И, имам проблем со лажење. Имам проблем и со неразбирање на елементарни работи и продавање крваво лицемерие како хуманизам. Толку. Истиве пакети ,,великодушна,, помош и за Украина се, мултиплицирани пута 100 ваљда (ваљда за пута 100, инаку нас не не лажат дека бесплатно пари им даваме). И оружјето не е бесплатно, ќе си го платиме поштено, од даноци, пензии, социјална помош. Не ова некаква си политика, ова е многу крв и многу сиромаштија за сите. А таа ЕУ во која сум заминала не постои веќе.
Ама сите имаме проблем со лажење и со филмови правење и со лажен хуманизам. Еу е истата ко и порано, уште од Југославија кога постоеше, со исти вредности, фашистичка и прорачуната, ти си го променила гледиштето. И ниеден европски или амерички филм не го менува фактот дека Русија е виновникот за оваа војна и тоа ќе го плати.
Косми, Југославија кога постоеше ни кажаа дека се деси Чернобил, не јадете ова, не прајте она. И во ЕУ исто. Не е иста ЕУ од 2003 со ЕУ од 2004, а тек со оваа ЕУ од 2023, врска нема. Сега Чернобил е ствар на релативизација. И пошто од една Југославија сум, и сум го сведочела распадот на еден систем, знам да препознаам патерн на распаѓање. Добро ми е гледиштето иначе. Ова го знаеш https://www.poslovni.hr/hrvatska/vi...er-im-se-drzava-upisuje-na-nekretninu-4378668. Со социјална помош ќе ја плаќаме војната или нешто друго е во прашање?
Основите и се исти,се знае кој ја раководи. Југославија дозирано кажуваше колку што треба. Не дека беше арна. И Југославија продаваше филм Биљо и тоа многу полош од ова со линков за некретниниве,појма немавме за многу работи. И затоа ко меур од сапуница с ераспадна. Колку имот само одземаше. Нема да плаќаат војна со некретниниве туку ќе си ги напикаат во нивните корумпирани џепови. Таму ќе завршат парите.
@Biljarkata а што има лошо во текстот? Истиот закон е и на запад, ако не си знаела. Пробуричкај на нет и ќе видиш. Не може родителите да имаат имот, да земаат социјална помош од државата а после нивната смрт да наследат децата. Секој за себе треба да гледа, не за децата. https://www.jurnal.md/ro/news/d62bd...i-in-toate-legile-republicii-moldova-doc.html Браво за Молдавија. Се збореше уште првите денови од војната. Наредно е референдум за спојување. Секако 70% имаат пасоши
Со пиштол на глава не не тераат да земаме. Ние во 2023 година не можеме да изменаџираме производство на леб, не можеме едно школско веце да реновираме сами, ама тие имале интерес од нас. Не сме Катар, не сме Дубаи, за жал. И ги зезам јас членовите тука, ми е гајле за обичниот Русин, не го мразам, ама немам ни мотив да ги сакам. Сеедно ми е. Пропаднат народ за кој не верувам дека ќе дојде подобар ден, ама сами се криви, како и ние. Повеќето од вас сте образовани, добро си заработувате, гастарбајтери, ама никој не видов да каже каде шетал во Русија, да објасни, раскаже. И уште полошо, никој не ни планира таму да оди ни туристички, иако има пари, ама полна уста фалби за Русија, како била нај, нај, па безгрешна, прекрасна итн. Не ми паднало на памет да планирам патување во Русија. Сега па ич. Туку сакав да ви кажам каков е Македонецот. Еве денеска напад во Русија, ама сите русофили на форумот се напнаа, а околу мене сите русофили се смеат како пореметени и мислат дека тоа Америка го снимала и дека е лажна снимката. Тоа е менталитетот на Македонецот. Не разбира ни што видел, што чул, што прочитал, не пак да има некои понапредни економски познавања да ти кажува за санкции итн. Книга не читал од Зоки Поки, како би изградил некое критично мислење. Сега да излезам да протестирам пред Владата на пример поради лебот, се знае Македонче што може да каже од страна „платеници“, „соросоиди“, „партијаши“ итн. Македонецот е научен цел век под окупации, да го стрижат, клоцаат, да му наредуваат и затоа цел свет му е крив и мисли дека тоа е идеалното решение за сите народи. Молчи и јади ќотек дур мрдаш. Читам денес изјава на Пригожин кон Вучиќ. Таков овчарски речник, како после да цениш некој таков лик, таква земја, таков народ? Самите си уринираа врз делото на Достоевски, Чајковски, паметот им е 3 века назад и што има тука за аплауз? Кој ни инсталира власт? Гласам на сите избори. Попрво ќе речам дека нема избор на кадар, отколку дека некој ни инсталира. Себичното македонското „за мене да си гледам, што ми е гајле за другите“. Така тера народот, така и политичарите и затоа сме дотука.
