Дечки бе, ве снема, вашата мила Русија имала припоено неколку јапонски острови во минатото, па затоа сега форумот пост Русија ќе се одржува во Токио, со барање да ги врати Русија тие острови. Русија пред повеќе од 150 години извршила геноцид на Черкезите во Сочи, а овој геноцид Грузија го признава, за други земји не знам. Татарстан произведувал дронови, па прашуваат зошто Русија купува дронови од Иран, а не од нив. Маливе нации не планираат да плаќаат репарации, пуштија соопштение за тоа, оти нивните буџети се нивни, а долговите на Московија се долгови на Московјаните, така пишаа и напротив, бараат Русија бидејќи прекршила меѓународно право, насилно ги мобилизирала, изгинале, осакатени имаат, па сакаат оштета. Ова ви е официјален став на татарската влада, преведов со гугл транслејт. Еве ви доказ дека и Руси се борат и гинат на украинска страна. Во Москва во петок по молитва Текбир протест ќе има, оти полицијата им упадна во џамија. Баш да видиме „независните“ медиуми дали ќе информираат.
Еве ви протест во Њујорк, бараат распад на Русија. И ОБСЕ го имаат известено дека сакаат по мирен пат да се ослободат од Русија, оти таму се заробени, не дека сакале да бидат со Руси. Зошто овие да ги хранат руските алкоси и терористи со нивните ресурси? Што си имаат, ќе си продаваат сами и ќе живеат како богови во однос на сега. Ај да видиме на што ќе излезе ова.
Па секако е Русија лошата, тоа што на Тања и' е интересна темава е друго. Русија е буквално терорист.
Па имам напишано и на почеток на темава, ама во неколку зборови: Русија тргна (не од сега, од порано) во окупација на Украина, наруши територијален интегритет на соседна држава итн.
Во право си, темава ми е интересна, од каде тргна приказнава, каде тече и каде ќе заврши Господ знае. Мене ми е смешно, колку луѓево во Македонија се воодушевени од Путин, кога има еден куп подкасти на Јутјуб кои ги гледав и самите народи во РФ ги навредуваат Русите, Путин го нарекуваат најголем терорист во светот, најголем масовен убиец во историјата, ова мислам Чеченецот Ахмет Закаев го кажа ( ако се желни за докази членките, ќе им најдам видео, не ме мрзи). Цела руска историја е масакри, колонизирања, геноциди за да денес во провинција во Русија примаат пензии од 110 долари, 130 долари, плати од 150 долари, сами потврдуваат, просто неверојатно, а 1.200 долари примаат млади ИТ инженери што фриленсаат за „сатанистички“ запад. Стрелков сакал да ги претстави муслиманските народи во РФ како православни, демек и сега преоѓаат во православие, што исто ги разбеснува. Володин им забранил на народите во РФ јазични права. Ќе се вратат на латинско писмо, оти кирилица е за Словени, а тие не се Словени. Имаше еден подкаст каде зборуваат муслиманите дека руското општество е болно, полно со агресивни луѓе, алкохоличари, чести самоубиства, разврат и тоа не одговарало со нивниот начин на живот. Им урлаа во петокот „Алах акбар“ и „Текбир“, тоа беше снимка од 2.5 минути, ми беше и морничаво и смешно, ама ќорав Русин немаше по улиците, ќорав, оти се плашат. Само на Грузијци им се закануваат „ќе ги смачкале“. Башкорторстан е полн злато, молзат Русите, јадат туѓи пари, туѓа среќа. Цело културно наследство на Татарстан е опљачкано од Русите, си има документарци, ама кој ќе гледа, само пишуваат „НАТО, Бајден, Зеленски“. Бурјатите велат „што ми е гајле за рускиот јазик во Украина, па ние нашиот јазик го заборавивме затоа што Русија ни забрани да го користиме, не русифицира“. Вчера видов видео од баба Украинка од Бахмут, има 82 години, скоро 83 години, куќата во Бахмут и ја урнале, избегала во Днипро, а за да си заработи пари, жената плете стазички оние што ги ставаме пред врата или во бања, ги продава во паркот Шевченко во Днипро и плус на интернет продава. Колку од вас младите Македонки би ја имале таа сталоженост и храброст како бабата? Никој. Па на Македонците бре и во мирни времиња, ништо не им чини, не можат да се снајдат, а не во војна против „суперсила“. Жената изгледаше сталожено, 10 години помладо, стазите беа како да се направени на машина, а не рачно, така убаво ги плетела. Помина една девојка, млада, средена и купи неколку стази, и таа ја снимаше, значи женава не се жалеше, ниту инсистираше да биде