Војна во Украина

Discussion in 'Политика и настани' started by RainBow, Feb 24, 2022.

1. malerozna

malerozna Форумски идол

Зависи дал си била за Грците или за Турците :worried:
    Баклавата решава 8)

2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

ЕхМ... за вакви пророштва мислам @INNERBEAUTY може нешто да истумачи, мене прости работи ме занимаат, како храна, греење, кров над глава...такви тривијалности.
    Еве во Холандија требало со џемпери да седат по дома, јер гасот е крвав, во Германија да јадат путер јер нема зејтин и слични Марија-Антоанета финти, а во Украина :x.
    Уживај во баклавата, што да ти кажам:|.

3. Bratot

Bratot Форумски идол

Во врска со случувањата во Буча ако се прати редоследот на се тоа што се случувало последните денови, од тоа дека најпрво се повлекува руската војска, ден потоа градоначалникот на Буча позитивен и насмеан дава изјава без притоа да спомене било какви убиства по улици, и потоа ден или два после неговата изјава одеднаш како бомба одекнува веста низ западните медиуми за овие случувања со убиствата по улицата т.е. после 3-4 дена откако русите ја напуштаат Буча, дава и тоа како простор за сомнеж што точно се случувало.
    Тука е и снимката која ја објави украинскиот министер за внатрешни работи Антон Герашенко каде ги беше собрал новинарите од западните медиуми да ги сликаат жртвите од Буча, и каде се гледа дека на некои од телата на рацете има бели марами кои инаку ги носат руските војници, изгледа дека помеѓу жртвите има и Руси а не верувам дека руската војска би си ги убила своите војници.
    https://t.me/sashakots/30817

Од насилници кои се спремни да се изживуваат на ваков начин врз својот народ како на следните две снимки а и на многу други кои досега ги видовме, воопшто не би ме зачудило да се спремни да направат се и сешто пак дури и вакво нешто како во Буча, едноставно работи кои нормален човечки мозок не може ни да ги замисли.
    - Украинските војници се изживуваат, малтретираат и тепаат жители:
    https://twitter.com/JazzDeus/status/1511330969210523649
    https://t.me/faceofwar/18126

- Изјави на жителите кои биле користени како жив штит од Азов, и не им било дозволено да бегаат:
    https://t.me/rtnews/23146

А тука ја имаме и денешната вест која засега не е потврдена, за заробениот амерички генерал од страна на руската армија во Украина, а вакви ликови освен да подготвуваат терен за пропаганда не гледам што друго моментално би барале во Украина.
    985 (1).jpg 985 (2).jpg

Во меѓувреме Кадиров објавил снимка како украински војници мирно им се предаваат, и овие ги префрлуваат на безбедно без никакви тензии.
    https://t.me/RKadyrov_95/1780

Напомена: Линковите од Телеграм се со вознемирувачка 18+ содржина!

Last edited: Apr 6, 2022
  4. malerozna

malerozna Форумски идол

Кај го најде тој простор?

Види датата, на 1ви вечерта е закачено на твитер, а и пред тоа го видов по нет.
    Значи штом е закачено вечерта, снимано е преку денот. Или по твојата логика не е така :wasntme:?

И мислиш рашистите се тргнале од Буча, онака за секунд и одма градоначалникот со селфи се појави? Да каже дека се е топтан чисто?
    Па види на мапата каде тој прави селфи а на кои улици се телата.

Од кога руски војник шета низ Украина со цивилна облека?
    И кога тресеш зелени, размисли малку пред да пишеш, некои звучат како шестоодделенец да ги пишал :puke:
    Господи Боже, вика руски војници биле, со бели марамчиња.
    Да не беше трагично, ќе беше смешно што го пишеш ;(

Cosmi likes this.
  5. Elennaa

Elennaa Популарен член

Не зборам за Буча.

На други места Азов се познати по тоа што знаат да ги пресоблечат жртвите, или тие самите да се пресоблечат.

Screenshot_2022-04-06-09-08-04-903_com.google.android.youtube.jpg

6. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Не се убиените руски војници, туку украински жители, наречени колаборанти со руската армија, или по наше, издајници. Додека биле Русите во Буча, овие луѓе соработувале со нив, делеле храна, помагале во организацијата и логистиката, затоа и носат бели марами. Тие што не помагале носат сини марами.

На претходната страна ставив видеа од разговор помеѓу украинските војници, каде војникот му вика на командирот: "тој човек нема сина марама, туку бела, дали да го застрелам?"
    На што командирот му одговара: "Застрелај го!".

Потоа има снимка која ја поставив каде што се гледа како го застрелуваат човек со бела марама.

