Војна во Украина

Дискусија во 'Политика и настани' започната од RainBow, 24 февруари 2022.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    Па на државно ниво ќе се гради.
    Личните/приватните, башка.

Ене потпишаа договор со германците за градење ветерници во Источна Македонија.. или кај беше.

2. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Ама каква врска има државно или приватно. Ти викам, колкава инфраструктура и да изградиш, нема повеќе од некој смешен % да успееш да опслужиш. Немање гас во моментов не значи само нема да ви е топло дома, далеку од тоа, значи прекин на сите производни процеси, затворање на индустрии. Кое работно место може да функционира без или со рестрикции на струја?
    И јас сум за обновливи извори, ама во моментов едноставно не можат никако, буквално никако да сменат гас или нафта. Немање гас и немање нафта значи крах на цела економија и општо на општеството во кое моментално како така функционираме.
    Искрено не знам, многу наивно е како на темава пресмешки што си прават демек хаха на овие им е гајле уствари што нема да им е топло дома. Тоа може да го каже само човек со елементарно непознавање на економија и начинот на функционирање на општеството генерално.

П.С. Од оваа војна како и од секоја друга никој ништо нема да добие. Искрено нема ни изненадена да сум да стои позади некој договор меѓу големите сили за создавање криза и богатење на најбогатите, колку контроверзно и да звучи. Со оглед на тоа колку небитен е човековиот живот, што се покажа и во короната, веќе ништо не би ме изненадило.

На Amellie13, Biljarkata, daylight и 2 други им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    Е како да не.
    Ако до толку нема, ќе се прат рестрикции како во СФРЈ шо беше.
    Во вторник, од 8 вечер, до 6 сабајле, нема да има струја тој и тој регион.
    И тоа... додека не се изградат потребните капацитети.

Ја би жртвувала, ако знам дека ќе сопри војна и воедно ќе не воведи во нов свет.

4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    Нашите 'проблеми', се ништо во споредба со оние во неразвиените земји.
    Секоји пет секунди, умира по едно дете помало од 15.

5. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    СФРЈ била пред 50 години кога функционирала. Потребите за енергија од тогаш до сега се енормно зголемени. Се едитирав нешто бтв погоре :) Не мислам дека нешто ќе сопре војна која очигледно е посакувана.

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    Е место вторник, во вторник, четврток и сабота ќе има рестрикции.

Да ви кажам право , претеравме со себичност.
    Сега мене да ми е погодено, па дали некој умирал некаде, или во иднина ќе умира, ич к*ро не ме боли.

Шо и да речите, нема да ми го смените мислењето.
    Глобалното општество е во криза.
    Еволутивна криза.

7. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Не ни пробувам да ти го сменам мислењето.
    Јас уште стојам на тоа дека ова е војна која повеќе од очигледно секому одговара. Кога не се прават никакви напори истата да се запре, значи на сите одговара. Затоа и прекинав да се замарам со војнава, пошто немаме никој никакво влијание, судбините како и секогаш други ни ги кројат. Прстите треба да ги насочиме кон нив, просечен човек нит има влијание некое на случувањата, нит е битно дали е себичен или не, кога никој не го прашува.

На La Stilla, Biljarkata, daylight и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    Па како да ја запрат, ко одма Европјаните буна ќе кренат оти не можеле да си ги наполнат мобилните?
    Шо ќе изгубиме?
    Amenities?
    Луѓето кои ги сакаме сеуште ќе бидат тука.

9. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Па тоа зошто мислиш и видикот ти е до полнењето на мобилниот, затоа. Јас не мислам дека последиците ќе се само по струја и рестрикции на струја, баш напротив, станува збор за комплексен и врзан процес, кој ќе ги уништи најслабите во општеството, ќе ги доосиромаши сиромашните и ќе ги добогати богатите. Тоа што ги симплифицираш последиците не значи дека ги нема и нема да се лоши.

