Мене не ми се верува што прават овие ЕУ политичари и колку имаат допир со реалноста. Војната беше најавена уште пред Нова година и имаа доволно време да ги исполнат резервите со гас, бар колку - толку краткорочно да се во подобра позиција. Сега излегоа податоци дека сето ова е планирано доста подолго време и Русија, Кина, како и Америка се подготвувале за тоа што следи, дали да надополнат залихи, да направат план, да насочат политичко дејствување, и секако, да го дочекаат спремни она што претстои. Од друга страна ЕУ политичариве се изненадени и не подготвени како Македонија пат од снег во Јануари. Па не е можно да не знаеле што следи, иако излегоа податоци дека до последен момент службите на САД и Англија не ги известиле за тоа што се спрема, одбивам да верувам дека не знаеле. Дали намерно се порива независноста на Европа и се рушат европските фундаментални темели преку уништување на економијата и (најдобриот) животен стандард или едноставно имаме игнорантни политичари кои не знаат како да си ги заштитат интересите на своите држави...
Објаснување што значи секоја буква во реалноста. Дали тоа сега Германците ќе ја банираат пола азбука?
Z е в победу Ко шо читав пред некој ден Имав постирано Нишо нема да зборат Ја ко шо глеате веќе не ни пишувам овде.Ми преседна и војнаи свети војна.Мука ми е и дакоментирам веќе
Овде весникот кориере вика дека буквата З ја немало во кириличното писмо Појди од најпрестижен весник и нејзините најпрости дезинфо
Нема З има тројка . И на општа популација, инаку слепа за многу работи веќе им е јасно колку е се базирано на дезинформации. Рубљата на ниво како пред војната, нафтата исто, само цените изгледа појма немаат за овие моменти и нема да се вратат назад. Ма нема ни да запрат, спирала се вика тоа.
Се налутив и кометирав дека не е точно, им посочив, ми ставија италјанците гушки им викам дека се најпрестижен весник и дека не треба да си дозволат вакви дезинформации, и им викам во кометар штом за ова испревртувате кој знае се што пишувате што не е точно вестта беше, не постои буквата з во кириличното писмо Од оздоле викаат се збуниле дека може латински русите не ја знаеле Смешки. Им викам дека паралелно учиме и кирилица и латиница и дека и двете писма ги користиме имаме таква привилегија. абе ме чуди што ништо не знаат, не знаат дека уствари учиме латиница уште од рана возраст и дека ја користиме мислиле не знаеме латиница
На сите ни е,ама за жал тоа што ни е мака нема да направи да престане или се подобри ситуацијата.Баланс само треба ни превише ни премалце замаранција со моменталното ни стање на светов.
Гледам некои шеруваат дека Путин најавил голема офанзива врз Киев во следните денови. Колку има вистина во ова со оглед дека последниве денови имаше повлекување на руската војска од некои позиции околу Киев?
40тина дена после нападот. Гледам Киев падна. ПАДНА УКРАИНА. Мхм, сонувајте Вашиот љубимец, Путин, потпиша "примирје" и се тргаат од Киев. Еве што оставаат во предградијата https://twitter.com/sumlenny/status/1510310628153516042?t=XTZ7AUOFzGdMS1StzXMCrw&s=19 Стотици егзекутирани цивили. Со врзани раце, убиени подмолно, од тие што им ја нападнаа државата. Влегоа "ослободителите" во Чернобил, копале по Цевената Шума, еве ги, полека умираат од радиоактивни изгореници Рашистите се повлекуваат кон Донбас. Крадат се што може да се понесе, златен накит, компјутери, што и да е. Ќе ја спасуваат руската економија Ко ги фатат украинците војници, цмиздат ко пизди, демек на улица ги собрале и ги пратиле војници. Наредната недела ќе е долга, свашта може да деси. Макар и нуклеарка, несакајќи
Toa Sto go napravile Ruskite vojnici vo Buca kade ubivale nedolzni civili po ulucu e necovecno I uzasno. Tie Sto go napravile toa I voedno odgovornite za toa da bidat obvineti pred sud za voeni zlostorstva. Toa e nedozvolivo.vvojnata treba da zavrsi I da sedogovorat Sto so Donbas.n
Ова за Буча би требало да се земе со резерва, бар од она што излегува како податоци. На видеото кое го снимала Украинската армија се гледа како некои од "труповите" мрдаат и фатени се на ретровизорот како стануваат. https://twitter.com/RussiaUSA/status/1510587075820769283?s=20&t=OD-Fr4XtT-y6PjhXY7uF5w Што не значи дека Русите немаат гранатирано и убивано цивили во Украина, ама конкретно оваа информација треба да се почека првенствено да се потврди дали е веродостојна или уште еден фејк.
