Влегување во брак со финансиски багаж

Дискусија во 'Брак' започната од black-angel, 2 април 2025 во 11:22.

1. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.779
    Допаѓања:
    18.522
    Леле какви утописки мислења...

Па најдобро во пештера да живеете ако сметате дека машина може да почека додека.

Земање на апарати за домаќинство на рати е врв ако начекаш понуда на 48 рати без камата.
    За фул да опремиш еден стан, околу 2000-2500 ти треба ако земаш со ниски или средни цени. Тоа ти е околу 4000 денари месечно, кои нема да ги осетиш.

2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.569
    Допаѓања:
    183.906
    Реално, немавме никакви кредити минуси, дури не почнавме да живееме сами. После за првата ситница, не ми текнува дали столици или гарнитура, земавме кредит. И го вративме. Ова во мк.

Треба малку здрав разум и финансиска писменост. Кредит се зема од банка, ако е поголема сума со животно осигурување. Багаж од брзи кредити е црвено знаме, не знаменце, ако некој свесно земал таков.
    Финансиска писменост никој не учи во школо, гледам и кај детево во школо ги прескокнуваат тие лекции]:). А просто е- ако пример заработуваш 700 евра, треба да не јадеш, не пиеш и спиеш на улица, за да заштедиш 7000 евра за кола за една година, или 10 години за 70000 евра грубо (без инфлации и слични променливи ).
    Толку ли е тешко да не јадете, пиете и дишете толку време бе...и притоа да ги заработувате тие пари од погоре:D

Последна измена: 4 април 2025 во 13:32
    На Dentina, emiliana, Калатеа и 9 други им се допаѓа ова.
  3. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.011
    Допаѓања:
    172.727
    Да, не секој има кредит. Ко ќе се речи сите, скоро никогаш не се мисли буквално во дискусија. Нормално дека има луѓе без кредити, ама треба слепи да сме да не забележиме дека околината за да има свое живеалиште - мора да има кредит. Млад чоек на кој му треба кола за да има пристап до тон поќе работни места, и подобро платени - мора да земи кредит место да чека 1-3 години да собери некој денар за да можи да си дозволи прифатлива кола. Средвање стан? Мислам бравос ако можите со плата то да си дозволите, или да имате место кое не го плаќате (кирија) за да можи доволно пари да тргните и то средвање на стан да е во опсег на 1-5 години, а не во опсег на 5-15 години. Мора да сме малку од малку реални како стојат работите за најголем % од луѓето шо живеат во државата.

И пак ќе прашам, и ве молам нека ми одговори некој шо вели дека нема да дели кредит кој е од пред брак со партнерот, чак бил и за живеалиштето. Пошто ми треба да разберам како личи нештото. Како личи то не учествување во одплаќање на кредитот? Шо е со семејниот буџет, како изгледа поделбата? Најбуквални одговори барам. :D Неќам тапшање по рамо за то шо сум пишала/ пишам, сакам одговори damn it.

Пак ќе тргнам од искуство шо го имам од примарно семејство во кое сум дел. Ако татко ми плаќал кредитот за куќата, двата ја делеле киријата и сметки - пари во неговиот буџет нема поќе. Во буџетот на мајка ми има. Ако та тие пари ги трга настрана оти нејзини - нема храна, а не па нешто поќе. Ама, та учествува во семеен буџет и на маса има и храна. Заклучок, сам татко ми немаше да можи и да живеј под кирија и да гради куќа со земен кредит. Мајка ми подеднакво придонесва за кредитот/куќата со самото то шо е работоспособна и става пари во семејниот буџет. Не морало буквално да оди до банка и да ги стави парите таму. Зато ве молам, некој шо вели дека нема шанси да плаќа кредит (за живеалиште) на партнер, како го замислува то/ како личи то? Оти поназад реков дека ми зависи мене за шо е кредитот за да знам дали сакам таков чоек покрај мене. Ама јас одам во тој екстрем. Ако кредитот му е да врати коцка, неговото место не е покрај мене. Под не учество во негов кредит најбуквално мислам дека нема да е мој партнер. Ако кредитот му е ради живеалиштето во кое сме во моментов, јас учествувам во семејниот буџет пошто сме заедница, а не цимери. Зато не можам да разберам, damn it.

