Војна во Украина

Discussion in 'Политика и настани' started by RainBow, Feb 24, 2022.

1. monpan

monpan Истакнат член

Не е исчезната, ја држеле у полиција на испрашување 14 часа и не дозволувале да излезе со никој во контакт. Пуштена е сега, ама ќе одговарала кривично за делото.

sonuvana, Billy Idol and Feminka22 like this.
  2. Celltica

Celltica Форумски идол

https://360stepeni.mk/stoltenberg-z...derniziraat-radarite-i-vozdushnoto-prisustvo/

@Biljarkata еве ма овие стари им биле радарите, требало да се модернизираат. Само не знам како може да се тооолку стари за ракета произведена во советски сојуз пред бог знае колку години да не детектираат :D
    Значи ако не сакаш да знаат кога идеш на мочање, Хрватска му е мајката. Или Романија де. Не знам искрено се прашувам дали стварно мислат дека луѓево веруваат дека не ги детектирале дроновите...

За другово немам некој коментар. Жал ми е што би рекла, ама не сум изненадена од ѕверскиве снимки и од двете страни што ги гледаме. Тажна сум да, ама војна... едноставно, така изгледа :(

3. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Screenshot_20220315_182325.jpg
    Бернар Анри Леви (лево) француски философ, еден од главните идеолози на либерализмот и глобализмот. Се вели дека е и идеен творец, "татко" на нео-нацизмот во Украина.
    Сликан е пред ден-два во Одеса, заедно со Максим Марченко, поранешен командант на злогласниот наци батаљон "Аидар". Веројатно дошол да им ја разработи стратегијата и натамошните дејства на своите чеда по идеологија.
    Пред почетокот на инвазијата, Леви беше најгласен поборник за спуштање железна завеса кон Русија и нејзина целосна изолација.

4. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

@orevokrsacka , може ли да напишеш една подетална анализа ако си упатена во делото на Леви и "Аидар" за филозофијата и идеологијата за глобализам и "либерализам"? Не сум воопшто запознаен со човеков и со позадината негова.

Meanwhile

Lianna Anna and NPN like this.
  5. orevokrsacka

Били, за идеологијата на Леви дознавам следејќи го Александар Дугин, исто философ и идеолог, ама од спротивниот табор. Пред некоја година двајцава имаа тв дебата, и тогаш првпат ги слушнав гледиштата и на Леви. Дали денес или вчера го поставија видеото и Офф. нет, ако го најдам ќе го ставам.
    Еве
    https://off.net.mk/net-roulette/video/sudir-na-svetovi-bernar-anri-levi-vs-aleksandar-dugin

sonuvana and Billy Idol like this.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Убиен е канадскиот снајперист што пред да дојде во украина оставил убава работа и семејство? Баш читав за него, женаму изјавуваше дека не го држело место дома дека ако останал не ќе бил тој не се осеќал во своја кожа, како некој да го сопирал.
    Изјавил дека сакал и морал да оди да се бори.
    Баш читав за него некна.

Billy Idol likes this.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ја мислам дека твоето и моето мочање се поголем безбедносен ризик отколку некој си таму тупољев или како и да се вика. Радарите биле стари колку црешовото топче, немало тогаш беспилотни летала.
    Лех, Петар и Јанез, путуји за Киев... со воз:drunk:. Се надевам нема да се нагињаат кроз прозор.
    Шта речи...:|

Ах, да, :!:Најче ќе го отследи @Billy Idol од фб:wasntme:, пошто секој кој сега во моментов зборува за други војни и страдања, автоматски е руски колаборант:smirk:.
    На олку перење мозок ќе одам да мавнам еден течен сапун на екс сега:drunk:

8. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Европската комисија ја поздрави усогласеноста на Северна Македонија и на Албанија со санкциите на ЕУ против Русија, но таргетирани финансиски компензации не се на маса, јави дописничката на МИА од Брисел.

Северна Македонија и Албанија се две земји во регионот кои стопроцентно се усогласени со санкциите на ЕУ против Русија, за што Европската Унија е многу благодарна, порача попладнево портпаролот Петер Стано.

– Борел порача дека ЕУ цени и поддржува што Северна Македонија и Албанија се усогласени со санкциите. Ова се две земји кои не ги започнале преговорите а стопроцентно се усогласени со санкциите, ЕУ ова многу го цени – изјави Стано.

Што се однесува до компензации за земјите кандидати кои се усогласени со санкциите на ЕУ, Европската комисија денеска одговори дека тоа не е предвидено и дека веќе постојат фондови за поддршка на земјите од Западен Балкан.

