И јас го имам истиот проблем,ама трансфузиологот напиша мислење дека треба да примам клексани пред,за време и по ембриотрансфер.
Ќе дадам искуство од мој колега беа кај д-р З. Петановски (Ремедика) презадоволни се им успеа брзо и без некои компликаци после долго трпение и верба успеа. Сега се најсреќни со две најубави ќеркички. Поздрав мамички ви ја пуштам сета среќа да си го добиете најубавиот подарок во животот Не губете надеж водете битка до крај не се откажувајте
Претпоставувам дека прашуваш за ивф на природен циклус. Значи вака, добро е да имаш хормонски статус од последните месец - два, за твоја сигурност дека хормоните се во ред. од 5 ден натака (како ќе процени докторот) се мери хормон Е2 и LH. Може ќе провериш еднаш или два пати, и во зависност од нивната вредност ти одредува термин за примање стоп инекција и пункција. Пункцијата можеш слободно без анестезија, болката е малку појака од земање брисеви и пап. Ова е начинот во систина.Значи зависи од случај до случај и проценка на докторот. кој доктор ти препорача ?
Право да ти кажам јас немам правено ивф на спонтан циклус. Така ми објасни Попович во декември. Може мислеше со краток протокол а ми рече да правиме на природен циклус.Не го праша др што, како и од кога се почнува?
Ne sum prasala ,jas sama sakam na priroden.Ti sto napravi? Zosto ne pravese? Jas bev kaj popovic,dve invitra na teret na fond
Imam dve invitra na teręt na fond pa sega sakam da probam na priroden, vo sistina ke pravam ,neznam kaj koj dr. Ti si pravela verojatnoKaj koj dr?
И јас имам искористено два ваучери од фондот, сега ќе аплицирам за трет. Во декември немав трансвер и др ми рече за 3 месеци да одам на природен циклус, додека да поминат 6 месеци па да аплицирам за третиот. Право да ти кажам многу ми беше скапо на приватно да правам а и сакав да ми се одмори телото од сите хормонски инекции. Сега ќе одам кај Иваноски да се консултирам што за понатаму, закажав дури на 17.07 во 11:30 .
Јас имам правено и имам супер искуство. Има тема за замрзнати ембриони прочитај таму подетално. https://forum.femina.mk/threads/Трансфер-со-замрзнати-ембриони.27290/
Ми го утна др протоколот,3 пати ме водеше по иста шема(шемата беше кога останав бремена со син ми и уште 2 пати иста таа)На 6 ден, кога проверувавме хормони естрадиолот ми беше 91, на 18 мм фоликул ми даде стоп инекција. На пункција извади 5 фоликули од кои само една се оплоди и на 2 ден кога отидов за трансвер,ембриологот ми кажа дека ембрионот престанал да се дели. Попович сакаше по секоја цена да се врати(што ќе напишел во извештајот за во фонд) а ембриологот не дозволи,а и јас не сакав беспотребно да се трујам со лекови.А ти каде сакаш да одиш?
I mene vtoriot pat terase po sema kako prviot pat,no nisto ne bidna. Ti veke imas dete. Sega za vtoro. Me zacudi sto rekol za izvestaj za fond. Ne trebalo fondot da plati za transfer zasto ne se ni slucil.
Епа сакал да лапне уште 80.000 од фонд како демек имало трансфер, ако женичката ќе се измачува само. Улава работа бе исто како мртво бебе да ти го ставаат во стомак, ај може ќе оживее. А замислете колку има вакви случаеви во договор со ембриолог и доктор. Во овој случај биле некоординирани. И можам да претпоставам Органџиски се перална на пари за вакви работи и на приватно ќе те брикнат и преку фонд бидејќи докторот и ембриологот се уствари маж и жена! А сигурно не се ни единствени во овој бизнис. Све ненормално
Popovic I mene po neuspesno IVF mi predlozi da probame na priroden ciklus, verojatno toa mu e standard.. Jas ne samo sto ne probav na priroden tuku odma go smeniv. I vtoriot obid kaj Lazarevski vrodi so bliznacka bremenost. Utre sme 31 nedela. Lazarevski molci ama misli so glavata, Popovic zbori se I sesto ama seedno mu e, ceka da ne zavrsi I da si odi.. Takov vpecatok jas dobiv.. Ubavo ako si resila da probas kaj Ivanovski, ti posakuvam I tebe isto da ti se vrati kako kaj mene ovoj pat.
Затоа и го менувам, точно го опиша Фала ти мила,секаде господ нека дава близначиња Ајде уште малку ти остана, па да се радуваме сите со твојата среќа
"....ceka da ne zavrsi I da si odi....." ....ме изнасмеа. И јас понекогаш имам таков впечаток, но од друга страна позитивен ми е. Јас сеуште не го менувам Зошто толку доцна? Многу се чека за кај Ивановски?
Многу се чека, јас имав закажано ид пред месец дена , а моите док6менти во фонд среда ке ги прегледале и ке ми прателе на мејл , а ги пиднесов на 30.05 , но што е тука е
Девојчиња,има некоја купувано проксид за жени , и проксид плус ,да ми каже колку се одприлика кај нас?! Во мојот град не ги најдов. Би сакала да ја знам цената( скапички биле) за да видам во Грција колку се.
По сеќавање од постови, мислам дека околу 3000,00 месечна терапија. А по препорака ќе ги пиеш или како? Јас сум сега на овунорм