со бившиот истото ми се случи, јас се преселив кај него. После неколку месеци соживот ме праша колку пари ќе му давам као за кирија? а јас на него во тој момент, колку проценти имам јас од куќата? Од тогаш немаше ништо спомнато за плаќање на куќата.
Ова е најреален договор и сигурно постои како опција некако да се изрегулира. Ама многу ретко се прават вакви договори.
Има вакви вистинити каде некоја плаќала со години кирија, а станот негов. Во најмала мера е греота вака да се прави.
Јас не би го направила на дечко ми, доколку сама сум си ја купила имовината. Али ајде нели секој со своето.
Не дека нема, ама ретки се. Треба ептен да ти се поклопат коцки, односно да имаш доволно финансии за пристоен, удобен живот без да ти се потребни кредит/минус/кредитна. Такви во Македонија, нема многу.
Stanot e na bankata dodeka ne go otplatis,si pisuva na imotniot list. Inaku ako ucestvuva zenata otkako ke vleze vo brak so toj covek utre ima pravo da dobie del od stanot,nema da bide 50% tuku pomalku.
Ne e vazno koj sto na imotniot list ako stanot e kupen vo brak i so kredit,stanot se deli na dvajca pri razvod.
Не зборувам за такви ситуации туку за пред влегување во брак. Во смисла, секако ќе се земат, па станот е заеднички и такви некои ти филмови поминуваат пред жената.
Али види има и многу паметни мажи. Зборувам за таквите кои имаат купено имовина пред брак. А ти на пример со голема плата. Па филмови од типот.. што ќе ти е твоја имовина, кога еве имаме заедничка, а притоа само е тој на имотниот лист. Или не инвестирај во тоа нешто акции, инвестиционен фонд имаме доволно не ни треба уште еден стан или куќа. А ќе може да те намести ти не мораш да плаќаш кирија али затоа сите останати сметки ќе ги превземеш. Очи отварање само! Ништо друго немам повеќе да кажам.
I ako stanot mu e kupen na kredit pred brak,pa posle se ozeni i so zenata plakjaat kredit,zenata ima pravo na del od stanot..
прв пат слушам. Не живеам во Македонија али ќе кажам за тука дека не е така. Другарка ми после смртта на маж и, се си зема брат му. Она под кирија. А си инвестираше жената во станот. Али ајде.
Јас се откажав од дечко кој стварно многу ми се свиѓаше и физички и се, додека не дознав дека од 18 г само плаќал кирии и зимал кредит за тоа да плаќа, од 18г до 34 г да ти идат пари само за кирии на некој да му пуниш џеб и да се задолжуваш не ми е баш ок, кредит ќе отплатеше толку години, плус уште некои други работи ми сметаше ми делуваше дека е некој што не знае како со пари, ама зборам за мене и не, не секој зема кредит и не секој во оваа држава живее со кредити, зимање кредит за ајфон и да имам кола ама сакам џип ми е red flag нема од таков човек ништо не знам што толку со тие кредити па кредит за стан е само да работиш за јадење и кредит отплаќање недај боже да треба да идеш да патуваш некаде на одмор
Јас кредит би земала само за здравје. Не ми е во ред кредит за одмор, автомобил, телефон, треба да испружиме нозете колку ни е чергата. Ниту моите, ниту ние не живееме со кредит, ама секој со своето. Штом некој земал кредит за стан пред брак нека си го отплаќа и ако се разведат нека си остане на тој што си го исплатил и чие име стои на имотен лист, ако стои и на жената нека плаќа и таа, а не да плаќа и на крај ништо. Има договор и за тоа.
И јас дефинитивно би се водела од причината зошто е земен тој кредит. Како што прочитав и во некое мислење погоре, доколку е валидна причина, стан,куќа, ете можеби и започнување сопствен бизнис, некаква инвестиција, тогаш би ми било океј и прифатливо, би влегла во брак со таков човек. Е сега пак е премногу индивидуално од ситуација до ситуација, многу работи би требало да се поклопат за да испадне се како што треба, да се работи за океј човек, да е со добар (нормален) карактер, свесен за работите, и да не ме гледа мене како човек со кој ќе дели финансии, напротив.
За последното, секако дека има, ама никоја не размислува за тоа. *** Него што ми текна (малку може офф ќе звучи), да дојде до некое реновирање во домот, мајстори како што зимаат на рака оди после докажи се кој што плаќал. Дал жената, дал мажот. Во групата за правни совети еден куп салтани има, за тоа што луѓе прават и после десет години од реновирање..
Има право на дел затоа што и она учествувала во исплата. Кога кредитот ќе се исплати станот е целосно префрлен на сопругот. А во тоа време они двајца се во брак. Само што поделбата нема да биде 50-50. Ако учествува жената во исплата на кредитот, обавезно со документ. Ние имаме стан со сопругот. Двајцата сме пишани како сопственици. Он зема кредит, ама веќе бевме во брак. Јас сум кокредитобарател. Ако сака нешто да потпише, не важи без мој потпис. Знам жени кои не сакаат да се замараат и само нивниот сопруг се води како сопственик.