Војна во Украина

Discussion in 'Политика и настани' started by RainBow, Feb 24, 2022.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Resana, Billy Idol and nena2010 like this.
  2. Celltica

Celltica Форумски идол

Читам нешто под опсада била и трета нуклеарна централа, вистина е ова, се знае нешто?

3. daylight

daylight Популарен член

Забележав дека западните медиуми во известувањето околу настаниве ги мешаат поимите нацисти и антисемити. Повеќето нацисти биле и антисемити, но не сите антисемити се нацисти. Секако не е во ред ни едното ни другото, но сетете се дека во нацистичките концетрациони логори редарите биле евреи кои биле подготвени (но и присилувани) да работат против сопствените луѓе (тнр. Kaпo). А во современ Израел има ултра-ортодоксни евреи (следбеници на Харедим движењето) кои не ја признаваат државата Израел и се противат на секуларниот ционизам, отворено бараат соработка и се среќаваат со Иран кој еврејската држава ја смета за непријателска. Доколку тоа го разберете ќе ви стане појасно и зошто религиозната група Лев Тахор сакаше да стигне во Иран, не во Израел.
    Двојните аршини на руската политика се состои во нешто друго... се залагаат за денацификација на Украина но дали се залагаат за денацификација на Русија? Секако, вакви двојни аршини прават и другите земји, претпоставувам САД се рекордери во тој поглед, но тоа е друга тема.

Idedemja and Leucadia like this.
  4. Leucadia

Leucadia Истакнат член

5. Priroden

Priroden Популарен член

Тешко на тие шо живеат таму, утре да престане се, за 100 години се уназадени со сите уништувања.

У свет у кој владее како сакаат посилните и тоа е неброено пати покажано, лудост е одење контра.

Колку и да се бориме да не е така, во 10 дена уништија веќе премногу. И на толку пари, војска и енергија вложено не ќе да е целта неутралност на Украина, тоа беше пред војнава.

Ја еве лаик у политика не сфаќам како ова ќе заврши без Русија да добие се што ќе побара. И што се преговара три четири пати кога секој ден е се полошо за Украина...

zhap4e likes this.
  6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

До кај е работава?
    @Ahoy @Billy Idol anyone? Не се имав уклучено

Billy Idol likes this.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

8. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Не ме разбираш. Добро знам од каде бил Џугашвили, тоа не е ни важно оти кога го спомнав Холодоморот, не алудирав на Русите, туку на колективната меморија на Украинците.
    Од persecution комплексот се произлезени и бандеристи во WWII (чии злосторства ги згрозувале нивните германски сојузници), и Азовци, Ајдаровци, потоа (ултра)националистичките партии како Прави сектор, Свобода, да не ги редам, за некого тие се маргиналци какви што постојат насекаде, само што, Степан Бандера беше прогласен за национален херој на Украина за време на мандат на Јушченко. Баталјоните се приказна за себе, преопасни.

Тој што во нормални прилики не бил патриот, најмалку ќе биде во време на војна. Патриотизмот е можност некој да игра шах со живи луѓе, ако овие генерации тоа не го сфатат, типувам на вашите потомци.

Во Русија ми стана јасно колку е саатот, кога дознав дека забраниле една од моите омилени комедии, The Death of Stalin, филм во кој не најдов ништо навредливо за рускиот народ и општество денес, единствено претставува сатира на некогашното советско раководство (режимот). Ама тоа подбивање со Советите, некому во Русија пречи.

Last edited: Mar 6, 2022
    Idedemja likes this.
  9. Cka

Cka Форумски идол

IMG_20220306_045302.jpg
    Тешко нас, Славјанка прва се затрча со изјави уште пред Германија. Омг...

10. Аргентина *

Зеленски нека си го земат во Холивуд кога ќе заврши се ова, симпатичен е.

11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Епа си го бараа со боринче,си го добија.

