Влегување во брак со финансиски багаж

Дискусија во 'Брак' започната од black-angel, 2 април 2025 во 11:22.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.363
    Допаѓања:
    13.482
    Има и луѓе што не работат за македонски фирми, туку работат за странци, а си живеат во Македонија. Познавам таква личност, и по 3.5 години сега се размислува да си купи стан, и не се брза, само се мисли, каде, како што, локација. А што се 3.5 години од животот? Ништо. Летаат. Не мора да значи дека 20 години треба да штедиш. А друга работа е што никој не кажува од каде, како заработува, не е должен да дели знаење, не е должен да се очитува. Кај нас цела средина е финансиски неписмена, ако имаш родители што знаеле да тргуваат со акции, да вртат бизниси, и ти ќе вртиш, а ние деца на работници и домаќинки и се чудиме како тоа немаме способност, храброст, за некој поголем капитал. Пред некоја година сакав да градам викендица, добро што не го реализирав тоа, би било глупост. Ама кој да ти каже, кој да те посоветува? Моја колешка кога сакаше да продаде стар стан и да купи друг поголем стар стан, викаше банкар пријател, во кој има доверба да ја советува за кредит, викаше друг инженер, да и каже каде вреди да се земе стан. Значи не е животот само како мува без глава. И пак утна, а интелектуалци и таа и сопругот.

Последна измена: 4 април 2025 во 19:22
    На Anyshka, makakosi и eliesaab им се допаѓа ова.
  2. SeñorPink

SeñorPink Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2024
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    166
    Зависи колку и какви долгови, ќе земам ќе и потпишам рефинансирање, знам дека јас ќе добијам далеку подобра каматна стапка, па заедно ќе отплаќаме.
    До 10,000 евра, нека си се замара она, над тоа ќе се замарам и јас. Битно е за што се париве.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    7.712
    Констатација, Тања дефинитивно не е мажена, а со критериумиве нема ни да се омажи за скоро.:D

Мене па ме нервира штеди, штеди, стискај со години за да земеш било што. Ако си работоспособен, нема што да се плашиш од кредит, поготово па за битна работа како стан или кола.
    За сите не дај боже ситуации, има кредити со осигурување.

И ние со маж расипници, он пуши и троши за пиво, и јас трошам за пиво, кола купивме, некад па и од Тинекс пазариме, аау.:worried:

Се дур можам да работам не се плашам, кредити се најнормални во цел свет.

А тоа дека некој штедел од 15 години за да купи стан или куќа да напраи ми е ЕПТЕН ред флег. Сите такви што ги знам си имаат апла фалинка.:D

На Anaroz1, Yowannty, Noemi и 5 други им се допаѓа ова.
  4. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.457
    Допаѓања:
    14.172
    Леле значи какви сте, и неомажените изгледа не смеат да коментираат. Пу, пу, @Tanjamm срамота за нас! :rofl:

На Anyshka, Gosh, makakosi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    24.954
    При крај сме, ем порокливи ем брзокредитливи.. да не сме ти у куќа сестре

Хахаха на попуст го фатив, ама денар немав па си земав кредитче да не ми го приберат :rofl:

На Dentina, CameliaMiller, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    9.782
    Значи умрееееев....исто прочитав дека си го купила маж ти :drunk::drunk:

Ова кога ги читам мислењава тука, мислиш во паралелен универзум живееме.
    Се штеделе пари за стан. Ако некој заштедил пари за стан во Македонија од плата, а не е во ИТ индустија и не зема плата 5000 евра ве молам да да ми пише и да ме просветли, зашто еве можда јас сум финансиски неписмена.
    Јас дипломирав на 21 година, се вработив на 23, со солидна плата од 24 до 26, со висока плата од 26 до 28, па пак не заштедив 50000 евра за стан да купам, и земав кредит на 28 за да се мажам и да живеам во свој стан. Маж ми исто вработен од 21 година со солидна плата и он не заштедил.
    Ако не е од наследство, богата фамилија или крадење, ве молам просветлете ме.....
    Уствари може да не пушевме и да не идевме по кафани, ќе заштедевме 50000 евра :headbang:

На Dentina, SummerGirl, LiquidLuna и 4 други им се допаѓа ова.
  7. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    2.760
    Ноуп, не прашувај од каде знам:angel:
    И јас добивам впечаток на паралела или дека се (о)пишува за 1 на милион некој си случај.

