Војна во Украина

Discussion in 'Политика и настани' started by RainBow, Feb 24, 2022.

1. Isaac

Isaac Истакнат член

Темата е за Украина, не за Грујо и газда Велија.

2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Не е рекетиран само Велија, многу се....Само што не познати за јавноста. А од Велија мислам дека не бараат рекет. Мое мислење. Не знам.

Демек сега ако излезам на протести затоа што нема леб, крива е Америка, некој ме платил и поради тоа некој друг народ има право на сепаратизам, дека сум излегла на протести.

malerozna likes this.
  3. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Што има врска дали бил корумпиран или не. Беше легитимен избран претседател од мнозинството граѓани на демократски избори, кој беше симнат од власт преку граѓанска револуција платена од Америка за да ја превземе власта таму и да ја додаде Украина во својата сфера на влијание. И во таа граѓанска револуција беа платени снајперисти од Грузија кои гаѓаа во толпата луѓе и убиваа цивили.
    Од тогаш, после тој државен удар, Украина како самоуверена и демократска држава не постои, туку како покраина директно контролирана и владеена од САД.
    Бајден лично менуваше судии, извршители и политички партии во Украина кои истражуваа за неговите, и на син му матните бизниси преку кои крадеа нафта, жито и други ресурси од земјата.

Протести, немири и револуции не се прават затоа што народот е против власта, туку се прават од надвор, од трета земја за контрола на одредена држава преку инсталирање на нивни луѓе да владеат со таа територија, или во турско тоа се нарекувало вазалство. :)

А корупција, мито, закани, уцени и контрола цветаат насекаде, посебно се највеќе изразени во тие западни земји кои инсталираат "демократија" во трети земји преку државни удари за да им ги цицаат ресурсите и да се богатат.
    Империјализам. :)

sonuvana and orevokrsacka like this.
  4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Како што има врска дали бил корумпиран? Стопати кажавте и за Молдавија и за Украина, корумпирани биле, демек ако се корумпирани немаат право да се поправат или да постојат воопшто.

Бајден не е претседател од 2014 година наваму, Трамп беше.

Тоа си е проблем или волја на Украинците, и нема врска со претензиите на Русите. Руските претензии се правдаат демек „еве сите се помалку битни од нас, не не слушаат нас и ние сега со мајка Русија ќе им се заканиме, ќе ги истепаме и земјата ќе им ја земеме“.

Ајде сега корупција цветала насекаде. Тутутуф, ако има депонија накаде, дај и ние такви да сме. И нема да се сложам дека Западот е поуназаден од Истокот, оти не е така.

malerozna likes this.
  5. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Не, не, проблемот е со американските претензии, не со руските. Американците се тие кои извршија државен удар во Украина за да ја присвојат како вазалска земја од која ќе црпат ресурси.
    Украинците да го сакаа тоа немаше да има цивилна војна од 2014 и протести против новата недемократска инсталирана влада од страна на САД. Тие се сепаратисти и терористи кои дојдоа преку државен удар на власт,а не луѓето кои протестираа против нив. (користење на твојата логика за тоа дека сепаратист е оној што земал оружје и оди против државата)
    Затоа и те прашав, зошто владата на Украина убива украински жители во Донбас, етнички украинци?

sonuvana likes this.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Ти сакаш да веруваш дека нив го платиле Американците, дека мене ме платиле, дека сега нема леб поради Американците, дека за се се криви Американците и демек ако Украинците молчат, руската затуцаност за земање на туѓи села ќе била стивната. На толку плаќање, пак вода во очи немаме. Прашај некој Украинец, ќе сфатиш дека сакаат да бидат како Полска и Чешка, а не како Русија, да тонат.

Едноставно не постои начин на македонски русофил да му објасниш дека Украинецот има право на свој избор, на подобар живот, стандард, дека има право да се брани, дека не мора да биде уценет како Македонецот. Цела македонска рософилија поим нема која година Зеленски доаѓаа на власт. Ама поим нема. 2019, а не 2014 година. Руските претензии се од 1991 година.

Последното ако му го спомнеш на Украинец, ќе те отера. Не е точно тоа. Не знам како зрели и образовани верувате во такво нешто. Демек Русите сакаат да се отцепат, ама Украицните немаат друга работа, се убиваат меѓу себе, демек оружјето е гратис, и замисли цел свет молчи, а Русија така невина е под санкции.

По вашата логика, Македонија треба и денес да е под турско ропство. Оти и така даноци секаде се плаќаат.

Last edited: Mar 2, 2023
    malerozna and Cosmi like this.
  7. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Нема јас што да верувам, докажано е дека државниот удар во 2014 во Украина беше финансиран од САД. Директно во него беа инволвирани американски политичари како Клинтонови и Бајденовци.

