1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Ако мислиш дека е гладно бебенцето дај му адаптирано млеко,затоа што сокчињата,а и овошјето нема да го заситат за подолго време .Обично со сокот можеш да поместиш подој за најмногу еден саат ,а тоа не ти менува многу во однос на создавањето млеко од просто што сокчето ќе го дадеш еднаш во денот.

2. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25

probav i so adaptirano mleko megutoa nesaka ni da go pomirisa i ne pa da pie...sum probala i so lazice da mu davam zosto sise nesaka go pluka. a sokceto malku po malku si potpivnuva navistina neznam so da pravm.

3. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Пробај малку да се измолзиш во шишенцето ,за да свати дека од тоа ќе добие храна,па потоа да му дадеш и малку адаптирано. Е сега ова е меч со две острици ,зошто може да му дојде убаво со цуцлата па да не сака да цица. Јас би пробувала односно би била упорна да му давам со лажиче од адаптираното зошто колку и да плука пак нешто и ќе се напие.

4. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    ajd i taka ke probam pa ke vidam sto ke napravam. fala ti AIT

5. 17mart

17mart Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    398
    moeto bebe cicase eden mesec ama i plus dohrana posto mi bese slabo mlekoto i posle eden mesec snemav mleko a jas pocnav kasicki da mu davam od 3meseci i 1nedela sega ima 4meseci i jade se mislam se kasicki sekakvi tie sto se do 6meseci pie sokcinja po malku griz i taka...:)

[mod-kirilica:2rq0bsc5][/mod-kirilica:2rq0bsc5]

6. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    мамички може ли да ми препорачате некоја книга за бебешки рецепти

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.706
    Допаѓања:
    202.400
  8. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Јас купив некој бебешки кувар како списание на македонски јазик и никому не би го препорачала ,особено не за прво дете,затоа што толку беше конфузен и контрадикторен да после 15 минути го фрлив . Мислам дека сега со новиве правила за ексклузивно доење до 6 месеци се направи хаос од просто што некои од нас со храна почнуваат од 4 месеци некои од 5 ,а некои од 6 и реално не може да се3 водиме според некој готвач затоа што некој рецепт за кој пишува дека е за 6 месеци не е вистински рецепт за сите 6 месечни бебиња. Мене за првото дете многу ми помогна педијатарот кој буквално ми кажуваше што со што да комбинирам и кога што да давам.

9. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.959
    Допаѓања:
    41.695
    денес бевме на педијатар и рече бебето е супер супер напредува можам од 4 месеци да почнам со кашички .
    Прво овошни , јаболка и крушка , банана .... :) и понатаму морковче ама се мислам за зеленчукот да почнам од 6 месеци па нагоре ..
    е сега за сокче не прашав дали смеам да и давам и какво :?: :?:

10. gerdanche

gerdanche Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    37
    Па ако може кашичка, може и сокче, дури попрво сокче се воведува, па потоа кашичка, ама не е тоа толку важно, а препорачливо е прво со јаболко и со сите на кои пишува дека се за од 4 месеци натака. Јас би ти препорачала со заленчуковите да не чекаш до 6 месеци, туку од кај 5 оти мојава ќерка, која има 5, си се научи на благото од овошните и сега зеленчукот и е поблуткав и го неќе. И ставив и путерче малку за вкус ама пак едвај неколку лајчиња пробува, барем за сега, а овошните и оние млечните каши си ги сака. Мене пак педијатарот и ми рече, дека по најново прво се воведувал зеленчукот, ама нема врска важно е детето да не јави алергија на некоја храна, затоа помеѓу воведувањето на намирниците прави ден - два пауза, да видиш дали има алергиска реакција, оти таа одма се манифестира. :)

11. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    И јас прво почнав со овошните кашички,моето најмногу јадеше јаболко и тиква,банана ретко давав му правеше запек,кога пробав да давам зеленчукови кашички не ги сакаше освен морковче со јаболко друго ништо од зеленчук и мислев дека така и ќе биде,но тоа било минлив период потоа сам почна да ги јаде накај 6 месец нон стоп пробувам и така почна да не прави прболем и да ги јаде ,е сега има деца послатки им се зеленчуковите на почетокот,моето сега јаде и овошје и зеленчук не прави проблем е 11 месеци дури и лимонче ако му е киселко ќе му дадам еден пат ќе направи кисела фацичка а потоа сам си го бара

12. 17mart

17mart Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    398
    Jas na moeto bebence pocnav da mu davam kasa od 3ipol meseci...toj e na AD mleko Humana...pocnav so kasicka od jabolka...pa potoa jabolka i morkovce i sega ima skoro 5meseci i si gi jade skoro site kasicki mu davam i na frutek i na hipp i na nestle...no najveke gi saka na frutek pogotovo jabolka i biskviti ja obozava.

13. anakievska

anakievska Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2010
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Imam mn. golem problem so adaptiranite mleka za moeto 4 mesecno bebe.pocnavme so Aptamil pa hipp combiotik,potoa hipp HA,a sega sme na Aptamil adc.bebeto slabo napreduva ne pie kolicinski,a dilemata mi e dali da dadam razredeno kravjo mleko ili da pocnam so kasicki... DALI IMA NEKOJ ISKUSTVO SO VAKVA SIUACIJA .VE MOLAM ZA POMOS

14. 17mart

17mart Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    398

Јас на моето бебе почнав со Хумана еднаш му сменив Лактовит ама не какаше 3-4дена и после му вратив пак на Хумана моето бебе си напредува супер има 5месеци а секој месец си напредува по 1кг и нешто, здравје после 6месеци ќе почнам да му давам кравјо млеко.

15. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Значи јас моето го доев до кај 4 месец,почна да не му стига моето млекце и по препорака на педијатар пробав со адаптирани млекца,моето фраерче не сакаше ниту една,пак по препорака на педијатар му давав разредено кравјо битолско пастеризирано 3,2 2 спрема еден и почна да си го пие и да си напредува така да немавме никаков проблем,пак се консултири со педијатар за тоа,инаку и од 4 месеци почнав да давам и кашички.

16. anakievska

anakievska Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2010
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Ne sum zapoznaena so toa mleko Humana?

17. 17mart

17mart Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    398

Епа и тоа е адаптирано млеко Хумана..јас со тоа почнав одма кога излегов од болница пошто уште таму ми препорачаа да му давам АД млеко зашто ми беше слабо млекото а и башка го доев со вештачки брадавици на Леон му се погоди супер :rofl:

18. imorena

imorena Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    3.461
    http://www.kupikniga.mk/BookDetails.aspx?Pr=810
    Линк за книга со рецепти за периодот кога се почнува со воведување на цврста храна.
    Нема содржина, ама може да се најде во книжарите. Јас имав шанса да ја разгледам и мислам дека се корисни рецептите. Сум во план да ја купам деновиве :)

19. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    да и јас топло ја препорачувам на сите што почнуваат со дохрана навистина има корисни рецепти,но можеш да си ја порачаш по електронски пат на самиот сајт на купи книга мене ми стигна за 2 дена.

20. marina.m.g

marina.m.g Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    91
    Здраво мамички,
    ние почнавме со цврста храна од 5 месеци,до тогаш беше на ексклузивно доење,препорака е од 6 натака,мислам дека со 4 е премногу рано,ако е бебето гладно ќе покаже,а ако не тогаш нема потреба да се воведува толку рано.
    ние почнавме со морков,така ни кажа педијатарот дека со зеленчук се почнува,така прочитав во една многу едноставна скрипта,после недела дена морков и компир,па уште една недела и месо. после така теравме месец дена,еден оброк-ручек, после тој месец му воведов попладневна кашичка од житарици(најчесто просо) вода и овошје,па после две недели вечерна со разредено кравјо млеко ,овесни снегулки и овошје.и тек сега пред некој месец (11 месеци има) почнав да му давам и доручек лепче со крем сир или путер и ужинка,оризови плочки со малини и јаболко.уште дојам навечер,друго млеко не пие,пробав пред некој ден да му дадам за вечера леб и млеко посебно да го пие и не сака,вчера го прашав педијатарот ми рече нема проблем се додека јаде други млечни производи,кашкавал,јогурт и сл,а тоа си јаде.сок му дадов тек минатиот месец,од јаболко и разреден,не треба да се претерува со тоа,шеќер е пак,моево не е многу воодушевено,вода си пие на велико,вчера и чај малку.
    Според мене многу важно какви навики за јадење ќе му се наметнат на детето,ја бев дебело дете и секогаш си викав кога ќе имам дете нема да му давам свашта да јаде,уште од сега да почнам со чоколино и смоки кај ќе му биде крајот,многу сум против на детето да му се бутаат нездрави работи цело време,има исклучоци и треба да знае да им се радува на нив,а не да биде разбирливо само по себе дека кога и да посака чоколадо ќе добие