Влегување во брак со финансиски багаж

Дискусија во 'Брак' започната од black-angel, 2 април 2025 во 11:22.

1. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.352
    Допаѓања:
    36.766
    Епа ова, друго е двајцата да се пишани како сопственици, друго е само сопругот.
    Има и разни мажи, некои после развод делат и не им е важно и помалку да вложила жената, некои па се' оставаат на жената и децата (ретки се, ама ги има), а има и некои што за инат на жената нема да сакаат ништо да делат и ќе се влечат по судови.

На eliesaab, Трагедијаупмм, Компир Манџа и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.502
    Допаѓања:
    13.358
    Земање станбен кредит, за живеалиште е реалноста во државава. Ова не е ниту ново, па уште помалку фрапантно.

Поретко кој, со кеш, можи да купи стан/куќа.

Секако дека е важно зошто е земен тој кредит, односно причината за тој финансиски багаж.

Впрочем, најважен е муабетот пред одлуката за заеднички живот. Отворени карти и искреност, а потоа секој да си одлучи дали фактичката состојба му одговара или не.

На Snowflake92, CameliaMiller, H.VAGA и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.569
    Допаѓања:
    183.906
    Абе темава е влегување во брак, не излегување од брак:D

На MarijaMi90, Snowflake97, eliesaab и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.353
    Изгледа повеќето се на излезна врата. :rofl:

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.352
    Допаѓања:
    36.766
    Мора да се мисли и за влез и за излез. :D

На eliesaab и Компир Манџа им се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.569
    Допаѓања:
    183.906
    Влези-излези, не се собувај ич:D

На Realist1, eliesaab и Компир Манџа им се допаѓа ова.
  7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.011
    Допаѓања:
    172.727
    Јас не сфаќам како во брак и другиот плаќа или не? Mind you, не сум мажена и моделот по кој сум растена е дека парите се на купче и се прај план за сметки, кредит, храна и слични важни работи. Па од то шо ќе остани се дели по партнери, порано и по деца за потреби кои ги има целото семејство. И вака било пошто дур сум растела било под кирија дур моите граделе куќа и финансиите биле ограничени. И ете остана навиката. И зато ми е тешко да сфатам како оди то едниот партнер да не придонеси во заедничкиот дом? Као неговите 40+ пола одат за куќата, делиме сметки, а јас со моите 40+ купвам јадење? И мене ќе ми останат пари за алишта оти имам помалку трошоци, а него не? :D Тој дел ме буни пред се во поќето мислења иако ја разбирам поентата. И како можам да одберам да не учествувам во кредитот кога сме заедница пример? Знам дека е можи дебилно прашањето ама стварно не можам да разберам. :х

На Gosh, CameliaMiller, Madi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.353
    Ако ми веруваш, имам еден другар што се ожени во јули минатата година. Излеговме неколку пати на кафе и јадење. Ај јас си го плаќам мојот дел, но они? :|:o

Доаѓа сметка и ја зима тој брзо и вика еве мојот дел е 200 дрнари што јадев и пиев, и дава на жена му и и вика ти плати си го својот. Оваа смирено без да зуцне (изгледа така си се договориле од дома) си го плаќа својот дел.

Бидејќи каде што живеат во станот, им е подарок од родителите на другарот, и од целиот стан, само мачето е на жена му. :|

Ова мене да ми го објаснува и 100 пати, нема да го разберам. Но ете, има и вакви луѓе, а те гледам чудна. :D

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  9. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.457
    Допаѓања:
    14.157
    Ако не се направи дополнителен договор каде јасно ќе се нагласи дека она учествува во плаќањето - не следува. Плус кај нас жените вадат од сметка, дават на рака на мажот па он уплаќа. Нема никаков траг во трансакциите на кој обично после сакаат да се повикаат.

Ништо не е замарање ако се сака, сето друго е мачкање очи.

На Aschenputtel, Tanjamm и Anyshka им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.569
    Допаѓања:
    183.906
    Не бе, таман ти е прашањето.
    И постулатите се таман.
    Значи влегуваш во брак со некого. Не со идеја да се разведеш:D. И се станува заедничко, и буџет, и добивка и загуба. Нема ама јас купив млеко, ти купи леб, мислам не станува збор за цимери на одмор. Семејство-заедница двајца возрасни и деца, ако се појават во сликата.
    За развод не дискутирам.

На Gosh, Трагедијаупмм, tina2018 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.086
    Допаѓања:
    20.663
    Ептен ја сменивте темата во друга насока.

Идеален брак кај мене со безрезервна доверба би било ако имаме една заедничка сметка и од таа планираме како да подмириме трошоци за дома, штедење и плаќање кредит доколку има. Тоа е еден мал потег/доказ како сакате наречете го на постабилна врска.

Јас сум роден и тинејџерството го поминав во дисфункционално семејство каде што парите беа проблем каде едниот родител ги криеше и трошеше за свои потреби и слично. Барем знам како не треба. :)

На makakosi, Трагедијаупмм, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.011
    Допаѓања:
    172.727
    Баш. Зато не сфаќам. Дури јас и да не му дам пола за кредитот најбуквално, самото то шо сум работоспособна и клавам пари во семејниот буџет за сметки, храна, средства за чистење и се останато - јас учествувам во отплаќањето. Пошто немало толку комотен живот да има без мене, со само неговата плата, а исти трошоци. И не можам да разделам ова во глата. Не можам да разберам како јас не би учествувала ако сме заедница пошто во моја гла нема врска од која сметка се плаќат сметките овај месец, ионака и другата сметка ја користиме максимално за други трошоци плус заедничка заштеда. И то, за мене, е учество. Зато и прашањето.

