Војна во Украина

Discussion in 'Политика и настани' started by RainBow, Feb 24, 2022.

1. monpan

monpan Истакнат член

Епа земи го тоа што ти кажувал татко ти за 90ти, и спореди со тоа што е Русија денес (до пред да почне војната at least). Светско економска сила е станата. Немаше бизнис што не беше влезен во Русија, нема држава што нема(ше) инвестиции во нафта, злато, гас. За тоа е заслужен Путин. За целото негово владеење, Русија само цветала и мака не видела. Затоа не го тргаат и го гласаат.
    Од друга страна, овој потег со војнава е дефинитивно questionable и го има разнишано кредибилитетот на Путин (на рускиот народ). Али генерално сега се сведува на надеж (од народот) дека има навистина добар план и калкулација.
    После војнава има само два исходи, или ќе се врати Русија у 90ти, или ќе стане уште посилна и подобра.

А, да. Франција и Германија одамна и се надминати. Да се распадне ЕУ, тие држави сами по себе ништо нема да значат.

Last edited: Mar 17, 2022
    NPN, Feminka22, Amellie13 and 8 others like this.
  2. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Пред Зеленски имаа уште полош лидер, Порошенко. Зеленски дојде на власт затоа што вети дека ќе го испочитува Минскиот договор, ќе ја прекине војната во Донбас и ќе ги подобри односите со Русија. Но, наместо тоа се случи се спротивно.
    Не е народот крив што го излагаа и тоа што ветуваа не го исполнија. Барај ја грешката кај политичарите. Народот е невин во оваа ситуација.

Плус, Зеленски пред војнава имаше 20%-тина само рејтинг, му падна од 70% во 2019. Значи народот не го сака(ше).
    А кога народот не те сака, правиш војна (кој гледал House of Cards, ја знае мислава)

Last edited: Mar 17, 2022
    M.B., Cka, Lianna Anna and 13 others like this.
  3. JelenaCP

JelenaCP Нов член

А гледам па во Украинска и Руска ептен многу се разбираш

https://btvnovinite.bg/bulgaria/izvedoha-borisov-verojatno-shte-vleze-v-aresta.html

И Груевски заради Русија го апсеа :bandit:

4. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Го ставив и јас линкот зошто е уапсен. Причината за апсењето се наводни криминали со ЕУ фондови, но кој е поводот?
    Не дека до сега не знаеле дека правел криминали, туку сега има некој друг повод зошто го уапсиле за ова.

Едвај чекам да ја чујам твојата експертиза за Украина. Сигурно имаш големи знаења чим си се регистрирала на форумов за да ми реплицираш. :wasntme:

5. JelenaCP

JelenaCP Нов член

Поводот е истиот како со Грујо наш.
    Го сменија на избори и сега ќе одговара за 15тина години што има направено. И тој и тие околу него.
    Нели затоа за Петков се гласаше.
    Или и таа власт е нелегитимна, како Зеленски?

Ти си експертот тука.
    Копи пасте од телеграм од сите руски профили.
    Само не ми е јасно, како така преексперт си за Украина и Русија, а не за Бугарија.
    Нетипично за експерт.
    Украински и Руски збориш, а Бугарски, не.
    Чудно, чудно, бааѓи чудно.

6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

@Billy Idol даде супер инфо тука на темава, културно дискутира и нема што да го замарате. Но, јас исто како него мислам дека народот не е крив за ништо. И да го сменат Зеленски, дали Русија ќе се откаже од своите барања? Не. Војните требаше да бидат минато. Русија може напреднала во однос на самата себе, но не може да се спореди со Франција и Германија. Сите учат германски, да одат во Германија, а руски, тоа мајка ми учела на школо, денес каде се учи тој јазик? Франција исто доминира, има колонии, 200 милиони говорители на нивниот јазик. Русија на тие ресурси што ги има паднала на ново да има плати како во Србија и Црна Гора. УУффф, барам редовно за проекти некаде да аплицирам, Франција, Германија растураат со можности, Русија никаде ја нема. Затворена конзерва.

По вашава логика, нас треба да не збришат од лицето на земјата, па видете ние за каков гласавме, за еден криминалец како Грујо, кој кидна и ги остави сопартијците да ги судат во наредни 10 години. И Заев не е арен, ама нема дела, освен ако го гонат за велепредавство некогаш.

