1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Влегување во брак со финансиски багаж

Дискусија во 'Брак' започната од black-angel, 2 април 2025.

1. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.575
    Допаѓања:
    17.474
    Ќути одвај се омажив со пороков цигари,среќа се најде некој да ме земе.Расипничка ни една,човек од мене не бива

На Mazegin, Pixi5, Dentina и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.380
    Допаѓања:
    13.534
    Ама сериозна сум. Што сакаш прави си. Еве моите финансиски се уназадија од пушење цигари и тоа е сериозен проблем. Зошто да не сум одела со тие пари на часови по пијано на пример? Секој порок е само тег што влече надолу, а бидејќи сите пуфкаат, пијат, нормално дека ќе се јавите со коментари да објасните како еве, тоа не е ништо, ситница, по 100 евра месечно за расипување на здравје, усмрдување на куќа која ќе треба да се вароса, завеси што ќе корнат на чад, а со тие пари можеш детето да го пратиш на курс, да научи јазик, другото се правдања.

На Stressed Out, felisitas, Madi и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.635
    Допаѓања:
    184.469
    Каква среќа, ти си чиста превара, кај те земал тој кај се запустил:smoke:

На Dentina, simona_baby, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.543
    Допаѓања:
    25.478
    Ние затоа се најдовме со мм. Цигароши и двајцата шо би рекла баба ми :inlove:

На Mother of 2boys, Dentina, Tea SK и 2 други им се допаѓа ова.
  5. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    931
    Чекај пушиш цигари сама ,и бараш партнер непушач?Плус и никаква карцица и кредит.

6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.442
    Допаѓања:
    271.668
    Па за мене не е нормално од страв од долгови ако не на раце да перам, оти ете немам во кеш машина за перење да купам (пример). Или да се возам во ЈСП додека не соберам 5000 евра најмалку за кола, па после ете летни ќе возам ако не соберам 200е за зимски.

Партнерот да се товари ќе се товари секако, освен ако не се најде некој богаташ па може да кешира се`, пеки. А од таков исплашен, налет, стварно не би можела со таков.

На MilaSs12 и H.VAGA им се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.380
    Допаѓања:
    13.534

Немам пушено никогаш. Моите родители беа пушачи и апсолутно тоа е порок и сериозен проблем што ја сиромаши цела фамилија и ја уназадува. Не сакам кредити, ни картици итн. Поарно да се најде втора работа, некој ангажман плус за плус пари, отколку кредити.

На Anyshka и ani23 им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.442
    Допаѓања:
    271.668
    Вие без кредити и никакви долгови, дали воопшто нешто имате? Кола, машини дома сте купиле ли? Ако живеете со родителите и на нив паѓа тој трошок (апарати дома, мебел) океј, ама ако сами живеете, секоја ви чест ако имате заштеда што може цел животен простор да опреми.

И не се откажувам од цигариња. Расипничка :)

На DoubleK, Mother of 2boys, Pixi5 и 7 други им се допаѓа ова.
  9. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    931
    Во право си ,ама НАЈГОЛЕМ проблем се неработници и мрзи што немаат приходи ,отколку некој да има кредитче и за кола нека биде.Пушачи многу има и мажи и жени,совршени луге нема.

На LiquidLuna и Tanjamm им се допаѓа ова.
  10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.380
    Допаѓања:
    13.534
    Сега реновиравме дома, нормално дека пари дадов. Има уште нешто да се докупи. Демек ако не земеш кредит, друг ти плаќа сметки, храна, облека и ништо немаш и заработката магично исчезнува? Кога земаш кредити ја финансираш банката, да, земаш пари, ама на долг рок, ти ќе вратиш повеќе од што си земал. Што родителите? Па нив пари не им извираат. Машини за перење има и до 20.000, не се 200.000 денари, па да се преувеличува дека некој без кредит тоа не може да го купи. Не зборуваме за јахти. Значи ако не сакаш кредити, ааа, ти неодговорен си, значи ништо немаш, аааххаха.

Последна измена: 4 април 2025
    На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.442
    Допаѓања:
    271.668
    Не реков дека ништо немаш, ама оди купи кола во кеш, или опреми цел стан, или реновирај, или купи кујна цела пример, со апарати. Како планираш да живееш, еден месец миксер, па за шест месеци шпорет, догодина фрижидер?

Ако имаш пари во кеш - супер, реалноста е дека најголем дел од луѓето - немаат. Кредитите ако имаат смисла не се опасни, опасни се бесмислените, од оние за коцка и луксузирање беспотребно. А машина за перење, фрижидер, кола, менување прозори, не се беспотребни работи.

