ova sto mi se slucuva pocnav od neodamna da go nabljuduvam kako problem, posto pocna da mi go namaluva kvalitetot na zivotot.... neznam tocno od koga, mada mislam deka ima negde 3 godini....stresot mi deluva na stomakot. znaci i pri najmal stres ( cesto i nepotreben ), me stega stomakot i moram da odam vo wc-ama MORAM. cuvstvoto e uzasno ops: prvoto nesto koga idam negde e da utvrdam kade e toaletot za sekoj slucaj ops: ogromen problem mi e koga treba da trgnam negde a neznam dali i kade ke ima toalet ops: situacijava posebno me zagrizi koga minatat nedela za sedum dena ja dva pati mi se sluci - ednas trgnav peski kaj drugarka koja mi e na 30 min peski odenje i morav da fatam taksi za da stignam pobrzo.....i nekolku dena potoa se simnav tri stanici porano so avtobus da se snajdam so wc ops: veke se mi pravi stomacni problemi.....cekanjeto avtobus...vcera ne izlegov vo priroda da se setam so drugarki radi toa....pred ispit ja sum u toalet... ilent: strasno e ilent: i neznam kako da si pomognam..... i nikoj neznae za ova ilent: ni decko mi ilent: a zaedno sme godina ipol ilent: se sramam ops:
Мора да се консултираш со лекар.И јас често одев во вц,ама кај мене беше од сосема друго,иако мислам дека дел беше и од стрес,зашто за се се нервирам,пред испити...Најдобор ке биде да посетиш лекар,јас се консултирав и со нутриционист,го сменив и начинот на исхрана,пиев едни таблети и сега е подобро.Порано одев 3-4 пати во ден најмалце,а сега по еднаш.Сакам да кажам дека можеби не е од стрес,туку едноставно имаш брз метаболизам.А потполно те разбирам,се секавам порано на излегуванје,зашто живеам близу до центар,ми се има случувано со другарката да одам дома во вц,зашто не можев да издржам ops: Поз и пиши што си направила...
POTPOLNO TE RAZBIRAM DO SKORO GO IMAVP ISTIOT PROBLEM PONEKOGAS SUM PIELA I LINEKS ILI STREPTEZOL KOGA SUM MORALA DA IZLEZAM PO NEKOJA RABOTA.PSIXATA E PROBLEMOT I STRAVOT KOJ VLADEE VO NAS TOA E PRICINATA.PROBAJ DA SE OPUSTIS I SE DODEKA NE GO SOVLADAS STRAVOT I MISLATA ZA NONSTOP VO WC KE GO IMAS PROBLEMOT.JAS MNOGUPATI STANUVAV I VO 4 NAUTRO ZA VO WC.STRASNO NELI NO TI VELAM SAMO OPUSTI SE I NE MISLI NA TOA JAS VEKE USPEAV.SE NADEVAM KE USPEES I TI,,,
fala devojki...mislev deka samo mene mi se slucuva... pocnav da si rabotam na psihata mada bas tesko mi odi kako za pocetok...ova e bas nekoj dosaden problem koj kolku sakas da go ignoriras tolku e pouporen.... marija28 - kako uspea...? nemozam da gi kontroliram mislite seuste :? sum zabelezala i deka na primer ne mi e nisto...i odednas ako pocnam da mislam sto ako me stegne stomak sega a nemam toalet sega...i tokmu toa i mi s eslucuva. znaci 100% mi e na psihicka osnova....sto da pravam? da idam na psihijatar?-nema sansi-nemam ni kade ni kako da go izvedam toa...nit pa sum tolku hrabra :? :? angelce1 - kakva hrana ti preporaca nutricionist? koi tableti imas pieno? aj pls kazi mi.....ja pocnav so dieteski vlakna ama nema nekoja poseban promena seuste.... :roll:
Мораш да одиш на лекар, нема зошто да се срамиш... тебе организмот ти реагира со некоја причина, а најдобро ќе откриеш што е тоа ако одиш на лекар. Прво оди кај матичниот лекар, ќе му кажеш што те мачи, па тој ќе те упати каде што треба за да се извршат потребните испитувања. И не мора да криеш од никого, посебно не од родителите. Барем на мајка ти кажи и, сепак ако никој друг, таа ќе ти помогне. Поздрав!
imas nervozen stomak..ne cekaj odi na lekar ke te pregleda i ke ti dade soodvetna terapija..antibiotici..mora da se smiri taka..inaku da, ova ti e od stres i posle veke sugestivno reagira stomakot..i toa mora da se potrudis da se opustis taka i stomakot se smiruva i nema da odis cesto koga treba i ne treba..inaku vikaat deka sekoj stres vlijae prvo na stomakot zatoa sto se smeta deka toj e centarot ili "zivotot" na naseto telo..se cuvstvuvame preku nego..so vreme ke se sredi
Јас имам сличен проблем со тоа што немам потреба за во веце, туку кога сум под голем стрес, на пр. пред некој важен испит, почнува многу да ме боли желудникот :?
uf...mislam deka samata mozes da si pomognes. moras da porabotis na psihata. znam deka toa e tesko ama moras da se obides. da ti kazam da izbegnuvas stresni situacii vo denesno vreme-recisi e nevozmozno :? neznam stvarno....pisi ni kako si...
