Знаеш ли колку Каталонци се во Шпанија? 7.5 милиони. Шпанија има 50 милиони скоро. Пресметај колку се тоа во проценти. Ниту во Каталонија не се 50%. Па си имаа референдум за автономија и независност. Така и овие региони, не е битно колку живеат руси во нив, туку колку од сите вкупно луѓе што живеат таму сакаат независност. Ако сакаат повеќето, што има врска што се, дали се Руси или Украинци. И пак ќе те прашам, таму се над 80% Украинци, зошто украинската армија ги убива и војува против овие луѓе цели 8 години. Зошто е против своите луѓе? И најбитно, зошто овие луѓе, кои се Украинци се против власта во Украина?
Чекај, Шпанија не е 50, туку е 40 милиони, а можеби и нешто помалку. Имаш пописи со години наназад, и пред 2014 година, и во 19 век, значи не да не се мнозинство, туку во некои градови скоро и да ги немало Русите. Во Херсон Евреите имаат поголемо морално право нешто да бараат од Русите. И спомнувате 14,000 убиени Руси, па сега демек се намалил процентот од тоа убивање. Аха, еве и додај 14.000 Руси плус, пак се малку. 17.3% Руси во Украина, не само Доњецк и Луганск, туку тука се и тие што живеат во Лавов, Полтава, секаде. Да беа 35% на територија на држава, да се тука 3-4 века, да речам ок. Украинците сега не сакаат да го зборуваат рускиот јазик поради војната, а претходно и дома го збореле. Па колку треба да си шовинист да му наметнеш на друг народ да ти зборува твој јазик. Украинците не се против Украина, да беа за Русија, немаше Русите да ги силуваат, задушуваат, и фрлаат во масовни гробници.
Абе човек. Во Доњецк не живеат само Руси, мал број се, тоа се Украинци кои се про - руски. Овие луѓе се против власта во Украина. Си излегоа на протести во 2014 да протестираат против про-америнканската влада која дојде незаконски на власт. И наместо да има легитимни избори, украинската власт прати таму полиција и војска која почна масовно да ги убива. И од тогаш овие луѓе се во војна со украинската власт и си бараат независност од Украина. 14 000 цивили им загинаа за 8 години. Не се тоа Руси, тоа се Украинци. Руски јазик никому не му е наметнато. Веќе неколку пати ти објаснив. Претходно луѓето имаа право да зборуваат руски, или украински. После Мајдан, немаа право да зборуваат руски. Им го забранија. Претходно мнозинството во Украина зборуваше руски. Зошто? Пак треба нив да ги прашаш. Повели, дај докази каде се завршени украински цивили силувани, фрлени во ендеци. Значи за тие 2 масовни гробници кои ги најдоа, не се потврди дека ги направиле Русите. Повикаа да дојдат истражители од меѓународна заедница за да истражат, ама Зеленски не дозволи. Зошто? И се вртиш во круг. Веќе на сите прашања доби одговор. А ти не даде ниту еден одговор на моите, туку фино лепо си ги изигнорира.
Да беше како што велиш, и толку да сакаат тие Украинци со Русија, војна немаше да има. Читај по медиуми дека Русите си спроведувале самоволие, тргувале со рубљи, уценувале Украинци да им ги купат куќите за малку пари. Кој ги убил тие Украинци? Ги убиле Русите, за што си има и осомничени со име и презиме над 20 луѓе. Дојдоа истражители, од Франција, како не? Каталонците воопшто немаат своја држава, освен регион, а Русите си ја имаат Русија, и плус во 5-6 држави уживаат права како малцинство, и не се задоволни, па се закануваат со сепаратизам. Јас не знам зошто Украинци по Европа и ширум светот протестираат, и велат „не сакаме да гинат украински деца“, ако било убаво со Русија, златна Русија не убивала, да се споиме сите со нив, ако е тоа спасот ама не е. Добро, може овие Украинци ми даваат лажни одговори да се тешат Македонци, од каде да знам. Може ние што вчера чувме за Херсон, повеќе знаеме што е добро за нив, тие не знаат.
Ако одиме по тие правила, Македонија или Србите треба да ја анектираат дека Цар Душан овде владеел, или Турците, да не анектираат, во име на Султан Сулејман. Знам за Киевска Русија. Тоа не оправдува никакви силувања во 21 век, мачења, убиства, војни. Само за УЧК, ИСИС и Путин нема друг излез во 21 век. Тоа го сфатив.
