Влегување во брак со финансиски багаж

Дискусија во 'Брак' започната од black-angel, 2 април 2025 во 11:22.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.405
    Допаѓања:
    138.121
    Сакате мажи што не живеат со родителите, ама да немаат земено кредит за стан.
    У превод, барате богат свекор.

А ако некој го сакам, го сакам со сите долгови и кредити, со секој минус. Ако е наркоман, или се коцка или оди у спортска, нормално дека не може ни дечко да ми биде, не па маж. Ама ако зел кредит за дом, јас да правам математика пред да се мажам чиј и у колкав дел ќе биде станот при развод? Не се мажам ако планирам развод.

Ако се мажите, мажете се за луѓе. Не за парите. И ако вложувате у нешто, тоа нека биде во својот мозок, не во цигли.

Имало ситни души, што зимале се при развод, и такви што својот стан го оставале на жената и оделе они под кирија. Оти бившата не е душман. Мајка е на неговите деца.

Чичко ми кога се разведе, и ја остави цела куќа на жена му. Децата рече дека не знае да ги чува како она, он знае само да работи, а она никогаш не работела, само деца гледала. И се договориле, он да си оди, од негова куќа купена пред брак, децата со мајката, а он да плаќа секои месец за школување, коли за децата и пола плата за жена му и децата. Он кога може оди да коси трева, има нова жена што кога беше болна ќерка му идеше да ја гледа оти е мед сестра. Уште си е под кирија. Не му треба куќа. Ама децата немаат траума.

Ние сме договорени ништо да не делиме при развод. Ако мора да се разведеме, едниот на едно другиот на друго место. Секако се на крај ќе остане на детето. Сеедно од кој е. И нормално, у случај на брак, прво се со договор се остава на детето, па после се венчаш. Да не испаднат после оставини сплеткани за детето.

Треба чекор напред да се гледа. Јас па повеќе би сакала маж со кредит отколку маж кој не знае да ризикува, да вложува, да нема план и идеја, да нема инвестиција. Ако уште е кај мајка му ... Това е

Последна измена: 5 април 2025 во 06:55
    На FreeToGo, Spidy, pance24 и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    13.470
    Не мислев на тоа и не мислев на Албанци исклучиво, мислев општо дека муслиманите порано ги осамостојуваат децата. Секако дека осудувам криминал, дрога и слично. Не мислам на тоа, туку на фактот дека ги тераат да учат нешто опипливо што поскоро да вадат пари. На пример, мајка ми тргуваше со еден Турчин, детето одеше во средно и паралелно учеше занает, од што уште во средно си вадеше пари. Од една страна ќе си речеш му крати од безгрижност, младост, ама од друга страна, добива животно школо, се осамостојува брзо.

Не е лесно и со кредит. Сме останувале без работа, ќе пропадне фирма, и фрчат замарања „Аман Тање, еве 8 месеци не најдов работа, ај те молам зборни за мене да ме примат“, а ме кодошела како скот. Којзнае колку луѓе ремети вака, оти кредитот нема време да чека и тоа е дно, мизерија, да кодошиш оти имаш кредити, па да молиш кодошените да ти помогнат за работи оти имаш кредит. Како се живее со месеци со една плата и со 4 члена, односно 2 деца и од тоа да се врати кредит? Сигурно многу оскудно и со стрес.

Лани доцнеа плати во шумското, 3 месеци, од банки ги бараат, доцнат со рати. Ужас и стрес. Живот со кредит не е лесен, ама ич. Штедат на се, плаќаат кредит, ама како? Со муабети мама ми ја купи блузата, свекрвата чевлите. Тоа не е самостојност. Сте пишале погоре, демек за што ќе штедите да купите што било? А што купуваат на кредит? Палати? Не. Мали станови, две собчиња и една бања, и на тоа се робови цел живот. Ќе го исплатат пред пензија.

Од плата може да се купи машина, фрижидер, шпорет, фен, миксер, не ти треба кредит за тоа, ама тешко да се купи стан во готово од македонска плата, посебно ако немаш екстра приходи. Ако имаш, може и ќе успееш, зависи какви приходи, колку време.