На SummerGirl, LiquidLuna и Tea SK им се допаѓа ова.
  8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.363
    Допаѓања:
    13.482
    Во првата фирма каде работев, беше бренд, голема фирма, и имаше убави плати, плати што денес ги нема. И сега имаше еден колега, дечко, неженет, нормално си градеше куќа. Дечкото беше Бошњак, колега Македонец кој зема кредит за доградба на куќата што ја изградил татко му почна со муабети „еххх, ќе градел некоја шупа тамо, еех се фали“. Не се фалеше, еднаш спомна и сите знаат дека гради. Ако претворам во денешна вредност, тоа е како да заработуваш 90.000 денари, нешто фаќаш и плус, и секој месец штедиш висока сума, и си градиш, полека, ама си градиш. Имаш, си фатил убав момент, добра плата и гради. Ама таква среќа нема секој, така да се поклопат коцки не бива. И сега сигурно има луѓе во јаките скопски фирми што земаат високи плати и можат да си дозволат без кредит да купат имот.

Не одете во крајност, со глупости дека одат тие луѓе напрани, небањати и гладни и се капат на дожд. Секако дека функционираат нормално, ама се погодил моментот, дошле до пари, треба да се глупави да не направат ништо во такви околности.

На eliesaab, Anyshka и IvvaNeo им се допаѓа ова.
  9. DragonFly22

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    2.760
    @Tanjamm овој неженетиов па и Бошњак си тргал настрана зошто кај нив се знае тато носи, мама меси, сигурно дома од неговите се подмирено и да на висока плата можеш да тргаш настрана. Е сега дали се тоа му е легализирано и каде и со што градел негово си е. Не е исто да дигнеш куќа во едно место во однос на некое си иза Богу леџа.
    Друго никој не оспорува дека некои немаат такви високи примања, ама колкав процент се таквите во однос на вкупното население, ти пишав привилегираните?
    Еве пример на моја колешка отвори приватен бизнис ја утепаа рекетирање и на крај конкуренцијата и пушташе постојано инспекции дека ја принудуваа да затвори оти не сакала нејзината конкуренција во близина конкурент. Поработи што поработи на крај дигна раце и си замина во странство кога виде како одат тука работите и развивање на мали приватни бизниси со познанства, мито и корупција.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.363
    Допаѓања:
    13.482
    Чаир. Бркаше работи по општина за документи и така се дозна дека гради. Шеташе да, одмори, се, ама висока плата бре, тогаш трошоците беа пониски за живот, за градење исто, и нормално дека паметно направил, го искористил моментот да се среди. Па и тоа е добра одлука. Млад, здрав, прав, спремен за работа, до 30 ја направи куќата. Таквите среќници се малку, за жал.

И не дека јас не сум седнала во ресторан, кафуле па тоа да го осудувам, сум шетала. Од друга страна па не можеш секој ден да си по ресторани, кафичи и тоа е друга крајност.

Сум работела со муслимани, мал број Турци, Бошњаци, Торбеши, мое мислење е дека се попаметни со пари. И жени и мажи.

На eliesaab и Anyshka им се допаѓа ова.
  11. DragonFly22

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    2.760
    Тоа ти пишуваме сите, ретки се такви случаи, не дека ги нема, си имаат сложна фамилија, стартна поддршка да не му бараат родителите од плата да учествува во фамилијарните трошоци и големи примања си тргал настрана и градел. Ама мнозинството ете не се такви ''среќници'' и грото народ живее на кредити, не дека сака туку така се мора за да се создаде нешто. Стандардот е таков, примањата се тие, ние не сме некоја јака производствена сила туку купи-продај нација.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  12. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.108
    Допаѓања:
    12.232
    Се забега со темава скроз.

Како бе Тања муслиманиве попаметни со пари? И јас ќе бидам паметна ако живееме во иста куќа 3 генерации и не смеам збор да кажам бидејќи свекрвица е закон. А па и нејзината свекрва ако е жива, она е господ.
    Или па да живеам во заедница пола живот, да собирам пари, а од друга страна годините да ми поминат во нервози наместо да уживам.
    Маж ми работи во ИТ сектор, странска фирма, најбитно со странско раководство па без станбен кредит немаше ништо да направиме. Порадо ќе земам кредит, отколку 20 години да се стискам со старите и на 50+ да имам нешто мое и мир за прв пат.
    Ама никогаш нема да се разбереме.
    Станбениот е на име на маж ми, со животно осигурување :devil:
    А и ме земал растурикуќа со порок (само да завршам со доењево, во ист момент се расчурувам и пази молим те, со несоодветна количина алкохол)

На smooch, Cherry333, Pixi5 и 10 други им се допаѓа ова.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.783
    Допаѓања:
    18.531
    Во Чаир нашиве три ке изградат.
    Јас не знам некој што на диво изградил куќа.