Кое тапшање по рамо сме добиле од ЕУ. Парична помош, јок. БраО. :clap:

9. Bridget

Bridget Форумски идол

Вие па какви сте, за секоја сработена задача веднаш пари се бараат. Треба да покажете дека идеолошки сте на иста страна, паре нису битне, од љубов се работи, за браво и тап тап :D
    А инаку, за какви финансиски компензации збориме? Не сум во последно во тек. Прво што ми паѓа на памет е да добие некаква компензација заради штетите што ги трпи или би ги трпела од санкциите спроведени кон Русија. Што зијан беше Мк?

Billy Idol likes this.
  10. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Зијан некои 270 милиони и непријател и високи цени…

11. Bridget

Bridget Форумски идол

З'ш 270 милиони?

12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

На темава уште Ленин ви фали.:lol:
    Па Русинот Дугин- другарчето на Путин,па офф нет :l:проруско.Лепоти.

Во меѓувреме се спрема напад на Одеса.
    https://www.navalnews.com/naval-new...seen-approaching-ukrainian-coast-near-odessa/

13. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

Толку не чинеа санкциите во пари спрема Русија.. мислам Апасиев во собрание го изнесе тој податок... така нешто

14. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Да, заради штетите од санкциите. Еве јаболкото прво ни пати зошто немаме каде да го извеземе. Сега ќе почне и зелка, краставица, домат... Скоро сите наши земјоделски производи ги извезувавме за Украина, Русија и Белорусија.

Од друга страна 100% зависиме од рускиот гас, голем процент од горивото е руско. Пченицата ја увозувавме од Украина во најголем дел. Моментално доживуваме огромен пораст на цените на горивата, енергијата, храната и на секој останат сектор. Во германските фабрики се намалува или сопира производството. Порше и Мерцедес мислам дека моментално најавија стопирање на производство поради недостаток на материјали кои ги набавуваа од Украина и Русија. Па така директно се погодени сите што работат во Костал, Кромберг, Дрекслермаер и др.
    Не следам македонско собрание, но ете некој проценил колку се штетите.

Не дека ова се случува само кај нас. Во Бугарија се тепаа за масло. Пред некој ден почина еден човек во таква тепачка.
    А ова е само почеток на сето тоа што ќе следи.

Ако последиците од санкциите се тешки за економски сили како Германија, Франција и Италија, може да се замисли со каков крах ќе се соочат државите на Балканот и Средна Европа.

Еден германски економист, да не му ја барам изјавата сега, кажа дека Европа е во многу незавидна позиција, затоа што не само што ќе треба да купува поскапа храна, туку ќе треба поевтино да ја продава и помага економии на државите во блискиот исток и Африка за да не им се случи мигрантски бран од гладни луѓе кои ќе ја преплават Европа.
    Нас гледам дека никаде не не вбројуваат...

oblace1, vitamina, Bridget and 5 others like this.
  15. orevokrsacka

А две третини од нашиот извоз оди за Западна Европа, ќе видиме до кога. Плус Русите ако го затворат цел бизнис за нас... Сите ќе потонеме, вака моментално и континентално.
    Африка мислам полесно ќе помине од Европа, може тие ќе треба да се спремат за мигрантски наплив од Европа. :|

Konfetka, Feminka22, sonuvana and 2 others like this.
  16. Elennaa

Elennaa Популарен член

Двата водечки добавувачи на неон во Украина, кои произведуваат околу половина од светската понуда на клучната состојка за производство на чипови, неон, ги прекинаа своите операции. Гасот неон се користи и при ласерска очна хирургија, а е нуспроизвод на рускиот челик.

Мини автомобилската марка што е во сопственот на BMW го запира производството исто така.

Последно ми излезе оваа изјава од Зеленски, само на еден портал ја видов:
    НАТО никогаш не изгледал послабо, не би ги заштитил ни сопствените членки доколку бидат нападнати од противник како Русија.

Денес значи станал на десна нога.
    И вчера бил на десна, изјавил дека Украина треба да се помири дека вратите во НАТО ѝ се затворени.
    Утре ќе стане на лева и ќе почне обратен муабет да врти.

Summerbaby and Feminka22 like this.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Цел свет го јаде стапот пошто Украина сакала да е во НАТО.Не кожам да се помирам еј, не мо жам.

18. Elennaa

Elennaa Популарен член

А можеле едноставно да го почитуваат само Минскиот договор.

Што ќе се случеше кај нас ако не го почитувавме Рамковниот?

И тогаш НАТО ќе го обинуваа дека е Хитлер? :)

Само што во моментов изјавуват дека Хитлер бил подобар од Путин, затоа што не се заканувал со нуклеарки.
    А оваа реченица може да ја каже само болен ум.

На крај ќе излезе сите дека потајно го сакаат Хитлер од толку што го споредуваат, еве не знам...

19. Elennaa

Elennaa Популарен член

20. vitamina

vitamina Форумски идол

@Elennaa истото вчера вечер го прочитав во италјанските медиуми за зеленски што изјавил за Нато, да не повторувам што кажа ти.

Elennaa likes this.