Учи дете да се бори за повисока заработка, да знае да менаџира со пари, брзо да се осамостои, од 18 години учи го дека цела плата не се троши па да оди после за еден беден шпорет од 14.000 денари да се ценка на рати небаре е златна прачка. И што би било продавниците да не даваат апарати на рати? Веројатно многу луѓе ќе переа на рака.

Последна измена: 5 април 2025 во 07:33
    На eliesaab и Anyshka им се допаѓа ова.
  3. light <3

light <3 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2023
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    98
    Ова се само и само проблеми на мажот мислам дека жената не треба да е многу засегната

4. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.457
    Допаѓања:
    14.157
    Па треба да е засегнат, ако начинот е друг и тој багаж е чисто расфрлување. Оти и од бес се трошат убави пари, па ваљда на ниеден маж што гледа да обезбеди по дома нема да му е сеедно каде одат парите. Истото важи и обратно.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.640
    Допаѓања:
    128.275
    Банките даваат на некој кој изгледа добро на хартија, ама ете некогаш излегува дека нешто се случува и не може да продолжи со плаќање. Многу такви примери знам.
    А, за точак што велиш, па не секој купува од тие скапите. Некој е задоволен од оние до 200 евра. За тие барем не е потребен кредит.
    Е, типот што го спомнав претходно е во лоша средина растен. Кредити биле една од причините за расправии меѓу неговите. Што направило да му светне во главата дека е подобро да се помачи рмбајќи и да си ускрати од некои задоволства за да дојде до свој раат. Ене го, денес ужива и таа што ќе му дојде нема да трпи свекрва и да кука на форумов. :D
    А, за муслиманите стварно голем дел се подобро подготвени во тој дел. Од мали ги учат на сенс за бизнис.
    Еден пријател на татко ми во тинејџерство почнал на скеле, а денес е газда.

На Tanjamm и Anyshka им се допаѓа ова.
  6. light <3

light <3 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2023
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    98
    Додека има романса има и шанса за чудо .

7. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.294
    Допаѓања:
    8.448
    Јас имам свој стан купен пред брак, и мојот маж нема никаква обврска/врска со тој стан, јас сум си плаќала со мерак и не сум размислувала за хипотетичката ситуација, шта би било кад би било, дали мажот сакал да живее во Центар или во Влае или на Марс, и дали на втори или на трети, лево десно, не ме интересира, тоа е за мене и не сум планирала никого во тој простор. Затоа интересни ми се критиките кон мажите и нивните спратови, побогу, толку имал, така сакал, сѐ додека не си законска жена, секој има право да донесе и самостојна одлука. Жените со спратови и со станови пред брак никаде ги нема, не знам во што е проблмот. Кога се земавме со либе, купивме наше живеалиште, нормално со кредит (живееме во странство, имаме одлични плати и за тукашниот стандард, ама просто неизводливо е да собереш доволно пари за сопствен дом во некое догледно време, иако државата помага со учество за купување прв дом, така што овие што никогаш не земале кредит, макар за кола или дом ми се стварно сомнителни, али еве benefit of the doubt), и апсолутно со договор на нотар во кој е до денар прецизирано кој колку вложил (во случајов по пола), затоа што кога се деси развод (ете и тоа бидна), така и се подели имотот, по пола. Ако не учествувам во купување игла или куќа по половина, тогаш не можам да очекувам да добијам половина. За мене тоа е фер, ама све си имавме црно на бело и немаше никакви проблеми. Исто за кола кредит, мислам со деца и во држава во која ако немаш кола исто ко да немаш нозе и во ситуација кога сме цело време по патишта, не може да ти биде од помош (за жал) Корса од две илјади евра, ниту пак една ти е доволна (дека куп деца), па мораше две. Израчунај 30к цирка за двете коли, кој може тоа без кредит,веројатно лаже, бидејќи ја знам платата на маж ми, а и мојата, па лесно ми е да извлечам заклучок. Значи ништо од овие трошоци не се од курназ, туку баш сува потреба и нешто што ти треба сега и одма, а не за ХУ години кога ќе уштедиш пари. Мојот стан тука во Скопје го купив за "магични" 20тина илјади, тогашни, 56 кв мислам има, стара зграда, одличен распоред, имам две спални соби, го купив ептен млада (23-24 дали имав) и го сметам за одлична инвестиција. Моите ми беа жиранти тогаш, мораше така, ама исплатив до денар све, и имав мала помош од покојните баби дедовци за учество, не памтам искрено колку ама беше помош. Сега е значително потешко за дом да се обезбеди, ама како и да се обезбеди тој дом, според мене МОРА црно на бело на хартија и МОРА заеднички влог. Се внесува во договорот кој ќе го состави адвокат и тоа е тоа. Сѐ што е во договорот, ќе ти следува.
    Пс. Да не дужам, да, во брак, и долговите и болестите стануват заеднички, ако не се курназ, тогаш се делат. Ако не ви одговара, барајте спонзор, а не партнер.

