Majki na prematurcinja, nie sme rodeni 31+1 spored koja tabela se vodevte pri voveduvanje na namirnici ? Nie pocnavme od polni 6meseci so kashi koi se za 4 meseci.
Јас досега давав купечки, сега сакам да почнам да му правам и ме интересира какви намирници купувате, дали од обична продавница? Дали треба да не се прскани? Од кај ќе знам кои се здрави?
@mal.ecka значи вака: досега имам воведено јаболко, круша, слива, праска, тиква, морков, тиквичка, компир. Следно ми е банана, може и батат. Баш прееска прашував тука што да дадам зошто големата го начекала тефтерот кај што запишував и ги искинала страниците кај зеленчукот Имам дупка сега и не знам што треба следно да воведам. Знам авокадо имав запишано, пашканат и за спанаќ не сум сигурна. Следно сум запишувала веќе оброци какви сум и’ давала, немам посебно по намирници. Ти што имаш воведено? Дај некоја идеја. А да, и ориз и палента имам дадено.
Моето е родено 38+6 но според големината и застојот во растењето од 31 недела, беше оценета за 35-36 недела со 8/9 апгар. До 6 бевме на ексклузивно доење, а потоа почнав како и другите мајки со Јаболче, морков, авокадо, круша, слива, ориз... Има многу деца родени на термин со солидна килажа кои до 6 само цицаат. Повеќе информации побарај на темата https://forum.femina.mk/threads/Искуство-со-предвремено-родени-деца.11007/page-80
Има пробано банана,тиква,тиквичка,слива, кајсија,јаболко,компир,утре морков ќе дадам. Авокадо давав на 6+ Не се сеќавам после 7+што беше следно за воведување и понатака Мислам жолчка друго не паметам И со кои житарки комбинирав овошна за доручек Тоа е,две бремености еднаа по друга и паметот замина
За спанаќ мене педијатарот ми рече ако е не третиран може од 6м. Во спротивно, на 1 годинка. Јас од зеленчук имам се домашно, да е жив и здрав дедо. А, за ќерка ми или исто сега со овошјето, кога купувам ставам овошје/зеленчук пола саат во вода со сода бикарбона да отстои. Или ако брзам мијам со вода и тријам со малку сода, па лупам и правам доручек /ручек.
А пченката на Hipp не е всушност палента или сум грешка? Сакам и јас да ја воведам но се мислам дали таа или палента. Инаку 6+ сме.
Овие не се од Виталиа туку од Дм нивната марка Јас ја обарувам 3мин во вода што врие,од таму директно во ладна вода,да се исцеди малце, пакувам во ќеси и замрзнувам.
Да да, од тие ќе земам. А сега да ве прашам едно глупо прашање Оние сливите, округлите(стенли слива), ги давате посебно за проба или директно, дека има пробано модра слива Имам кашичка со таква слива, но посебно ја немам воведено, па не знам дали да ја дадам. А и во двор ја имам, додуша уште се зелени, ама дали посебно се даваат?
Ако можеш да најдеш домашни не прскани давај ако не во вода со сода прво стави ги по половина час и после измиј ги убаво
Кога прв пат дадовте од бисквитите Ло бело од Дм пишува за 6 + дали може од 7 ми дадам кога ќе воведам глутен??
обично децата сакаат во млеко вакви какао Краш. Има и на Нестле има чоколадо лажиче на најлепше жеље.... Не се сеќавам за првото кога воведов ама големо беше