Владата на Република Северна Македонија го објави предлогот на француското претседателство

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Bratot, 1 јули 2022.

?

Дали го поддржувате францускиот предлог?

1. Да

8 глас(а)
    3,7%
  2. Не

166 глас(а)
    76,9%
  3. Не ме интересира

12 глас(а)
    5,6%
  4. Не сум информиран/а за што точно се работи

30 глас(а)
    13,9%
  1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.638
    Допаѓања:
    121.848
    Јас едно знам. Опозицијата можеше да направи многу, ако гласаше ПРОТИВ, ако не извегашенод седница ко пичка под кошула. Ама мама Урсула фојде им даде по две три воспитни на Мицко и Апасиев и ? Јас што не сум политички определена, ќе кажев прв пат дека имаме вистинска држава а не пиони кои прават циркуз за птед народ а гледаат да спасат свој газ. Еден да имаше муда да видев да притиснеше Против!! Од било која партија. Еден да седеше да притиснеше ПРОТИВ!

На violetblue и WildMk им се допаѓа ова.
  2. Krisssss_93

Krisssss_93 Активен член

Се зачлени на:
    1 мај 2022
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    136
    Господе боже, ако гласаа ќе им дадеше дополнитрлна тежина.

Сега сфаќам дека сум се објаснувал со некоја што нема никакво познавање од право, закони и политика :(

На Ева33 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.335
    Допаѓања:
    29.192
    Јас сум од тие што го поддржуваа Преспанскиот договор а предлогов сега не. Има огромна разлика. Грција бараше едно конкретно нешто и кога и' го дадовме го тргна ветото. Дали биле во право? Според мене, сите држави треба да си го извадат газот од минатото и да вреднуваат стабилизицазија во регионот пред тоа, така што не, не мислам дека беа во право. Ама исто така сум свесна дека Македонија е екстремно немоќна држава, и се лажеме ако мислиме дека на патот до оправање ќе немаме никакви жртви. Не се десило и нема да се деси. Затоа и сметав дека вреди жртвата за името.

Ама ова со Бугарија не вреди. Бугарија сега бара да може да извади сè што сака од ситуацијата. Како да ти се појави духот од Аладин и да му побараш бесконечно желби. :^) И ова не е океј. Ние си го дадовме својот дел. Покажавме дека сме сериозни за членство во ЕУ. Која друга држава побогу би сменила име за тоа? Покажавме дека сме спремни желбата за прогрес да ја ставиме зад гордоста и опседнатоста со историја, ама ова би имало смисла само ако и другите го направат истото. И не го поддржувам ова не зашто сум патриотка (не сум ич), туку зашто ниедна држава не треба да бара и да добива толкава контрола врз друга држава.

И друга причина поради која не го поддржувам потпишувањето е што ќе ги раздразни националистичките чувства кај луѓето тука, ќе ги принуди да ја тргнат оваа власт и да паднат во прегратките на другата и ќе го зголеми евро-скептицизмот кај луѓето (веќе јасно гледаме дека се дешава, и не можам да ги обвинам). Е тогаш ќе си гледаме пак реклами против абортус на ТВ и ќе имаме одлична шанса да станеме следната Полска и Унгарија. Ама не гледам излез од ова искрено, едниве гледаат да се дограбаат до власт, другиве потпишуваат нешто што никој во државава не го сака и така. Ќе ги гласаме додека не оплескаат доволно да ни скурчи па да мора помалото зло да го бираме, и така до недоглед... :o:

На KateKane, Srckata28, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.638
    Допаѓања:
    121.848
    Амин!!! Амин за секој напишан збор!!

5. Krisssss_93

Krisssss_93 Активен член

Се зачлени на:
    1 мај 2022
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    136
    Епа да ама народов место да верува во приказни треба да бара промени, а ние 30 години чекаме ЕУ да дојде и да не средат :(

Ние треба да си гледаме за нас и да ги принудиме политичарите и да престанат пола од луѓево да гледаат име на партија па со тек на време ако имаме среќа може ќе добиеме и трета и четврта опција.

Ако имаме повеќе конкуренција ќе почне подобро и кога 80% од луѓето нема да се молат за парче леб, е тогаш може да збориме за ЕУ и за да правиме што треба за да влеземе, секако во таква положба ЕУ нема да биде на страна, чист пример е Швајцарија која ЕУ со години ја моли, али пошто се доволно моќни им се може.

П. С тоа што го кажував погоре ти го срочи во еден добар коментар.

6. Hacon

Hacon Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    540
    Преспанскиот договор беше почетокот на овие проблеми.

