Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Moni Love

Moni Love Истакнат член

2. Saba08

Saba08 Популарен член

Ако се во рок може да ги употребуваш, не ги фрлај. И во аптека не се чуваат во фрижидер.

3. BiciBici

BiciBici Истакнат член

Devojki da ve prasam, jas epten se cuvstvuvam poduena, i koga odam imam nekoi bolki vo stomakot, mislam ke ekspolodiram od sto sum poduena.

4. fana

fana Форумски идол

Од прогестеронот. Ништо страшно :)

Marie86 and BiciBici like this.
  5. Lara3

Lara3 Активен член

Здраво, сега за последното трето инвитро и ние одевме на тој начин со цел демек на посигурно.
    Замрзнавме сперма, но истиот ден ни кажаа дека било многу слабо семето и самиот ембриолиг ни предлижи на денот на пункција мојот сопруг доколку може да донесе два пати семе.
    Значи на денот на пункцијата раното остави семе и после еден час повторно даде ново семе. На крај резлутатот од четири јк оплодени две, резлутатот исти како и лани за второто инвитро од 4 јк оплодени 2, но без замрзнат материјал и на денот на пункција дадено само еднаш семе.
    Искрено за следно инвитро не верувам дека пак би оделе со замрзнување, можеби евентуално би оделе пак да достави два пати семе на денот на пункцијата.
    Навистина не ми е јасно од концентрација на спермотозоиди 5.62 Mio/ml до толку ли неможат да одберат само 4 добри спермотозоиди? :(
    Дали веќе имате одлучено во која клиника ќе замрзнувате материјал и ако може да споделете колку е таму цената?
    Со среќа :)

VirgoStar and Inamya like this.
  6. Inamya

Inamya Популарен член

Ти благодарам на опшорниот одговор мила. Во Њуборн ќе замрзнете. Тоа би чинело 100 евра до денот на пункција (се надевам дека ќе има добри сперматозоиди) на ден на пункцијата пак ќе остави.

Lara3 likes this.
  7. Lara3

Lara3 Активен член

Заборавив да ти напоменам овој пат имавме успешно инвитрото но за жал Missed во деветата недела а претходниот пат имав негативна бета.

VirgoStar and Inamya like this.
  8. Inamya

Inamya Популарен член

Ти благодарам мила, секое искуство ми е добредојдено (кај нес ни доаѓа до имплатација). Ти посакувам што поскоро да се израдувате, и да имате среќен и весел крај на оваа борба.

9. Lara3

Lara3 Активен член

Исто и кај нас, во првите две инвитра воопшто не дојде до имплементација, сега овој пат дојдовме. Пробајте, не можете ништо да загубете, напротив може само да добиете :)

Inamya likes this.
  10. @HANA@

@HANA@ Истакнат член

Cestitki, od srce ti posakuvam do kraj da odi kako sto treba .... ❤

princessp and BiciBici like this.
  11. @mimi 91

@mimi 91 Истакнат член

Crinone gel i progesteron ampuli po pravilo se cuvaat na sobna temperatura taka da mozes slobodno dokolku se vo validen rok na traenje sekako deka moze ne e nikakov problem.

12. Allma123

Allma123 Истакнат член

Zdr devojki posle dolgo vreme pisuvam denes mi e 7 den posle transfer so zamrznati vrativme 1 embrion poradi abdominalniot cerklaz i eden embrion zamrznavme vo newborn nisto ne custvuvam samo malku bolki vo jajnicite terapia toppp sum Rstrofem 3x2,Metformin2x1,Asporin 1x1,clexan 1navecer,Prolutex na 2dena,Crinone sekoj vecer,metilirana folna,metilb12 senadevam ovojpat ke uspeam do kraj da ja snosam

princessp, NNA, Мишел* and 8 others like this.
  13. Taci0903

Taci0903 Истакнат член

Nie so maz mi ispitavme kariotip i gi cekame rezultatite vo privatna labaratorija plativme 11000 i ni kazaa od 3 do 4 nedeli rezultati a inaku jas sum so 3 biohemiski