Продавала југославија филм, ама сите имавме топол дом, леб и млеко. И летување. И ЕУ имаше едно време, ама тоа време помина. И така. За корумпираните џебови се согласуваме. И заради нив оваа војна е и има да трае. И ништо не е сменето, и ништо нема да се смени, од првиот ден, до последниот, кога и да е. И Украина и сите ние сме колатерал.
Машала и Србија се пази да не остане без кредитори, па сигурно продала оружје. https://www.slobodenpecat.mk/moskva...ta-deka-srpsko-oruzhje-se-prodava-vo-ukraina/
Знам ама таа социјална еднаквост со топол дом леб и млеко беше лажна. Некој како ние остана без имот. Нашите виногради,земја и злато прво беа земени од Југославија,па после префрлени на РХ.,а сега на име на еден бивш хрватски градоначалник/тајкун. Но да не се распаднеше прашање како ке беше сега. Можеби ке немавме толку иселеници,имаше можности за работа,имаше култура,спорт,се. Не,не е оваа војна поради корумпирани џебови. Оваа војна е заради сулуден територијален апетит и обновување на некаков СССР. Слично на мозокот на Милошевиќ. Се друго е резултат на истото.
Читај наслов, не коментирај грујо,зајо, рамковниот договор, комшиите и простото македонче за нас на темата као да не навредиш ама да не е директ. У реду е, знаеме дека нема Ајнштајни во Македонија. И ти не си многу бистра. Да беше попаметна ќе бркаше работа, не на форуми кризираш за Украина. Не може да коментира член да не го фатиш за гуша. Не се ставај над другите за да се расправаш зошто не ти е местото таму.Кого брига какво мислење имаш за Русите, русофилите и Украина тебе да те читам после секое.Еднаш се пишува или два пати, ти изгледа имаш проблеми да седиш сама со себе и ја окупираш темата. Ако ти плаќаат оди на социјалните мрежи или отвори си блог.Форум е за повеќе мислења не за еден човек да наметнува на сите други.
овие украинците овде од 12 саатот пладне се дружат со алкохолот, зима или лето. Воопшто не ме чуди што има војна во тој дел од светот.
Во 2014 Обама беше претседател, Бајден потпретседател, тајчи. Конфликтот почна со таа администрација на власт. После нив Трамп беше познат по немешање надвор. Во Украина претседателот е помоќен од премиерот зошто тој може да го разрешува, не е кај нив како во Македонија. Јушченко во 2001 бил премиер. Другите не знаеле Зеленски кога станал претседател хаха. Описмени се, те молам. Македонија е ваква затоа што неедуцирани од основни теми се бутате секаде. Експерти ништолози од секоја област со преголема самодоверба.
Дури Лукашенко и Путин ни се идоли, Европа ни гради школи, ни плаќа струја, не сме за во ЕУ. Ок е некоја баба со 4 одделение да мисли дека тоа што го прават Путин и Лукашенко е во ред, не е во ред што млади мислат така. https://www.slobodenpecat.mk/jas-sum-ukrainec/ Убаво да си ја исчитате колумната. Дечкото кажа дека тие што ја бодрат Русија се злобни, пештерски љуѓе од кои се срами.
На Твитер има еден профил bigSAC, кога ќе видите со што се хранат украинските кучиња, ќе сфатите дека ни за 100 златни градови како Мариупол не вредеше да се прави ваква екскурзија. Само на едно видео има Чеченци и тоа оплакуваат еден загинат, се друго се Руси, Вагнеровци итн.