Русија вчера даде повик за итна седница во ОН за случајот за Буча, Британија одби и го стопираше разгледувањето на случајот. Зошто?

Америка од друга страна ниту еднаш не ја обвини Русија јавно за Буча, туку се оградуваат од украинската приказна и ќутат.

Пак ќе речам, не дека нема случаи каде што руски војници убиваат украински цивили. Има случаи каде што и украински војници убиваат украински цивили (веројатно со руски корени) поради колаборација со руската војска.

Затоа треба да сме малку воздржани со овакви вести и да видиме што ќе излезе на крај вистината. Бидејќи двете страни шират огромна пропаганда и буквално сите податоци кои се во етер, а не се потврдени, не се знае дали и колку се точни.

Waverly Raven, Bratot, NPN and 6 others like this.
  7. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Видео од аеродромот Хостомел. Пилотот на најголемиот авион во светот, Antonov Mriya, има емоционална "средба" со сега веќе уништениот авион.

Колку е тажно и жално да се види овакво нешто. Огромно советско инженерство во кое е акумулирано, пари, време за да се поместат човековите граници и да се направи овакво достигнување, за сега да биде уништено.
    Mriya бил направен за транспорт на рускиот вселенски space shuttle наречен Buran.

Во книгата: "Чернобилска молитва", каде што се запишани сведоштва на луѓето кои биле дел од нуклеарната катастрофа. Постарите лица прават споредба со Втора Светска војна, и опишан е многу убаво нивниот страв од можна нова војна.
    "Само војна да нема" е реченица која највеќе се среќава во книгата.

Денес, овие лица сигурно се починати, или се наоѓаат во длабока старост, и нивните потомци, за жал, повторно мора да го поминуваат траорот што го поминал овој народ во минатото.
    Само некој што веќе искусил војна, ќе стори се да не ја доживее повторно.

8. Elennaa

Elennaa Популарен член

Видео од пред 7 години, точно ги објаснува причините за почеток.

sonuvana likes this.
  9. malerozna

malerozna Форумски идол

Она кога ќе пратиш неедуцирани ропаци да се борат за тебе
    https://twitter.com/Liveuamap/status/1511606315755388928?t=6FkjVyZEn4zX9k4iDCZOzg&s=19

Копачите низ Чернобил :drunk:
    Путин се фали со нуклеарки, а неговите ропаци не знаат што е Чернобил :wasntme:
    Толку се свесни овие а и нивните поддржувачи
    Прост народ, силна држава :rofl:
    Овие се неедуцирани, а вие ми викате дека ги наместиле за масакрот, невини биле.
    Што може да се очекува од ропак што лока по литро ипол жестоко на ден :tmi:

Cosmi likes this.
  10. Bratot

Bratot Форумски идол

Да, и руските војници носат бели траки, марами... како сакаш наречи ги.
    524 (1).jpg 524 (2).jpg

И држи се до темата без лични навреди и дебилни провоцирања, да не се спуштаме толку ниско па да ти одговарам како што заслужуваш.
    Да знам и за тие со сини марами, но информацијата која ја прочитав беше за убиени руски војници и затоа реков дека изгледа има, и нормално дека секоја информација треба да се зема со резерва, еве подетално:
    Русија соопшти дека ќе приложи и докази за случувањата во Буча.

M.B., Billy Idol and sonuvana like this.
  11. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се појавија и се појавуваат многу коментари на социјалните мрежи, бидејќи сега е лесно да дојдете до податоци и да пласирате ставови, а тоа се ставови кои се поставени врз пропаганда. Ние мораме да се грижиме за она кое навистина е јавен интерес. Станува збор прво законска можност во која што се дефинира по пат на информационен систем, јавно се негира или грубо се минимизира, одобрува или оправдува кривично дело од ваков тип, секој кој го прави ќе носи одговорност со казна затвор, а доколку е дело за поттикнување на омраза, дискирминација или насилство против некое лице или група на лица, сторителот ќе се казни со казна затвор од најмалку 4 години“

„Тука станува збор за конфликтот во Украина, но може да биде за било кој друг, но мора да се крева јавната свест, и не може никакви воени злосторства врз било кој да се поддржуваат. Има многу коментари за Украина, и да укажеме на граѓаните дека тоа е казниво дело. После ваквите коментари, кога ќе се соочат со правдата велат дека не знаеле, и добро е да ги информираме граѓаните“, порача Спасовски.

