Војна во Украина

Discussion in 'Политика и настани' started by RainBow, Feb 24, 2022.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

И после ќе кажат живеење во мултиетничка средина е предност. Еве ти пример со Украина. Украинци завршија во масовни гробници од своите православни „браќа“ кои во нивната земја се доселиле пред 100, 200 години. Жално. Сигурно сурово ги мачеле. Посакувам Украина да си ги врати териториите.

Macorot vo Cizmi likes this.
  2. Bratot

Bratot Форумски идол

Повеќето од загинатите кои се закопани биле војници.

3. нина122

нина122 Популарен член

Сменете го насловот

4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Kaко и да е, не верувам дека сега Украинците ќе имаат милост ако фатат некој Русин во териториите кои ги враќаат под своја контрола.

5. Bratot

Bratot Форумски идол

Во војна не барај милост, затоа треба да се направи се за да не дојде до неа.

Feminka22 and Tanjamm like this.
  6. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Веројатно гледавте денеска вести.

Путин имаше излагање во јавност.

За жал војната излегува од "контрола". Русија се спрема за all out war со најавата за мобилизација на 1% од резервистите, а тоа значи дека ќе бидат мобилизирани нешто повеќе од 300.000 луѓе.

Мобилизацијата стартува веднаш.

Моја претпоставка е дека многу брзо овие резервисти ќе завршат во Украина со оглед на тоа што веќе имаат воена обука.

Меѓу другото Путин за првпат најотворено се закани дека ќе го искористи сето расположливо оружје вклучувајќи го и нуклеарното, доколку и еден сантиметар руска територија е загрозена.
    Заканата за одбрана на територија со сите расположливи средства ја прошири и на територијата на Донбас.

На крајот нагласи дека не блефира.

Станува од лошо на полошо.

7. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Латвијциве нема да примаат Руси.
    А, што се криви обичните Руси кои нејќат да војуваат исто ко Украинците?
    Едните вредни за помош, другите не.
    А, бе ај.. :D

8. sweet&girl

sweet&girl Активен член

Па ако русите не сакаат војна нека протестираат. Овој нивниот се гледа дека начисто забега.
    Засега никој друг директно не се вмешува, ако дојде до тоа трета светска војна не бега.

Macorot vo Cizmi and Tanjamm like this.
  9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Русија е огромна држава, е сега тоа што протестираат неколку илјади луѓе во милионски градови е ништо. Веројатно мнозинството го поддржуваат. Имаше анкети дека рејтингот на Путин расте. Требаше многу построги санкции во старт за Русите, и не само за нив, и за дивјаците од Азербејџан исто, затоа што ја малтретираат малата ерменска нација која доживеала геноцид од Турците.

10. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Уште построги санкции да, бидејќи до сега се виде за кого имаа најголема штета а за кого имаше корист. Па нема врска, љубовта ќе нѐ грее зимава. :smirk:

Искрено мене почнува да ме фаќа страв, Путин е сериозен, а верувам дека можеше ова поскоро да заврши наместо уште да доставуваат оружје за продолжување на војната.

nextredstyle and Victorian like this.
  11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Јас
    На дрва се греам, немам проблем со греење. И да немаме енергетска криза, и никако да не сме погодени, пак нема да застанам на страна на православниот терорист Путин кој ги убива своите браќа. Европа и светот требаше досега да го исечат во корен, и со притисок да го натераат на примирје. Уште на вториот ден на инвазијата требаше радикално да одговорат. Има многу полиња каде можат да ги удрат. Тешко на украинскиот народ, а толку се борат педа земја да не дадат. Видовте ли дека окупираните територии досега имале градоначалници Украинци. Нормално, тоа се мешани градови, не чисти руски. Ако ги правдаме методите на Путин, Македонија утре треба да се подели на 3 дела.

Cosmi and sweet&girl like this.
  12. daylight

daylight Популарен член

Оваа војна можеше да се спречи - наслов на интересна анализа на задкулисните игри, особено од десеттата минута па натака. (германска едночасовна емисија синхронизирана на англиски јазик).

13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Секако дека можеше, тоа го тупевме на првите сто страни од темава. Нит се деси случајно, нит непланирано.
    Сега, малку касно е:|

Ќе го видам подоцна видеото, баш да го чујам наративот.