Народот во Украина, да, сакаше да се како Полска и Чешка, и ние сакавме. Ама наместо тоа, од 2014 Украина е најсиромашна земја во Европа, со најголемо ниво на корупција, со најниски плати и со најмал индекс на демократија.
    Сето тоа затоа што сите ресурси им беа крадени од американски корпорации во сопственост на Бајден, син му и останати американски бизнисмени. Им беа отворани лаборатории со вируси, тренирани децата и задојувани со нацистички пропаганди, жените им ги користеа за сурогат мајчинство, итн. итн.
    Прашај било кој Украинец дали беше среќен со животот во Украина после 2014. Ама тоа е кога ќе ти влезе американска чизма. Кај ќе нагази, трава не расте, си чувствуваме ние убаво на наша кожа. Ех, да можеше народот да одлучува, не би одлучил овака, сигурно. :)

orevokrsacka likes this.
  8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

:yawn:Били мајкин, не се умори да верглаш уште сто пти едно те исто за да ја оправдаш војнава за територија.
    Колку и да сакаш,Украина не сака да биде руска пудлица.
    Еквивалент на самопрогласените републики на сепаратистите во Украина е самопрогласената српска краина во Хрватска ,Вуковар ,Книн…
    Таму србите користеа ист вокабулар ко русите,права,образование ,јазици.
    Алибабанците со ист мотив и идеја ,права,образование и федерализација на западна Мк ја започнаа кај нас 2001.

malerozna and Tanjamm like this.
  9. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Уште те паметиме Косми како ги бранеше баш тие Алибабанци што ги нарекуваш сега за војната 2001, а секако највеќе оние кои беа позади нив, и ни ја направија таа војна. Ќути, сокриј се, те знаеме сите. :)

10. malerozna

malerozna Форумски идол

Некој овде не знае историја :?:
    Јушченко беше избран претседател, ама некој го труеше човекот. А тој некој се знае кој е.
    Јанукович избега и се знае кај појде.
    Нередот на Мајден и да му го местеа, ако беше човек ќе се справеше.
    Ама тој и беркутите убија стотина луѓе.
    И после тој си ја спраши под сукњата на Путин.
    Проблемот, ако не сте знаеле, беше тоа што народот сакаше живот со европски стандарди, ама Викторчо во последен момент не го потпиша договорот со европа, туку зеде 15 милијарди од Путин.
    Е затоа пукнаа протестите.
    Не дека не беа финансирани од западот, исто што ко кај нас на веќе постоечките протести се додадоа СДС како лидери и превзедоа власт.
    Исто како што кај нас Грујо и компанија усраа до немајкаде, така и Јанукович и проруската влада усраа до бескрај.
    Имаше стотици илјади украинци на запад кои земаа по 150 евра дневница, а во Украина платата им беше 80 евра на месец.
    Па нормално дека ќе сакаат запад, само партиски полтрони напикани в гз на политичари не сакаат.

Исто и сега, украинците се борат на фронтот. Си го бранат своето. Ама ете им се насладувале дека гинеле.
    Абе 10 жени од едем маж ќе родат по 5 деца и нема Украина да пропадне. Помирете се со тоа.
    8 месеци Бахмут паѓа.
    Вуледар 137 тенкови сами си рокнаа :rofl:
    Најсилната војска се усра на терен.
    Ама раце трлаат ко муви русофилчетата. А никако да отворат очи :drunk:

11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Можат Украинците и со Марсовци да се братимат, но и со никого да не се братимат, тоа нема да ги намали руските претензии. На сметките за струја сите имаме субвенции, 600.000 домаќинства опфатени, а тоа мислам се парите од ЕУ, оние 80 милиони што ги најави Урсула па стигнаа. Така да, ЕУ ни плаќа да имаме струја, да не трпиме, а вие си трошите време да правдате руски тероризам, додека Русија 2 збора не изговорила за нас, ниту пак рубља ни дала. Патем и Јушченко кој ни даде оружје, а владееше во 2001 година бил прозападен, прочитај си. Прозападната ориентација не почнува со Зеленски како што мислите. Да сакаше САД да не нема, ќе не немаше

A сите се отепаа дека проруска украинска Влада ни помогнала нам. Не, Јушченко бил прозападен уште во 2001 година.