На CameliaMiller, Dentina, H.VAGA и 5 други им се допаѓа ова.
  4. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.575
    Допаѓања:
    17.471
    Ај сега шала на страна,сериозно сакам да кажам нешто.
    После 10 год брак и гледајќи околу нас други парови и бракови сфаќаш дека само едно е битно,а тоа е слогата,разбирањето,љубовта и почитта.
    Џабе и огромни плати и посебни сметки и се,ако ме сте тим.За се постои договор и решение.
    И за цигарите,далеку од тоа дека не се трошок или пак се здрави,ама не се показател дека некој прави се погрешно во животот.И маж ми работи две работи,сум работела и јас.Задоволни сме што постигнавме до сега заедно,колку сме направиле нешто или заштедиле.Сме биле и во беда и сме имале и полагоден живот.
    Ама сум сигурна дека ако немало слога меѓу нас поддршка не би сме постигнале ништо.
    Така да најдете си добар партнер чекорете храбро,секогаш едниот ќе го турка другиот,па после обратно,и ќе успеете да направите се,и кредити ќе се вратат и коли ќе се купат.

На M.B., Noemi, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    13.470
    Многу голема предност е што денес младите можат да одат да работат во странство или да фриленсаат и да ги заработат тие пари за неколку години.

Инаку, колешка кога отиде на гости во Шведска, кај наша мажена за Швеѓанец, се чудеше дека тој нема возачка, се вози со јавен превоз до работа. Ич не ми е проблем некој во најсиромашната држава во регионот, Македонија да користи јавен превоз. И луѓето што враќаат кредити исто се стегаат и оскудеваат, па и кодошат на работа од страв, да не останат без работа, кредити имаат. Тоа е погубно. Катастрофа. Во Македонија нема многу пари и со кредити и без кредити, можностите се тие, и не може демек ако земаш кредити на седмо небо ќе си. Има луѓе што возат во зима со летни гуми, еве другарка ми така правеше, оти штедела додека работела, купила кола, потоа со години без работа, па немаше ни за бензин, колата и беше мртво средство дома, и кога возеше, со летни во зима. Во Македонија ретко кој може да си дозволи се. А ако почнеме да земаме кредити за кола, за одмор, па за регалче дома, сме обрале бостанот. Братучетка ми додека беше млада и без деца зема кредит да си купи регал во соба. Не беше итно, со 3-4 месеци рационално трошење ќе го купеше истиот, немала потреба да плаќа со камата и воопшто да има кредитна историја.

Последна измена: 4 април 2025 во 13:55
    На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.588
    Допаѓања:
    6.047
    Da,ama retko koj od mladite ke se vrati tuka za da kupi stan.
    Obicno ostanuvaat vo stranstvo i tamu ili se pod kirija ili ke kupat stan.
    Nie zborime za tuka za vo Mk.

На Mumoftwo30 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.825
    Допаѓања:
    36.274
    Па, пошо нејќат кредити, ќе ги читаме после по темине за свекрви како се жалат оти свекрвата ги брка или им прави проблеми. Оти, нејќат кредити, затоа.
    Секоја чест на исклучоци, ама поголемиот дел од помладата популација особено може да обезбеди живеалиште само со кредит. И нема ништо срамно, расипничко или не знам што во тоа. Цел свет така функционира.
    А, како вие не сакате да отплаќате кредит од партнерот, а вложувате во куќата на свекрвата? Иста глупост е, според мене.

На ALISA0000, IvvaNeo, Mumoftwo30 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.825
    Допаѓања:
    36.274
    Јавниот превоз во Шведска го спореди со Македонија? :^) ок...

