не е точно, се смета дека имотот стекнат во вонбрачна заедница која траела најмалку една година е заеднички имот, исто како имотот стекнат во брак, она што е дупка е дека вонбрачните партнери не се наследуваат
Дали некој знае да ми каже дали дете родено во вонбрачна заедница ги наследува истите права како дете родено во брак? Во смисла, ако таткото даде изјава дека го признава како негово, дали детето ќе се води под неговото име, дали во извод ќе го пишува како татко и дали ќе може да е здравствено осигурано под таткото? Јас читав дека е вака, ама ми кажаа дека наводно на пар кои не биле во брак, а го запишале детето како во вонбрачна заедница, детето го воделе во службите под мајката, а не под таткото како што е вообичаено.
Да, во извод го пишува таткото, презимето може да го земе и од мајката. И здравствено може да е осигурано детето, под име на таткото. Околу наследството не сум сигурна.
Ako e priznaeno od tatko mu ,se mu sleduva isto kako na bracno dete,kako i nasledstvo,deteto e naslednik od prv red .