14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.363
    Допаѓања:
    13.482
    Мое мислење е дека во нивниот начин на воспитување има и доста добри работи, иако ние другите ги гледаме од високо. Така ги учат од мали, да бидат самостојни. И поддршка од дома. Прават паметни работи, иако делуваат некако постегнато, во смисла ќе оди на одмор, ама ќе даде пари да шета, да влезе во музеј, не да се фали колку пива испил и колку бил пијан и какви глупости правел. Ние си немаме основа од дома.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DragonFly22

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    2.760
    За машките ова можеби им важи, за женските ти пишаа и погоре како е.

Ние прво немаме слога, башка финансиите какви се тоа е. Нивната дијаспора се држи и редовно повлекуваат свои таму и им помагаат да заживеат и се интегрираат, нашава дијаспора е на врата да не им заѕвониш, не да ти подадат рака. А кога доаѓаат во Македонија само фалби и млатење плазна слама.

Мое мислење е и покрај некои добри работи има и некои лоши како многу криминални бизниси, сега да не набројувам по што се некои познати во светот, мислам се разбираме и сите знаеме. Епа пара како пара чесно спечалена или криминална ги држи во слога и каде бургија не буша таа им буши, ама ова е друга тема веќе.

На SummerGirl и Tanjamm им се допаѓа ова.
  16. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    2.069
    Богами паметно си прават во право си. Најпаметно што цело Арачиново не плаќа струја, што во западна Македонија владее црна економија, што во автобус си се возат бесплатно и ништо не и можат,што си седат дома и си зимаат плата и многу други примери.
    А не ко нас глупи ќе плаќаш сметки цел живот, ќе работиш и после мора кредит да земеш за стан. Ма будали нашиве што не не учеле така.

На pravnicka_2604, Калатеа, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.356
    Допаѓања:
    36.781
    Ние немаме кредити, и замисли се' имаме, и во кујна и во купатило, не перам на рака, ама не се чудам на тие што имаат кредити за здравје, куќа/стан.
    Ние без кредити не живееме во камено време, имаме се' што ни треба.

Последна измена: 4 април 2025 во 23:59
    На eliesaab, riba79 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  18. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.642
    Допаѓања:
    128.296
    Епа, сега нема идеално ни овде, ни во странство. Ама, кој го бива за снаоѓање ќе се снајде и ваму и таму.
    Еден не можеше да ја трпи токсичната мајка, па избега од дома и работеше и овде и во странство неколку години. Со зацртан план во главата да обезбеди свој дом во кој ќе ја донесе идната сопруга без проблеми. И собра пари за тоа.
    Кредит ти помага само ако можеш да го плаќаш редовно, ти одмага ако не можеш. Го/ја ставаш партнерот/ката во тешка ситуација ако и тој/таа нема (добра) плата. Што ако Станко умрел, некој мора да продолжи да им ги полни колите на банкарите и функционерите со бензин...
    Не мора да се венчаш на 18 или во 20те, можеш и во 30те. Не мора да идеш на повеќе од 1 (долг) одмор годишно и не мора далеку, не мора да трошиш пари на алкохол, коцка и цигари. Не мора или не мора одма да ствараш деца.

На Anyshka и makakosi им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.402
    Допаѓања:
    271.434
    Во регуларна банка кредит не ти даваат ако не си способна да го вратиш. Ни банките не се луди да ти даваат кредит на лепе очи, оти ама им е жал, а ти немаш како да вратиш.

Кредитирање е нормална работа, еве последно на кредит (рати) точак купив. Со самата разлика во возење секој месец (км поминати во бензин) си ја плаќам ратата. И ич не ми е ни криво, ни жал, ни страв :D Башка на сметката за А1 ми стига рата за работот дома.
    И сега на Трпе ова да му смета, а притоа нема ништо Трпе (оти нема пари во кеш да си купи) мене тоа ќе ми биде ред флег кај него.

На smooch, SummerGirl, IvvaNeo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.904
    Допаѓања:
    175.771
    Дрога сесре дрога растурат и пренесуват.
    Тоа е немачена пара

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.