Руси се захваљују италијанским новинарима који су свима показали серијски број ракете Точки-У која је погођена на железничкој станици у Краматорску. https://t.me/istocni_front/4881 Наводно италијански новинари го провериле серискиот број и потврдиле дека ракетата е испалена од украинска Точка - У. @vitamina , има точност во видеото, пошто на италијански е?
И така уште се активни истите неколку луѓе на темава Били бе, кој ли те плаќа за оваа пропаганда. Пиши у ПП, ако плаќаат добро ќе ти се придружам. Или па едноставно не те плаќа никој, си пишуваш за лајкови да збираш...
Па не вика ништо дека е украинско туку покажува сериски број на ракетата и вика на руски дека било вика еве го овде и дека пишува за деца. Имаш целосно видео?
Не можам да најдам цело видео од италијанските новинари. Но, наводно по серискиот број се покажува дека е истрелана од украинска Точка - У што го покажаа новинарите. Има слики од сите веќе испалени украински ракети со тој сериски број од 2014 до денес. https://t.me/borbeniefektivi/735?single https://t.me/intelslava/24825?single Dopuna za već objavljene podatke o repnom broju rakete OTRK „Točka-U“ (Š91579), koja je juče, 8. aprila, pogodila Kramatorsk. Broj repa koji počinje sa Š915 nisu imale samo rakete 9M79-1 koje su lansirale VSU: ◾1. - 04.09.2014. godine u Harcisku(Š915622); ◾2. - 02.02.2015. godine u Alčevsku (Š91565); ◾3., 4. i 5. - od 13.02.2015. godine u okolini Logvinova (Š91566, Š915527, Š91532, već i rakete koje su lansirane od početka ◾6. - do 19.03.2022 u Berdjansku, kontrolisan u vreme dolaska Oružanih snaga RF (Š915611); ◾ 7. - do 17.03.2022 u Melitopolju, takođe pod kontrolom Oružanih snaga RF (Š915516). ◾8. Kao indirektni dokaz smatramo „zamagljivanje“ broja na fotografiji rakete Točka-U koja je pala 11.3.2022. u Avdijevku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine. Zašto Ukrajina krije broj navodno ruske rakete?
https://www.corriere.it/esteri/22_a...c7445316-b76c-11ec-857a-5568ac9f145b_amp.html Така некако викаат ко што кажа ти.
Do kade e vojnava? Ima li nekoj trezen I razum da kaze stop na vojnata,tuku da sednat Putin I Zelenski na masa? Neka ima neutralnost Ukraina, Donbas da bide da ima avtonomija da ne gi ubivaat tamy Sto ziveaT I tie se lugje. Gledame ovaa vojna nosi civili na Terry gubitok na ruski ,ykrainski vojnici. Cel svet e zafaten.oOvva vojna da se zavrsi sekoj da napravi kompromis I da se zavrsi. Vo sprotivnost znacina svetskite lideri I'm odgovara vojna a nemisglat za lugjeto.Toa e apsurd.n
Руската војска крадела глувчиња и звучници, како не ѝ е срам. После наводно ,,вратиле" дел назад во музејот. Аха. Пардон, се извинувам, ова моево е whataboutism. Исто како што не можеш да го враќаш назад случајот што некој лежи во затвор 3 години затоа што украл ќебапи, додека некој усмртил човек / украл милиони државни пари, ама е на слобода. Тоа е whataboutism. Значи тие случаи не смеат да се споредуваат или спомнуваат.
За 42 години, Американците срушиле или пробале да срушат 72 странски влади. Онаму каде што успеале, често настапувала нестабилност, помалку демократија, опасност од граѓански војни. За на крај, на власт да дојдат некои кои се 1.000 пати понепријателски настроени кон Америка. „Сакаме тоа пак да го пробаме со непријател кој има нуклеарки?“ повеќе на линкот: Мат Таиби: Морони, аманте со „промена на режимот“
Па очигледно не сакаат да заврши, за жал… Јас читам дека грото украинци си заминале од овде, не успеале да доседат. Си се вратиле во украина, а уствари како би можел да седеш на гости кај некого со месеци? Невозможно…. Викаат едно утро стануваат и си заминуваат едноставно… Читав дека војната ќе завршела на 9 ти мај од кај им е податокот не знам и не можам да разберам како се одбрало вака конкретен датум. Се ојде низ вода…. Допрва ќе не чекаат тешки денови, сите.
9 мај е Ден на победата над фашизмот во Русија и секоја година се прославува со голема воена парада. Русија никогаш не ги заборави своите жртви во борбата против нацизмот и осетлива е на повампирувањето на истиот. Но,бидејќи големиот демократски свет очигледно е гладен за војна,тешко дека ќе и биде крај набргу.
