elennaa

Elennaa Популарен член

Шолц:

Сакам да бидам сосема искрен со вас: Дури и по прифаќањето на овој компромис, процесот за влез во ЕУ нема да биде лесен. Ќе има и други пречки кои ќе треба да бидат надминати. Но, јас исто така ви велам: Заедно ќе ги совладаме задачите кои ни претстојат.

Иначе да, Пендаровски исто така напомена дека не мора да значи дека овие се последни барања од Бугарија.
    Сѐ ќе зависи колку пати ќе се смени власта во Бугарија во текот на овие преговори и што ќе бара следниот што ќе дојде на власт.

20. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Се чудам како некои мислат дека на ова ќе останеме. Ова е само еден(прв) чекор кон грабење и распарчување на Македонија, поточно уништување. Ќе почнат полека, еве ова им е прво, после ќе почнат друго да си бараат, па трето, па после Албанија ќе се приклучи и во недоглед. Ако ова им го прифатите, не поддржувате ЕУ, поддржувате уништување на Македонија, тоа е проблемот.
    Сите сакаме ЕУ, сите сакаме подобри стандарди и живот, ама не по цена да се изгубиме себе си и она што е наше.

orevokrsacka and Tanjamm like this.