Војна во Украина

Дискусија во 'Политика и настани' започната од RainBow, 24 февруари 2022.

1. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.299
    Допаѓања:
    2.830
    Претажно...прегазени, поради туѓи ( Англо- Саксонски ) интереси...и уште ќе бидат виновни што ја " фрлија " Русија во прегратките на Кина...сите европски вековни вредности кои ги познаваме и кои ни се блиски, си ги предадовме.
    После се, ќе гледаме некој нов свет...но, прво да дојдеме до тоа после....;(

На Bratot, sunmoonstars, Billy Idol и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.797
    Подобро немој,ќе се разочараш само:tmi: Ова за маж ти можда и има шанса, најбитно вистинска љубов да е,тогаш и пишана е у ѕвездите 100% ќе ја најдеме:D

На Billy Idol и Bridget им се допаѓа ова.
  3. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.776
    Допаѓања:
    14.223
    Што мислите дали бегалците во Европа ќе го пореметат пазарот на труд, тоест дали може да ги загрозат македонските гастарбајтери? Ако заминат во Германија и други земји, каде се бара работна сила, ќе работат, зошто да не? А и не се знае кога ова ќе заврши. И да заврши, ќе им треба многу време да се вратат во нормала.

4. prashinka

prashinka Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2021
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    798
    Ова моментално е најмалку битно. Секако дека ќе се снајдат и ќе работат (тие не се како нас со по сто паузи, ова де пуш-пауза што е најчест изговор). Ние па една работна сила што сме, па за да не' загрозат.. :yawn:

На Feminka22, cresa-jagoda, Billy Idol и 2 други им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.395
    Допаѓања:
    260.025
    Денес од кај училиштето на син ми добивме известување кој сака да донира облека за децата бегалци кои се овде.
    Души. Наместо во училиштата да се, они сега бегаат да се спасат.
    За што? Да им *бам и независност, и идеали и се.

На Ivan4e04, senjorita-v, cresa-jagoda и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.776
    Допаѓања:
    14.223
    Не е најголем проблем, ама веројатно и на тоа ќе се одрази, покрај цел целовен шок кој ни следи. Многу луѓе како бегалци заминале некаде, и никогаш не се вратиле во матичната земја. Мене не дека нешто ќе ми смени, ама некој што планирал да оди во Германија, може да дојде до сопки на патот. Војната ни покажа дека ништо во животот не се знае и не може да се испланира.

7. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Тој што е работник нигде не е загрозен, тој што е мрза од сѐ е “загрозен” и сѐ му е пречка.

На cresa-jagoda, BezglasnaBukva, Tanjamm и 2 други им се допаѓа ова.
  8. prashinka

prashinka Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2021
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    798
    Ако гледаш така, секој миг не знаеш што ќе се случи - не само во војна.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    221.842
    Што ќе им се независност и идеали кога ги оставија на питачки стап, со едно кесе од лидл под рака и децата и фајрон. Кој знае каде, со кого и како поматаму после граница. Само они знаат како им е.
    Кога ќе се вратат можеби и куќите и становите ќе им се разурнати, заглавени во кредити за истите цел живот, коли на сред улица оставени.. имовини… се што си се борел цел живот, пепел.
    Какви идеали, каква независност, каков патриотизам видовме дека од тоа не се живее, кој знае колкумина на работа ќе се вратат, кај ќе се вратат?
    Од друга страна и овде, каков е тој живот бегалски по камп или собичка напикани 20 души внатре, и да се снајдат после колку години би се снашле и застанале на нозе после се ова?
    Животот им е секако пепел заврти од која сакаш страна… идеали, што викаш ј*** ем и идеали и се.

не, Зеленски ќе им застане кога ќе заврши ова и на сите ќе подели по 50 000 евра за покрив над глава за егзистенција и за се општо во животот утре :puke:

замисли да си го спакуваш животот во торби од лидл и со деца, што треба да бидат деца наместо да се “бегалци” заминеш кој знае каде и како.
    За кого за идеали патриотизам и за независност?
    Никогаш!!!

На Ivan4e04, senjorita-v, Bella ••• и 16 други им се допаѓа ова.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.395
    Допаѓања:
    260.025
    Срце ми се кине, цела се потресов.
    Ќе спакувам и јас облека, ќе видам од син ми што има.
    Се тешам дека низ ЕУ ќе се сместат, ќе најдат работа, па може и подобро ќе им биде од таму.

На senjorita-v, LejlaD, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.490
    Допаѓања:
    191.137
    upload_2022-3-4_19-41-30.png

На gjoker4e, Cosmic Girl и JuLleE им се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    А најдобро ќе им биде ако паднат под Русија :drunk:

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.395
    Допаѓања:
    260.025
    Од сега секако ќе им биде подобро.
    Да земеме се со резерва што ни сервираат оти еве Украинците друго зборуваат.

