Војна во Украина

Дискусија во 'Политика и настани' започната од RainBow, 24 февруари 2022.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    И Бугарија мислам дека отворено излезе дека ги прима сите кои имаат потреба. И Молдавија, ако не сум грешка.

На ane.bella, Tanjamm и Jana06 им се допаѓа ова.
  2. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.769
    Допаѓања:
    21.492
    Дали мислиш дека американскиот народ некогаш ќе направи нешто паметно, ќе излези и јавно ќе се огради или ќе даде поддршка за нешто?
    Па тие се најдебилниот и најфлегматичниот народ во светот, прости се како грав. Битно им е оној кој го гласаат да биде либерален и отворено да ги тапша по рамо за се’ шо не е баш најприфатено од страна на другите. Дали им беше битно шо во времето на Трамп беше помирно, без бомбардирања и војни? Не, Трамп беше зло оти беше поприлично конзервативен. Американците не се мерило за тоа колку политиката на нивниот лидер е добра и дали ја прифаќаат или не. Не ги интересира ништо, буквално ништо.

Шо пак ќе речам не го прави Путин светец во никој случај. Ама дека Америка е најголемото зло, е. Во се’ досега има замешано прсти директно или индиректно и после тоа ја нисам одавде.

На Ivan4e04, Bratot, golemiotmalisan и 13 други им се допаѓа ова.
  3. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    25.989
    Не ни очекував ти да согледаш разлика.

На Moni_____ му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.483
    Допаѓања:
    41.193
    Се случи овакво нешто со Кипар кога војуваа Турција и Грција. Не помогнаа на никому, само беа неми посматрачи и одржувачи на мирот. Бар, официјално.
    Неофицијално застанаа од страната на Грција.
    И така го поделија Кипар. :)

Ова треба да го имаме на ум ние како држава дека НАТО не ни е никаква гаранција, посебно пак од НАТО членки, од кои ние сме опколени.

На cresa-jagoda, S.J.Parker и Tanjamm им се допаѓа ова.
  5. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.472
    Допаѓања:
    25.240
    Од секогаш ми било неописливо жал за дечиња, дури и кога станува збор за измислена приказна на филм. Ама сега од кога има мое дете, таквите приказни ми ја дрмаат секоја молекула у мене. Инстант солзи. Преголема болка у гради.
    Денес на вести даваа новороденчиња, некаде напикани во соба, во ќебенца, ги држат сестри, им даваат кислорот со пумпуцана. ХОРОР. Некој си родил детенце вчера, завчера... и ова им се дешава. ;(

На Ivan4e04, cresa-jagoda, spacegirl92 и 16 други им се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.826
    Допаѓања:
    40.402
    Морници ме полазија. ;(

На LejlaD, KateKane и fana им се допаѓа ова.
  7. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Сосила ги тргаат и ги носат да се борат.
    Истово ќе им го прават на децата на политичарите кои се над 18?

Screenshot_20220225-123741_Free Adblocker Browser.jpg

На Ivan4e04, cresa-jagoda, Indiegurl и 12 други им се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.396
    Допаѓања:
    119.672
    И мене.
    Оти е точно од А до Ш.

На LejlaD, senjorita-v, KateKane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.410
    Вака е работата, пример:
    На Вевчани и Вевчанци им прекипело од работата на владата на Северџистан, која работи против народот и решила да се отцепи од државата и да си создаде своја енклава, но северџанот на власт му вика, не може ти да се двоиш од нас и воено ги напаѓа. Вевчанци немајќи каде да бегаат, паѓаат жртви, трпат и водат војна со власта веќе 8 години, побарале помош од некој поголем да ги брани. Доаѓа тој ,,големиот" да ги брани и му се пуштаат Северџаните заедно со целиот Запад и Нато и му викаат на ,,големиот" ти си терорист, убиваш, освојуваш територија и ќе ти воведеме санкции за тоа. И ,,големиот" им вика, па вие направивте 100 војни, убивте 2 милиона сиријци, неколку илјади срби и македонци, многу авганистанци и јеменци, отцепивте територија на суверена држава (Србија) и направивте протекторат...и овие викаат, ама ние бевме ослободители, ние го ослободивме и спасивме народот и ,,не убивме" никој. Ние не сме злосторници. Вевчани мора да се врати кон државата.

Накратко, ова е ситуацијата во Украина. Во Украина ги води претседател-комичар што до вчера правеше стенд ап шеги за тоа дека ,,УКРАИНА БИЛА РУСКА ЗЕМЈА". Претседател што го пушти својот народ низ вода и го тера да гинат за него и политичарите што ја расипаа државата и ја доведоа до ова ниво.