Војна има од 2014, граѓанска војна, помеѓу украинците од Доњецк, и украинската влада. Меѓународна истрага немаше за Буча. И ништо не се докажа. Кога ќе има доказ кој, што, и како, тогаш може да зборуваме, овака има две верзии, и не знаеме на која да веруваме. Никој не сака да му гинат децата и народот. Ама еве во Доњецк гине народ и деца уште од 2014. Никој, ништо не превзема за тоа. Решението е просто. Нека седнат на маса и нека се договорат со Минск 4 кој ќе го почитуваат двете страни. За регионите нека направат референдум како во Каталонија со меѓународни набљудувачи и нека си гласаат луѓето со кој сакаат да бидат. Резултатите ќе бидат транспарентни и меѓународно признати.
Ако одиме по твоите правила, веројатно ќе го оправдаш и погромот врз Македонците во Егејска Македонија. Од памтивек живееле таму, дошле ѓупците и решиле да ги бркаат, силуваат, колат, бомбардираат (со европска поддршка), однародуваат... Секоја сличност на 20 со 21 век е случајна. Или сепак не? Волците само влакното го менуваат, природата им останува иста. И знаеш што? Ако тогашна СФРЈ ја нападнеше Грција заради етничкото чистење што го вршеше врз македонскиот народ, ќе го поддржев тоа дејство. Боли за своето, тоа би ми било главниот аргумент.
Додека не се докаже е оправдание за Русите кои сеат масовни гробници зад себе. Се надевам дека Украинци нема да го читаат форумот. Ако го прочитаат бран протести од Европа до САД, па и Киев со транспарнти „Зеленски, Русија ја сакаме, не биди љубоморен, пушти не да просперираме, да видиме што е живот, дозволи да се споиме“. Азов што убиваа Руси ги снема во вашите приказни, или се премисливте? https://netpress.com.mk/eu-ispra-a-istrazhiteli-za-zlostorstvata-vo-bucha/ https://a1on.mk/world/ukrainskoto-o...ci-osomnicheni-za-voeni-zlostorstva-vo-bucha/ Ние од фемина ли ќе ги бараме и судиме? Си имаат обвинителство, ги лоцирале.
Тие Македонци се таму долго време, и ден денес се таму, ама во помал број. Македонија не ги населила, како што Москва населувала плански и систематски Руси по Украина за да ја има во рака, и да ја командува и користи вечно. Тие Македонци не правеле референдум, и да правеше биле мнозинство, а не малцинство како Русиве. Одлучете се дали се тоа воопшто Руси, гледам кога видовте демографија, сега ќе испадне Украинци биле. Натаму ја терате приказната. Се почна со тоа „абе не е вистина, пропаганда е, западни медиуми“, кога се уриваа згради, ама отиде Кристина Атовска од Македонија, сними, видовме како е, исто како што секаде беше објавено.
Azov se tuka nekade bas Rojters koj go spomna deka nema da si gubi kredibilitet za Ukraina Si zemale k-15 mediumite.
Што од тоа што пренесуваат западните медиуми и оние во регионот не е вистина? Да не не ни почнала војната или Русија победила? Може да се подлажне во финеси, под превезот на „неофицијално“, но не повеќе. Денес е лесно, секој граѓанин може да си земе улога на новинар, затоа што секој слика, снима со мобилен, и тоа станува вирално.
Читај: The National Police of Ukraine opened investigations into events in Bucha, with the broad area treated as a crime scene.[112] At the same time, the Foreign Ministry requested the International Criminal Court investigation in Ukraine to send investigators to Bucha and other areas of Kyiv Oblast. Foreign Minister Dmytro Kuleba also called on other international groups to collect evidence. Russia requested a special meeting of the United Nations Security Council, on which it is one of five permanent members, to address what it called a "heinous provocation of Ukrainian radicals", the footage of dead bodies in Bucha, which it said was staged.[114] Alexander Bastrykin, head of the Investigative Committee of Russia, ordered an investigation into what he labelled a "Ukrainian provocation", accusing Ukrainian authorities of spreading "deliberately false information" about the actions of the Russian armed forces. И од тогаш знаеш само кој испратија истражители и излегоа јавно со осуда против Русија? Amnesty International. Иначе еве кој се они: Amnesty International (also referred to as Amnesty or AI) is an international non-governmental organization focused on human rights, with its headquarters in the United Kingdom. NGO оргиназија. Штама од International Criminal Court Штама од United Nations Security Council Штама и во западните медиумите за Буча. Никој ниту дојде, ниту истражи од овие светски органи. Зошто? Затоа што Зеленски не им даде дозвола да влезат.