Feminka22, Billy Idol and Resana like this.
  12. sonuvana

sonuvana Популарен член

Те разбрав.
    Само сакав да нагласам дека Холодоморот е " негуван " во Украина, како добра причина за омраза кон рускиот народ, иако тој не е виновен за истиот, бидејќи помор од глад имало и на други места во СССР, жртви и руски имало , иако во многу помал процент.
    Јушченко во Русија се смета за предавник.
    А негуван патриотизам се разгорува во воени услови.
    Американците ни се добар пример.
    Од советското раководство сите сакаат да се оградат,веќе видено и кај нас..

13. Celltica

Celltica Форумски идол

https://centar.mk/blog/2022/03/06/v...hto-neprijatelot-napadna-trgnete-vo-ofanziva/

Ај за другиот знаев дека е луд, за овој мислев дека е само корумпиран, ама сега сфаќам и овој е луд. Да тргнел народот во офанзива, со кутлачи ли ќе се борат, Боже ме сачувај... Лудост.

14. Аргентина *

Што поточно е видено "кај нас"?

15. sonuvana

sonuvana Популарен член

Секоја бивша република се жали дека страдала во СФРЈ.

16. Аргентина *

Јас сосема објективно ти кажувам дека е срамота да го релативизираш украинскиот гладомор. Истото важи за некои членови поназад што негираат дека се возможни злосторства врз припадници на руското малцинство од страна на украински манијаци. Срам.

daylight and Angie1432 like this.
  17. sonuvana

sonuvana Популарен член

Не релативизирам,само објаснувам дека не е крива за него сегашна Русија и дека е искористен тој срамен и злосторнички историски факт, од трета страна,на која оваа војна најмногу и одговара .

Јас верувам дека рускиот и украинскиот народ во основа се сакаат,почитуваат и разбираат.
    Мислење изнесувам,ништо повеќе.

buba4e89 likes this.
  18. Аргентина *

Не би ме чудело наскоро да изнесеш мислење дека Америка го фабрикувала Холодоморот за да скара вљубени гулаби мироносци.

19. sonuvana

sonuvana Популарен член

Ее добро...доста е веќе...како и обично не можеме да се разбереме, бидејќи имаме сосема спротивен вредносен систем.
    Но, тоа не е случај кај рускиот и украинскиот народ, не кај поголемиот негов дел.

Ниту еднаш не прочитав на темава твое мислење во врска со актуелнава ситуација.
    Јас своето повеќе пати го кажав.
    Ми здосади да се правдам за мислење.

20. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Der russische Präsident Wladimir Putin übt scharfe Kritik an westlichen Sanktionen gegen sein Land. Diese glichen einer Kriegserklärung sagte Putin. Auch werde die russische Regierung eine Einrichtung einer Flugverbotszone über der Ukraine durch Dritte als "Beteiligung am bewaffneten Konflikt" erachten. Die Ukraine und Russland haben sich gegenseitig Verletzungen der ersten vereinbarten Waffenruhe im Ukraine-Krieg vorgeworfen. Russland halte sich nicht an die Waffenruhe zur Evakuierung von Zivilpersonen aus dem Kampfgebiet in der Hafenstadt Mariupol, teilte die Stadt am Mittag mit. Das russische Verteidigungsministerium teilte dagegen mit, der verabredete humanitäre Korridor sei beschossen worden. Die Informationen sind derzeit nicht unabhängig überprüfbar.
    Санкциите се еднакви на објава на војна против Русија, според Путин. :worried: Руската влада, за no fly zone, ќе смета дека е директно учество на трети страни во вооружениот конфликт. Секој таков чекор, ќе биде закана за руските војници и ќе има секундарна интервенција од страна на Русија.

Значи според Русија, Украинците не го почитувале прекинот на огнот, за време на евакуацијата на цивилното население. Според Украина е обратно. Според Германците, ниту една од овие информации се уште не може да биде потврдена.

Сега, не знам како ќе ме разберете, ама чисто се сомневам дека е од Русите нападот. Азовци се таму и верувам дека би ја искористиле секоја една прилика за напад, вклучувајќи ја и евакуацијата.

Зелениот иначе и натаму го бодрат дека Украина ќе победи. И тоа едноставно ќе се реши со продажба на нова пратка оружје. :x