Војна во Украина

Discussion in 'Политика и настани' started by RainBow, Feb 24, 2022.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Треба да се сврти накај Бардовци и Демир Хисар, евенутално Идризово и Шутка.
    блам сме бе блам.
    освен што имаме природни убавини, да ти е срам да кажеш од кај си..

https://www.dw.com/mk/сад-забранија...aca=maz-rss-maz-pol_svet_timemk-4725-xml-mrss

извини бе.Им текна после 13 дена.Да дособерат, мрш.

Billy Idol likes this.
  2. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Ваљда мисли 2001 беше ПНЕ :x

Feminka22 and Billy Idol like this.
  3. ушко

ушко Популарен член

Сад и Британија можат горе долу добар период да тераат со ова санкција... Тие и ја воведоа во исто време... Веројатно договор.

Европа.... Не толку ведра проценка. Ќе се доосакатат со ова ако го донесат. Ако играат уште со картата како првиот така и другиот меѓу државите во ЕУ ќе си почнат шарени револуции од народот.
    Франција.. Германија.. Холандија не им треба многу за масовни протести народот си скока веднаш таму. Помалите држави економски ќе ослабат.
    Се надевам грешам дека ќе се доосакатат зошто цела Европа ќе доживее последици големи.

Konfetka, Pea and Feminka22 like this.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

7. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Das russische Verteidigungsministerium warnte die Nachbarländer der Ukraine vor einer Stationierung ukrainischer Kampfflugzeuge gewarnt. Moskau könnte die Länder als Teil des Konflikts betrachten, wenn ukrainische Flugzeuge von ihrem Territorium aus Kampfeinsätze starteten, sagte ein Sprecher des Verteidigungsministeriums in Moskau. Einige ukrainische Kampfflugzeuge seien bereits nach Rumänien und in andere Nachbarländer verlegt worden.

Што изведува Романија? Ова од вчера ми е, не знам кај сум читала. Сега да се допишам. Пишува дека има украински воени авиони на романска територија и други соседни земји. Москва со закани да не полетуваат од таму, оти земјите ќе ги смета за вклучени во конфликтот. Стандард новини.

Ох бој! Со што, со емотивен наратив, наспроти фактичката состојба? Ќе ти се изнасмеев да не се работеше за трагедија. Не постои родител кој не би реагирал вака, вклучувајќи ме и мене. Затоа што не постои ништо повредено за еден родител, од животот на неговото дете.

Се прашувам колку се искусни оние од спротива, на 18 години што не ги ни пуштија на граница да поминат и им дадоа калаш во раце. Истите оние кои се користат за жив штит. Русите имаат воени училишта и академии, неретко 14+. Толку за искуството. А дека неплански ги пратиле во војна, зборуваат фактите од терен, опсадите и точно центрираните цели. А за доверливост на податоци, може не си слушнала никогаш, не знам.

Емотивниот наратив не е доказ за твоето тврдење, ама не го инвалидизирам, бидејќи се работи за живот!

Ова ќе должи ако не се вразумат и не се договорат. Ќе ни приредат војна во Источна Европа за следна деценија, Авганистан 2. По урнекот на САД и НАТО формациите нели. Поместување на границите во играта на големите сили околу светските ресурси. Доволно е лошо и итно мора да престане!

Бајден со бан за руската нафта. Русија со закани дека ќе ги сврти вентилите. А цените рапидно еволуираат, застрашувачки дури. Што ќе прави ЕУ. Ќе се сврат на Америка или Катар. Еве не знам. Од европската комисија имале план за замена на рускиот гас. Демек туку така се добиваат дополнителни количини на светски пазар. Ич не е тешко и скапо.

Али Ахмети брзо ги заборавил Карпалак и Вејце. Има забрана за влез во Швајцарија мислам, оти го сметаат за закана по безбедноста. Не можам да поверувам што изјави!

Last edited: Mar 8, 2022
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Полска ги отсапува сите свои MIG- 29 воени авиони на Украина преку САД.

The authorities of the Republic of Poland, after consultations between the President and the Goverment, are ready to deploy – immediately and free of charge – all their MIG-29 jets to the Ramstein Air Base and place them at the disposal of the Government of the United States of America.

https://www.gov.pl/web/diplomacy/st...ry-of-state-on-providing-airplanes-to-ukraine

9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Не ги сфаќам
    Таман Зеленски се дозва на памет, сака да се договара, овие распалуваат.Кој им курац?!