Мх, мх, мераци. Продолжете со навивање. Се надевам и на свеќи ќе работи интернетот. Акција, реакција, последица https://a1on.mk/world/ukraina-prestanuva-da-izvezuva-struja/
За про русите, доколку Украина не го одбрани и врати секој мм од нејзина територија, и се случи некој нов “светски поредок” во кој Путин ке биде главен цар ,легитимен референдум под организација на туѓа држава и војска ке се направи многу лесно и кај нас,каде нели ќе бидат за многу наши сограѓани ид Куманово ,Скопје до Струга. Ама јас сум тука Ќе ве потсетам. Исто како кога пишувавте дека Русија нападнала поради тоа да нема Нато до своја граница. Струја ќе нема ,гас,плин,жита и останати ѓаволи од Русија. Европа ќе мора да научи на поинаков начин она што до сега не го научила. И ништо немаше да биде царот Путин да не умисли дека е Петар и да тргне во освојувачка војна. Единствено чаре е да ја прибере својата падната војска дома и да се самоубие поради неуспех.
И да е, точно ова. Не е само Буча, туку и Бородјанка, Изјум, Лиман, Харков, таму најдоа гробови. Каде се повлекуваат Руси остануваат гробови зад нив. Во Мариупол којзнае што ќе најдат ако го ослободат. Зеленски, па Зеленски, се отепавте со него, како да човекот е некој волшеник што може, а не сака да ги реши сите светски проблеми. Тој кажа, ако има некаков договор со Русија, народот ќе одлучи на референдум. Цело време тврдите дека Украинци против Украинци се борат, и сега тврдите дека тие меѓу себе се убиваат, а почнавте со приказна Азов и Украинците биле лоши, па малтретирале Руси. Ја сменивте приказната, и којзнае како ќе ја менувате натаму, по потреба, по текот на настаните. Русија нападна туѓа земја, не Украина. Русите сакаат да поместуваат граници, и не за јазик, и слични глупости, туку за територија што сакаат да ја лапнат, а немаат соодветна демографија, па инсталираат нелегитимни луѓе, неизбрани никаде. Украиниец за 100 - 200 години нема да сака да види Русин и нормално, не па да сака да се спојува. Со што да се спојува? Со мизерија со каква веќе живееле? Тие велат дека едвај добиле независност, не па да се спојуваат.
Сите овие територии се наоѓаат под украинска контрола. Русија јавно повика да дојдат меѓународни истражители и да истражат кој и како ги убил овие луѓе. Зошто Зеленски не прифаќа да дојдат? Ако е така како што вика, ќе дојдат од ОН и од Хаг. Ќе дадат извештај и Русија ќе биде прогласена во ОН за вршење на геноцид. (така пример направија со Сребреница) Не реков никаде дека малтретирале само Руси, туку малтретираа про-руски граѓани кои не се сложуваа и беа против владата инсталирана од Зеленски. Тие прво почнаа со протести во 2014, кои преминаа крваво, кои подоцна преминаа во граѓанска војна. Азов, Десни сектор и останати нацистички паравоени структури се единствените структури кои користат нацистички симболи и идеологија во Европа. Сите беа пратени во Доњецк за да војуваат и убиваат про-руски сепаратисти и цивили. 14 000 цивили убија за 8 години, а којзнае колку сепаратисти. Пошто ти извади овде демографија на Доњецк дека живеат 80% украинци, што е точно. Кажи ми зошто тогаш ги убиваат своите луѓе? Нивните злосторства се документирани и од западни медиуми пред војната, после војната, почнаа да ги прават херои. Ти постираа слика горе. И тука ќе го видиш западното лицемерие и тиранија. Јас уште во зимото пишав овде дека крајната цел на Русија е да ја земе цела таа територија покрај морето: Харкив, Доњецк, Запорожје, Херсон, Одеса. И реков дека ако не седне Зеленски на маса и потпише договор, ќе ја изгуби пола Украина. 7 месеци подоцна, баш и тоа се случи. 20% од земјата ја изгуби. Ако продолжи да војува, и остатокот ќе го изгуби. Жално за тој украински народ што гине за овакви западни полтрони. На крај самите ќе му пресудат, ќе видиш.