снимена. Сите странци кои го виделе видеото и пишале „а, каде можеме да нарачаме од жената, па најважната информација ја немаш, како да стапиме во контакт со неа“. Исто на еден тешко повреден украински војник, кој го објавуваат и политичари и неговите дома, оти му требаат сериозни пари за рехабилитација, странци им пушаат пари. Една имаше принтскрин пратено дека веднаш му префрлила 1.000 долари. Добро е што има добар народ по светот. Јас се надевам дека секој камен што Русинот го фрлил кон другите народи ќе му се врати дупло, а Македонците заслужуваат да останат во тиња со кадировци и слични, ништо подалеку. Русите и ден денес во Украина, надвор од окупираните територии, значи не во Донбас, тргуваат со рубљи, има видеа, снимани се. Тоа е за апсење. Не може една држава со две валути, ама така тераат со години. Македонците па шокирани Украина била сиромашна. А како ќе се развива економски таа држава кога била сателит на сиромашна Русија, плус со оспорен територијален интегритет, со паравојски од туѓа земја. Ај замислете да дојде странец, да отиде на Бит Пазар и таму да кажат „ааа, ние не зборуваме македонски, тоа е дијалект на бугарски, не сме го учеле“, и да работат со странска валута. Тоа е ок? Ако ви е, ич нека не чекаат нашиве малцинства. Кој ќе инвестира во таква држава, ако во Одеса во еден хотел земаат гривни, во друг рубљи.
Eeee ne e taka baš kako ti so kažuvaš. Može da debatirame ako sakas na temata. Rabotata e deka od kako Amerikancite go donesoa na vlast Zelensky vo Ukraina so pari mito i siledžiski kako so ni nareduvat na nas, smenete ime, smenete ustav kako i na drugi državi slični našite taka i tamu. Rabotata eskalira od kako po diktat na Amerika Ukraina pobara da se vkluči vo Nato iako so dogovorot koj prethodno go imaše sklučeno USA/Nato so Rusija deka nema da se širat prema istok. Tia go prekršija toj dogovor i kapka koja ja preli čašata beše Ukraina sto pobara členstvo vo Nato so bi značelo Nato vojnici nuklearno oružje na samata granica so Rusija i na samo nekolku stotici kilometri do Moskva. Putin kaža:"kako bi i bilo na Amerika ako Rusija postavi nuklearki na Cuba" , ama na Amerikancite ne i se dopaga toa, licemeri prva klasa se oni. Ja nateraa Ukraina da vojuva do posledniot Ukrainec snabduvajki ja so oružje platenici i slično protiv bratska Rusija so koja bea zaedno u SSSR i se ista religija crkva i sve, bratoubistvena vojna ednostavno. Rusite se povlečea skroz od Balkan od sve, ukina se ruskiot jazik vovede se angliskiot u školite, ama ne! na Amerikancite malku i e i toa, od sekogaš sa sakale da ja uništat po Rusija.
Ај пред да ме цитираш, види прво што сум напишала веќе. Не може ние Србија да ја прашаме дали ќе членуваме во Нато така и Украинците немаат никаква потреба да ја прашуваат Русија каде да членуваат. Иста религија сме и ние со Бугарите, па немаат проблем да мислат дека сме Бугари. Иста религија и со Срби сме, па немаат проблем да мислат дека сме "Јужна Бановина". Во Грција ден денес постојат воени гробишта од ПСВ под српско знаме, а закопани Македонци
Во видеата не зборувам јас, си има луѓе, со име, презиме, функција, тие си кажуваат која е Русија. Ако е добра, зошто сите бегаат од Русите како од чума? Нели е малку нелогично, да се фини, а сите гледаат да се отарасат од нив?
E Tanja fala bogu Amerikancite ne se kolonizatori i nema kaj niv masakri. Epa u S. Amerika bea Indijancite ili Native Americans živeeja prvo posle onie kolonizatori Angličani i slični dojdea porobija gi po indijancite zemaa i ja zemjata na nivnite predci i se naselija, i Iron Maiden zbore za toa u Run to the hills.pa posle Civil war u Usa poradi robovladetelstvoto porobuvaa gi po crncite da i rabotat za džabe mačea gi tepaa. A pa kolku vojni za resursi napravija i ograbija državi da ne zboram Libija, Irak, Sirija, Jugoslavija i drugi.. Bea porobile po Cuda i Filipinite pa ja trampaa so Španija Cuba inFilipinite dadea na Španija a ovie Florida i dadea na Usa Majami
Американците не се етничка група, туку се доселеници од разни европски народи. Така што се' што им препишуваш на нив, препишуваш на сите колонизатори од Европа. И не знам каква врска има настанокот на САД и колонизирањето со окупација на европско тло.