Овде има доста украинци изгледа. Бараат станови за изнајмување, им се олесни и процедурата за вработување, фаќаат сезона, па и работа ќе најдат. Колку за еден нормален и мирен живот, без војна. Јазик воопшто не знаат, ама мислам дека ќе им се обезбедат и курсеви. Војната не знам до каде е, престанав и да следам. Само знам дека имаме инфлација, се е поскапено, нема зејтин, ама ете ЕУ вели дека мора санкции кон Русија. Супер. Како ќе се грее Европа од есен, не знам.
Ќе ги парафразирам зборовите што еден член на форумот ги напиша во оваа тема - би било логично прво да се денацификуваат самите во Русија. https://en.wikipedia.org/wiki/Wagner_Group Спојлер The Wagner Group itself was first active in 2014, along with Utkin, in the Luhansk region of Ukraine. The company's name comes from Utkin's own call sign "Wagner" after the German composer Richard Wagner, which he is said to have chosen due to his passion for the Third Reich (Wagner being Adolf Hitler's favorite composer). As such, some believe him to be a neo-Nazi, with The Economist reporting that Utkin has several Nazi tattoos. Radio Liberty cited insiders as saying that the leadership of the Wagner Group are followers of the Slavic Native Faith, a modern Pagan new religious movement. In August 2017, the Turkish newspaper Yeni Şafak speculated that Utkin was possibly a figurehead for the company, while the real head of Wagner was someone else. In December 2016, Utkin was photographed with Russian President Vladimir Putin at a Kremlin reception given in honour of those who had been awarded the Order of Courage and the title Hero of the Russian Federation. Но, целта на руското раководство е да ја денацификува Украина, исто колку што беше цел на американските раководства да ги демократизираат сите земји кои ги нападнаа. Ова како и сите војни, е војна за моќ и превласт, а страда обичното цивилно население, за жал.
Исто е и кај нас. Колку украинци има кај вас? Во нашиот регион околу 4000 има, ама како што кажав многу и се вратиле назад оти не секој ќе се снајде, не секој ќе го издржи тоа да живее овде на гости или во некоја сала да така ги разбирам и тие и тие. Не секој има воља да учи јазик и да бара овде работа и да почнува од нула оти па не дека во украина нема да почнат од нула ама сепак си се во своја држава. Кај нас објавија дека ќе бидат примени во хотели, таму бараат работници многу, кој знае зошто толку персонал се бара ама тоа друга тема е, у превод ќе работат многу а ќе земаат малку, ќе ги искористат италјаниците како работна рака. За жал. Имаа пермесо за две години, имаат здраство, имаат на ден по 30 евра, а кај живеат не знам ама сигурно немаат најдено станови оти па стан да најдеш е претешко за оние што се овде не за украинците. и така, италија хуманитарна, а што стои зад сето тоа не знам оти пак со години истите им рмбаат за ич пари
Што мислите, дали Макрон ќе победи во вториот круг од претседателските избори во Франција? Интересно е тоа што Ле Пен е проруски ориентирана. Не верувам дека француската држава би си дозволила таква авантура во моментов, какви и да бидат бројките (?)
Така е...со таа разлика што Зеленски си ја продаде територијата и народот. Иако Ле Пен во последен момент се огради од Русија, сепак мислам дека Макрон ќе победи, тајмингот е на негова страна.
Да ти кажам право мило ми е за тие луѓе што стигнаа по Европа. Секако дека ми е жал за тоа што им се случи и дека тие трауми нема никогаш да ги заборават, ама конечно ќе можат да осетат што значи мир. А мирот нема цена. Има мајка ми една колешка што е Босанка, дојдена од војната. Тргнала тука да дојде со конвој коа било таму масакр, сопругот и останал да се бори таму, преживеа човекот и си дојде и он тука па си останаа, цело семејство си најде рајат тука. И браво за сите што ќе им дадат работа, браво за државата ако даде азил и обезбеди курсеви некако за да им помогне. Така се сака и се помага на нардод, а не на ви пушки, тепајте се.
Не знам што да ви кажам што не е познато. Изглеа Зеленски требаше да побара азил во Русија и да се сокрие таму, ама тогаш Украина ќе имаше друг на негово место и за него ќе ги вртевте истите приказни. Дали вие сериозно верувате дека украинскиот претседател се прашува за оваа војна? Ги видов резултатите на сите кандидати, делува дека Макрон ќе остане на функцијата. За Ле Пен да направи пресврт потребни и се гласовите на третопласираниот левичар, кои тешко дека ќе ги добие. Марин Ле Пен со години е на страната на Русија, а сега среде ова што се случува во Украина, очекувано е доколку се оградила, компромитација е за еден политички субјект отворено да го поддржува Путин во вакви околности.
Интересно е што добиваат гласови кандидати што се проруски ориентирани. На Европа ќе и се случи народ поради поскапувањата и гасот. Обран, Вучиќ, Ле Пен има 24 %, а Макрон 26. Германија да има како ќе ја вратат Меркел. И овде има избори, јасно е дека Јанша си оди, овие другиве не знам како се ориентирани. @vitamina не знам колку точно има, знам дека овде форсираат во хотелите да работат, а зошто не знам, фалеле работници.