Треба да се сврти накај Бардовци и Демир Хисар, евенутално Идризово и Шутка. блам сме бе блам. освен што имаме природни убавини, да ти е срам да кажеш од кај си.. https://www.dw.com/mk/сад-забранија...aca=maz-rss-maz-pol_svet_timemk-4725-xml-mrss извини бе.Им текна после 13 дена.Да дособерат, мрш.
Сад и Британија можат горе долу добар период да тераат со ова санкција... Тие и ја воведоа во исто време... Веројатно договор. Европа.... Не толку ведра проценка. Ќе се доосакатат со ова ако го донесат. Ако играат уште со картата како првиот така и другиот меѓу државите во ЕУ ќе си почнат шарени револуции од народот. Франција.. Германија.. Холандија не им треба многу за масовни протести народот си скока веднаш таму. Помалите држави економски ќе ослабат. Се надевам грешам дека ќе се доосакатат зошто цела Европа ќе доживее последици големи.
https://www.notizie.it/ucraina-zele...QpKlEP_8ompyLKAZhvSUZ0UyMvkWhKx3tGzSiGEeKy1Pc Зеленски вика трета светска војна, денес била украина утре ќе била полска германија итн. Ненормален. ме плаши луѓе периодот што следи.
Шведска Нато чао https://www.reuters.com/world/europ...ecurity-situation-swedish-pm-says-2022-03-08/ Засега...
Das russische Verteidigungsministerium warnte die Nachbarländer der Ukraine vor einer Stationierung ukrainischer Kampfflugzeuge gewarnt. Moskau könnte die Länder als Teil des Konflikts betrachten, wenn ukrainische Flugzeuge von ihrem Territorium aus Kampfeinsätze starteten, sagte ein Sprecher des Verteidigungsministeriums in Moskau. Einige ukrainische Kampfflugzeuge seien bereits nach Rumänien und in andere Nachbarländer verlegt worden. Што изведува Романија? Ова од вчера ми е, не знам кај сум читала. Сега да се допишам. Пишува дека има украински воени авиони на романска територија и други соседни земји. Москва со закани да не полетуваат од таму, оти земјите ќе ги смета за вклучени во конфликтот. Стандард новини. Ох бој! Со што, со емотивен наратив, наспроти фактичката состојба? Ќе ти се изнасмеев да не се работеше за трагедија. Не постои родител кој не би реагирал вака, вклучувајќи ме и мене. Затоа што не постои ништо повредено за еден родител, од животот на неговото дете. Се прашувам колку се искусни оние од спротива, на 18 години што не ги ни пуштија на граница да поминат и им дадоа калаш во раце. Истите оние кои се користат за жив штит. Русите имаат воени училишта и академии, неретко 14+. Толку за искуството. А дека неплански ги пратиле во војна, зборуваат фактите од терен, опсадите и точно центрираните цели. А за доверливост на податоци, може не си слушнала никогаш, не знам. Емотивниот наратив не е доказ за твоето тврдење, ама не го инвалидизирам, бидејќи се работи за живот! **** Ова ќе должи ако не се вразумат и не се договорат. Ќе ни приредат војна во Источна Европа за следна деценија, Авганистан 2. По урнекот на САД и НАТО формациите нели. Поместување на границите во играта на големите сили околу светските ресурси. Доволно е лошо и итно мора да престане! Бајден со бан за руската нафта. Русија со закани дека ќе ги сврти вентилите. А цените рапидно еволуираат, застрашувачки дури. Што ќе прави ЕУ. Ќе се сврат на Америка или Катар. Еве не знам. Од европската комисија имале план за замена на рускиот гас. Демек туку така се добиваат дополнителни количини на светски пазар. Ич не е тешко и скапо. Али Ахмети брзо ги заборавил Карпалак и Вејце. Има забрана за влез во Швајцарија мислам, оти го сметаат за закана по безбедноста. Не можам да поверувам што изјави!