На Billy Idol, deskarada, Tanjamm и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Krisssss_93

Krisssss_93 Активен член

Се зачлени на:
    1 мај 2022
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    136
  8. Krisssss_93

Krisssss_93 Активен член

Се зачлени на:
    1 мај 2022
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    136
    Епа еднаш ко ќе го дадеш га..т после тоа сите ќе сакаат.
    Исто и сега, сега се бугарите, утре србите, после може албанија, па кој и да е во еу пред нас ќе бара нешто

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Таму читавме.

10. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    #ИметоЛиЌеНерани
    #ГоцеЛиЌенеРани
    #НикојВоСветНеСеЗамарасоИсторија
    #МевотДаМиЕПолн

Не, Вајлд. Гоце Делчев, името и историјата нема да те нахранат.

Ќе те нахрани тоа да одиш и да најдеш работа наместо да дремеш цел ден на форумот и да солиш памет.

Мене ЕУ не ме храни, туку сам се хранам. Секој ден, затоа што работам.

Такви сте вие деца потомци на комунистички функционери. Некогаш Белград ве ранеше, сега Брисел ќе ве рани. Вие униите ги доживувате како банкомати и тендери. Наместо сама да се помачиш и да си создадеш работа.

На Tanjamm, Waverly Raven, _beautyy_ и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Не си политички определена, а сите ставови ти се поклопуваат како на Бихачка некој да ти ги пишувал.

Да, да, еве сигурно поверувавме.

Ќе излезеш ли на референдум да гласаш против Францускиот предлог? СДСМ ќе бојкотирале референдумот.

#НенаВоНедоумицаШтоЛиСега
    #ИметоЛиЌеНеРани
    #ИГоцеДаБешеЖивЌеГласашезаФранцускиотПредлог
    #СамоВоМакедонијаПростиВмровциСеЗамараатсоИсторија
    #ДајтеНиЛебНаместоИсторија

Последна измена: 23 јули 2022
    На _beautyy_, orevokrsacka, Ева33 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Misli si, ako ti e polesno taka.

13. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.423
    Допаѓања:
    2.691
    Иначе како е? Од небото ни паѓа?

На Tanjamm и _beautyy_ им се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Не директно, ама индиректно, ни пружа доволно безбедност и гаранција, за да не сме ко земјите од Афика, Југо-Западна Азија и Централна Америка.

Среќа невидена имаме што сме на Европскиот континент.
    Со овој капацитет...?
    Немаше ни да не има.

15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.052
    Допаѓања:
    117.680
    Па не нема реално :)

На Waverly Raven, Anah, _beautyy_ и 3 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    аха.
    Исто е Македонија и Кенија.

17. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Нена, овие муабети се само спинови и не е прв пат да се користат ради манипулација на јавноста.
    Ништо немаше да смени ако опозицијата беше во собрание и гласаше против. Заклучоците со и без нив поминаа. Не, ич не е битно дека ќе имаше х број против. Доволно е што не беа на гласање иако беа у Собрание. Тоа што останува во записник не е само кој како гласал ами и говорите на седница, НЕ-то на Урсула, протестите, фактот дека никој од опозицијата не беше на забавата на Амбасадата на 4ти јули, уште помалку на забавата по повод датумот...нема национален консензус за такво битно прашање. И за разлика од претходниот пат со Преспанскиот, овој пат НЕ-то од обичниот граѓанин ечи.
    Не знам за вас ама, мене ми е преку таквото од воспитни на странци. Ради истите, имаме инсталирано влада каква имаме и носи одлуки какви носи. Среќа на локалните не олабавија од нивните добронамерни влијаења па видовме кој потоп го доживеа СДСм. Следни избори, да нема изигрување на демократијата ко што прават, уште поголем потоп ќе имаат.
    Поважно од воспитните на Мицко и Апасиев што им ги удриле се продадените газови на другиве. Тоа што работат спротивно на нашите интереси.

На ani23, Waverly Raven, Billy Idol и 11 други им се допаѓа ова.
  18. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.487
    Прашајте баба, дедо, прадедо...дали имате убиени некој од семејството од бугарските фашистички окупатори? Да имате, не верувам дека вака ќе размислувате.

Газат врз нас, ама кога некои НАШИ ги поддржуваат тие и не ни се најголемите непријатели.

19. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Оваа ненародна власт ги намалува часовите по Македонки Јазик.
    Целата е јасна пополека малите деца да заборават кои се и што се.

На ani23 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.487
    Може ли да ми пратиш линк да прочитам?