NPN, Billy Idol and Feminka22 like this.
  7. Elennaa

Elennaa Популарен член

Какви опасни аргументи се вртат на темава...

Првиот е: не смее да се напаѓа самостојна дражава.

Вториот е: никој не иде да живее у Русија, никој не им го збори јазикот, помали плати зимаат за разлика од западот.

8. Hacon

Hacon Истакнат член

Заев беше аболициран.

Billy Idol and Guns N` Roses like this.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ах Били Били, get ready to be fact-checked:tmi:

Billy Idol and Feminka22 like this.
  10. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Војните никогаш не се минато. Додека се води оваа војна во Украина, малку појужно, во Јемен се води војна 10 години со ОАЕ и СА во која повторно се вмешани Русија и САД. До пред скоро се водеше војната во Сирија...
    Можеме ние до утре да дискутираме што треба, да ја пееме Imagine на John Lennon и да посакуваме мир во светот, ама таква утопија е баш тоа, утопија.

Секоја земја денес се наоѓа таму каде што се наоѓа поради низа фактори, најчесто историски и геополитички. Можеме на големо и широко да дискутираме зошто во Русија е економската ситуација таква и зошто е затворена земја, а зошто Германија или Франција имаат поубав живот. Веќе и се дискутираше на оваа тема и ги приложивме сите факти и докази зошто животот на Запад е подобар, и тоа не значи дека ако сега животот таму е подобар, дека и во иднина е.

Пр. Во Србија животот и платите пред 15 години беа помали од Македонија. Денес е обратно. Во Бугарија животот и платите беа помали од Македонија пред 30 години, денес е обратно. А зошто е тоа така зависи повторно од низа фактори на кои имаме ние влијание како држава, и на кои немаме.

Кривицата зошто Русија се наоѓа економски таму каде што се наоѓа може да се бара во странското влијание, геоположбата, историјата и секако сопствените грешки што ги правеле низ историјата. Една од тие грешки е и Украина направена во СССР и за времето на Јелцин.

Ако во нешто Америка е најдобра, тоа е во дипломатија и одлично инсталирање и контрола на држави од внатре. Едноставно најдобри се да ја наметнат својата пропаганда преку медиуми и низа чекори за да дојдат до целта. Имаат супериорна стратегија на разорување и распарчување на држава одвнатре преку пучови и инсталирање на папет влада. Русите не се добри во таа сфера и не знаат како да наметнат своја контрола преку пропаганда, да инсталираат нивна влада, и тука можеше да се види нивната слабост и грешка. Да беа дипломатски поумешни, ќе ја задржеа одамна Украина во својата сфера на влијание, но не успеаа и сега мора воено да го прават тоа.

А за руската економија нема што да им ја оправаме ние овде. Нека си мислат они самите за внатрешната политика и како ќе успеат да си ја спасат економијата. Ние треба да мислиме за нас и за нашата економија. Треба примарна цел да ни биде да раскрстиме со сите политичари кои не крадат, пљачкаат и одработуваат за туѓи интереси. Треба да бидеме паметни како народ и да назначиме човек на државава кој ќе ги застапува нашите интереси.

Редно време е и сите етнички заедници повеќе да ја гледаат државава како своја држава, а не како туѓа. Не треба да дозволиме иста мафија да не краде и уништува. Крајно време е да се освестиме и сплотиме сите. Да ставиме прави кадри на право место. Жално и тажно е наши златни деца да се без работа, и да мора да одат по западот, да печалат корка леб додека овде некои полуписмени ботови ни се напикани во администрација, по собрание, министерства, на други клучни позиции... Па ќе гледаме примери и како се приморани по интернетов да шират пропаганда и да ја бранат партијата за бедни пари.

Ако ние самите не си го решиме проблемот сега, никој друг нема да ни го реши од надвор. Украина нека ни биде лекција што се случува кога други ти ги решаваат проблемите. Да учиме на туѓи грешки, не на свои.