Не ги бранам русите, не сакам да гине народ, ниту пак сакам војни, но тука украинските политичари намерно си ја создадоа ситуацијата. Не го испочитуваа договорот од Минск, напаѓаа цивилно население 8 години во Донбас и Луганск и ред други работи.

Ситуацијата кај нас и кај нив е истата, само разликата е што кај нас нема војна.

10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.009
    Јас само едно имам да кажам.

Пред тоа "ама Русија НЕЈЌЕ да Украина да биде во НАТО" сетете се дека Украина е СВОЈА ЗЕМЈА и има право каде сака да биде член.
    Русија НЕМА ПРАВО да бара од соседните земји да и' удоволуваат каде да членуваат.

Исто како што нас не' дриблаат сите комшии, само не смеат да војуваат и можат на мирен пат да ни го нач*каат како сакаат.

Ниту една држава не е должна на комшиите да им поднесува отчет во кој сојуз членува, Русија мајке ти не сакала НАТО во комшии. Мижи асан да ти баам, колку што знам Литванија, Латвија и Естонија се членки на НАТО и комшии на Русија, колку што знам и Финска има аспирации кон НАТО, а машала граница со Русија дели.

Русија има право да се брани КОГА ќе биде нападната, а не да врши инвазија на други суверени држави оти и' се може.

И не, не сум про-америките, еднакво зло се, кај не ги сееш таму никнат, не постои конфликт каде не се директен причинител, секогаш по правило кај сиромашен народ, посаден национализам, па секако, комшијата е крив што нас не ни' оди, ајмо чичко амер ела да се пукаме.

Нема што да и' се удоволува на Русија, ако НАТО навистина даде такво ветување дека Украина никогаш нема да стане членка, огромен преседан е и буквално надвор од секој разум и било каква светска (европска) демократија.

Народот е тој што одлучува кон што ќе се стреми, како што овде одлучуваме дека СМЕ про-Еу и про-Нато на секои можни избори. Сигурно нема Србија да ја прашаме кон што треба да се стремиме, ниту пак Србија има право да ни' каже кон што треба да се стремиме.

На крајот на денот ќе изгине народ од двете страни, ќе изгине народ ЗА БАШ НИШТО, а светот ќе продолжи да функционира.

Само како жител на една мала и немоќна земја, многу добро го разбирам револтот на Украинецот. И да, во ова лудило, Русија Е агресорот и Русија Е за осуда и Русија треба да ги сносни сите можни санкции, вклучувајќи и воени.

На Ivan4e04, Lima24, bertold и 27 други им се допаѓа ова.
  11. Passenger

Passenger Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    38
    Каква врска има Ленин, доста ве фарба тој Тупин веќе.

Украинскиот козачки лидер (хетман) Бохдан Хмељницки (1596 - 1657) создал држава (фактички независна Украина) уште по востанието против полската власт во 17 век. Таа држава се нарекувала и Хетманштина или Хетманат, но таа ја загубила својата независност откако склучила штетен сојузнички договор со „браќата“ од Москва (Перејаславскиот во 1654), по што тие лека-полека ја лапнале Украина. Онака, „братски“.

Украинците се осамостоиле дури по распадот на Царска Русија во 1917 година, кога била формирана Украинската Народна Република. Тоа била независна украинска држава со сите атрибути: собрание, влада, знаме, грб, химна, армија, флота, парична единица, дипломатија итн. Таа држава дури била признаена од повеќе земји: Австро-Унгарија, Германија, Османлиската Империја, Бугарија, Романија, Британија, Франција, Аргентина и на крај дури и од Полска (иако таа си имала свои судири со Украинците).

Значајни политичари на таа самостојна Украина биле: премиерот Володимир Виниченко (1880 - 1951), претседателот на Радата (Собранието) Михајло Хрушевски (1866 - 1934), министерот за одбрана и главниот командант (атаман) Симон Петљура (1879 - 1926) и др. Пред да стапи на власт, Петљура дури имал контакти со историското ТМОРО/ВМОРО, поконкретно со војводата Христо Шалдев, кој се образувал во Полтава, Украина.

Украина ја загубила независноста откако ја нападнал Ленин од соседна Советска Русија, кој притоа воспоставил марионетски режим - Советска Украина. Ленин истото го направил и во други земји кои се осамостоиле по распадот на Царска Русија, при што ги соборил нивните легитимни влади и наместо нив воспоставил: Советска Белорусија, Советска Грузија, Советски Азербејџан, Советска Ерменија итн. Во 1922, под негов диктат, овие ентитети „доброволно“ го создале Советскиот Сојуз (СССР). Украина се осамостоила од него дури во 1991.

