Имам за учество и повеќе. Што е закоравено? Јас дадов само пример, не знам што се најде дека е лично за тебе, не те знам. Зошто е лошо маж да е одговорен и да направи куќа пред да се ожени, да не глави жена во кредит, напротив раат е, после му следи чување на дете. Одговорен маж е вистински маж.
Ако тој маж направи куќа пред да се ожени: - колку години ќе има, или од кога да почне да праи куќа? - што мислиш дека и следува на жената после , ако ја шутне ко што викаш, после 10, 20 години? Дошла во негово, ништо не направиле екстра. Не приметуваш дека сите проблеми кои ги познаваш, произлегуваат од патернот кој го пропагираш?
Ајде да ти кажам пластично со суми. Плата 40к секој од партнерите. Кредит 15к. Исплата 25 години. Стан купен пред брак, односно на папири еден сопственик и со право, дадено е учество, одредени рати веќе платени, да речеме 5 години. Ако нема договор дека партнерот што ке почне да учествува во исплата на рати ке добие дел, сосема легално, тогаш треба да има фонд за тој партнер. Значи секој од партнерите по 15к, односно 15к за рата, 15к на страна за другиот. Што остане е заедничко. Во спротивно, ако сите пари се на едно купче, и од тука оди ратата за стан, при развод како ке биде? Едниот партнер ке си замине со стан (личноста што го купила станот пред брак), другиот без ништо, а учествувале во исплата подеднакво во рок од 15 години. Ако ваков договор има, тогаш е фер. Нека биде пропорционално, 30-70.
Се сложувам со сите дека е многу важно за што е кредитот. Гледам горе-долу сите слично сте напишале. Ние немавме кредити и долгови кога се земавме, потоа земавме за кола кредит, тек откако се роди детето зашто тогаш веќе не ни беше луксуз, туку потреба. Не знам како кредит за кола е непотребен, освен ако не е за некоја бесна кола само за да видат луѓето каква кола се вози. Не дека нема и такви. Таков не би зела, нит пак со таков кредит. Треба да се отвораат очите на време за вакви работи.
Звучи добро. Само не знам колку е реално за поќето просечни семејства. И натаму мислам дека сопругот е уствари партнер. И со партнер се прај договор шо е во корист на двајцата и дека договор на почеток е многу позначаен од било какви други пресметки покасно.
Според мене, најдобро е жената да има свое, пред брак, макар гарсониера. Мажите во Македонија се далеку од стабилни. Мислев да му вложува со години, да отплаќаат и да ја исфрли од дома на крај, и што постигнала? Ем неговото е негово, ем таа нема нејзино, ако тоа не е регулирано како треба, а знаеме дека овдека се манипулира на големо. Двајца комшии тука по стари години се разведоа од жените кои им родиле и пораснале деца, да не земат пензија од нив по нивната смрт. Значи од инат. Едниот трајно ја исфрли од дома жената, иако била слугинка долги години и придонесувала дома. Сега е практично бездомник, после 3 исчувани деца, и вложување во домаќинство каде готвела, перела, чистела, работела на црно и чува бабичка со која е 24/7 за да има покрив над глава. Најлошо е ако му платиш пола стан и да те исфрли како партал, а големи се шансите тоа да се случи. Почнал од 18 да размислува за своја куќа, додека да ја направи имал 30, се оженил на 33 години. И да ја исфрли, нема нема да и биде криво, не му градела куќа, си дошла на готово. А да му ја направила пола куќа, да ринтала како коњ и да ја исфрли? Самото тоа што некој после средно му текнало да вложува во куќа, да се среди, ти укажува дека не е шушумига, пијандура, коцкариште, инаку, не може да се среди ако е таков. А демек лошо е да имаш одговорен маж, ете некој што млад се средил, не во смисла да седиш со скрстени раце, туку да имате удобности за нормален живот, или е поарно со некого дај за стан кредит, дај за кола кредит, дај за мебел кредит. И што е тоа? Живот на кредит. Па така секој ќе купи, со долгови до гуша. Имаше скоро во медиуми, се продаваат куќи, карабини, станови, на аукција, не вратиле кредити должниците итн. Во Македонија врие од мажи што имаат преку 40 години, немаат свој имот, ниту стабилна работа и ние за „напредок“ зборуваме. Јас мислам дека секој нормален, работоспособен и просечно интелигентен до 40 години има време да среди 2 -3 соби и бања на еден кат за него и жена, а ако тоа не го стигнал, значи не мислел, тоест е неодговорен и секоја некоја нему ќе му плаќа кредити.
Муабетот ми беше дека во туѓо вложуваш: во стан на мажот купен пред брак или спрат од свекрвата кој исто така не е твој. Интересно е што кај нас повеќето ќе се одлучат за вторава опција, а се против првата.
Многу жени влегоа во 50 години, исчуваа деца, направија куќи, и сега се мислат тате да не ги остави без едно собче, да не случајно се оставеле по стари години. Ооффф, мори мајко, жално. Значи свесни се дека тие бракови се на стаклени нозе, за пред народ. Значи, ќе инвестираш во куќа, па ќе купи станче за другото дете и ќе трпиш, и на крај во собчето на тате. Доверба нема, и браковите и врските кај нас се во најголем дел од интерес кој еден ден може да заврши.