На MilaSs12, Alek90, Realist1 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.185
    Допаѓања:
    13.609
    Зависи за што кредит, кај мене имаше за мал бизнис и го враќавме 4 год заедно.
    Заеднички ни беа парите што ги заработувавме никогаш немало мое и твое.
    Ако има слога и разбирање се ке си дојде на свое, сега он има 4 пати поголеми приходи од мене, ама дупло работи во споредба со мене.
    И никогаш не сме си пререкле ни јас тогаш, ни он мене сега.

На makakosi и Abel им се допаѓа ова.
  9. Madi

Madi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    131

Да имаме се. На почетокот немавме скоро ништо, но полека, полека со нозете колку што ни е чергичката и со мајнсет да штедаме, да учаме и времето да го инвестираме во знаење, наспроти кафана, журки, излежавање и слично стигнавме до тоа да си купиме стан без кредит.

На Anyshka, makakosi, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.396
    Допаѓања:
    271.377
    Од каде тоа дека останатите "кафана, журки, излежавање и слично" тераат?

На Abel му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    13.470
    Колку години поминаа во тој процес ако не е тајна? Од немање ништо, до тоа да се стекне стан без кредит? Чисто сум љубопитна, еве нешто да научиме, да чуеме позитивен пример.

На Cka и Camille84 им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.396
    Допаѓања:
    271.377
    Епа мене електричен ми требаше, тој што ќе го одберев да не ме кочеа парите, беше дупло поскап од овој. Пошто ме кочеа, одбрав модел и рати кои сум сигурна дека можам да ги плаќам.

Не е поентата во точакот, инаку.

13. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.294
    Допаѓања:
    8.448
    Коментаров не ти е баш на место, сите што не можат без кредит трошат за кафана, журки и се излежаваат и не инвестираат во знаење? Дојди купи во Рим куќа и две коли за четири деца полека, полека, плус школуј ги, ти симињам капа и една куќа ти препишувам одма. Зависи што е тоа сѐ што го имаш, и легитимно е, ама едноставно немаме сите исти животи, исти професии и исти потреби.

На riba79 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.405
    Допаѓања:
    138.121
    Абе двајца со топ примања, па пак кредит на 30 години, ни пушиме, ни вина скапи пиеме, ни по кафани одиме...
    Колку ве искеширале вашите кажи си...

На Zumbulche, riba79, Tea SK и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.903
    Допаѓања:
    40.076
    Што има лошо во кафана и журки, да ми је знати:rofl:
    Животот меѓу другото е и дружење и задоволство. Да си кратиш на се', нон стоп, би било мизерија за мене.
    Екстреми не се ок, стегај се сега, стегај после, кога ќе живеам?
    Подобро е повеќе заработувај, отколку помалку троши.
    И кафе не мора, и кино, и театар, музеј, патување...
    Да се плукнам, жити животот, џабе ми е куќетина од 600 м2 ако немам мрднато надвор..
    Не е секој што излегол во друштво или со партнер, па и сам некаде, безвезњак и лузњер.

На MilaSs12, riba79, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    13.470
    Не е муабетот дека не треба човек ич да излегува, но еве дали ви е ок на вас, некој што зема мала плата секој ден да седи на кафе? Ама секој божји ден да е по кафулиња и да се жали дека нема пари? Зборувам за машко, ама и да е за женско, исто му доаѓа. Значи абер нема од тоа нешто да гради, планира, купува, плата мала, нешто поплатено не ни бара и тоа што ќе го заработи се троши по кафичи и ресторани.

