Newss: на Moscow Times више не може са кликнеш на руски вести да читаш, а имаше другачје вести него на анг… Брао
Инфо од блиско минато, кое досега не ми било познато- По отцепувањето и анексијата на Крим, Русија и Украина преговараа и потпишаа „Мински договор 1 и 2“ во 2015 година. Минскиот договор требаше да ги регулира меѓусебните односи. Меѓу другото, со Минскиот договор, Украина зема обврска да подготви определена автономија на Луганската и Доњецката област со претежно етничко руско население. Договорите „Минск 1 и 2“ се потпишани со француско и германско менторство, без учество на САД. Интересна анализа https://novatv.mk/dali-morashe-da-se-sluchi/
Токму поради ова непочитување на договорите во Минск и дојде до руската интервенција. Донбас не само што не доби автономија, туку доби многу жртви. На никого не му беше гајле во демократскиот запад. Ситуацијата со Косово е сосема иста. После бомбардирањето, направен е договор, според кој Косово требаше да има широка автономија во рамките на Србија, слично како што и за Донбас беше договорено. Сведоци сме на огромно западно лицемерие, бидејќи во слични ситуации реагираат дијаметрално спротивно.
Многу ви е гајле вас за Украина и украинците. Ви е страв да не се прошири војната, да не испоцркаме сите. Шо е нормално... Ама поубо ќе беше да бевте искрени. И не, појма немате(ме) никој шо ќе се случи. И не се прајте Баба Ванѓа со нагаѓања.
Да, страв ни е. И да не се прошири војната. И да не ги рокнат нуклеарните централи на ,,несакање,, А мене барем, гајле ми е и за Украинците. За оние несакајќи што се вовлечени во војна. Првенствено за нив, оти тие сега го јадат стапот, во најлоша можна форма на егзистенцијално страдање. Ако ти немаш капацитет за сочувство, не значи дека не постои сочувство.
The hunger games: Politics and power in a modern world twentytwentytwo. Нели сме највисоко функционалните битиа? Очигледно не сите. Ако војната некој пат решила нешто, ќе реши и овој. Освен човешки животи. The third party "cookies" гледаат от страна и имаат само зборови на располагање, иако си имаат удел од почеток. Политика мадафлакас.
Па искрени се/сме ватевр. Не знам кој пиша мене ми е гајле дали ќе се прошири. Нормално дека ни е гајле! Како пишувате ко меѓусебно да се исклучуваат двете работи дали ни е гајле дали ќе се прошири и дали имаме сочувство за луѓе вовлечени во оваа војна што ни ја бараа ни ја сакаа. Е да, иначе, едино не ми е гајле за политичари со скроени агенди, нив слободно може било што да им се деси и нема да ми е жал. Ама они од своите канцеларии и бункери и ватевр, исто толку им е гајле за нивниот народ и за нас, генерално како обични луѓе. Нив секако ништо нема да им биде. Нека поиграат шах уште малце, демек малце загинаа досега, имаат уште фора.
И мене ми е многу жал за Украиците. Сеуште се бодрат со украински патриотски песни, додека нивните најмили се кријат или бегаат. Ги разбирам,бидејќи како и Русите го имаат тоа патриотско чувство, желба за слобода и љубов кон татковината. Голем дел од тие војници притоа забораваат против кого се борат, забораваат дека се најблиски токму со моменталните противници. Паметни се Англо Саксонците кои играа на таа карта и ги раскараа. Многу,многу тажно.
-Се дебатира дали требало да се донира за Украина. -За независноста на Македонија се вришти и се пишти, ама Украинската независност и не е толку битна.
Жал ми е за Украинците. Да им се случува ова на Американците и Германците воопшто не би ме допрело. Германците и Германија јас не ги сакам и никогаш не сум имала желба да ја посетам Германија, ниту ми е сон да живеам таму.
Во Киев убиен член од првата делегација на преговарачи, го убиле украинските служби во центарот на градот. У центру Кијева убијен члан делегације из прве рунде преговора Русије и Украјине
Rusija e de fakto avtokratski rezhim. Da zavisi od mnozinstvoto Rusi, tie sega ne bi vojuvale, no drzhavata ne gi prashuva za nishto. Za patriotizmot i lojalnosta na obichniot narod kon oligarhiska Ukraina - nemam drugo objasnuvanje, osven deka Holodomorot ostavil generaciski traumi i se ushte go pomatuva razumot. Tuka "Anglo-Saksonci" nemaat udel kolkav shto se veruva deka imaat.
Аргентински политичар оддаде почит за загинатите во Хрватска при борбата со Русија https://www.vecernji.hr/vijesti/arg...e-palima-u-hrvatskoj-u-ratu-s-rusijom-1568387 и ова :