Полска ги отсапува сите свои MIG- 29 воени авиони на Украина преку САД. The authorities of the Republic of Poland, after consultations between the President and the Goverment, are ready to deploy – immediately and free of charge – all their MIG-29 jets to the Ramstein Air Base and place them at the disposal of the Government of the United States of America. https://www.gov.pl/web/diplomacy/st...ry-of-state-on-providing-airplanes-to-ukraine
Татко ми вози за Полска, баш ќе го прашам дали има некоја тревога. Обично кај што работи имало Украинци многу.
Да имаше инфо дека Украински авиони има во соседните држави слетано. Дали немаат каде да слетаат во Украина зошто ги пикираа аеродромите Русија... дали фатиле џадето не се знае. А да нападнат од туѓа територија и да се враќаат таму... Незнам меѓународни права и закони ама мислам се смета агресија од државата каде полетале... Ако знае некој нека објасне.
Што добиваш ти од оваа војна? Малку ќе бидат 7 милиони раселени украинки со деца, уште колку ви требаат? Да не заборавиме-пред 24 саати друг беше муабетот на Полска. Ама, преговарачки способности
Кој велеше дека Ердо и Путин се скарале? Дека Ердо не бил во добри односи со Путин? https://m.mkd.mk/svet/ekonomija/turcija-bi-mozhela-da-ja-koristi-rubljata-vo-trgovijata-so-rusija
Јас сакам војната да заврши без притисоци од Путин. Затоа што не знам која држава е следна после Украина, а не дали има следна *не знам зошто баш ме цитираш со ова прашање на ова мислење, никаде не реков дека го поддржувам она кое го споделив.
А од каде ќе полетуваат тие авиони? Зачуван аеродром немаат. Значи ми се чини скрос ќе се инволвираат повеќе страни Пошто и аеродроми ќе мора некако да им "позајмат". Ќе го тиит ежот сите Пардон мај френч...
Оти навиваш. Навиваш за Финска и Шведска во НАто, навиваш едикојси друг и трет да се инволвира во конфликтот, за тој да биде следен. 100 години ништо не им фалеше на Шведска и Финска без Нато, сега загреота, загрозени. А тој што ќе пушти авиони на украинците, тој ќе биде следен. Тоа се вика дотурање бензин на оган. Епа или Романија или Словачка Селтика, тие граничат со Украина и ефтини се за купување.
Секако дека ќе има и веќе одамна има тектонски промени. Уште од времето на владеењето на Трамп светот се наоѓа во една "студена војна" каде што големите сили си се пецкаат или со санкции (Хуавеи скандалот) или пак со прокси војнички во држави од третиот свет. Моментално веќе 5 години, ако не и повеќе има војна во Јемен. Имав еден пост пишано за таа земја и зошто е толку битен Сокотра, а посебно островот Перим. Ќе си продолжи тоа и понатаму со исто темпо, ама до директна конфронтација и трета светска војна нема да дојде, ниту пак до нуклеарна војна, тоа сигурно. Да не заборавиме дека во Сирија можеа да се судрат ако сакаа, ама не се судрија. Да не ја заборавиме и Венецуела, Иран, па областа Кашмир меѓу Индија и Пакистан, Палестина... Не постоел мирен период во светот, само што биле подалеку од нас, од Европа.
Може некој да ми објасни од каде паранојата (на поединци) дека “Путин нема да застане со Украина”? Ја следите нешо руската политика со години, знаете за некои конфликти шо не се јавно познати?
Навивам за Украина. Мислам легитимно право ми е? Не навивам за војна. Причината за војната не е Украина. Друг е причината, а вие навивате истиот да победи и во иднина повторно да прави вакви проблеми. Не навивам јас Финска и Шведска да влезат во НАТО, Финците и Швеѓаните собрале доволно потписи на петиција за да влезат во НАТО. Дали се загрозени сега? Да. Зошто? Затоа што и Украина е сосед на Русија, не е член на НАТО, а е нападната. Зошто? Можеби затоа што сакала да влезе во НАТО. Ама не влегла, а ја нападнаа. Споделување информација дека некоја држава ги отстапува своите авиони на САД во замена за други, а старите оваа вторава да ги отстапи на трета земја (Украина), НЕ значи и поддржување на истото. И не го поддржувам. Е сега тоа што и Белорусија помага на Русија директно никому не смета, а ако Полска помогне на Украина одма е проблем.