14. G.Müller

G.Müller Активен член

Белата раса одлучи сама себе да се истреби од планетата. Путин стана потрчко на Кина, Индија. Европа и Америка се полнат со обоени мигранти. Ќе се удираат по глава кога ќе им падне квалитетот на живот, ќе се претворат во Балкан во најдобар случај, ама касно е сега и нема назад. Братство - единство ги испра мозоците на сите, немаше кој на време да мисли. About half of Americans born at the turn of the 20th century had blue eyes, according to a 2002 Loyola University study in Chicago. By mid-century that number had dropped to a third. Today only about one 1 of every 6 Americans has blue eyes, said Mark Grant, the epidemiologist who conducted the study.18.10.2006
    American researchers have found that blue-eyed people are more studious and are able to concentrate harder and outperform brown-eyed individuals in exams. They are also likely to be more strategic thinkers who are able to plan their own time enabling them to work more effectively.20.8.2007

Tanjamm and Аргентина * like this.
  15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Имам желба да ја посетам Украина. Да сум жива и здрава, само оваа војна нека заврши, ако имам работа и пари, не би одела на Малдиви, не би одела во Египет, Дубаи, би отишла во Украина. Само нека заврши, земјата да се нормализира. Имам неколку пријатели Украинци и колеги на социјални мрежи. И навистина се големи патриоти. Не видов да плачат Украинците и да бегаат, да не сакаат да ја бранат својата земја. Напротив, загинаа спортисти, еден балетан, многу јавни личности. Мислите тие да сакале не можеле да избегаат?

16. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Пола земја им избега, преку 10 милиони.

Забранија излез за мажи уште после 5-тиот ден од инвазијата во Февруари. Никој маж до 66 години не смее да ја напушти Украина.
    6 круга на мобилизација поминаа кај мажите.
    Од Октомври најавија и мобилизација на жени.

Да можеа, сите ќе избегаа. Вака присилно ги држат и ги фрлаат како топовско месо на фронтот. Секој ден повеќе од 1000 украинци гинат...

Пола држава им ја земаа, и тоа најубавиот дел, приморскиот. И тој што им остана кај Одеса, и тој ќе им го земат.
    Западниот дел, бригади од Полска им го чуваат, кои имаат националистички претензии кон тој дел пошто пред 2СВ беше полски...

Цело жито им го украдоа и го однесоа на Запад.
    Греење немаат, гасот го сопреа, а ладни се зимите таму.

Земја се надокнадува, ама човечки животи не се надокнадуваат.
    Сите тие што избегаа, никогаш повеќе нема да се вратат таму.
    А тие што се таму, ќе останат со десеткувано население, полно со трауми, без никакви животни можности.

И сето тоа за странски интереси...

Јас мислев дека ние сме најглуп народ во Европа, ама ете имало и од нас полоши.

Жално, и тажно.

17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Да, ама мене ми оставија впечаток дека се многу поголеми патриоти од нас. Дека нема да имаат можности, нема да имаат, па не ни имале ни досега. Сиромаштијата за нив не е ништо ново, нема да им е чудно. Имаше еден руски демограф кој објаснуваше дека оваа војна ќе биде погубна и за украинската и руската нација кои се со многу слаб наталитет, по 1.5 деца на жена мислам. Русите нема да бидат посреќни после ова.
    https://www.ft.com/content/8c576a9c-ba65-4fb1-967a-fc4fa5457c62

Битката е за 15% од територијата на Украина, која прашање е дали ќе ја земат. Искрено не верувам. Лично за мене се сруши митот за некаква моќна Русија. Нивното војување како македонска работа. Де Киев ќе го заземаат, па чекај не, само Донбас го сакале, па генерали менуваат, па луѓе мобилизираат. Да беа толку способни, за 2 дена ќе паднеше Украина, како што кажа еден наш експерт по безбедност.

18. sonuvana

sonuvana Популарен член

Зеленски мантра ти е ова...поточно НАТО, во која верува просечниот европски човек навикнат да и верува на својата влада.

Како времето одминува се појасно е дека ништо не знаеме точно околу случувањата во Украина.
    Точно е дека Русија можеше повеќе досега....зошто не го прави тоа,не е баш јасно...
    Секако не поради своја немоќ или украинската храброст...бидејќи се прејаки во однос на Украина,без оглед на сета помош која ја има.
    Доволно ќе беше да им исклучат струја,на пример...но не го прават ни тоа...од една страна помор,а во Киев на пример релативно нормален живот.
    Мене почнува да ми делува дека токму оваа ситуација без крај кој е на повидок, е токму она што и треба на Русија во моментов.

Заземените територии се обновуваат,се гради се ново и модерно, никогаш повеќе Украина нема да бидат.

felisitas and NPN like this.
  19. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Резултатите на референдумот (не)официјално се готови, областите (не)официјално изгласаа ЗА обединување со Русија, што значи од сега и официјално (ќе) се сметаат за Руска територија и западњачките вампири губат секакви права на сите "спасувачки мисии" кои од сега и официјално (ќе) се сметаат за (терористички) напад (кон Русија).Наредниве неколку дна се клучни.Но не верувам да сте слушнале за ова во про-западњачки пропагатаорски машинерии. Во меѓувреме истиот ден(вчера)
    западњачките вампири ја обвинуваат Русија за терористички акт wow, wow креативно.|(

sonuvana likes this.
  20. Macedon1986

Macedon1986 Истакнат член

Ukraina e samo pocetok.
    pocekajte i ke vidite.
    za parce leb ke se ubivame po ulici.

Wait until you will see it
    What man can do to another man