Па на државно ниво ќе се гради. Личните/приватните, башка. Ене потпишаа договор со германците за градење ветерници во Источна Македонија.. или кај беше.
Ама каква врска има државно или приватно. Ти викам, колкава инфраструктура и да изградиш, нема повеќе од некој смешен % да успееш да опслужиш. Немање гас во моментов не значи само нема да ви е топло дома, далеку од тоа, значи прекин на сите производни процеси, затворање на индустрии. Кое работно место може да функционира без или со рестрикции на струја? И јас сум за обновливи извори, ама во моментов едноставно не можат никако, буквално никако да сменат гас или нафта. Немање гас и немање нафта значи крах на цела економија и општо на општеството во кое моментално како така функционираме. Искрено не знам, многу наивно е како на темава пресмешки што си прават демек хаха на овие им е гајле уствари што нема да им е топло дома. Тоа може да го каже само човек со елементарно непознавање на економија и начинот на функционирање на општеството генерално. П.С. Од оваа војна како и од секоја друга никој ништо нема да добие. Искрено нема ни изненадена да сум да стои позади некој договор меѓу големите сили за создавање криза и богатење на најбогатите, колку контроверзно и да звучи. Со оглед на тоа колку небитен е човековиот живот, што се покажа и во короната, веќе ништо не би ме изненадило.
Е како да не. Ако до толку нема, ќе се прат рестрикции како во СФРЈ шо беше. Во вторник, од 8 вечер, до 6 сабајле, нема да има струја тој и тој регион. И тоа... додека не се изградат потребните капацитети. Ја би жртвувала, ако знам дека ќе сопри војна и воедно ќе не воведи во нов свет.
Нашите 'проблеми', се ништо во споредба со оние во неразвиените земји. Секоји пет секунди, умира по едно дете помало од 15.
СФРЈ била пред 50 години кога функционирала. Потребите за енергија од тогаш до сега се енормно зголемени. Се едитирав нешто бтв погоре Не мислам дека нешто ќе сопре војна која очигледно е посакувана.
Е место вторник, во вторник, четврток и сабота ќе има рестрикции. Да ви кажам право , претеравме со себичност. Сега мене да ми е погодено, па дали некој умирал некаде, или во иднина ќе умира, ич к*ро не ме боли. Шо и да речите, нема да ми го смените мислењето. Глобалното општество е во криза. Еволутивна криза.
Не ни пробувам да ти го сменам мислењето. Јас уште стојам на тоа дека ова е војна која повеќе од очигледно секому одговара. Кога не се прават никакви напори истата да се запре, значи на сите одговара. Затоа и прекинав да се замарам со војнава, пошто немаме никој никакво влијание, судбините како и секогаш други ни ги кројат. Прстите треба да ги насочиме кон нив, просечен човек нит има влијание некое на случувањата, нит е битно дали е себичен или не, кога никој не го прашува.
Па како да ја запрат, ко одма Европјаните буна ќе кренат оти не можеле да си ги наполнат мобилните? Шо ќе изгубиме? Amenities? Луѓето кои ги сакаме сеуште ќе бидат тука.
Па тоа зошто мислиш и видикот ти е до полнењето на мобилниот, затоа. Јас не мислам дека последиците ќе се само по струја и рестрикции на струја, баш напротив, станува збор за комплексен и врзан процес, кој ќе ги уништи најслабите во општеството, ќе ги доосиромаши сиромашните и ќе ги добогати богатите. Тоа што ги симплифицираш последиците не значи дека ги нема и нема да се лоши.
Не. Вас ви е видикот дотаму *Карикирав, за да ти доловам поента Ај кажете ми колку ви е жал за жртвите во Украина? Замисли, мајка ти, татко ти, брат ти, сестра ти, партнерот, детето да ти умре? Ова се клава ли на кантар? Или не е битно, оти не се наши блиски? СЕ-БИЧ-НОСТ *Иначе, можат даноци да кренат во меѓувреме... скалести. Тој шо има поќе, поќе да плаќа. За се' има чаре.
А ти што правиш да им помогнеш на тие луѓе освен што пишуваш на форум? ЕУ што направи, каква хуманитарна помош обезбеди? Што не е милитарна помош мислам. Целата работа е дека во суштина на ЕУ и на САД и на Русија половиот орган ги заболе за луѓето и хуманитарната криза. Се што се прави е само терање агенда, ништо повеќе.
Врти-заврти Европа секогаш го крка најдебело. ОК санкции против Русија, ама не е само да се акнат, треба да се размисли претходно за алтернативни решенија на проблемите шо ќе произлезат од тие санкции. А не да си спијат на уши, со години убо да им биде од рускиот гас и сега наеднаш не чини, ќе бараме алтернативи. Секој шо мисли дека одеднаш Европа нема да зависи од рускиот гас се лажи! “Тендерот” за алтернативни решенија заврши за оваа зима.
Освен за време на глобални пандеми,тогаш паузираат,баталуват агенди,работат на себе,медитираат, се претвараат во најдобрата верзија на себе вредна за восхит, доверба и поштовање и се оставаат без сон барајќи решенија да му помогнат и го спасат обичниот плебс макар и од самиот себе. https://www.dailymail.co.uk/news/ar...clear-missile-strike-London-no-survivors.html
Сон ми е Македонија да стане РСМ односно Република Соларна Македонија, таман и знамето ќе го прошири своето значење. Но еве конкретно само една напредна и трудољубива Германија да се префрли на алтернативни извори, потребно е под идеални околности најмалку 5 години. А и за да се произведе и реализира таа алтернатива повторно потребни се гас и јаглен. Од каде енергија до тогаш? Освен тоа Русија нема за тоа време да седи со скрстени раце. Тие не ќе биле во опасност да се испочитуваа барањата кои Русија ги постави уште во текот на минатата година. Веројанто ќе завршеше со окупација без ниту еден испален куршум, како што беше со Крим. Западот беше свесен што е Русија способна да ѝ направи на Украина, па и покрај тоа продолжи да притиска и да ги преминува црвените линии. Русија одговори со напад врз Украина (спец.операција божем) Но исто така гледаме што се способни украинските парамилитарни групи да си направат и на сопственото етничко украинско население. Како би им помогнало ова на украинските цивили ти што го кажуваш за енергијата?
Така да се каже (засега) малце е преувеличено. За тоа стана збор како хипотетичка можност во дебата на руската национална тв кога еден парламентарец во занес кажа дека со новото оружје Париз и Лондон може да ги снема за неколку минути, но водителот го опомена да не се занесува оти ако нив ги снема, ќе ги снема сите, вклучувајчќи ги и русите - не само британците.