Мене единствено не ми е јасно зошто скокаме како петли први да покажеме рогови кога сме никој и ништо. Поголеми и постабилни држави околу нас се сеуште неутрални, големата северџанска сила мора да покаже заби.
Која држава во Европа остана неутрална? Еве освен Србија и Вучиќ кој изгледа не знае кој пат да го фати зашто веќе изгледа нема да може да седи на две столчиња.
Епа тоа е заебаното..се` се случи бидејќи сакаа да влезат во НАТО, а НАТО на мапа го нема..и сеа кој ќе помогне?Санкциите што ќе ги воведат? Абе само Путин има 200+ билиони, како што веќе пишав.Го заболе за Северен тек, за пченица итн на крај краева ќе купи остров ќе ја здува.. Украинциве ќе го јадат дебело. И баш треба да има НАТО поврзаност.Само да, и од друга страна нема логика.САД и Русија се блииску поврзани преку мориња.Алјаска им е ,,преку улица" и тоа не сфаќам.Ако веќе се бунат против НАТО, шо не удрат на Аљаска, И онака била нивна пред 4999 години. Него преку Украина.Сфаќам дека ептен е лошо наместено, као во средина на Русија е Украина.Ама до толку ако е анти-НАТО војнава, што тогаш? https://www.wsj.com/podcasts/the-jo...conflict/e02c8cbc-5357-40c2-a252-ba4d306b0ef1 хајлајтс од линков: Yaroslav Trofimov: Russia sees NATO as an alliance whose primary aim is to make Russia weaker, and so it sees any expansion of NATO as a direct threat to its own interests. Ryan Knutson: That's our colleague, Yaroslav Trofimov. He says that if Ukraine were to join NATO, it would bring the alliance closer to Russia's capital. Yaroslav Trofimov: And obviously, it would also, as Moscow points out, give the possibility of NATO missiles being within relative short distance of Moscow. Moscow's only about 400 kilometers from northeastern Ukraine. Ryan Knutson: But Russia doesn't see Ukraine's push to join NATO as just a military threat. Yaroslav Trofimov: President Putin still thinks that one day the Ukrainian people, who he believes are the same people as the Russians, will wake up and return to the fold of Mother Russia. The Ukrainian member убаво рече некој погоре, не е само ради НАТО ова, има и нешто повеќе.Башка ете Чернобил.Ако го земат Русите, охоохо.Производња на макс.Има и нешто друго овде
Црното море каде се распоредени руските подморници го контролира и НАТО преку Турција, Бугарија и Романија. Во меѓувреме источното крило на НАТО побарало да се активира членот 4.
Нормално, мора да се спремни ако има потенцијална опасност за овие три држави, тие се членки на НАТО. Финска денес изјави дека сака да стане членка на НАТО, а и тие добар дел граничат со Русија
https://makfax.com.mk/svet/зеленски-украина-не-сака-војна-туку-ми/ чим сака мир, нека земе што му се дава и чича мича готова прича.Жими се, ја во ситуацијава, да сум Зеленски, се` би прифатила, само да ми се мафнат
Член 4 на НАТО предвидува итни консултации доколку некоја земја членка смета дека и е загрозена политичката независност, безбедноста или територијалниот интегритет во случајов - балтичките земји и Полска па и Турција.
Преговарање нема да има. Ќе има комплетна капитулација на Украина за 48 часа по завземање на сите клучни точки. Ќе има промена на влада од про - американска, во про - руска и ќе ја врати Русија во своето влијание Украина. Тоа е тоа. Ама како што најави Путин во видео конференцијата, а и сите гео-стратези знаат што ќе се случи во иднина и како ќе се шири Руско - Кинеското влијани во Европа, а тоа е преку Западен Балкан. Дури и директно ги спомена Црна Гора и Македонија како последни членки на НАТО. Се плашам дека ќе се пресели оваа криза и влијание на Балканот во иднина.
Многу ги потценивте Украинците. Може нема војска како Русија,. ама колку народ живее таму? Од друга страна, неколкумина велат зашто земја како нашата МОРА да се изјасни иако сме небитни. Епа баш дека сме во НАТО и те како МОРА да се каже став. А каков тој ќе биде... не одлучил ни Стево ни Димитар. Сакавме грб? Ете ни грб. Некои велат за подобрување мора војна. Мое мислење е дека кога има жртви не може арно да е. Тоа што биле видени 9 кинески воени авиони само ми го потврдува она од кое цело време се плашам. И чисто за инфо... залихи не правев кога почна ковид. Ама затоа денес испазарив основни тестенини и брашно. Најинтересно е што не бев само јас свесна за огромната можност цените да отидат до плафон уште наредна недела... сите пројди замини со по дваесет кг брашно излегоа. Луѓето во оваа држава не се плашат од војна. Се плашат од глад.