На Pixi5, CameliaMiller, Mumoftwo30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.489
    Допаѓања:
    11.561
    Ако е нешто на рати (кујнски апарат за дома) на 24 рати доаѓа по +/- 1000ка месечно (ако уредот, фрижидер на пример, е околу 20к). Ова не би го нарекла "багаж" пошто за сметки 6 пати повеќе ќе дадеш во месецот, него ли ратата за нештото што си го купил. И не е ред флег некој да купи уред што му треба дома на рати кои се во висина од месечната претплата за телефон да речеме.

Јас лично имам телефон на рати купено, и тоа беше околу 15 илјади, не беше ајфон или некој прескап, беше повеќе потреба а не луксузирање. Кеш не можев да си дозволам, тогаш ми беше релативно ниска платата. Па го исплатив за една година. Е сега некој да помислеше, е оваа задолжена (задолженоста 1300 денари месечно :D ) искрено јас него повеќе ќе го избегнував, него ли тој мене.

Додека за кола на пример збирав (половна), ама не ми беше итно потребна.

Во глобала единствен проблем би ми било некој ако е во долгови, а ги подигнал кредитите за да ги скурца, т.е. не вложил во нешто корисно, а подигнал многу повеќе отколку што може да исплати. Додека ако е за живеалиште, кола, стан, кујна, нема да ми менува многу со оглед на тоа што и јас би ги користела купените работи на рати.

На CameliaMiller, IvvaNeo, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.779
    Допаѓања:
    18.522
    По некоја моја логика, во хипотетичка ситуација, сумата која едниот партнер ја дава за рата за стан, другиот треба да ја добие на сметка и да се смета како лична заштеда.
    Зборам за случај каде едниот влегува со стан купен пред брак, и по исплаќање само тој партнер ќе е сопственик.

Не е фер ни логично, платите да одат на куп, ратата од таму да се зема, а при развод само едниот да добие се.

11. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.396
    Допаѓања:
    37.305
    Подобро да земал кредит за стан, отколку да е некој што не сака да се оддели од мајка му. За тоа би давала пари само за да не седам со негови, ни со мои. Ако не сака девојката да му помага во исплата на кредитот, нека најде решение каде да живеат.

На CameliaMiller, Tea SK, Mumoftwo30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    13.470
    Eве моиве родители пушеа цели 15 години двајцата, а татко ми и ден денес пуши. Се земале млади. Замислете тие пари да ги ставале на сметка, ќе имаа да купат една гарсониера од тие пари, без кредит. Имаше еден убав период кога недвижнините беа баш со пристојни цени, нормални.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  13. izgubena:)

izgubena:) Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2021
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    154

14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    13.470
    Нормално дека не е исто, ама па не знам што толку паѓање во несвест ако некој во Македонија користи јавен превоз.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.108
    Допаѓања:
    12.227
    Тие што уште живеат со родители, нормално дека ќе викаат дека се може без кредит.
    Купивме стан земавме кредит. Решивме куќа да правиме, продадовме станот, затворивме хипотека и земавме нов станбен.
    Е сега две деца па колата ни стана скроз мала, купивме нова (не од салон, ама гледавме да е што понова и со помалку км како Камелија) и јебига, обновивме кредит.
    Машината за перење ни рокна, а не планирам да се развозувам со вангли алишта по родители да перам и на рати земавме нова.
    Пу јазк недомаќини, немавме кеш за една машина. Па и луксузи тераме, не земавме од 20000, туку скоро од 40000 машина (оваа од 20000 што ја имавме цркна за 2 години)

Кој кажа поназад реновирале по дома па дала пари. Друго е тоа, а друго е цело домаќинство да зависи од тебе.
    И тука не збориме за коцкање и брзи кредити, туку за тековен живот едноставно.