11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Веќе ја учиме ние лекцијата, 31 година по ред.За другото се слагам, баш си русофил :P :rofl:

Tanjamm, Summerbaby and Billy Idol like this.
  12. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Русофил што користи војна наместо специјална воена операција? Да бев во Русија, во зандани ќе бев до сега, бел ден немаше да видам. Ќе заборавевте дека постојам. :P:rofl:

И новиве профили се слагаат со тебе, ама брзо испаруваат. :D
    Ајде утре нов ден, нов профил. :D

senjorita-v and Feminka22 like this.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Нека спијат бе, утре се у школо.Џаци
    Во апсана бре
    Ќе нѝ праќаше некако инфо од таму ти, паметен си

Billy Idol likes this.
  14. Elennaa

Elennaa Популарен член

Путин: Некои луѓе се спремни да ја продадат и сопствената мајка, само да им се дозволи да седат во ходникот на “вишата каста” – Европската Унија

Ова и за нас ко да важи. :wasntme:
    Неповрзано со темата, ама секоја година Путин го честита 24 мај на сите Словени и посочува дека писменоста и во Русија дошла преку Македонија.
    Нормално секоја година Бугарите се бунат, плачат дека писменоста дошла од Бугарија и бараат извинување од Путин. Само што он не ги рецка баш за тоа.

Kanya, Amellie13, Feminka22 and 3 others like this.
  15. Hacon

Hacon Истакнат член

Важи само за неписменото население.

16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Аболициран, а другиот избеган. Терористиве непресудени. За нив нема ОЈО, нема Хаг, нема ништо.

Feminka22 likes this.
  17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Ние нема да научиме ништо, и нема да најдеме лидер во вистинска смисла на зборот. За ниту едно прашање Македонци со Македонци не сме сплотени, а не пак со другите да градиме заедништво. Јас и терористот од УЧК кој зема плата од мојот данок, ме краде во ПИОМ, па ние немаме и нема да имаме заеднички интереси. Да сакале квалитет, немаше да се борат за седење дома и земање плата. Нека живеат како сакаат Русите, бедно, богато, не ми менува, ама војни не оправдувам. Има војни секаде во светот, и многу од нив се во муслиманите земји, а тие таму и без војни, не знаат да живеат убаво и во мир. Нив ред и крај не можеш да им фатиш. Македонија само Господ ја чува, од политичарите и од народот одамна е пуштена по вода.

18. Celltica

Celltica Форумски идол

Ај што не ти е точно тврдењето, туку и исламофобија и расисам е :D
    Војни се водат насекаде низ светот, не зависат од религијата, туку од профитот и од интересите на големите сили, а и војните кај муслиманските земји на блискиот, средниот исток и северна Африка не се предизвикани од религиозни побуди, баш се работи за војна за ресурси.
    Уште помалце се предизвикани од самото население.
    Гледам уште убаво ве возат на национализам, дури постојат вакви ко вас и ко тие од исламските земји што ги спомна, па и кај нас што ќе ги возат на национализам, ќе има и војни.

Last edited: Mar 18, 2022
  19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Кој просперитет го очекуваш од земји каде образование е забрането, нормално е женско обрежување, и нормално е малолетничка да ја омажиш за старец. А каде реков дека војните се предизвикани од верски побуди? И без војни не би биле подобри. А знаат ли да живеат убаво по тебе? Еве за пример Саудиска Арабија, богата земја, имаат нафта, ресурси, ама таму нема податок колку жени биле родени, затоа што мажот може да ја убие поради некои строги верски правила, и убиваат (Читај Принцезата Султана, таму има се кој хорор е земјата). Во Авганистан пред некоја година, Авганистанци фатија туѓа жена на улица, и ја убија затоа што сама излегла од дома, а тоа беше снимено и објавено јавно како лекција за другите. И без војни, тие сами со себе не можат да се справат. Па нели во Ирак муслимани со муслимани се убиваа? Контактирав некое време со Алжирец кој студирал во Париз, и џабе е, Франција не им го пегла тој фанатизам и лош однос кон жената. Кај сака нека оди, не може да се култивира, и крај. Наброј ми некоја цивилизациска придобивка што тие му ја дале на светот?

Feminka22 likes this.
  20. Celltica

Celltica Форумски идол

Ова што ти го пишуваш нема врска со дека не знаеле да живеат без војна.
    Скрос ти се испомешани поимите, а Принцезата Султана не гледам зошто да ја читам, не сум несвесна за религиозен фанатизам. Ми смета во секоја религија, впрочем, тоа е само моќ одржување преку превез на религија, нема врска со вистинска верба во нешто.
    Уште се мислам како во мозок ти влезе да пишеш не знаат да живеат убаво и без војна...
    Се гледа дека премалце знаеш за војните изминативе 30тина години на истокот.

Lianna Anna and Billy Idol like this.