Аиии, која цензура. Зуцни нешто против НАТО и САД и ќе се дружиш со тој кебапи што украде.
    Па во хитлерова Германија немало овакво нешто. :)

12. HardSex

HardSex Популарен член

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Коментиравме со италјанци низ статии низ фб, искрено два пати размислував што ќе пишев, не ми беше сеедно. За разлика гледајки од другата страна секој секаде можеше да напише што сака за русија.
    Немаше граници.
    Кога имало правда на овој свет?!
    Сите руски статии ги бришат.
    Вака реално гледано како во ковид и ова исто, кога беше локдаунот тука првично што се случи на италија имаше лаги и невистини ова го знам бидејки маж ми беше на терен надвор нон стоп, а јас дома две статии ќе прочитав и ќе ми се завртеше и уште имам последици од истото. Исто и за ова, нема разлика.
    Вистината права не излегува на виделина, до утре читај ако сакаш, секој пишува она што му одговара.

видов слики на статија на фб како одредени луѓе чкртале з каде што живеат украинци.
    Мое лаичко мислење е дека се деца и дека боцкаат и си играат за да се смеат од страна.
    Не верувам во друго.

како сакам нека бидам етикетирана сма американец не сум, бајден не сакам со очи да го видам ама кој ме прашува мене, каде беше статијата ид фб дека овие тројца, бајден, црниот и уште еден убиле над 11 милиони луѓе, путин бил хитлер. Ок.
    Да не беше трагично ќе беше смешно.

како беше онаа другата статија, русија нема да носи најк, нема да јаде ви мекдоналдс ама ние нема да имаме гас, пак да не беше трагично ќе беше смешно, кешки да не носев најк и да не се хранев никад од мек доналдс најјакото америчко срање.
    Гас сакам да си имам бе, ем ефтин беше ем туширање, ем миење садеви ем готвење, златен гас, во секое време топла вода мераци и на крај пак ќе платев 20 евра за истиот.
    Фала и на русија за гасот.

И таа една процентна надеж што ја имав да идеме на гости во америка оти имаме преблиски не ја сакам више се откажувам од нејзе до две раце.

не сум у тек до каде се преговорите?
    Некако како да никој не сака да заврши ова а?
    Разликата е само што после година ако не и помалку ќе се пребројуваме по дома до каде ни се сметките од пазарње и пликоата у поштенско сандаче .

е сега деуга работа, најголемата руска фирма не знам како се викаше маж ми спие да го прашам пто возат камиони за европа и што се зборело дека биле на путин уствари си возат непречено.
    Се прашувам само дека ставија на све ќоро и сакато санкции а на фирмава не? Или медиумите пак пумпаат и глумат?

украинците овде јадните си ги гледам секој ден, само они знаат како им е , мајки со деца живозагрени за дома, кога па видам мајки у девети месец колку се породија предвреме и се извозеле по 3 дена у автобуси со лесно нека им е што друго да кажам.
    Им даваат по 30 евра дневно сега за сега сма слушам гласини дека мајки како мајки не планираат тука туку сакаат да си одат кај мажите во украина.
    Којзнае колку тешко живеат.
    Викаат дека секој ден само на едно мислат и тоа е да се вратат во украина и ништо друго.

а нив ми е најмногу. Недолжни и најкревки мајки бремени со деца низ вода ги пуштија додека мажите на нив ли да мислат да се беанат ли или да гледат како да преживеат денот.

ќе пишев и друго ама заборавив што се не прочитав… мака ми е да мислам … се плашиме сите, и збориме за тоа…

аааа да, гледам дека италјанците по она што коментираа сите се лути гневни и бесни како нас, сите ги судат властите , се исмеваат и се лути кон зеленски, не видов еден да рече браво нато, браво америка, браво владо наша, овие уште оружје и оружје бараат, жално… како не им стана и нив жално и гневно …
    Зар не праша владата наша дали сакаме санскциии кон русија? Не бе не не не праша, 50 луди глави одлучуваат за нас, а никој не не праша дали сакаме и имаме пари за високи сметки и храна.
    Пу.
    Овие си го мерат на кој им е поголем а ние испаѓа сметките да се мислиме утре како ќе ги платиме, па и уште да сме штеделе да сме штеделе на гас, да се сме облекувале да сме гаселе гасот.
    Чекај бе, не праша ти нас дали сакаме мир, дали сакаме да не се мешаме нас да, народот што прави една држава и влада. Не праша дали сакаме 55 посто (сега за сега повисоки сметки).
    Абе тоа устите да си ги замолчат треба како вучич да си ќутат. Оружје ќе праќале санкции ќе праќале.

зошто му ја запленија јахтата на путин?
    За да сега со напи пари морале да ја одржуваат, читај ОДРЖУВААТ не прашаа нас дали ние сакаме нашите пари што ни ги зема државата да ги дадеме за јахтата на путин за да ја одржуваат они!