На Noemi, Pixi5, CameliaMiller и 9 други им се допаѓа ова.
  16. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.011
    Допаѓања:
    172.727
    Зошто ако тој плаќа, плус јас на сметка? Ете и да разбрав грешно. Кој ќе ми ги клај мене парите на сметка? Тој? Или јас морам да ги ставам? Ако веќе во брак имаме толку одделни сметки, ваљда шо сакам прам во целост со та плата. Мене ќе ми иди исто ко да плаќам кредит ама уствари ставам настрана заштеда и така не учествувам во ратата? Некако премногу математика е ова за мое секојдневие.

Јас ова го разбирам. Под разбирам, мислам на спремност и гаранција за развод, пошто ми е сигурна опција ако нешто не функционира. Во мои очи, двата даваме во домот ако сакаме да го наречиме дом. Ако само јас давам во домот, било да го плаќам, било да го средвам, а тој само иди спие и излегва - како би го викал свој дом?

Дур сме партнери и заедница правното прашање можи да се реши и да се договорат партнери да седи името на двата на имотен лист, да се потпишат договори и шо не. Не мора цел брак да се спремаме за развод кој можи и да не дојди. Ама со разумен партнер покрај себе одредена гаранција можиш да добиеш од старт. Би рекла ако неќи да се договори е црвено знаме. А, ако веќе стигниме до развод не ни очекувам да сака договор и да е разумен.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.396
    Допаѓања:
    271.377
    Не е иста глупост, во станот бар нема кој да ти брца по гаќи.
    Ама секој со своите приоритети, една стара народна вика: нема и јаре и паре.

На Noemi, Asparagus, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    13.470
    Инаку, во Македонија не е дека нема луѓе кои од македонска плата купиле станче или направиле куќа, небитно дали е голема или мала. Има, ама тоа се ретки случаеви и со многу контрола, штедење, лишување од шетање, пороци не, работење на нешто плус за викенди. За мајстори ти ќе помогнеш што знаеш и можеш, другарите тебе и така. И тоа го има. Конкретно колега на татко ми вака се среди пред да се жени, а не да изигрува маж и да глави жена во кредити. Пред да се жени и планира дете се среди да биде свој на своето, посебно од братот и родителите. А и вистински маж и треба да се потруди финансиски да се стабилизира, не е само да се жени. И за жените не дека не важи истово, ама мажот треба повеќе да се труди, а за жал во поново време мислам дека маживе се незрели.

Последна измена: 4 април 2025 во 14:45
    На Anyshka, eliesaab и IvvaNeo им се допаѓа ова.
  19. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    1.733
    Абе секакви има.
    Јас познавам девојка која наследи наместен стан од баба ѝ и се всели во него без кредити, без ништо. Мажот ѝ отпосле дојде со неа да живее таму. Е сега понатаму како им се средени финансиите, не знам.

На Anyshka, Mumoftwo30, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.108
    Допаѓања:
    12.227
    @Tanjamm озбилен ти е муабетов за вистински маж? Па после сме тука каде што сме и темана за свекрви ќе се полни. Па кога од жена доаѓа ваков муабет што понатаму. Страшно и срамно.

Види, не дека е невозможно да направиш нешто само од плата, ама зошто побогу да се стискам 10, 20 години додека да соберам пари, кога за тие години веќе ќе имам направено нешто и кредитот ќе ми биде исплатен.
    На 20 години сме задолжени, со сосема солидни примања, маж ми со татко ми и татко му сами наместија струја, вода, инсталација за парно па погоди што? Пак не стигаат пари. И уште сто животи да имам пак ќе го изберам истото.

Маж ми веќе имаше кредит на негово име пред да се земеме, ама тоа беше за станот што требаше да го купиме. Станот беше инаку на двајцата по пола пишан.
    И веќе аман со тие цигари. Ете ти ако не пушиш барем за учество имаш? Ај аман веќе со закоравениве муабети.

На Pixi5, CameliaMiller, Калатеа и 4 други им се допаѓа ова.