Ако чекавме до 40 маж да среди спрат, кај ќе ни беше крајот? Истото е, не по врат, по шија. Стекнато во брак, се дели соодветно. Независно кој имал плата 30, кој 50, кој работел, кој деца гледај, јер брак. Тоа што тој основен закон, постоечки во мк, не може да се испочитува, е делумно и заради тој фамозниот спрат, 2-3 соби, во куќата од татко му, на име на дедо му, нит правно нит реално може да се подели. И затоа жената останува со прстот во уста, независно дали кредит отплаќала, дали деца гледала. И затоа тропаме со клопотарци овде- подобро кредит да исплаќам за стан, заедно со маж, оти тоа утре во краен случај се продава и правно е чисто. Должниците не вратиле кредити оти биле финансиски неписмени, не знаеле од каде и каков кредит да земат. Не знам како да објаснам, не во Македонија, не во странство, на Марс не е возможно да обезбедиш живеалиште без кредит. И дури го збориме ова, пола кредит ќе отплатев, пошто полесно ми е во 10 години да отплатам 50.000, отколку да ги штедам јер кога ќе ги заштедам уствари? А во меѓувреме станот што коштал 50 станал 150.
Работа во странство, жртвуваш неколку години, купуваш стан, мирна глава. Инаку, кредит за мене не е „напредок“, „успех“, купување машина на кредит не е успех, туку е одраз на сериозна сиромаштија, случај кога имаш семејство, ама немаш една плата в џеб плус за не дај боже. Напредок е од работник да бидеш раководител, од работник да почнеш бизнис и да ти оди итн. Впрочем и луѓе што почнале бизнис, успеале, има и такви и не е проблем да купат живеалиште. Не е невозможно без кредит да се купи живеалиште, ама треба време, многу труд, многу мислење, многу пресметки. Да се заглавиш во кредити е лесно, и коментирате како да тоа се исплаќа само од себе, по автоматизам. Да имаме економска писменост, да знаеме да инвестираме и оплодуваме пари, би било одлично, ама од кого ќе видиме тоа во околината кога повеќето се во кредити, крпи закрпи, другите без работа, уште се бараат итн. Лично јас сакам да генерирам пасивни приходи и работам на тоа, ќе видиме, не е лесно ништо. Многу битно прашање, дали сега итно ти треба живеалиште или имаш фора да си дадеш уште малку време, да заработиш нешто плус, да испланираш, да не брзаш?
Ама и странство не е тоа што беше. За брза заработка таму ти треба ептен дефицитарна струка да имаш и кој да те препорача и протурка таму и таму давачките, даноците, кириите се изгор па ретко за кратко време се стекнуваш со голема заработка. И многу криминал во пресметките или пресметки во криминалот. Да не ми замериш јас ти ја сфаќам поентата за фер и чесно напредување и заработување ама во нашата напатена земјичка знаеш кои стасуваат до тоа за кратко време? Само привилегираните, затоа повеќето се излеаа преку граница оти немаат вујко владика.
Не е регулиран. Во брак веќе кога си, по закон се е на пола. Без разлика кој колку зема. Зборам по закон, не за пракса. Ако едниот го плаќа кредиот, претпоставката е дека другиот допринесува за останати потреби. Кај се пропушев пак, двајцата арчиме сега, па и станбен плус па па па.... Мојот кредит е опасен да....за мојот живот, врзан е со животно осигурување. Да речеме го напиздам маж ми и реши да ми рокне секира, ќе си има чист стан без хипотека, негов. Сва среќа нормален маж најдов, па не верувам дека ќе ме насекира во следните 20 години.
Дури во Југославија каде што технички не можеш бездомник да бидеш, иако смешни, со кредити живеалишта се правеле/купувале. И дедо ми и баба ми по мајка и татко ми со кредит куќи правеле. Мислам ако штеделе за цела куќа, ваљда ова време ќе заштеделе моите конечно, освен што цените од пред само 5 години, 50% рипнаа. Кредитот за куќата го имаат исплатено кога сум била баш дете, не се ни сеќавам. А можеше и ден денес куќа да немаат да размислувале како погоре.
Кај нас тука не е ова нешто нормално, мислам никаде во светов не е, ама ете во УСА често прибегнуваат кон ова. Не и дека се напиздени туку ете така за чист имотен лист, за зимање пари од осигурањето и при смрт на брачен партнер истражните органи прво ова проверуваат дали имаат кредит и какво осигурување.
Јас инаку маж ми го земав со брз кредит И јас му го отплатив од заштедата од работата што дадов отказ за да се преселам тука. Мислам дека беше фер зашо 2 години седевме само со негова плата така што, јас сум платила 37к денари, он плаќаше 2 години по 18.500 му беше платата тогаш
Јас на прво читање те разбрав си зела брз кредит да си купиш маж Па си мислам што и се брзало да купи одма? За другото се е ствар на договор иако низ мислењава убави теми се отворија и разврзаа што мислам денешнава младина скоро нема кој не ги разбира, да не вложуваат ако немаат доказ дека давале финансии или во имот со друга личност на имотен лист освен партнерот. Мислам имаше погоре членка што објасни и како законски да се реши ова од старт.
За во брак е јасно. Муабетот е за пред брак. Ја објаснив мојата поента неколку пати, ме разбираш мислам.
Апсолутно. Договор куќа гради. Темава како таква е битна да се продискутира, затоа што, на нашиве простори, жените се позасегнати од оваа делба. Колку и да е неромантично, договор на нотар е неопходен.
Па да не го купи некој друг, нормално и се брзало. Па и евтино го купила Готово, гасете темата Видиш @Realist1 оваа цел муж си купила, и тоа со кредит, ти се чудиш на некој саат шо сакам маж да си купам