Форумџика на годината

Војна во Украина

Дискусија во 'Политика и настани' започната од RainBow, 24 февруари 2022.

1. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.227
    Допаѓања:
    9.087
    Мадагаскар

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.845
    Допаѓања:
    26.244
    Screenshot_20220227-231021.jpg

На Ugly Duckling му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.797
    Допаѓања:
    201.200
  4. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.395
    Допаѓања:
    78.222
    Па кои лажни вести бе брат, немој видеоигра случајно да се дешава во Украина, се е фејк њуз за тебе.
    Лажат украинците, сите не фаќаат на сожалување, ето сега европските држави ќе им дадат престој од 3 години, заедно со вработување :party:
    Screenshot_20220227-220905_Twitter.jpg

Кажи па ти која вистина ја сподели, еве уште те чекам за февруарскиот поход да се изјасниш, или само копи пасте ќе правиме од перачи на мозоци
    Можеш да напишеш свое мислење, така ти да го осмислиш и да го куцкаш?
    Мислење за украинската инвазија од страна на Русија, последните неколку децении што се дешаваше таму
    @Ajronmen може и тој малку да помисли
    @quattro сами сфативме дека не може ова да сработи, тој на друго е зафатен

5. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.401
    :rofl:
    Во прв ред со пасошите и мачките в раце, кажи Селтико :D
    Каков митралез, јас сум пацифист :!:

За туѓи бели дробови
    копај си црни гробови...

Ова треба на фрижидер да си го залепам на магнет, да не подзаборавам за што се војните :D

На Ivan4e04, VDT2906, Dee*Tee и 10 други им се допаѓа ова.
  6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.418
    Еве нашата држава, гаранциите на Мијалков и Камчев нека ги донираат.
    И одма у ЕУ ајде.
    Чим браќата Срби ради тоа им рекоа не може ЕУ, ајде сега гзолижење

На Tanjamm и Biljarkata им се допаѓа ова.
  7. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.227
    Допаѓања:
    9.087
    Барај ми ги мислењата на search наназад или на профил.
    Ме мрзи два пати исти работи да пишувам.

8. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.845
    Допаѓања:
    26.244
    Добра идеја

9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.418
    Мозоче сум :inlove:

10. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.959
    Допаѓања:
    31.554
    Уште ќе ја полниш темата со глупости :?:

На Ivan4e04, christinnn, Amellie13 и 8 други им се допаѓа ова.
  11. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.329
    Допаѓања:
    4.406
    Не. Исланд воопшто не е членка на ЕУ. Имаше паничен обид поради финансиската криза 2009 но преговорите беа прекинати 2015 година кога сфатиа дека (барем во нивниот случај) повеќе губат отколку што добиваат. Нема влегување во ЕУ на брзи стази.

Исланд додуша има огромна олеснителна околност. Тие одамна се членки на ЕЕА(Европска Економска Асоцијација) и на Шенген зоната. Така да од тоа ионака си имаат бенефити, но кога им загусти почнаа да размислуваат кратко за ЕУ.
    Мешате баби и жаби. Во меѓународната политика договорите се почитуваат и со векови. Како пример ете ги Хонг Конг кој британците 1997 уредно го вратиа на Кина по истечениот договор од 99 години, иако во меѓувреме се промениа многу работи како во светот така и во самата Кина. Истото го стори Португалија по толку векови со Макао во 1999 година а како што беше конечно конкретизирано со договорот уште во 1987 година. За време на Австро-Унгарија на младите од анектираните територии (БиХ) се даде право на бесплатни студии (или нешто така) за наредните 100 години и тоа Австрија си го испочитува до крај (не се сеќавам дали 2010-14?!) , иако империјата беше расформирана (по барање на големите сили) уште 1920. И има уште многу такви примери...

E сега прашање е што навистина било договорено и ветено пред толку време? Според Горбачов, тогашниот лидер на СССР не било баш така... Но дури и да не било ништо од тоа договорено, секоја држава на која ѝ е битен опстанокот и геостратешката безбедност но и влијание, ќе поставува црвени линии, особено ако ѝ се може, како на пр. на Русија, САД, Кина, Индија, Турција, Британија, Франција и можеби уште некои други. Тука исто треба да се земе в предвид дека големите сили честопати планираат не години туку децении нанапред, па кога би можеле дури и векови.

И тоа ќе биде така додека луѓето живеат во илузија и се идентификуваат со своето тело, земја и нејзините симболи, со идеологии и раси а не со своето вистинско над-јас - духовната душа.

Последна измена: 27 февруари 2022
    На VDT2906, Lianna Anna, sonuvana и 8 други им се допаѓа ова.
  12. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.845
    Допаѓања:
    26.244
    Добро, мене не ми е јасно зошто на многу македонски Фејсбук објави за Украина има премногу голем број на haha reacts? Не сфаќам каков mindset треба да има човек за хаха да става на такви статии.

На cresa-jagoda, Ahoy, baguf4e и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.435
    Допаѓања:
    18.093
    Кои лицемери се тоа Американците, мхмм |(.

На Frestonia, sonuvana, prashinka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    1.769
  15. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.845
    Допаѓања:
    26.244
    Screenshot_20220227-233127.jpg

16. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.845
    Допаѓања:
    26.244
    143 400 - 100 мкд.