malerozna likes this.
  12. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Не ни ги даде ЕУ тие пари, туку потпишавме еврообврзница, или со други зборови, се задолживме на ЕУ за да ни дадат пари кои ќе ги враќаме со камата. Од милост пари не ни даваат, само ни зимаат.
    Уште една лага истрескана во одбрана на ЕУ и САД, типично вазалски, до коска. :)

orevokrsacka likes this.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

ЕУ давала пари за безпари?:o Вау, па овој нема ни у Београду:D (facepalm)
    Што се мачиш да реплицираш да ми је знати:headbang:

Да подвлечеме- 25 милиони евра за камата . За претходна еврообврзница:x

Аргентина * likes this.
  14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Не, тоа се две различни работи. Гратис парите се за сите од Западен Балкан, за справување со енергетска криза, а еврообрзницата е подоцна земена. Што предлагаш? Да фаќаме пат за Русија? Да бараме заеми од нив? Зошто Русија никогаш ништо не ни понудила? Струја кога немаме од „вазалската“ мрежа влечеме, не од Русија. А на крајот ништо од ова не правда руски тероризам и империја која функционира бетер од нас. Ние поарно не сме виделе, а за бетер ако е, со Косово ако не унија да правиме? Неспособни сме, затоа се зајмиме, а позајмувачите не ни се криви што сме лоши домаќини.

https://kanal5.com.mk/kovachevski-8...-za-spravuvanje-so-energetskata-kriza/a553220

Убаво си пишува, помош, не кредит, камата нема никаде. Фактите не се вазалство. Ако јас лично се прашувам, нас треба на клоци да не исфрлат од чекалната не ЕУ, а не сто години ни даваат пари за триста глупост. Тоа во превод Били значи, од вишокот евра на Германецот и Французинот државата ти ја доплаќа струјата да не седиш во мрак, а ти ги пцуеш.

15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Ајде богати јас сум бранела Алибабанци.(facepalm)
    Не јади бубрези бадијала.
    Ти со твоите проруски ставови ги оправдуваш и нивните барања,ама не сфаќаш цела година.
    Ајде продолжи русите не сакаат територија во Украина не, Америка ја почна војната и Зеленски(facepalm)

Tanjamm and malerozna like this.
  16. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Извор за тоа дека ни дале 600 милиони гратис пари за струја?

И таа од "вазалската" мрежа што ја влечиме си ја плаќаме, тродупло. Затоа имаме и највисока цена за струја на Балканот, а најниски плати.
    Како не бевме неспособни до пред 20-30 години и си произведувавме сами струја, од ТЕЦ Неготино, и РЕК Битола? А сега едвај РЕК работи.
    Не сме неспособни, туку неспособни ни ставија на власт за да не крадат и осиромашуваат. :)

Затоа што читаат многу на темава Биле. Рандом луѓе кои не се упатени, ќе прочитаат тука p̶r̶o̶p̶a̶g̶a̶n̶d̶a̶ истрескани глупости и ќе веруваат дека нас ЕУ и САД не хранеле и требало да сме им благодарни за тоа што постоиме и живееме во мизеријава. (facepalm)

orevokrsacka likes this.
  17. Bratot

Bratot Форумски идол

Ех, ако беше способен Зеленски имаше избор да ја избегне војната и да си ја зачува земјата, ама ќе се борел и сега плачки :|

914.jpg

Konfetka likes this.
  18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Парите од ЕУ се 80 милиони евра. 600.000 домаќинства добиваат субвенции на сметките на струја. Толку се домаќинствата во Македонија, горе, доле. Значи сите добиваме. Сметка за струја имаш, ќе видиш следна. Има колку треба сега да платиш, а колку би платил ако не те субвенционирале. Пример мене ми беше 2.5 пати повисока сметката ако не ме субвенционира државата. Никаде не сум аплицирала за такви поволности. Ете ти линк погоре, тие се парите без камата, гратис за справување со енергетксата криза. Сите добија, Србија, Косово, Албанија. Небулоза е да тврдиме дека Европа чека нас да ни даде кредит за да ја биде. Не нас не не бива без нив.

19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Убаво пишува за тие што знаат да читаат.
    The assinstance will come in form of loans.
    Позајмица од ЕУ од 100 милиони, ради добрата воља претходно да се позајмат 530 милиони евра од Ммф. :cash::cash: :cash:
    https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_561
    Ова ради аргументот на Били да не се шират дезинформации дека паѓаат тулумби. Али што знае сајтот на ЕУ, на канал5 ќе му веруваме.
    И верувам како за ова и за се останато паѓаат тулумби. Наздравје тулумбите.

20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

И?
    Врзана работа,ништо ново ама потребно,ко да не знаеме.
    Ниту една мала држава не функционира без поголема целина.
    Впрочем и ти затоа си е емигрирала во Еу ,а не во некоја област во Русија,нели?

Tanjamm and malerozna like this.