На Pixi5, Калатеа, MilaSs12 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.799
    Сите досега дискутирате за финансискиот багаж, каков е зошто е, ама има луѓе на кои не им пречи багажот.
    Порано постојано вртеа огласи стар дедо бара жена за да го догледа под услов и остава голема пензија и имот, па се виде дека се прават многу злоупотреби од тоа се измени законот.
    Ама пак си има вакви бракови, на постара жена или маж ич нема да им смета некојси просечен багаж, тие гледаат да си го истераат меракот во залезот од животот сигурно нема да анализираат детално. Овој со багажов додека му е жив партнерот ќе си дели потоа ќе си донаследи и ќе си затвори кредитите. Во превод некој си ја продал младоста некој си купил млада играчка.
    Мое лично мислење на оваа тема тоа што нудам тоа сакам и за возврат, не доаѓам со багаж, не сакам ни туѓ, ама за ова се разговара детално, искрено и отворено навреме.

13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.380
    Допаѓања:
    13.534
    Грдни пари чини и да реновираш. Есапот дома и на пазар не е ист. Од санитарии, до плочки, мебел, поскапено е се во однос на 2-3 години претходно. Ние така тераме, ако имаме ќе реновираме, ако не, ќе почекаме кога ќе има можност. Крајно си дозволуваш колку можеш. Има машини и од 80.000, ама ако не можеш толку да си дозволиш, ќе си купиш од 20.000 денари. Фен за коса кога купив, имаше по 4.500 денари цени, јас земав од 1.500 денари, додуша и тој преретко го користам, сушам коса природно, ако е итно тогаш. Лаптопи има и преку 1.000 евра, јас ќе земам од поевтините, и ќе платам веднаш и така. Не сакам да должам никаде, шубе ми е. И кујна ако сакаш скапа, има материјали што чинат скапо, може да чини преку 1.000 евра, може да чини и 600 евра, си бираш колку ти е џебот. И врати менувавме, тоа евтино, 12.000 беше една. Влезните повеќе беа. И со клуб картица ако земаш во исти салон апарати, даваат попуст, ама тоа е нешто симболично, па ако немаш пари, тоа не те крпи. И двајца партнери вработени да немаат да си купат една машина најевтина за перење, да земаат кредит за тоа? Евентуално ако се на минималец. Ама можеш да се позајмиш од најблиски, родители, да си купиш, па да вратиш од плата.

Последна измена: 4 април 2025
    На Mimmi39, Anyshka и eliesaab им се допаѓа ова.
  14. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.575
    Допаѓања:
    17.474
    Решивме заедно да се запустиме,во денешно време и мажи се купуваат,само да има пари за цигарче другото ќе средиме

На Dentina, Biljarkata и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  15. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.658
    Допаѓања:
    128.446
    Секој кредит е опасен ако брачниот партнер кој го зел не го плаќа редовно, па и ако умре.
    А, за кола само нова не може. Може од втора рака.
    Мој близок си штедеше пари две години и оваа година на неполни 20 години си купи кола.

На Anyshka и Tanjamm им се допаѓа ова.
  16. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.575
    Допаѓања:
    17.474
    Па затоа ќе си плати маж ти животно осигурување и во случај да умре не го враќаш кредитот.

На Biljarkata и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.442
    Допаѓања:
    271.668
    Леле Некст :D
    Кредитите се заштитени со животна полиса, а кредит (посебно потрошувачки и посебно оние заебаните, брзи) може да се земат и во брак и да немаш поима, нели? Ако некој не плаќа, може да земе без да знаеш и да не плаќа, а ако умре, и земал од нормална банка кредит, има животна полиса со која е обезбеден истиот (таков и имав, инаку). Во случај да умрев, никој немаше да го наследи.

Колата ми е втора рака, не ми е од салон (како што напишав погоре, дека со малку поминати км барав кола), па пак 7000 евра во кеш не ги имав. Дали можев да купам постара, повеќе возена? Можев, но поправките кои тек сега ги имам (после 10 години речиси) ќе ги имав побрзо. Не е колата само вредноста што ја плаќаш, одржување мора да се мисли ;) И гуми какви вози, и колку ѝ е секоја поправка, од обична сијалица на фар па натаму.

За штедење и јас штедев (до душа за имот) и тоа апсолутно го поддржувам, ама имот во кеш не се купува, штедев за депозит заедно со бившиот. Барем јас не сум толку богата да купам во кеш стан/куќа :)

На Pixi5, emiliana, H.VAGA и 5 други им се допаѓа ова.
  18. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    6.091
    Ja finansiras bankata da,ama idi kupi stan i daj minimum 60-70000 evra vo kes ili ke zivees pod kirija dodeka ne soberes ili so starite..

19. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.575
    Допаѓања:
    17.474
    Така ја мојот си го осигурав ама ме зезна со килажата и со цигарите ,си кажа се поштено и колку кила има и колку пуши,па ни опнаа 200 е осигурување.Битно сме заштитени во тој дел,куќа на мое име,кредит на негово :D
    И ти бре што расипничка си била,кај цигарчиња па и кола од 7000 е
    Неможеше да тркалаш некоја од 2000 е ?!Па и гуми,абе купуваш едни и ги возиш сите сезони.Случајно и на редовен сервис да не ја носиш?

На Biljarkata и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.442
    Допаѓања:
    271.668
    Ја регистрирам... :tmi:

На Dentina, Biljarkata и simona_baby им се допаѓа ова.