Војна во Украина

Discussion in 'Политика и настани' started by RainBow, Feb 24, 2022.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

2. staycalm

staycalm Форумски идол

Main propaganda channel sabotaged by an employee on live TV

upload_2022-3-15_1-6-19.png

3. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Feminka22 likes this.
  4. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се дозна ло нешто за девојката? Откако е уапсена, ни трага ни глас. Ја држеле подолго од што е дозволено со закон, адвокатите немаат контакт. Германците пишуваат дека е на непозната локација.

Во меѓувреме, се појави твитер акаунт (фејк) со нејзино име и пишува дека е ослободена, ама дека ќе се соочи со казна од 5 до 10 години затвор.

Многу ми е жал за девојката, се надевам ќе се извлече. Значи ова е тотално лудило! Каква храброст. Само да не ја чини скапо.

Видеото е тука.
    https://www.welt.de/politik/ausland...itarbeiterin-unterbricht-Staatsfernsehen.html

zhap4e, Billy Idol, staycalm and 2 others like this.
  5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Исчезната е...многу се восхитувам на храброста, најискрено.Браво.
    https://www.instagram.com/tv/CbH7OhPFxb7/?utm_medium=copy_link

6. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Фросина фро нек си седи мирна оти и ја знам она каде реагирала со смеење.

butterflysk and Feminka22 like this.
  7. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Страшни снимки од Донетск каде украинските сили гаѓаа на цивилици со ракетниот систем Точка - У и Смерт. 26 жени, деца и обични луѓе убиени, на улица, далеку од секаков фронт.

Компромитирачки снимки. Не отворајте ако немате силен желудник.

Овакви цивилни жртви има во Донетск уште од 2014, моментално има на двете страни, што е очекувано кога има војна. Но каде е да се осуди и украинската страна?

Каде се сега западните медиуми и натофиливе овде да ја споделат оваа вест како што споделуваа (најчесто фејк) видеа на руските напади?
    Каде е објективноста во пренесувањето информации?

Гуглав цело време за да најдам вест и ништо не ми излезе за гранатирањето на Донетск. Се ни е забрането. Интернет мрак. Штама.

M.B., oblace1, sonuvana and 11 others like this.
  8. Noranora

Noranora Истакнат член

Зш не ми отвара?

9. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Треба да имаш телеграм. Ама пак, подобро не отворај. Ужасно лошо е. Јас се покаав воопшто што видов. :|

Може овие ќе ги отвори без да имаш телеграм.

10. Noranora

Noranora Истакнат член

Прежално, ќе рече некој после дека сме искочиле од примитивно време.
    Кој и да го направил ова Господ да го удри кај што највеќе го боли.

Mnik likes this.
  11. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Никогаш не сме искочиле. Никогаш. Ене ги на Викиликс уште стојат снимките од американците како гаѓаат обични луѓе со дрон сред улица без никаква воена цeл, чисто од монструозни и содомски причини во Ирак.

Од Украина какви се не снимки има, но не сакам да ги споделувам овде. Не се за во очи на јавноста да се видат такви компромитирачки снимки иако се јавно достапни.

Од вчера има снимка од убиени ранети украински нацисти во Волноваха од страна на своите, кои ги стрелале со метак во чело кога се повлекуваа, затоа што им биле терет да ги земат со себе.
    Има и снимки од цивили пукани во грб, во Мариопол од страна на Азов нацистите затоа што не сакале да бидат жив штит.
    Еве денес како почнаа градот да го завземаат русите, почнаа сите злодела на нацистите да излегуваат на виделина.
    Тие се стационирани на југ, и иако се признати како дел од украинската армија, се тотално различни, со различна кауза и идеологија. А, и не знам колку се под команда од украинската армија...

Српскиот новинар кој живее во Донетск има добар влог снимено денес, има снимки и од Волноваха, и од луѓето таму. Ја пренесува руската страна и страната на ДНР, така да, не е објективен. Ако и некој таков новинар постои во моментов...

Mnik and Noranora like this.
  12. Noranora

Noranora Истакнат член

Јасно ми е што прават Украинците, жално за обичниот народ. Прежално.

Mnik likes this.
  13. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Пуштив една и ја исклучив. Не можам да дишам! Немам храброст да гледам. Да те прашам само, како се знае дека ова е украинско дело? Мислам, за Азов воопшто не се сомневам, ама сепак, чисто информативно. Конкретно за овие снимки мислам. За ова ли се долева оружје? Леле леле трагедии!