На La Stilla, Ugly Duckling, Amellie13 и 9 други им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    Не.
    Вас ви е видикот дотаму
    *Карикирав, за да ти доловам поента

Ај кажете ми колку ви е жал за жртвите во Украина?

Замисли, мајка ти, татко ти, брат ти, сестра ти, партнерот, детето да ти умре?
    Ова се клава ли на кантар?

Или не е битно, оти не се наши блиски?

СЕ-БИЧ-НОСТ

*Иначе, можат даноци да кренат во меѓувреме... скалести.
    Тој шо има поќе, поќе да плаќа.

За се' има чаре.

11. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    А ти што правиш да им помогнеш на тие луѓе освен што пишуваш на форум?

ЕУ што направи, каква хуманитарна помош обезбеди? Што не е милитарна помош мислам.

Целата работа е дека во суштина на ЕУ и на САД и на Русија половиот орган ги заболе за луѓето и хуманитарната криза. Се што се прави е само терање агенда, ништо повеќе.

На christinnn, daylight, prashinka и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.716
    Допаѓања:
    14.061
    Врти-заврти Европа секогаш го крка најдебело.

ОК санкции против Русија, ама не е само да се акнат, треба да се размисли претходно за алтернативни решенија на проблемите шо ќе произлезат од тие санкции. А не да си спијат на уши, со години убо да им биде од рускиот гас и сега наеднаш не чини, ќе бараме алтернативи.

Секој шо мисли дека одеднаш Европа нема да зависи од рускиот гас се лажи! “Тендерот” за алтернативни решенија заврши за оваа зима.

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  13. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.796
    Освен за време на глобални пандеми,тогаш паузираат,баталуват агенди,работат на себе,медитираат, се претвараат во најдобрата верзија на себе вредна за восхит, доверба и поштовање и се оставаат без сон барајќи решенија да му помогнат и го спасат обичниот плебс макар и од самиот себе.:D

https://www.dailymail.co.uk/news/ar...clear-missile-strike-London-no-survivors.html

Последна измена: 30 април 2022
    На MemoryOfUniverse му/ѝ се допаѓа ова.
  14. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.255
    Допаѓања:
    4.312
    Сон ми е Македонија да стане РСМ односно Република Соларна Македонија, таман и знамето ќе го прошири своето значење.

Но еве конкретно само една напредна и трудољубива Германија да се префрли на алтернативни извори, потребно е под идеални околности најмалку 5 години. А и за да се произведе и реализира таа алтернатива повторно потребни се гас и јаглен. Од каде енергија до тогаш? Освен тоа Русија нема за тоа време да седи со скрстени раце.
    Тие не ќе биле во опасност да се испочитуваа барањата кои Русија ги постави уште во текот на минатата година. Веројанто ќе завршеше со окупација без ниту еден испален куршум, како што беше со Крим. Западот беше свесен што е Русија способна да ѝ направи на Украина, па и покрај тоа продолжи да притиска и да ги преминува црвените линии. Русија одговори со напад врз Украина (спец.операција божем) Но исто така гледаме што се способни украинските парамилитарни групи да си направат и на сопственото етничко украинско население.

Како би им помогнало ова на украинските цивили ти што го кажуваш за енергијата?

На Konfetka и prashinka им се допаѓа ова.
  15. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.060
    Русија ќе пушта нуклеарка на Велика Британија.
    Наздравје

16. prashinka

prashinka Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2021
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    798
    Од каде ти е оваа информација?

17. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.060
    Ја прочитав на сајт ама не од овој телефон од др и затоа неможам да најдам да ставам овде.

18. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.820
  19. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.255
    Допаѓања:
    4.312
    Така да се каже (засега) малце е преувеличено. За тоа стана збор како хипотетичка можност во дебата на руската национална тв кога еден парламентарец во занес кажа дека со новото оружје Париз и Лондон може да ги снема за неколку минути, но водителот го опомена да не се занесува оти ако нив ги снема, ќе ги снема сите, вклучувајчќи ги и русите - не само британците.

20. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.060
    Не не јас така го прочитав е сега може е преувеличено или лажна вест