Влегување во брак со финансиски багаж

Дискусија во 'Брак' започната од black-angel, 2 април 2025 во 11:22.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.396
    Допаѓања:
    271.377
    Како кредит за кола е ред флег еве не знам, јас пари за кола во кеш да купам не сум имала. До душа веќе години ми е отплатен тој кредит.

Зошто е земен некој кредит ќе ми е многу важно, за станови и куќи има решение и договор (уште 2 или уште 20 години има за отплата?) ама генерално, самото постоење на кредит не ми е ред флег, а коцка, кладилница и сл. ред флег се па макар милионер е, не му треба кредит за тоа да е проблем.

На crimson, Pixi5, DoubleK и 9 други им се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.779
    Допаѓања:
    18.522
    Има кола и кола.

Знам луѓе кои земаа кола на лизинг, од типот 15к евра а реално имаа можност за кола од 5к. Па тие 10к ги исцепкаа на икс години.

На Gosh, eliesaab и Anyshka им се допаѓа ова.
  3. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.086
    Допаѓања:
    20.663
    Веројатно гледале од аспект на сеуште млад човек што прва и важна работа му е да има кола по секоја цена, за да се занесува, а не ја гледа како потреба за да им служи за обврските и потребите што може да ги има едно семејство. :)

Инаку се согласувам со тебе, не би требало да е ред флег ако сте се договориле да земите на кредит/лизинг кола, сепак е потреба.

На eliesaab и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.396
    Допаѓања:
    271.377
    Јас сама за себе си ја купив колата, за никакво семејство, со моите живеев уште. Си го исплатив кредитот, колата уште ја возам. 25 мислам имав.
    Мене кредитот за мојата кола ми беше 5 години, колата ја платив тогаш 7000 евра ако не се лажам. Не ми беше прва кола, знаев што барам (да е што понова и со помалку км, да е ефтина за одржување и да има Х работи на неа).

За мене е потреба, за некој не е, секој со сфаќањата, ама кредит за кола не ми е глупост.... освен некој што нема за зимски гуми, ама купил колиште опасно. Тоа е дебил

Едит: многу работи сум земала на рати, и тоа е кредит ако така гледаме. Посебно техника за по дома. Да живее некој со мене нема да му забранам машина за алишта да користи оти моја си е :D

5. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.874
    Допаѓања:
    9.776
    Јас имам земено станбен кредит, 1 година пред да стапам во брак. Кога го земав кредитот се консултирав со адвокат.
    Имотниот лист е на мое име со прибелешка дека е под хипотека на банката, т.е. се додека не се исплати хипотекарниот кредит станот е на банката.
    Доколку дојде до развод пред исплата на кредитот, се земаат во предвид месеците откако е склучен бракот, до разводот, со претпоставка дека тој период двајцата сопружници учествувале во покривање на кредитот, односно во исплата на станот. Има две опции, тој што не е кредитобарател да добие пропорционална исплата согласно горенаведениот временски период, со што кредитобарателот по разводот си останува со целосно право на сопственост на станот или втора опција да се продаде станот и двајцата бивши сопружници да ги поделат парите согласно горенаведената временска рамка, откако ќе се подмири хипотеката кон банката.
    Законот за се си мислел, за да не треба ние да му ја мислиме на форум :)

На DragonFly22, MilaSs12, Snowflake97 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.588
    Допаѓања:
    6.047
    @eliesaab citaj

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ivanija

Ivanija Активен член

Се зачлени на:
    Среда
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    21
    Ne pred brak e se negovo. Treba da odis vo banka,pa i ti da potpises deka ke go isplacas del od kreditot pa potoa ke se izracuna kolku e negov kolku tvoj. I so advokat. Ne se igraj ke mu go isplatis stanot i posle druga ke si uziva vo toj stan.

На Anyshka и riba79 им се допаѓа ова.
  8. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.457
    Допаѓања:
    14.157
    Тоа и го спомнав претходно, да има документ доколку учествува со исплатата.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.588
    Допаѓања:
    6.047
    Ne mora da ima dokiment deka taa ucestvuva vo plakjanjeto.
    So samoto vleguvanje vo brak ona ucestvuva vo plakjanjeto bez da potpisuva dokumenti.
    Ete pogore obrazlozi clenkata.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ivanija

Ivanija Активен член

Се зачлени на:
    Среда
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    21
    Taka e

11. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.457
    Допаѓања:
    14.157
    Да, ја прочитав внимателно. Според мене еден лист хартија е подобро да се има навреме, колку и вишок да звучи во овој случај. Барем тоа е мојот краен став.