Billy Idol likes this.
  14. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Гуглав да најдам вест од западни медиуми и ниту една не ми излезе за бомбардирањето на Донетск.

https://www.themoscowtimes.com/2022/03/14/moscow-says-23-dead-in-donetsk-after-ukraine-attack-a76918

Веќе се знае дека нападот е извршен со Точка - У ракетен систем со балистички ракети од страна на украинската армија. Има против-ракетен систем во Донетск за да се заштити градот од овакви бомбардирања, и ги уништиле сите ракети што биле испалени, ова е случено од фрагменти од ракетите кои што паднале. Замисли што ќе се случело ако немало ракетен штит и колку жртви ќе имало.

Мене стомакот ми се отпревртува од сите овакви снимки. А што се се изнагледав... Ги има и од двете страни. :|

sonuvana, vitamina, Mnik and 2 others like this.
  15. butterflysk

butterflysk Популарен член

Mene mi izleze ova, a i vcera na vesti slusnav.
    Screenshot_20220315-152039_Google.jpg

Billy Idol likes this.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

@Billy Idol ;(

во склоп со темата е, кај нас пред зграда веќе има украински коли, јас претпоставувавам каде се, би сакала ако имаат дечиња да и дадам храна облека играчки, ќе следам ситуација, помислив и ливче да и оставам на колите.
    Луѓе, не е сон ама украинските коли почнаа да доминираат овде како цел живот да биле.

сакав да те прашам били, кој град е таблицата ВС гуглав не догуглав. Ме интересираше градот од каде потекнуваат луѓето.
    Паркирани се баш до нашата кола.

Украинскиот јазик како што слушав највеќе ми наликува на бугарскиот, сакав да помогнам и на луѓе во врска со јазикот бидејки бараат доброволци но не знам дали и колку ќе се снајдам, бугарски знам колку толку.

Овде викаат лебот слатките зејтинот и слично, житарките дупло ќе им се качи цената од сега па натаму.
    Се тешам дека сепак ќе остане храна и дека ќе можеме и без житарки :|
    и без масло.

сакам да верувам дека не лажат и дека нема да има дефицит со храна во иднина :doh:

Billy Idol likes this.
  17. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Според Википедија, БЦ се таблички од Л'вовската област.
    Ако можеш помогни им на било кој начин, храна, облека, донации... Јазикот им е да, најсличен со бугарскиот, а имаат и зборови слични со словачки, секако ако го исклучиме рускиот. Мене ми беше тешко да разберам при зборење, брзо зборат. Да читам е подруго. Сепак со некој словенски миксан јазик за разбирање ќе се разберете некако, но за повеќе од тоа тешко.

Гледав секакви грозоморни видеа од конвои уништени, војници и се тоа, ама не е ни слично со цивилните жртви. Не можам нив да ги гледам. Се ежам целиот, ме облива студ, страв некој кога ќе замислам како некое дете, мајка, човек, обични луѓе како нас се брутално убиени, со намера. ;(

Жал ми е за сите избеглици кои мора да бегаат со една торба низ западните земји, да молат за помош, за кров над глава, за корка леб. Уште повеќе ми е жал за оние што не можат да избегаат, тие се најсиромашните што немале ниту превоз, ниту можност да ги напуштат градовите како Киев, Харков, Марипол пак да не го спомнувам каде што секој кој ќе се обиде да го напушти градот преку сигурносниот коридор му се заканува убиство од Азов.
    Којзнае како се чувствуваат сите оние деца во Харков вчера кога им беше гранатиран градот непрекинато, сокриени во некои подруми, бункери...
    Не можам да го замислам хоророт што го проживуваат. Одма ми надоаѓаат слики од 2001 кога на школо имавме час каде што ни објаснуваа дека ако НАТО не бомбардира да не ги бараме родителите туку да одиме со учителките во најблискиот бункер. Ни даваа флаери како да се заштитиме...
    Денес преку 200 автобуси во Киев пристигнуваат каде што ќе евакуираат граѓани преку коридорите.
    Наши граѓани пак одбиле помош и да бидат евакуирани од нашето МНР.

И покрај сето ова сеуште не запира војната, сеуште се долева оружје секој нов ден од западот за да се разгорува судирот. Вчера со бомбардирањето на Јаворов, воениот камп во близина на Л'вов, загинале и 3 британски воени инструктори, и неколку американски. А некој сеуште овде мисли дека Нато не е вклучен во оваа војна. Дрон паднал во Романија, наводно украински. Одбраната спие.