Истата улица, ден претходно https://twitter.com/ViktoriiaUAH/status/1509985789404459011?t=pgep3XkjAEV0cISt3s5mDA&s=19 Според русифилите, телата изгледале свежо https://twitter.com/Umka_burka/status/1510536791778078721?t=MOHtoDYGroS6cGFxBU49BQ&s=19 Киднапирана градоначалничка и нејзините најблиски. Мрднала раката. Станал некој Камо да станеа, да беше лага целово. Абе да си ибат матер украинците, го наместија Путин и неговите војници. Тие чисти душички, невини... на мравче не згазнале... украинците сами си ги убиле нивните. Исто ко србите што трубат дека Сребреница е масло на муслиманите. И Сарајево. И Вуковар... и тие се невини за војната. Ни Дубровник не го гранатираа. Невини душички. Овие сами се испоубиле за да ги окриват русите Сами и си крадеа, од компјутери, тави за готвење, накит до долен женски веш... Прво беше, Кеив ќе падне за 24 саата. Па 72. Па после за 7 дена. Па утре... Е тоа утре никако не дојде. Па да сакале да ги згазат, ќе ги згазеле... Па сега, ко почнаа да се повлекуваат накај Донбас и оставија покољ зад нив, сега не се тие, украинците сами се убивале Сами и се ракетираа... Русифилијата е дијагноза
Па и Хитлер ја нападнал Полска користејќи го третманот над германското малцинство како изговор. Тешко на светов ако вака се води политика. Рускиот државен врв долги години немаше со што да ги придобие Украинците и сега на сила ги припитомува. Тоа е реалноста. Се огледуваат на американските интервенции ширум светот, САД е нивен идол. Затоа Путин не ја вадеше од уста СР Југославија 1999, 15-20 години по бомбардирањето, очигледно се восхитувал. РФ и САД на крај братски ќе ги поделат украинските ресурси. Којзнае од кога им е договорена делба на Украина, само сега е моментот, се поклопи со некои други светски агенди.
Кај беше претходниве сите страници да ги видиш видеата од сите убиства што ги вршеа украинската армија и Азов? Го виде ли тоа видео како украинскиот војник им забодува нож во око? Го виде ли тоа како им пукаат на руските војници во колена? Или пак тоа дека им ги отсекувале половите органи? Ај остај ги тие, го виде ли тоа со луѓето од Киев, како украинците нацисти ги соблекуваат голи цивилите, ги бојат со зелена боја и ги лепат за бандери? Го виде ли тоа видеото каде ја соблекоа гола девојката, ја тепаа, и ги кршеа колената и дланките со камења? Па и ја палеа косата? Пред една страница ти е назад ставено... Ги виде ли купиштата од тела на цивили убиени и жигосани од Азов во Мариупол? Имаш потресни сведоштва и видеа за нив и тоа од Јутјуб, го имаш поставено исто така. Но, ајде ќе го оставиме тоа, се случи пред неколку дена, еве ти ново видео од Буча за труповите, сите со бела крпа врзана на раката ги "осудува" украинската војска како руски колаборатори и ги убива. https://t.me/sashakots/30760 Објаснување од видеото: Спојлер: Видеа со трупови од Буча https://t.me/sashakots/30761 So you burned, gentlemen tsipsoshniks, with your decision in Bucha, for the sake of which you killed those whom you considered agents of the "occupiers". Now this video is being distributed in the Ukrainian segment, which claims that in one of the buildings in Bucha, the Russians set up a torture chamber in which they shot people. As I wrote in a previous post, locals (not all, but many) knitted white rags or ribbons on their sleeves just in case, during the presence of Russian troops. It was our identification mark - "our own, do not shoot." For the Ukrainian military, respectively, this sign means "enemy". And now attention to the screen, 22 seconds, on the body on the left - the same Russian identification mark. Having entered Bucha, the terbats grabbed people, dragged them into the basement, tortured them to find out information and shot them for "collaboration" with the Russian troops. And now they are passing off the people they killed as victims of Russian aggression. And the world believes them. He pretends to believe. Fantastic hoax! Кај си нешто да спомнеш за секојдневното гранатирање на Доњецк и Мелитопол? Знаеш ли дека таму живеат Украинци кои се убивани од Украинската Армија? Нема полошо од вас што во војнава завземате страна и браните нацисти и армии кои си убиваат свои луѓе пред се. Не сте вие ништо подобри, едвај чекате војната да трае што е можно подолго и уште повеќе луѓе да умираат. Не сте вие за мир. Далеку од тоа. Видеа, сведоштва. Доказите се тука. Ама тебе те нема ништо да искритикуваш. Од друга страна, ние што сме објективни, немаме зошто да ќутиме и признаваме руски злосторства каде што ги има. Ниту ги правдаме, ниту ги поддржуваме. А вие, кои јасно се изјаснивте за поддржувачи на Украинската Армија, каде сте да ги искоментирате злосторствата што ги прави вашата војска и нацистичките батаљони?
Овие азовци колку пати ги сотревте и ги оживеавте? Нели беа опколени во Мариопол, кај сега влегле во Буча? Буча е на 20 мин од центар на Киев, а азовци се долу во Донбас на 1000км југоисточно. Или чекај, не беше Мариупол, туку Мелитопол... Или пак друго име беше... Армијата на руската федерација 35 дена не успеа азовци да ги сотре, им се телепортираа во Буча и ги обвинија за геноцид И едно нешто само не ми е јасно, ако не разбираш ни руски ни украински, како така ги интерпретираш видеата и што значат? Логички по сликите или? Она видеото со бабата што ти го интерпретираше како гушкање на руските војници и благодарност кон нив, што кажа бабата? Разбра или читаш рашисти што ти напишаа на англиски? И руските сепаратисти од Донбас, се добрите или лошите во приказната? И зошто Путин го напушта Киев без да го освои, што се случи со колоната од 60тина км што чекаше да влезе помпезно во претседателската палата на претседателот Зелен? Телеграм ми го банира бројот и не можам да ги следам Рашистите таму. Кадиров уште се курчи на тикток? Го натера Зелениот да му баци рака на Путин? Реторички пишувам, не очекувам одговор. Барем не логичен