10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Татко ми вози за Полска, баш ќе го прашам дали има некоја тревога. Обично кај што работи имало Украинци многу.

Celltica, Billy Idol and Biljarkata like this.
  11. ушко

ушко Популарен член

Да имаше инфо дека Украински авиони има во соседните држави слетано.
    Дали немаат каде да слетаат во Украина зошто ги пикираа аеродромите Русија... дали фатиле џадето не се знае.
    А да нападнат од туѓа територија и да се враќаат таму... Незнам меѓународни права и закони ама мислам се смета агресија од државата каде полетале... Ако знае некој нека објасне.

Lianna Anna likes this.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Што добиваш ти од оваа војна?
    Малку ќе бидат 7 милиони раселени украинки со деца, уште колку ви требаат? :x

Да не заборавиме-пред 24 саати друг беше муабетот на Полска. Ама, преговарачки способности:cash:

Ivan4e04, Harper, Amellie13 and 11 others like this.
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

sonuvana and simoncelicius like this.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Јас сакам војната да заврши без притисоци од Путин. Затоа што не знам која држава е следна после Украина, а не дали има следна :)

*не знам зошто баш ме цитираш со ова прашање на ова мислење, никаде не реков дека го поддржувам она кое го споделив.

CameliaMiller and Someonespecial like this.
  15. Celltica

Celltica Форумски идол

А од каде ќе полетуваат тие авиони? :?:
    Зачуван аеродром немаат.
    Значи ми се чини скрос ќе се инволвираат повеќе страни :( Пошто и аеродроми ќе мора некако да им "позајмат".
    Ќе го тиит ежот сите :( Пардон мај френч...

Lianna Anna and Biljarkata like this.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Оти навиваш. Навиваш за Финска и Шведска во НАто, навиваш едикојси друг и трет да се инволвира во конфликтот, за тој да биде следен.
    100 години ништо не им фалеше на Шведска и Финска без Нато, сега загреота, загрозени.
    А тој што ќе пушти авиони на украинците, тој ќе биде следен.
    Тоа се вика дотурање бензин на оган.

Епа или Романија или Словачка Селтика, тие граничат со Украина и ефтини се за купување.

17. Hacon

Hacon Истакнат член

Гаси интернет!

Feminka22 likes this.
  18. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Секако дека ќе има и веќе одамна има тектонски промени. Уште од времето на владеењето на Трамп светот се наоѓа во една "студена војна" каде што големите сили си се пецкаат или со санкции (Хуавеи скандалот) или пак со прокси војнички во држави од третиот свет.
    Моментално веќе 5 години, ако не и повеќе има војна во Јемен. Имав еден пост пишано за таа земја и зошто е толку битен Сокотра, а посебно островот Перим.

Ќе си продолжи тоа и понатаму со исто темпо, ама до директна конфронтација и трета светска војна нема да дојде, ниту пак до нуклеарна војна, тоа сигурно.

Да не заборавиме дека во Сирија можеа да се судрат ако сакаа, ама не се судрија.
    Да не ја заборавиме и Венецуела, Иран, па областа Кашмир меѓу Индија и Пакистан, Палестина... Не постоел мирен период во светот, само што биле подалеку од нас, од Европа.

19. monpan

monpan Истакнат член

Може некој да ми објасни од каде паранојата (на поединци) дека “Путин нема да застане со Украина”? Ја следите нешо руската политика со години, знаете за некои конфликти шо не се јавно познати?

20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Навивам за Украина. Мислам легитимно право ми е? Не навивам за војна. Причината за војната не е Украина. Друг е причината, а вие навивате истиот да победи и во иднина повторно да прави вакви проблеми.

Не навивам јас Финска и Шведска да влезат во НАТО, Финците и Швеѓаните собрале доволно потписи на петиција за да влезат во НАТО. Дали се загрозени сега? Да. Зошто? Затоа што и Украина е сосед на Русија, не е член на НАТО, а е нападната. Зошто? Можеби затоа што сакала да влезе во НАТО. Ама не влегла, а ја нападнаа.

Споделување информација дека некоја држава ги отстапува своите авиони на САД во замена за други, а старите оваа вторава да ги отстапи на трета земја (Украина), НЕ значи и поддржување на истото. И не го поддржувам.

Е сега тоа што и Белорусија помага на Русија директно никому не смета, а ако Полска помогне на Украина одма е проблем.