На интернет има секакви информации и дека бомбардирањето на Доњецк било наредено од Пентагон. Којзнае дали е точно или е фејк њуз. Нема никогаш да се потврди. На југо-истокот преку 100к украинска војска и нацистички трупи се пробиени и опколени. Во Маропол веќе навлегоа во градот. Сите овие нацистички паравоени единици се елиминираат.
    Не можам да замислам каков терор прават и ќе прават овие во наредните денови додека комплетно не се елиминирани. Ќе има уште повеќе гранатирања и убивања на цивили.
    Се плашам да не употребат и биохемиско оружје во цел овој очај. Се плашам дека и таква вест ќе прочитаме во следните денови, за која ќе бидат окривени секако русите.

За цените веќе не сакам да зборувам затоа што знам што доаѓа. Тек ќе почне рецесијата и растот на цените. Лебот од жито лукс, црниот, го покачиле 5-6 денари. Маслиновото масло што го користам, е многу покачено. Среќа пак обичното сончогледово е наше домашно производство па се надевам дека нема до толку да има недостиг на масло кај нас, иако почнав да правам залихи поради раст на цените.

Што и да се случи, повеќе никогаш нема да е ист животот како пред 2020 година. :|

18. vitamina

vitamina Форумски идол

Не и се кирилични таблиците? Мислев дека се кирилица.
    Ќе пратам ситуација, да видам каде се и дали би сакале да и помогнам.
    Има овде голем наплив на украинци и секоја јазична помош е добредојдена. Ми текна и на мене за некој словенски микс, бугарски знам, разбирам и можеби не зборам течно но зборовите им ги згодувам.
    Би сакала навистина да помогнам.

и мене истото ме плаши, дома имам 5 годишен син, се замислувам на нивно место и морници ме лазат, детето гледа, прашува дали ова што се случува е далеку? Толку.
    баш замислував како им е на сите цивили кои што веќе немаат храна, лекови, основни потреби.
    Сите живеалишта се бонбардирани, страшно.
    Кој знае каде и како се кријат и како преживуваат, тие си знаат, баш читав некаде дека денес треба само да се изборат да преживеат а ако преживеат веќе ништо нема да биде исто, и каков ли живот би воделе под рушевини без апсолутно ништо при себе.

сакав и јас залихи од зејтин ама не неправив, ќе следам ситуација за да направам оти поефтинување сигурно нема да има, горивото денес е замрзнато во словенија на 1 и 50, добра вест за нас. Остатокот од италија ќе си плаќа над 2 и 40 гориво.
    Владава ќе овозможила за сметките плаќање на рати, егате помошта.
    Ама ај ќе видиме сакам да сум оптимист дека ќе имаме помош некаква од владава.

Се изјавува некој крај на војната во мај?!
    Дали?

се ќе отиде до плафон а најмногу животите украински и сиромашни општо.

не гледам добро, не гледам никаква солидна или оптимистичка завршница.
    Што викаш после ковид, војна после војна (прашање е и дали ќе има плус нешто повеќе) веќе ништо нема да биде исто.

а најмногу се плашам за малото до мене во каков свет ќе живее.

sonuvana, Lianna Anna, Rama and 2 others like this.
  19. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Каде? :?:

20. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Не се. Сите таблички се на латиница за да може интернационално да бидат препознаени.
    Јас со украинци/руси што не знаеа англиски комуницирав на некој таков миксан јазик. Првин користев србски, а потоа сфатив дека е посличен со нашиот. Па го кажуваш зборот на повеќе словенски јазици и на еден ќе се погоди, ќе се сфати суштината на реченицата.

Ужас им е. Ужас. Не можам да замислам како им е на цивилите таму.
    Имаше еден момент на видеото што го ставив горе на 51:00, кога војникот на ДНР оди во Волноваха, после завземањето од ДНР (руска страна), во куќата на неговата мајка и неподвижна баба. А сето наоколу, руини...
    Забораваме овде дека таму луѓето се сите поврзани фамилијарно и роднински меѓу себе. Забораваме дека дел од нив се во украинската војска, дел во руската (ДНР и ЛНР). Дека народот е крајно поделен и се врши брато-убиствена војна.

Да се долови ситуацијата каква е конкретно, на почетокот кога ги прашува девојчињата, едното е за Украина, другото за Русија. 12 годишни девојчиња кои ниту не паметат како е да се живее без војна затоа што во нивниот регион се војува 8 години.
    Верувам сите луѓе да ги прашаат сега дали сакаат мир и да запре војната, сите ќе гласаат за мир. Никој не сака да ги расте децата додека над него паѓаат бомби, никој.
    Ама тоа е кога народот никој не го прашува, туку големи сили од надвор се тие кои одлучуваат, а не им влијае ова, ниту нив, ниту на нивните деца.