На Snowflake92, CameliaMiller, H.VAGA и 6 други им се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.396
    Допаѓања:
    37.305
    Е па затоа пишав да има договор. Во спротивно, ќе има проблем. Да му плаќам јас дел од кредитот и после тоа да не добијам ништо, мало сутра.

Едно е да земал кредит за нешто сериозно - стан, свадба, болест, и др..... Ама за порок, големо НЕ. Таквите мажи не се сериозни.

На Anyshka и eliesaab им се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.779
    Допаѓања:
    18.522
    Зошто? 8)

Не се сите соодноси 50-50. Може да биде 80-20. Или тој што ке нема право на станот, да има лично свој буџет.
    Никок ме влегува во брак за да се разведе, ама често едниот е со прст во уста. Кај нас, најчесто жената.

Ако едниот дал учество, и плаќал 5 години. Ама потоа другио партнер доаѓа и почнува да помага во исплата останатати 20 години. На папир нема ништо, и при развод станот ке е на тој што го купил преф брак.

Ако станот е купен во брак, тогаш е 50-50. Збориме за пред брак.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.457
    Допаѓања:
    14.157
    Скроз исправно, здраво размислување и така треба да функционира еден брак. :clap:

Во главата на мажите поинаку поставено е сето ова. Ако жена не дели на пола кредит, на пола сметки, ама буквално на пола до денар дури и пазарење средства за хигиена (освен влошки - тоа сама ќе си го плати, оти си има циклус) - џабе си работоспособна. Сите модерни семејства се вака.

На Gosh, Snowflake97, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Wojak

Wojak Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    119
    За мене, зависи од намената и големината на кредитот. Да речеме докај 2-3 илјади евра потрошувачки, не би било проблем, ама некакви поголеми, да речеме за патување или некоја "животна желба" како еден колега што земал 10 илјади евра кредит за да иде на скијање на алпите, купил ваква онаква опрема и сега кој знае колку години ќе ги отплаќа тој одмор од неколку недели е дефинитивно неприфатливо за мене кај идна партнерка. Исто не би се согласил да помагам со плаќање на кредити заради коцкање, а и за кредити што поради што на погрешни луѓе прифатила да им е жирант и ја заглавиле.
    Намена за стан, здравје или помош на нејзината фамилија, не би имал проблем со нив.

На Gosh, Трагедијаупмм, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  17. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.885
    Допаѓања:
    25.433
    Зависи за што се земал кредитот . Доколку е во прашање обезбедување на живеалиште ( стан/куќа/плац за изградба на куќа ) , или не дај Боже за здравје ,секако дека ќе помогнам да се отплати , и не прашувам повеќе .

По мене , земање кола на кредит е глупост , исто колку и одмор на Малдиви во најелитниот хотел .

На Трагедијаупмм, SummerGirl и Anyshka им се допаѓа ова.
  18. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    821
    Категорично не би учествувала за отплата на кредит каков и да е штом тоа било пред да стапам во брак, освен недај боже за здравје. А во брак ако треба да земаме кредит со договор и разбирање секако дека ќе си го плаќаме заедно. Толку

На eliesaab и Anyshka им се допаѓа ова.
  19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    13.470
    Кредит за свадба, зимување? Никако. Ова не го оправдувам никако и ова е за мене глупост, да се покажеш пред народот, да се сликнеш на некое познато место и после ќе јадеш маргарин со години? На што личи тоа? Па тоа е незрелост. Исто и свадба, па тоа толку се велича, како не знам што. Ако немаш за свадба, ќе си направиш само регистрација и готово. Другото е лошо менаџирање на пари. А платите во Македонија се како џепарлак, трошоците високи и да должиш и враќаш со години е јамка околу вратот.

На Purpleheart, Anyshka, Stark и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    1.520
    Јас имав кредитна на почетокот на врската му кажав не беше некоја си сума и тој ми се запна по свадбата да ја затворам со тоа шо тој месец не учевствував во домашниот буџет. Тоа значи дека сама си исплатив ? Според мене не..
    После то реновиравме дома и зема на негово име кредитна намерно не сакавме кредит а имаше поголема плата ,секако дека и јас плаќав рати на неа ,секако и дома ги делиме трошоците. Не е на двата платата на куп ама се покриваме еден со друг. Тоа шо ми останува си стои кај мене на сметка и как него исто,дали е правилно не знам ама до сеа ок функционира вака.
    А да враќам нешто за коцка,алкохолизам и сл. не дај Боже ,мислам дека и во брак да сум ќе се разведам а не пак да влезам со некој во брак шо ради порок ќе ме продаде ,не фала.
    Кола јбг еве сеа сакаме да смениме ама јас не сакам да ја продаваме старата и ќе мора кредит да се земе (facepalm)
    Ама баш правевме муабет да не се залетуваме со поскапа дека скапо е и одржувањето не е само земи:!: