Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонбрачна заедница

Дискусија во 'Брак' започната од Lilit, 1 март 2011.

1. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.197
    Допаѓања:
    8.200
    Ако стигне до тоа да треба да се разведам со маж ми (не дај боже), 'јзк и пари и се, ништо не ми треба, секако станот кај што живееме е заеднички, без согласност од едниот ништо не се може.
    Не ни сакам да размислувам за тоа ако некогаш стигне до развод, тогаш искрено ама баш ништо од тоа нема да ми треба...

На Malesia и anuska_dzuli им се допаѓа ова.
  2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.511
    Допаѓања:
    10.569
    Не дај Боже, ама дури тогаш се ќе ти треба, не вели два пати.
    Ќе се разведам и ќе му оставам куќа за која и јас се мачев, за која од многу работи се откажав, а притоа деца да гледам, со алиментација од 2 500 ден. деца не се гледаат.
    Ако дојде до развод се пола-пола. Ако не па на мажите се да им оставиме и ние од 0 да почниме со децата под рака.
    Читај ги разведените, самохрани мајки колку им е тешко. Кај никој да не дојде развод, ама па сега никој не знаеме што не чека и тоа е составен дел од животот.
    Тежок е разводот точно, психичка болка ама па многу потешко ќе ми биде да гледам деца да немаат кров над глава а го имале, и се да му поклонам, како па нема!

На jagotka123, Luna91, Antebellum и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.197
    Допаѓања:
    8.200
    Да, така е. Не сум размислувала на оваа тема, не сум имала потреба..
    Секако стан имаме по пола, не дека би оставила се на него, ама велам ако стигне до тоа нема баш да ми е важно, иако не е небитно.

Последна измена: 8 јули 2024
    На anuska_dzuli, SummerGirl и anggell им се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Затоа не се живее ни кај тебе ни кај него. Ќе се земе заедно место за живеење да понатака кога не дај боже би се развеле да имаш нешто.

Во нашава држава регулар е тоа да се живее со неговите или кај него бидејќи што ќе кажат комшиите ако зетот спие во куќата на снаата. Затоа најдобро е од старт да имате ваше на ваше име нешто стекнато во бракот. Ако гледаш така и вонбрачно да живееш ќе вложуваш и на крај пак ништо ќе немаш освен ако не потпишеш договор. Али пак ќе кажам мене некој да ми побара предбрачен договор јас клоца во га*от би му дала и не ми ни треба штом е со мислење дека некогаш би можела да го изневерам.

На anggell, Adidas888 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  5. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Многу е важно. Деца треба да гледаш, да растиш... покрив над глава им треба. Не е животот како на филм, па одма се да си се нареди. Цел живот да си вложувала во дом, во финансии, и дали од гордост или од болка рамнодушно да оставиш на бившиот партнер, не само што е бесмислено, туку и себично кон себе и кон децата... па може и кон твоите родители кои сигурно помогнале на некаков начин, најчесто финансиски. Не може 20 години, пример, да градиш нешто, да вложуваш труд, време и пари, и после да велиш 'не ми е важно', нека му стои.

На Gosh, eliesaab, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.197
    Допаѓања:
    8.200
    Затоа и пишав погоре, ако ме прочита имаме свој стан кој е на пола, кав неважно за мене, ама не и за децата секако.
    Тој како татко нема да ги пстави децата на цедило секако, сум бирала каков татко ќе имаат децата, не се земав со него радиреда, со нас може се да се случи не велам не, ама децата си се деца, и секако нема да се на улица.
    Не сум имала потреба да размислувам на оваа тема, имам свое, имам и од моите, секако на улица нема да завршиме ако некогаш дојде до тоа не дај боже.

7. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.775
    Допаѓања:
    18.324
    Јас сум здрава права и нема да се потпишувам за да имам здравствено од сопругот, работам, заработувам колку толку,барем кај нас и невработените имаат право на бесплатно здравствено осигурување,или да наследам семејна пензија...може да умре на 40 години па ништо да не наследиш.
    Доволно е да го признае детето и тоа дете утре ден да си наследи од таткото.
    Мене не ми треба од маж да наследувам, ако ставате потписи за тоа браво.

На zuto, Dust и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.579
    Допаѓања:
    34.956
    Браво за тебе :rock:

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.839
    А што ако не го признае детето?

На anuska_dzuli му/ѝ се допаѓа ова.
  10. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    5.318
    Ne moze da ne go priznae deteto..se pravi dnk test i ako e negovo mora da g priznae.
    Si ima zakon za toa:)

11. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.839
    Не можеш насила да го натераш да прави ДНК.

12. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.775
    Допаѓања:
    18.324
    Па тогаш си веќе самохрана мајка, тоа не е вонбрачна заедница.
    Скроз друга тема е тоа.
    Вонбрачна заедница е кога двајца се заедно, живеат функционираат, детето си е признаено, само не се потпишани.
    А непризнавање на дете е сосем друга тема, тогаш тој човек не сака ништо со тоа дете.

На zuto, Dust и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  13. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.543
    Можеш да го тужиш тогаш мора да прави днк.

14. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    5.318
    Mozes,so tuzba..

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.888
    Допаѓања:
    179.050
    Што знам... не станува збор за наследување, веројатно повеќе станува збор за имот стекнат во брак/заедница. Веројатно негде самата заедница (живеење заедно) повлекува исти или слични имотни права како формален брак и затоа многу луѓе живеат во вонбрачна, без папири. Ама се сомневам дека во мк таков закон постои, оно нормален развод со нормални поделби не постои, не па разделување.
    Не се потпишував ради тоа иначе:D, се потпишав за да бидеме формално правно семејство.

На Трагедијаупмм, SummerGirl и jarec6 им се допаѓа ова.
  16. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.775
    Допаѓања:
    18.324
    И кај нас по закон демек после 1 година или 3 не ме фаќај за збор важело истп како брак, истите права, ама во пракса за жал не е така.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.197
    Допаѓања:
    8.200
    Dali imas iskustvo dali e taka navistina? Dali vazi zakonot i vo vonbracna zaednica?

18. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Кај нас еден куп закони се само на хартија, зависи како ќе ти се погоди ситуацијата, односно кој колку врски фатил, колку пари платил и слично.
    Јас лично не барав ништо, ни алиментација не побарав за децата, затоа не знам како е во пракса.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.046
    Допаѓања:
    36.081
    Не важи во целост. На пример.... Во случај на смрт на партнерот, ништо не ти следува. Имам пишувано претходно за случајот во комшии. Само заеднички имот се дели.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.306
    Допаѓања:
    21.853
    Во вонбрачна заедница, ништо не ти следува.

На Gosh, SummerGirl и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.