VirgoStar likes this.
  14. Muf

Muf Истакнат член

Ne se opteretuvaj so simptomi i jas bev so transfer na zamrznati duri od 11 den pocnaa gradite da me bolat i povremeno grcevi. Samo pozitivno

princessp and NNA like this.
  15. Лаленцет

Лаленцет Активен член

Здраво девојки ☺️ ве читам две години, од планирање бременост, пратење овулација, хсг, машка неплодност, инсеминација, хидросалпинг, лапароскопија буквално сите групи и накрај стигнав тука.
    Накратко нашата приказна е: по една година неуспешен обид за забременување направивме испитувања во Систина, хсг (една затворена туба, другата во тоа време “функционална”) спермограм со дијагноза тератозооспермија и ни беше даден совет и терапија да пробаме уште 6 месеци ако не успее лапароскопија. После година и пол (се одложи поради короната) и бидејќи Плодност ни е многу поблиску отидовме на преглед и се договориме за инсеминација мислејќи дека има шанси да успее со една функционална туба и веќе многу подобрен спермограм. IUI беше неуспеша и јас се решив за дијагностичка лапароскопија сакајќи да бидеме начисто со функционалноста на тубите. По операција се дознава дека имам хроничен салпингит и левата туба во целост е отстранета, а десната е затворена.
    Во овој момент собираме документи за IVF. И планираме некаде септември да го правиме. Бидејќи сум во двооумење би сакала да слушнам искуства иако читав кој доктор го преферирате моето двоумење е помеѓу др.Таше Трпчевски или др. Слободан Лазаревски, со тоа што односот на др. Таше го знам и воопшто не ми се допаѓа, но професионалноста му е на ниво а за др. Лазаревски немам никакви информации. Извинете на долгиов пост и ќе ви бидам благодарна на одговорите ♥️

NNA, ALISA0000, tina2018 and 3 others like this.
  16. @HANA@

@HANA@ Истакнат член

Jas sum mnogu zadovolna od dr Vladimir Trajkovski new born..

princessp, Gocim and Лаленцет like this.
  17. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Лазаревски или Трајковски.

18. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Tashe ima i iskusni embrilozi sto i te kako e bitno vo nashava borba.
    Jas bi ostanala tamu
    Bitna e profesionalnosta barem mene
    Odnosot moze da se pogledne niz prsti :D

princessp, NNA, Blondie715 and 3 others like this.
  19. Maya12

Maya12 Популарен член

Јас нема многу да коментирам многу само ќе кажам две неупешни инвитра кај Лазаревски а трето а прво кај Таше успешно и тоа со еден замрзнат и префрлен ембрион од Систина во Плодност.Во систина ембриологот не знсев како изгледа во Плодност Стефан сам ми се јавуваше и таков дечко професионален,човечен посветен на работата немам запознато,се уште комуницираме и како дел од фамилија ми стана.Лазаревски после две неуспешни инвитра ми рече да знам што е причината сите ќе бевте трудни и не сакаше да ме прими а имав уште еден замрзнат ембрион за кој ми рече дека е со предлаб квалитет и дека нема шанси да успее а Таше може нема влакна на јазикот ама ми рече кога тогаш ќе останеш бремена и јас ке ти помогнам а ембрионот што ти е замрзнат каков е таков е ама душичка оплодена е ќе пробаме. Тој ембрион што Лазсревски рече дека никогаш нема да успее сега има скоро два месеци.Да не пишувам повеќе оти имам книга да напишам за Систина сепак одам со ставот дека ако мене Лазаревски ми изгубил две ипол години не мора да значи дека ти нема да успееш кај него.Види оди нс консултации сама донесо ја одлуката.За мене Таше е херој и ме направи мајка.Сепак ова е мое лично мислење има и многу кои се здроволни од Лазаревски јас не.

Marelica, Herrra, IRBBB and 22 others like this.
  20. Лаленцет

Лаленцет Активен член

Честитки нека е живо и здраво ♥️

BiciBici and Mihaela123456 like this.