Во Грузија нови протести, се крши пред собрание, и веројатно ќе се прави пуч на владата. Доста им беше "неутралност" на Грузијците, САД им прави нов "Мајдан". Сега ако/ кога ќе им инсталираат скроз нова папет влада која ќе слуша повеќе од оваа, ќе видиме која е позадината. Можеби нова војна во Јужна Осетија? Не мириса на добро работата, секако. https://twitter.com/PeImeniPusha/status/1633192479364116480 https://twitter.com/PeImeniPusha/status/1633207926511878150 https://twitter.com/Levi_godman/status/1633213362279415809 Секако, одма се тука и санкциите за Грузија. "The US does not exclude the possibility of imposing sanctions against representatives of the Georgian authorities due to the situation around the law on foreign agents" -- State Department "Those responsible for cracking down on protests in Georgia could be subject to US sanctions. We have a range of tools to hold anyone in any country accountable for interfering with what is a universal human right." -- State Department spokesman Ned Price Еве ги одма и овие да не останат покусо. EU diplomat chief Borrell urged Georgia to uphold its commitment to democracy, the rule of law and human rights. According to him, the draft law on foreign agents is incompatible with the values of the EU and contradicts Georgia's goal of joining the union. Иначе еве ја причината зошто им прават Мајдан. Донесоа закон Грузијците со што забрануваат странски агенти во земјата да им кажуваат што да прават. The President of Georgia, who is currently in the US, has promised to veto the law against foreign agents. This law has passed with overwhelming majority, DEMOCRATICALLY, 76 votes for, 13 against. But this is not democratic enough for the US and its puppet.
Како можевме да не го видиме ова? Па нели Нато им држи отворена врата на Украина и Грузија уште од 2008? https://www.nato.int/docu/update/2008/04-april/e0403h.html Отворена врата, ваистина отворена...
Не се доволно демократизирани Грузијците за НАТО. Треба да земат пример од нас, а не, они ќе менувале закони и ќе забранувале во својата земја да им хараат странски агенти. Како не им е срам! Сега НАТО ќе им донесе democracy, human rights, sanctions, и снајпери, да им дојде малку паметот.
Уште ли сте тука бе дечки? Јас мислев преселени сте во Грозни или Мариупол. После оваа криза, очекувам дека Македонците како Кадиров ќе чуваат по 15 деца, а може и ќе освојуваат територии којзнае. Друга работа, многумина ќе научат кај е Грузија географски и кој е главен град. Тој делот дека Русите им ја уништуваат и кочат земјата, ќе го скокнат секако. Koга ја видов снимата со војникот кој го егзекутираат, реков дај да прашам како е во Украина. Ние сме попотресени од нив. Го прашувам пријателот од Полтава „ми вели да, секој ден гинат луѓе, војна е, ама па и од другата страна гинат многу луѓе, арно ама стига помош од Европа и тоа секаква помош, не само воена. Украина нема да се предаде“. Тој сака да се бори, ама не го примаат, затоа што е слеп со едно око и затоа е неподобен. Арно ама прави облека за армијата за да помогне.
Цела работа во Грузија е што донесоа закон со кој се забрануваат странски НВО-а да им хараат по земјата, донесуваат закони и да им го рушат уставниот поредок: The US and EU are protecting Soros in Georgia trying to stop Georgia from passing the bill on foreign agents The initiator of the bill is the "Power of the People" party, whose representatives are in the parliamentary majority. It assumes the appearance in the Georgian legislation of a new term "agent of foreign influence". According to preliminary information, all NGOs and mass media, who have at least 20% of funding coming from abroad, will fall under this category. In this case, all agents will be required to report their income. The EU demands not to sign it because it would be contrary to Georgia's commitments to European integration. Georgia's ambassador to the United States generally stated that "the United States is against the law on foreign agents in Georgia, even if it is translated word for word from American law." The Georgian bill “On Transparency of Foreign Influence” was indeed written following the example of an analagous US law adopted back in 1938. Such laws make it possible to defend against foreign influence, foreign agents, Soros and similar “activists”. However, the States oppose their adoption in other countries because it interferes with US's soft power instruments of influence in the international arena. И секако одма фрчат закани од САД и ЕУ дека ако не го вратат законот, со кој де-факто се контролирани, ќе им прават обоена револуција. Истиот принцип по кој сите земји ги владеат, преку тиранија, закани, убиства, пучови, шарени револуции... Истото овака почна и во Украина. А знаеме што се случи кај нас, и како е сега. Ако се разгори ситуацијата во Грузија, т.е. ако нивниот претседател кој вчера хитно бил на средба во САД за да дискутира за проблемот (да му се закануваат) не го смени законот со кој дефакто им овозможува на НВО-та и странски НАТО агенти да кажуваат што да прави Грузија, иако се тесно поврзани, ќе треба да отвориме нова тема, каде ќе може подетално да се дискутира за шарената револуција и политичките случувања таму. Да не ја шириме повеќе овде.