Дали е ок маж што не работи, да бара пари од жената за да секој ден си пие по неколку пива? Ова мислев дека дечкото се фали, оти не ги знам многу, но другарка ми е блиска со нив, па ми потврди дека навистина зема пари од жената која патем дигнала кредит да ја догради куќата, оти се стегаат со свекрва и свекорот, а тој си пие пивца по кафани? Дали е ова ок? Колку од вас ќе трпите ваков маж, ај што е во мал простор со родители, ај што невработен, па и по кафани ќе се шета помочкото секој ден, а дома и дете имаат. Е ова е расипништво. Ова е пропалитет невиден. Не збориме за стегање да се капеш на дожд, да јадеш само макарони, да се носиш парталаво, зборуваме за рационалност, јас така го сфаќам. Ќе седнам на кафе, ќе седнам во ресторан, ќе отидам на патување, ама се знае, нормално и умерено трошење. Јас лично алкохол не пијам, ама што е со тоа што млади луѓе се фалат како се пијанчат, кој колку испил, какви глупости правел? Такви имаш со лопата да ги ринеш. Тоа е забава, задоволство?

И каде има во денешно време па такви екстреми некој да не излегол на ниту едно кафе, не бил на концерт, не отишол на патување? Па тој што работи, заработува, и има шанса да заштеди пари, тој секако дека се меша со луѓе, со секакви луѓе, а и денес зависи што работиш, големи се шансите и професионално да шеташ повеќе. Јас повеќе имам шетано преку работа, отколку приватно, што го сметам за предност.

На 20 години, 25 ти значи одење по ресторани, кафичи, потоа таа фаза станува надживеана, не е дека е скроз исклучена, ама се намалува.

Да се вратам назад, би скратила од дружби со пријатели кои и онака по некое време ќе ги снема. Дали со нив пијам кафе 1 неделно или месечно, исто е. Тоа се исти луѓе, исти муабети. Ми е жал што пропуштив еден гратис курс за фотографија на пример, за дружби не.

Последна измена: 5 април 2025 во 20:27
    На eliesaab и Anyshka им се допаѓа ова.
  17. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    2.564
    Јас би прво финансиска сигурност па брак. Не обратно. Зашто може етикета да се има за тоа а на сите ни е добро јасно каква.

На eliesaab и Tanjamm им се допаѓа ова.
  18. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.086
    Допаѓања:
    20.663
    Од финансиски багаж стигнавме до како најдобро да се штеди. :D

За да бидете сложни и успешни треба да бидите како ЕДНО, значи безерервна доверба. Заедничка сметка ете да речиме за плаќање на сметки, храна, струја сметки, заедничка сметка за штедење за некои поголеми цели и договарање ако може да се земи кредит.

Би ви препорачал да си користите некои апликации најпрвин каде се троши најмногу (непотребно) пари и да го анулирате тоа и користите Ексел за повеќе да сте во контрола каде ви одат парите.
    Јас често одев по кафани и јадев надвор, ама откако увидов дека дома јадењето е далеку поевтино и поздраво, намалив, затоа што овој месец ја доплатив ратата за колата. :)

Финансиско економската писменост не е некоја квантна физика, ама ако се сака може да се заштеди.

Има неколку интересни кои би можел да ги издвојам..

80% (сметки, храна, шетање, кирија итн)
    20% да ви одат на штедна книшка.

Или пак малце посложено демек.
    50% за основни потреби , храна, сметки, кирија
    30% за сопствени желби
    20% за штедење.

На Tanjamm и Zumbulche им се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.779
    Допаѓања:
    18.522
    Ако си ја читала дискусијата натаму ке увидеше дека истово го кажав.

Многу овде наведоа дека ке делат се и ке плаќаат рата ама не наведоа дали очекуваат црно на бело.

Да не се повторувам, со документи и разбирање се е лесно.

20. pance24

pance24 Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2024
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    34
    Ама заборавивте на најважното...
    Не ви се ризикува :D

Без ризик нема капитал..
    Јас за нецели 6 години собрав за да купам куќа во Ск и уште плус 1 година за целосно нејзино реновирање без никакви кредити ниту сум работел по фирми нит имам работен стаж.

Едноставно ризикував со трговија на компоненти и рмбање од сабајле до вечер :)

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.