Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонбрачна заедница

Дискусија во 'Брак' започната од Lilit, 1 март 2011.

1. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.847
    Допаѓања:
    4.717
    не е точно, се смета дека имотот стекнат во вонбрачна заедница која траела најмалку една година е заеднички имот, исто како имотот стекнат во брак, она што е дупка е дека вонбрачните партнери не се наследуваат

На Dust, zuto, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  2. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    173
    Дали некој знае да ми каже дали дете родено во вонбрачна заедница ги наследува истите права како дете родено во брак? Во смисла, ако таткото даде изјава дека го признава како негово, дали детето ќе се води под неговото име, дали во извод ќе го пишува како татко и дали ќе може да е здравствено осигурано под таткото? Јас читав дека е вака, ама ми кажаа дека наводно на пар кои не биле во брак, а го запишале детето како во вонбрачна заедница, детето го воделе во службите под мајката, а не под таткото како што е вообичаено.

3. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.197
    Допаѓања:
    8.200
    Да, во извод го пишува таткото, презимето може да го земе и од мајката. И здравствено може да е осигурано детето, под име на таткото.

Околу наследството не сум сигурна.

На Mother of 2boys, SummerGirl и lala15 им се допаѓа ова.
  4. Dilajla123

Dilajla123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2022
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    1.301
    Ako e priznaeno od tatko mu ,se mu sleduva isto kako na bracno dete,kako i nasledstvo,deteto e naslednik od prv red .

На Anaroz1, lala15 и SummerGirl им се допаѓа ова.