Донации преку црвен крст за солидарна помош за настраданите во Украина.

Македонскиот Црвен крст одвои 10.000 евра за Украина, граѓаните можат да донираат до 15 март

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.485
    Допаѓања:
    18.669
    Мешање е, ама ваљда ќе издржат до сабајле да склучат некаков договор.

Инаку Русија се закани и со уништување на конвоите со воена помош за Украина.
    Русија се закани со напади врз конвоите што ќе пренесуваат странско оружје за Украина
    46.jpg

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  18. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.395
    Допаѓања:
    78.222
  19. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.643
    Допаѓања:
    42.032

Им праќаат МИГ-ови. Не дека се лоши авиони овие MIG - 29ки. И сервисирани се и апгрејтнати баш од страна на Русија.
    Ама прашање е и колку од овие Миг-ови ќе се употребат во борба, а и колку од нив ќе бидат ефикасни.

Ова е повеќе помош колку да се рече дека им се помага на Украина отколку што стварно им се помага.
    Нешто слично како кога нас Бугарија ни испрати T-55ки чинам во 2001 без резервни деловни спремни за отпад.

Од друга страна министерот на Украина, Кулеба потврди дека е уништен украинскиот Антонов Mriya. Најголемиот воен карго авион.
    Меѓу омилените авиони ми е...
    Штета. Не ни полетал од аеродромот. А можеше да се искористи за превоз на помош, дали воена или supplies, бидејќи на големо им фали во Киев и прашање на време е колку долго можат да издржат под опсада.
    Русите тактички ги уништуваат цело време магацините со воена помош која пристигнуваше од ЕУ, и не се употребуваше до сега, освен Џавелините и турските дронови Бајрактар кои ги добија на донација пред да почне војната што им завршија нешто работа.

На Lianna Anna, Waverly Raven и prashinka им се допаѓа ова.
  20. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.861
    Допаѓања:
    9.892
    Не ме мешај више мене, те молам. Ќе напишам малце повеќе, прочитај.

Јас го кажав мојот став и мислење.
    Прво, Русија ја подржувам бидеќи сме историски и култоролошки поврзани, вклучувајќи ја и писменоста. Исто и со Украинците и секој друг словенски народ. Јас не сакам да има војна, против сум. Но во овај случај видливо е дека украинската влада е марионет на САД и Англија, значи целава ситуација тие ја подгреваат. Нормално дека не сум против Украина и братскиот народ украински, но во случајов неможам да подржувам погрешна политика која ја водат украинците за туѓи интереси а најмногу мие жал за обичниот народ кој е измеѓу. Видливо е дека Англо Саксонците ја искористуваат Украина за нивните интереси а од сето тоа страда народот. Видливо е дека Англо Саксонците го вооружуваат Азов за да врши терор врз руското население а и врз украинскиот народ кој има различно мислење од нив. Украина води погрешна политика. Да, ќе речите дека има право на избор каде сака да членува но во 1991 САД им ветиле на СССР дека по паѓањето на Берлинскиот ѕид, НАТО како блок во иднина нема да се проширува во источна европа и да претставува закана за Руската Федерација. Шо направија САД? САД не си достојаа на зборот, пополека се обидоја и успеа сите поранешни земји на источниот блок да ги поканат во НАТО а сега се обидуваат тоа да го сторат и со Украина и Грузија. Пред 8 години се потпишаа договори дека сите страни ќе се придржуваат на договорите и дека нема да се врши агресија врз Русија а да се зачува територијалниот интегритет на Украина. Но САД повторно не го одржаа зборот, повторно го наоружа источното крило, инсталираа нивна влада, и даваа страшно оружје на Украина, и дадоја план за развој на нуклеарно оружје. Зошто? За да се провоцира Русија. Претходниве 3 месеци Путин побара гаранции од западот дека ова лудило да престани а они експресно го отфрлија тоа и го зголемија притисокот. Русија мораше да реагира на тоа и затоа е почната операцијата. Единствена цел на Русија е Украина да има неутрален статус и да не припаѓа на никаков блок а НАТО да запри со акциите во источна Европа.

Мислам дека се разбираме, не мие целта да се контраме бидејќи не ми личи мене а особено тебе не ти личи вулгарно да ме напаѓаш као преѓе бидеќи ти и Вајлд а и другите сте многу повозрасни од нас. Секој си има свое мислење и тоа е "демократско право" и неможиш да му го смениш мислењето на некого.

Повеќето Македонци (со исклучок) ја подржуваат Русија, бидеќи ние се соочуваме со притисоци цело време од САД особено со спроведувањето на Охридскиот рамковен договор а и нормално е да го подржуваш народот кој е ист или сличен како тебе за разлика од некој трети земји кои имаат различна култура и писменост од твојата. САД сака да изиграва светски полицаец, истото се случува и во Украина, се обидуваат да направат тензии да се скараат братските народи за нивни интерест. Па кога Англиските и Германските народи војувале еден против друг? Никогаш. Политичарите кои ги гледаме само се фигура, политиката ја водат други, големите сили.

Добра ноќ.

Последна измена: 28 февруари 2022
    На Ivan4e04, prashinka, deskarada и 11 други им се допаѓа ова.