Читав дека Шведска има многу јака војска и возухопловство,наоружани до заби,па и Готланд бил јака војна база. . Плус што и да одлучат, влегле или не, одобрување од Русија, не им треба ни на Шведска ни на Финска. Многу нормално дека Шведска ке ја слуша ЕУ,членка е на ЕУ,кого би иначе? Некако многу се потценуваат во оваа ситуација Шведска и Финска. Која Русија ке ги нападне
Одобрение на никој не му треба, ама факт е дека ЕУ членки некогаш се приморани да играат ко што им свират јаките играчи во ЕУ. А Шведска тоа не е. Не бе каква јака војска....10 милиони население се едвај. Ако се деси нешто, 41 000 има активни војници. Другите би биле резервисти и доброволци. Башка, повеќе од 200 години не војувале, не се во форма Готланд е најјаката воена база, со причина. Ама ај спореди по бројност на население и спремност на армија, немој да не се подобри Швеѓаниве од Русите За оружје, има, многу големо производство на оружје има, ама џабе кога нема која да го користи во случај на потреба. А истата Русија што ја напаѓа Украина ќе ги нападне и нив. Овде разузнавачките проценки им се тие, во случај да влезат во Нато. Пишувам она што го читам во локални медиуми. Најискрено се надевам дека тие грешат и дека нема така да биде, таму живеам и ич не ми се бега заради војна, ама ај да видиме.
Ќе сака некој апдејт на ситуацијата? Немам ни време ни нерви да барам а некако мн дезинформации се вртат...
Напротив,шведската воздухопловна армија е една од најсилните во светот. Русија ако чепне шведска територија,ке се вклучат сите во одбрана. А силата на Руската армија видовме дека е само мит кој се билдал и ни се презентирал со години.
Војната си трае, ЕУ, САД, Австралија, Канада и остала неписмена багра ја товаат Украина со оружје, наместо со храна и други потребни намирници. Оружјето пристигнува, но никој не знае дали во рацете на нацистите, русите, украинската војска или некој друг. Зависи кој дојде прв до него откако ќе ја помине границата за влез во Украина. Документите и доказите за биолабораториите си се собираат, кои на крајот најверојтно ќе се искористат во суд против САД и Германија (има и други држави). Фабриката Азовстал сеуште не е ослободена од нацистите, бидејќи е голема и со многу подземни катови и ходници. Моментално Путин наредил да се блокира индустриската зона, за да не може ни пиле да прелета, а моментално е стопиран и специјалниот напад. Наскоро ќе има референдум за избор на независен Харков, односно Република Харков. Германскиот канцелар Шолц би можел да се соочи со оставка бидејќи одбивал да ја снабди Украина со тешко наоружување. Во Европа најверојатно ќе следи криза за храна, нафта, гас. Ние се обезбедивме со зејтин за неколку дена, колку за празникот да има, иначе ќе поскапе од 150-180 денари, додека во Србија е 60 денари. Увезовме дел од Србија, но тоа се ограничени количина, простор за паника секако дека БИ можело да има, затоа што Дрбија не извезува на косово, а ние да и мора да му се даде и на косово бидејќи така треба. И тоа е накратко се.
Важно ќе биде и кој ќе победи на претседателските избори во Франција. Иако очекувам да победи Макрон, Ле Пен има изјавено дека ако биде претседател ќе излезат од НАТО и ќе се зближат со Русија, не сакаат повеќе САД да им диктира. Разликата меѓу двајцата е 4,7%, што и не е баш голема. И тоа нешто кажува...
Не е ни тој светец, но прво види ги што прават нацистите. Се тепаат меѓу себе, убиваат деца и жени, лажираат со убиени луѓе/масакри/информации, држат заложници...има и уште за набројување. Тоа ти е исто ко да ги пуштиш балистите да ја бранат Македонија и да се борат против Русија, кои ќе ги поддржува меѓународната заедница, а сите знаеме за нив кои се и какви се.
Па спомнете го и него тогаш дека и он убива луѓе, неговата војска силува жени и убива деца, напаѓа болници и цивилни таргети и сака да освојува териотории кои не се негови. Ама да, сите знаеме кој е и каков е. Или не?
Realno trebase vojnava da prekine lposto na sekoj my odi vo steta na sekoj Eden. Trebase da sednat Putin I Zelenski moze ke se dogovorija. Trebase da probaat I pomalku zrtvi ke ima.!Diplomatijata na 1 mesto Ne sekoj za svojata korist da gleda.Idioti I edniot I drugiot.b
Газпром ја прекина испораката на гас за Бугарија, од утре и Македонија без гас Ај на здравје нека ни е, овака празнично. Сега нека се молат овие што го поддржуваат НАТО да ни пушти УСАИД некој танкер течен гас донација пошто за 2 месеца ќе прекинат да работат и овие малкуте фирми што ги имамe. А на есен нека ни е Господ напомош...
Мислам дека и Полска ја доживеа истата судбина. Ако продолжат со испорака на тешко оружје, сите ќе се соочат со истиот проблем. Економската зависност е многу моќно оружје за вршење притисок. Сега ќе испозатвараат фирми, луѓе ќе останат без работа. Наместо руската економија ќе падне европската. Ужас! Европа очигледно не сака да се соочи со оваа вистина и продолжува со акции кои водат до безбедносни ризици. А секоја акција има и реакција. За жал, Русија го има последниот збор тука. Речиси целата индустрија во Европа зависи од Русија. Сега е стварно време за вистински преговори. Тие само влечат. Пошо, специјални фондови за инвестиција на тешко оружје. Многу зезната ситуација. А сите ќе треба да се соочиме со последиците.
Фон дер лаен им кажала на европјаните да не се грижат ништо, со нив ќе биле Не знам кој со кого ќе биде, али добро е да знаеме дека не сме сами за собом Лиано, кои ни се плановите бе, це и де?
Serioozno I nasava vlada mnogu treba da razmisli Kako ke se odnesuvame sprema Rusija. Nie Kako drzava treba da bide me realno deka zavisime od Ruskiot gas odnosno ni zavisi prvo nasata ekonomija firmite domakjinstvata ni koristat gas. Miramar politivpcarive da razmislat deka serioozno keni se odrazi AKO se prekine gasot. Rusija Kako mokna drzava morame da imamenekakvi normal I vrsk.Sepalpk zavisime od rusija nemozat nasive da bidat nonsalantni.Amerika NEMA Dani gonplakja gasot.m AKO mora neka se plakja vo rublji.
Со нас онака како за вакцините што беа? Нашава влада не мисли ништо, секако. Тоа што ќе и кажат, тоа ќе прави. Па макар по цена и да останеме без леб и огрев.
Талат Џафери во посета на Украина, инаку државата што во 2001 ја вооружуваше македонската страна контра неговата. РСМ е една лакрдија без дно. Едит - Стево не го ли канат, е па не праќа он ветерани во борба.
Сеа ќе се јават добрите душици - леле за гасот сте запнале, себични едни, невини луѓе умираат, вас до гасот и до економската криза ви дошло. ****А од утре ќе поддржуваат штрајкови за повисоки плати.
Со нас не знам како, само наслов прочитав, појма немам каде Али тоа е сценариото, охохо, ммф, мме... Само на Орбан му се исплати на долг рок да си го товара магарето, овие другиве јер денес си, утре не си, што можеш да украдеш денес не оставај за утре