Ти погрешно си ме разбрала. Јас нема да те проверувам и нема да изнесувам никаква твоја интима. Знаеш колку ме вознемири со тоа што го напиша ? Многу!! Цела ноќ не сум спиена. Кај истиот тој ембриолог и јас одам. Планирам да купувам јк , од донор. Што ако и кај мене така "згреши"? Со душа чекам јануари да дојде, си правам планови дека све ќе биде во ред, ќе се изложам на уште една операција само и само да ја зголемам шансата за имплантација... и читам од тебе дека ембриологот ти упропастил 8 јк. Тахикардии добив Имам право да прашам дали може и мене да ми се случи такво нешто. Ти напиша анонимно на форум дека ти се случило тоа и тоа. Се вознемирија еден куп членки, дел ќе ја променат можда и болницата ради ова. Мое апсолутно право е да си барам "гаранција" да не ми ги фрлат в ѓубре и моите јк. Нема јас твоите права да ги барам, исклучиво за моите ќе се 'борам'. И уште нешто да повторам. Еднаш имав кажано , ама одамна беше па најверојатно многу од членките немаат прочитано. Дел од докторите читаат Фемина. За Бобан знам дека чита, кумата на Анетка ембриологот па дури е и член овде. Така да верувам дека ова веќе и го знаат. Не знам дали паметите дека пред 2-3 год се беше појавила членка која тврдеше дека во една болница јк ги оплодувале со сперматозоиди кои не се од сопругот. Као со што ќе им дојде на рака со тоа оплодуваат. Затоа уште вчера прв пост ми беше дека не треба да се верува во све што ќе се прочита на анонимем форум. Но еве јас ти поверував и верувај главата не знам кај ми е. Јас да добијам свои 8јк треба да потрошам мин 10к еура , а најстрашното е што за тоа ќе ми требаат 20тина месеци одење по болници, клукање хормони, трпење болки или шибање на анестезии. Е затоа реков дека ќе реагирам. А не тебе да ти "наштетам" И треба да бидеш среќна ако и други реагираат за да евентуално се поправи грешката која ти е сторена. Но јас нема да се борам за твоите права , не бери гајле. Ќе се борам за своите
Срцка, не знаеш јас колку сум избезумена и во неверување. Навистина не верувам дека грешки прават редовно, но што се случило овде ќе дознаат се надевам кога ќе зборувам со докторот. Сфатив дека ја утнав и дека многу луѓе се таму во постапка, ко што вика Зоја нема да именувам дека може лошо ќе делува на нив но во тој момент НЕ РАЗМИСЛУВАВ и многу ми е жал. Уште еднаш драги убави жени, не се секирајте, прават ембриолозите напори за супер исход, но во овој случај лошо процениле, што ете некогаш се случува.
Ние сме со идиопатски стерилитет , и пред пункцујата и после пункцијата докторката рече , ќе ги оплодиме пола-пола , пола икси пола обично за секој случај, исто сме во систина
Ти ја разбирам болката Веројатно и ти нашата, мојата... Инаку секогаш сум ЗА обелоденување на евентуалните грешки на докторите. Јавно, без тронка совест ќе го сторам тоа. Секој да си одговара за грешката која ја направил
Да, точно, меѓутоа јас зборувам за една генерална тенденција, а не за индивидуален пристап кон оплодувањето бидејќи сум сигурна дека доколку направиме едно мало истражување ќе дојдеме до заклучок за онолку различни искуства колку што не' има членки овде на форумов. Ако тргнуваме од лично искуство, јас ги имам скроз истите почетни параметри - 17 пунктирани зрели јајце клетки, нормален спермограм - кај мене конкретно се одеше со метод 50% ИВФ - 50% ИКСИ. Гледајќи и по случајов со Систина не би рекла баш дека ИКСИ е востановена пракса затоа што ризиците од ИКСИ во одредени случаи ги надминувуваат ризиците од неоплодување кога се применува ИВФ метод. Така што претпоставувам дека предвид се земаат и повеќе други фактори. Овде каде што живеам, сите клиники за асистирана репродукција (вклучувајќи и една што има силна меѓународна репутација и голем процент на успешност во европски рамки) применуваат ИВФ метод на оплодување доколку не е присутен ниту еден од параметрите што погоре ги наведов. ЕДИТ: И да дополнам, ИКСИ метода исто се применува и во случаи кога при претходно ин витро класична метода на оплодување не дала резултати.
https://forum.femina.mk/threads/Хистероскопија.8856/page-88 Читни овде. Верувам ќе наидеш на повеќе информации
На ГАК прават интервенции само ИТНИ СЛУЧАЕВИ и прават спермограми.. Другото е се стопирано заради ова короништево... Ако не ти е итно(зборам за хистеро/лапароскопија) мислам дека нема да те примат..но сепак прашај си,јави се,зошто кога пред 2 недели бев таму ја слушав сестрата како ги спрема пациентите за програм,ама не знам дали беа итни случаеви или не... Еве ти бројче од одделение на 3 спрат кај што се прават ивф,се надевам тие знаат да ти одговорат 02/3147-458 Среќно!
Фала ти најмногу. Не ми е најитно ама и ова со коронава којзнае до кога ќе трае... Се се сведува на приватни прегледи, таму нема корона
Читнав у темата за хистеро. Има членки кои правеле минатиот месец во Чаир, има членки кои ќе прават месецов. Значи работат во Чаир. Закажи си со време. Да си фатиш ред и термин. Хсг можеш и на приватно. Не велам дека е ефтино , но 4.000 ден е некоја прифатлива сума,за разлика од онаа за хистеро и лапаро на приватно. 4.000 е кај Толовски. Систина е скоро дупло поскапо
ХСГ во Систина беше околу 6.000. Не се сеќавам точно. 6.100, 6.200. Најдобро е да се јавиш на телефон и ќе ти дадат точна цена. @Мишел* драга многу ми е жал за ова што ти се случи. Се надевам дека ќе успеете да пронајдете некакво решение со докторот.
Е да, толку беше. Не можев да ја најдам сметката. Ние овде во нашево семејство сме си најдобар извор на информации