Секако дека законите си ги има, но има и разноразни дупки и сешто се прави.

На Anyshka и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  12. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    1.520
    Да ,да не забораваме каде живееме и дека ако некој сака ќе се обиде и со документи да оспори а не па без...

На Anyshka и eliesaab им се допаѓа ова.
  13. Ivanija

Ivanija Активен член

Се зачлени на:
    Среда
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    21

Прикачени фајлови:

На riba79 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.292
    Допаѓања:
    9.209
    А зошто е глупост, еве јас си земав кола со кредит затоа што ми беше и повеќе од потребна, а пари во кеш да ја купам немав.
    И не земав бесно ауто да глумам елита, си земав нормална кола да ми врши работа, и да е лесна за одржување.

На CameliaMiller, Трагедијаупмм и eliesaab им се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.779
    Допаѓања:
    18.522
    Дали е регулиран соодносот на плати?
    Пример ако личноста што го зела кредитот зема 50к, а личноста што влегува во брак и утре има законско право на дел зема 30к, реалноста е дека првата личност ке го исплаќа.

16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    13.470
    Кола ти треба да за да те служи. Има и евтини коли, не мора да е нешто екстра скапо. Газдата каква кола има, таква само на американски филм ќе видиш. Да не треба кредит да земам за некоја екстра кола, да не орден ќе ми закачат? Да те служи, не мора да е прескапо. Ама на секој чекор има брзи кредити, некој зема пари таму, значи голем број од тие околу вас земале, дали кажуваат или не, друго си е. И не плаќајте туѓи кредити. Многу жени завршиле шутнати после 20 години брак, соголени, изневерени, измалтретирани. Закон има, ама има и дупки во законот, и плус знаете какво ни е судството. Ако 10 години враќате туѓ кредит, после тоа се поболите, останете без работа и ве шутне? Ќе имате време, пари, нерви за да се тужите? Филмска љубов нема никаде, не па во Македонија. Според мене паметни се тие жени што средија и купија живеалишта пред брак, со работа во странство, не со кредит, оти на кредит не е твое дури не го исплатиш, а ќе го исплатиш на старост.

На Anyshka, eliesaab и riba79 им се допаѓа ова.
  17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.640
    Допаѓања:
    128.275
    Не е точно дека во државава нема човек што нема земено кредит или влезено во минус. Има оти не се сите будали да земаат доколку немаат итна потреба (како за здравствен проблем, што е единствена разумна причина зошто некој би зел).
    Човек заглавен во долгови треба да е непожелен оти ќе го заглави и партнерот. Тој нема пари за брак и само ќе продолжи да бара од други.

На Madi и makakosi им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.396
    Допаѓања:
    271.377
    Да бе, живеалиште, кола, апарати кои не се ефтини, сето тоа е неразумно.
    Ако ми цркне некој апарат и истиот кошта 20 000, пример, зошто би ги дала 20 000 одма, или ако ги немам ај да ги штедам додека не соберам.

Едно е да трошиш неразумно, да имаш пороци, да се коцкаш, сосема друго е да обезбедуваш живот на рати, што ниту е само наша појава, светска е, и многу нормална.

На Pixi5, emiliana, MilaSs12 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    13.470
    И пушење цигари е голем порок, а скоро сите пушат. Ако месечно троши по 100 евра за цигари, за три месеци испушил една машина за перење. Што правиме што има луѓе што секој ден имале навика, пивце да си пијат. И тоа се пари фрлени во ветер. Значи побитно е да се труе со цигари, а не да има машина за перење? Бегајте од порочни. Секој порок е лош. И порочните се себични. Морало за цигари да има. Како не. Чудно е што таквите, пушачи, пијандури, коцкари, секогаш наоѓаат девојки, жени, какви и да се тие, па и се женат по 2-3 пати. Значи расипниците се на цена.

На Madi, Anyshka и eliesaab им се допаѓа ова.
  20. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.640
    Допаѓања:
    128.275
    Не е нормална за секого. Не е во ред партнерот да се товари со долгови што не се негови оригинално.

На Anyshka, makakosi, izgubena:) и 1 друга личност им се допаѓа ова.