И Русите и Американците ги користат, убаво нема ни од едните, ни од другите. Ама добро би било да сфатите дека се додека Украина не ги прифати условите на Русија, Путин нема да застане, ниту да се откаже.
    А ништо не е повредно од децата кои се раселени насекаде.

На LejlaD, Waverly Raven, Lianna Anna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Па добро, едните сервираат вака, другите онака, нзс им нема секако. Имаше дечко на Твитер (со резерва информацијава секако), споделуваше дека мајка му која живее во Русија не му верува дека градот во кој тој живее во Украина е постојано бомбардиран иако тој таму живее.

Многу ми е интересно и чудно да прочитам нешто вака од тебе, која си про-ЕУ. Украина и истите тие деца се стремат за истата таа ЕУ некогаш и за таков живот, а со губење на независноста, ќе ги изгубат и тие минимални шанси за таква иднина што сега ги имаат.

Не знам, според оваа логика, еве нека дојде Србија, нека нè нападне, потпишуваме и чао Европо. Или поинаку е кога е за свое?

Исто така добро би било да сфатите дека Путин нема да запре ниту после прифаќање на условите од страна на Русија. Следни ќе се некои други деца, можеби и сегашни Европски, на пример Естонски, Фински или сл.

На CameliaMiller, senjorita-v, Lizi и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.477
    Допаѓања:
    41.165

(facepalm)

На Ivan4e04, senjorita-v, Bratot и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.173
    Чекајте малку другари.
    За какво губење на независност збориш поточно?
    Знаеш кој беше тригерот за војнава и што сака да постигне Путин?

На Ivan4e04, senjorita-v, daylight и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.490
    Допаѓања:
    191.137
    Немаме кристална топка да видиме дали Путин ќе запре.
    Исто така амерички аналитичари имаат зборено- не дирај лава док спава.
    И исто така, ние што имаме куче од 5 кила, знаеме дека нема да победи во касање со пит бул.
    И разни други животни мудрости.

На Ivan4e04, Idedemja, senjorita-v и 11 други им се допаѓа ова.
  18. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Русија сеа ќе ја врзе главата дека романсите се укинати во Мкд. Хаххаххаахаххха

На Bratot, Feminka22, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Точниот тригер на војнава не знам дали некој го знае, само претпоставуваме и ова што ни се пласира не значи дека е точно.

Небитно од тоа, муабетот почна со тоа што @JuLleE смета дека Украина треба да ги прифати условите на Русија, да заборави на независност и ете цветови ќе почнат да цветаат.

На CameliaMiller, simoncelicius и Tanjamm им се допаѓа ова.
  20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    221.842
    Да, меѓутоа многу се!! Верувам дека оние кои што имаат овде роднини и пријатели ќе се прилагодат и ќе се вклучат во нормален живот многу побрзо, на пример веќе кажав, кај мене има многу ама многу повозрасни жени украинки што се грижат за стари и изнемоштени лица, овие жени верувам дека ќе им помогнат на најблиските. Дури мислам дека и самите газди ќе им помогнат околу нив за да ги згрижат колку можат. Со работа, со стан со документи.
    Но, за жал има многу луѓе што се во кампови или под шатори овде, се прашувам кој ќе им помогне. Не е така лесно толкава маса на луѓе да биде комплетно згрижена под државата за целосна животна егзистенција.
    Еве вчера им го одбија барањето да ги ставиле годинава по хотелите бидејки има дефицит, категорично ги одбија.

Само тие и тие знаат како им е, се спакувале во кеси и се прашуваат каде, зошто, како и што понатаму!
    Еве, ќе поминат во некои собчиња овде или под некој камп, ама недела, две, три и што потоа?

Овде имаме многу пребегани од југословенската војна, од косово, на ист начин како украинците. Имав пријателка србинка од босна, дошле во време на војната, им дале азил, со кратки зборови им направиле услуга за да се иселат, одлични се, но, како било, што било и зошто било, како живееле тогаш овде како дошле до нешто само тие си знаат најдобро.
    Исто имам жена босанка пребегана со азил во америка на маж ми другар, женава е со висок статус таму нема збор.

не знам како одат овие работи, вака размислувам лаички дека е претешко додека се снајдеш овде оставена сама на себе, не знаеш јазик, немаш финансии, немаш никого, со деца в раце и три торби?
    Кога помислам ми се ежи кожава од жал.

а замисли во украина си имале живот, убав живот на пример, просечен, и денес од нигде никаде бегаат и остануваат на нула. Се затекнуваат во странска земја, странски јазик.

многу жално.

На Ivan4e04, senjorita-v, sonuvana и 14 други им се допаѓа ова.