Тупин е екс-агент на репресивната советска служба КГБ и како таков, тој не може да излезе од таа тоталитарна матрица и сака Украина да ја врати под јаремот на Москва, т.е. да создаде нешто како СССР 2.0. Тупин е идеолошки наследник на Ленин и Стаљин, додуша малце модернизиран.

Нема во причава никакво НАТО, никаков Бајден, никакви „лаги на Западот“. Тука има агресија врз Украина од страна на Москва и тоа е тоа. Таа секогаш сакала да ја пороби Украина. Дури и да не постои денес никакво НАТО, Москва секако ќе ја нападнеше Украина, под еден или друг изговор. Ова се повторувало повеќепати низ историјата. Не е првпат.

П.С. Мешање во причава на бомбардирањето на Србија и отцепувањето на Косово нема благе везе. Украина не го признава Косово, таа ни помогна во 2001, таа не е членка на НАТО и нема што да испашта за тие бомбардирања. Но како што тргнало, Украина нема да има друг избор, освен (еден ден) да се приклучи кон НАТО. Зашто, на крајот на денот, досеа не се десило НАТО да убие Украинец, а милите „браќа“ Москали досега убија илјадници Украинци, што во царските времиња, што во советските, што во сегашниве.

Од украинска историја кај нас луѓето немаат благе везе. Па еве еден видео-клип од Украинската Народна Република (1917 - 1920) како вовед за едно понатамошно истражување:

На Ahoy, Bezimenka90, lovestoneddd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Acronia

Acronia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    4.492
    Ако Војната заземе посилен размер, нема да биде тоа Војна меѓу Русија и Украина.
    Ова ќе биде Војна која ќе ги стави на кантер старите и новите вредности кои започнаа со воспоставување по II С.В.
    Сите оние кои се занимаваат со геополитика ќе сфатат дека оваа Војна не е стрикно во цели на територијална придобивка/определба.
    Потребна ќе биде централизана точка која ќе ја има апсолутната моќ во иднина.
    That being said, останатото е историја.
    Не можеме да знаеме дали стоиме на губитничката или победничката страна, но мора да признаам дека малку ми е смешно кога некои од вас по инерција на суета, заземаат страна декларирајќи ја како ,,помало зло". Во Војна не постои ,,помало зло", постојат само жртви и Воени профитери.
    Првите се луѓе, вторите не се.

На Ivan4e04, Annath, Angie1432 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.852
    Допаѓања:
    5.619
    Конечно едно реално мислење на темава. А не само кој бил про америка а кој про русија. Нема што Русија да ја интересира дали Украина е членка на Нато. Исто како нас да не нападнеше воено Грција за спорот со името, иста ситуација е.

На cresa-jagoda, Ahoy, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.399
    6766BD5A-7923-49B3-9D31-B3C1D05B8A2C.jpeg
    ок

На Peanut Butter, christinnn и Kimberly11 им се допаѓа ова.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.948
    На teressa, Ahoy, Ugly Duckling и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.066
    Допаѓања:
    9.894
    Ukraina ich ne mi e simpatichna zashto sledev pred 7-8 godini i znam kakvi dzverstva vrshea nad civili, ama tipov ja koristi voenata nadmokjnost na Rusija za da upati zakani kon celiot svet, t.e. do site nas, vo video poraka so nekoja zlobna faca ko na film, i sega toa se relativizira?! Prvo, ova kje ja srozi evropskata ekonomija, drugo, od kade taa doverba deka so Ukraina kje zapre ruskata agresija? Do pred nekoj den lazhea deka ne planiraat da napadnat, neli zapadot gi klevetel?
    I aman prekinete da tropate biseri kako kje si pominela Rusija protiv Turcija. Samo ushte toa ni fali, Rusija da napadne NATO chlenka ili obratno. Educirajte se pred da napishete neshto.

На cresa-jagoda, WildMk, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.687
    Допаѓања:
    25.266
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    25.989
    Машко сум.
    Не те спомнав тебе никаде, не знам што се навреди :wasntme:

19. Moni_____

Moni_____ Истакнат член

Се зачлени на:
    13 февруари 2018
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    59
    Војна е не знам што очекуваш, во секоја војна имало мобилизирање на народот… Не викам дека тоа е во ред, туку така било од секогаш не е ништо ново тоа

На Feminka22 и Billy Idol им се допаѓа ова.
  20. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    25.989
    Ме уби у поим.

На WildMk и christinnn им се допаѓа ова.