Ејјј се изнервирав еј. Ај да прекинам да не се изнервирам уште повеќе.

овие немаат три чисти ви главата шо праат.

Абе ги праша некој украинците дали сакаат војна и да ги гинат?
    Не ги праша никој.

И уште европска унија ќе ја изградела украина.
    (facepalm)(facepalm)(facepalm)

14. Bratot

Bratot Форумски идол

Ништо, да и го клајме клучот на темата тогаш најарно (facepalm)

Last edited: Apr 7, 2022
    sonuvana, Billy Idol and Biljarkata like this.
  15. malerozna

malerozna Форумски идол

Cosmi and Ahoy like this.
  16. KateKane

KateKane Форумски идол

Леле леле Клер Дели како го исплеска сељакон Џамбаски од Бугарија, аууууу!!!!!

Линк

Секоја и чест на женава, капа и симнувам. И точно е се што кажа, алал. Војна не се завршува со повеќе војна, со дотур на оружје само се пролонгира и повеќе невини луѓе во Украина умираат, а со санкциите само луѓето во Европа го изедоја курот. Убаво му рече, олигарсите ништо не осеќаат, обичните луѓе осеќаат.

И како му го плесна, вие може сакате да си ја избришете историјата, ама не може :inlove::inlove::inlove:

Може ви текнува на типкава, истата е што направи вирално видео со паралела за децата од Украина и децата од Авганистан.

Фацата од Џамбаски, леле :inlove::inlove: да бев таму ќе ја залапав жими се.

17. malerozna

malerozna Форумски идол

https://twitter.com/tvtoront/status/1512361017786908674?t=mM8Y0ZRpPa88aIPcjMfaZw&s=19

Ги наместиле за Буча, и за ова ли ги местат?
    Гранатираа цивили кои се евакуират од Краматорск

https://twitter.com/visegrad24/status/1512370730394075136?t=BIFTJL3h7nnikSYAWWeT1A&s=19

39 жени и деца се убиени од рашистите.
    20220408_131039.jpg

Наскоро ќе почнат терористички напади низ Европа ;(

Last edited: Apr 8, 2022
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Клај ја во сполјер сликата.
    За грев луѓето...

19. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Нешто за пропагандата која се шири од @malerozna и зошто не е добро да се избрзува со заклучоци:

Над 30 лица загинаа, а повеќе од 100 се повредени во денешниот руски ракетен напад врз железничка станица во Краматорск во источна Украина. - изјави Киев

Од другата страна русите негираат и ја обвинуваат украинската армија за нападот.
    Имено, нападот е извршен со ракета испалена од Точка - У, систем кој се користи во украинската армија, додека во руската одамна е исфрлен и се користи Искендер.

https://t.me/intelslava/24688

Вчера се случи огромна гужва од цивили на станицата во Краматорск затоа што следното големо жариште ќе биде точно во Донбас, тој југо - источниот дел на Украина каде што се трупа огромен број на војска.
    Преку 70 000 украински војници се наоѓаат вкопани во бункери, ровови кои не можат да се повлечат од тој дел. Од друга страна Русија ја премести цела војска што беше кај Киев, Чернихов и Суми за да го нападне овој регион. И единици од Киев на украинската армија се испраќаат на југ, како и единици направени од цивилите.

Ова ќе биде најкрвавата војна на европско тло после ВСВ. Има цел овој регион да биде срамнет со земја и се што гледавме до сега ќе биде увертира на ова што следи.

Тешко на цивилите кои сеуште се таму и не можат да ги напуштат градовите како Славјанск, Краматорск, Лисичанск затоа што украинската војска не ги пушта.
    Еве овака ќе бидат случајно гранатирани со украинско ПВО и масакрирани.

Одбивам да верувам дека намерно украинската армија си ги гранатирала своите жители. Не е прв пат да испалат Точка У ракета на цивили и цивилни објекти. :worried:
    Верувам дека се работи за катастрофална грешка со системот.

20. malerozna

malerozna Форумски идол

Ставив.
    Ето, пак украинците сами си ги убиваат цивилите (facepalm)
    Сами и ги довлекоа руските тенкови да гранатираат цивилни цели.
    Многу способни тие украинците, како ги местат русите, 19 000 војска им сјебаа.
    Трагедија во Русија дечки.
    Трагедија.

https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1512365048018132997?t=5nn9z8OVxicgGf5JdXL5CA&s=19

Руска пропаганда пуштено на најјако.
    Прво се фалат дека гранатирале, па ко излезе дека се цивили, бришат одма, не сме ние, украинците се

Last edited: Apr 8, 2022
    Cosmi likes this.