mojot problem so stomakot zapocna koga se omaziv,potocno koga vlegov da ziveam vo zaednica so svekor svekrva.. tolku me iscrpuvase psihicki i fizicki sto nemav vise sila.idev po 9-10 pati vo denot po golema nuzda a tolku bev slaba sto da me duvnese covek ke padnev-jadev epten slabo ,od strav naredniot den da ne bide kako predhodniot,no se lazev sekoj den bese ist .a zgora na toa imav i cesta potreba za mokrenje idev na sekoi pet minuti taka da toa za mene predstavuvase kosmar ne viden.od seto toa napreganje a voedno i silno cuvstvo za praznenje dobivav silni glavobolki i vise ne znaev sto se slucuva so mene,dali da lecam edno drugo ili treto,samo znam deka se otruv od apcinja( novolaks lineks flobion..ricino maslo piev se so zelba da toa bide naednas vo denot no nisto ne se promeni toa bese istata pesna sekoj den tolku bese neprijatno sto mi doagase vo zemja da propadnam 4god sama si izigravav lekar sve sto ke procitav deka e za stomak go piev se dodeka eden den vise nemozev da izdrzam od bolka vo gorniot del od stomakot cuvstvoto bese ko kamen da ti tezi znam deka po kojznae koj pat placev i na kraj otidov na lekar.lekarkata mi prepisa rupurut i zgora na seto gladuvanje i dieta so rupurutot imase podobruvanje pa i so dietata no najgolem spas mi bese koga se vrabotiv pocnav sama da si zarabotuvam sto pomalku doma so svekorot i svekrvata i taka pominaa uste 4 god turbulentno so mojot prenervozen stomak sto znaci i uste bi bilo taka dokolku ziveam pod isti pokriv so svekor mi i svekrva mi,no bidejki ne ziveeme vise vo zaednica jas konecno idam u vece normalno po ednas vo denot no sega bez nikakvi lekarstva bez glavobolki i bez strav deka samo sto ke vlezes u vece ke ti tropne nekoj na vrata.sega sum hepi mirna glava -miren stomak
со овој проблем зивеев 10 години, недозволувајте да ви го промени зивотот и да се изолирате,(најдобро да направите испитувања ако вашиот лекар ви препорача)а се друго е многу витамини б комплекс плус Б6 појачано, селен, мултивитамини.Мене ми помогна акупунктура
za zhal mojot problem e sosema poinakov od vashiot..jas nemozham da odam vo wc po edna nedela i povekje...vekje edna godina koristev alkalaks i sega mislam deka sum stanata zavisna od nego..mn pati bev na doktor i mi vikaa deka stresot mnogu mi vlijae na toa, a vie kazuvate sprotivno ..i eve vekje izvesno vreme 2 3 nedeli pijam mn technosti i drugi raboti, no nishto ne mi pomaga, pak istoo..i mn pati imam zapek..ve molam ako znaete neshto pomognete mi !..fala odnapred [mod-kirilica:ia3pfifc][/mod-kirilica:ia3pfifc]
Zdravo bi sakala nekoj sovet ako moze . Znaci nemozam redovno da odam vo wc se slucuva po 5-6 da nemozam da odam . Stomakot mi se poduva nenormalno mn , i mi e mn tesko . Mislamm deka na ovaa mi vlijae stresot i nervoizte . Megutoa ova nemozam da go podnesam se custvuvam premnogu nadueno i neznam sto da pravam . Ve molam za sovet
И јас го имам истиов проблем и се ми е на нервна база. Уште кога бев мала и кога одев во школо ќе ме фатеше стомакот. Еве и оваа година ќе отидев во школо и наеднаш ќе ме фатеше стомакот и морав итно да одам во вц. На пример имав тест англиски, а јас англиски знам перфектно а онака не чувствував никаков страв или стрес, ама всушност тоа ми се одразуваше преку стомакот. И ме фати пролив и морав во вц. Отидов и после нецели два часа, пак ме фати. И на пример некогаш немало да ме заболи стомакот и ќе сум се потсетела на тоа и во минутата ќе ме заболело. Ама после тоа научив дека само треба да имам самоконтрола и си реков на себе дека тоа е школо, не е ништо страшно и дека сите одат. И си викам зашто да се плашам кога имам научено? И баш сега ми текна дека одамна немам болки во стомакот.. Не помислував на тоа и се обидував ако ме заболи, да се сетам на тоа што си го реков на себе и ќе ми поминеше малку.. Ова често ми се случува кога одам на непознати места, на пример кога првпат одев на математика, ме сечеше стомакот. И исто кога бев на одмор, кога и да искочевме од вилата, се ме стегнуваше стомакот. Со татко ми исти сме, многу се потресуваме, и не боли стомакот. Јас кога и да сум уплашена заради нешто, најчесто ми се одразува тоа преку стомакот. И се ова се случува под влијание на вашата психа - затоа најдобриот лек сте самите ВИЕ. Вие треба да научите да ги контролирате вашите мисли и ќе сватите дека тие ситни мали работи воопшто не се битни за вие толку да се вознемирувате и да си имате здравствени проблеми.
Уф и кај мене истиот проблам.. Последниве 3 години имав премногу стресови На нервна база си го расипав желудникот, сега ако малку се изнервирам веднаш ми се јавуваат киселини, толку се ужасни и јаки што дури ми се повраќа. Се потгрбавувам зошто ако се исправам мислам дека ќе ми експлодира Осетлива сум на одереден вид на храна и веќе некое време се канам да го снимам желудникот ама никако да се решам
No jas nemozam da odam vo wc po 5-6 denovi , i mi e mn tesko , se custvuvm mn poduena , neznam sto da koristam ,
Има чепчиња за спотерување но и тоа не е долготрајно решение а и незнам колку е добро да ги користиш често и на своја глава. Најдобро да се консултираш со лекар.
Само ленено семе е спасот, верувај ми. Секој ден конзумирај го, на пример со јогурт (стави го во чаша јогурт и испиј го) па ќе видиш. Ова од искуство, а и секој доктор би ти го препорачал. И да те замолам, пишувај на кирилица тоа е едно од правилата на форумот.