И Украина не е невина во војнава, а не била ни порано (украинските фашисти). И не сме исти случај. Украина е една од државите кои не смеат да членуваат во сојуз како НАТО поради претходни договори и плус е една од страните во војната.
Членството во НАТО е членство во воена организација од типот сојузништво. Тоа е воен клуб со свои јасни правила. Таквото членство првично не зависи од волјата на земјата кандидат, туку од волјата на САД но и останатите членки и тоа под услов да ги исполнува критериумите. Украина тоа досега не го исплонувала, а особено додека трае војната не ни може да го исполни. Украина навистина нема што да ја прашува Русија, туку тоа требало да го сторат САД, зад затворени врати. Имено, дали членството на Украина во НАТО би ги нарушило геополитичките интереси на Русија? Секако, тоа важи и во обратна насока, кога 1962 год. СССР „заборавиле„ да ги прашаат САД дали им пречат советските нуклеарни ракети на Куба, подарени чисто како „пријателски„ подарок, а не за борба против САД. Благодарејќи на мудрата дипломатија светот одбегнал катастрофа. Денес, наместо да ѝ дадат на дипломатијата предност, тие пумпаат уште повеќе оружје во Украина за да има повод за уште повеќе борби, разурнувања, освети и ѕверства, а со крајна цел како што и самите признаа преку Меркел но и непромислените изјави на Бајден, да се ослабне Русија. Во превод: не ни е гајле за цивилите и инфраструктурата, ќе се изградите и размножите по војната, што ви фали... важно да пропадне опонентот на светската сцена. Ослабната Русија меѓутоа лесно може да значи изразито хаотична Русија но во посед на интерконтинентални ракети со нуклеарни бомби, а тоа не е добро за светската безбедност. Споредбата со Бугарија и Грција кон Македонија ја разбирам во контекст на праведноста, но не држи геополитички бидејќи никоја од трите земји не е нуклеарна сила распределена на два континента каква што е РФ.
Problemot ti kažav kade e, problemot go napravija Usa so toa so po raspadot na Varšavskiot pakt (šo beše kako protiv teža na Nato paktot) Beker dade garanciji na Gorbačov deka Nato nema da se širi kon istok no prodolžija da go prekršuvat toa i primat novi členki i sega postavija nivni pretsedatel u Ukraina koj so ke aplicira za členstvo u Nato i ovie ke go primat i ke postavat oružje na granicata so Rusija. A oni go prekršuvat dogovorot Amerikancite. Toa ispaga (primer davam) kako ja i ti da sme bivsi i ti me prijavuvas deka te sledam ne te ostavam na raat, jas obekam pred sudo deka nema da doagam kaj tebe veke, ama fanam prekrsam obekanoto i fanam dojdam kaj tebe u dvoro da živeam ti normalno deka ke se braneš i ke gledas da me ispades od dvorot
РФ одамна не може својот двор да си го оправи, соседни дворови ќе оправа. Па земји што традиционално се воздржуваа од НАТО, ене се кандидираат. Путин ништо поразличен не е од Милошевиќ. Истата нездрава идеологија е.
Темата не е за САД, и не сакам да изгирувам адвокат на НАТО, ама НАТО е сојуз на многу земји, не само на САД. Тоа не е тема. И Ана Окса италијанката пејачка кажала дека Србите се народ кој треба да биде срамнет со земја на пример, ама не срамнила таа лично никого. Уште при окупација на Абхазија и Јужна Осетија, Русите влегуваат во Грузија каде имаат едвај 15-20%, ова на ниво на регионите, не во државата, затвораат цели грузиски семејства во нивните домови, ги палат. Цел авион палат со патници во Тбилиси. Дали тоа ти е ок? Замисли некој да ти запали цела фамилија и некој по светот да вели „ееххх, НАТО е лошо, Америка крива, ако им е, излажани беа“. Нема излажани, има само злосторници, а секоја земја ќе води независна политика. И самите украински блогери објаснуваа дека ама никогаш народот во Украина не бил нешто запален за НАТО, највисоката поддршка во еден период била 50%, и самите рекоа, „и да сакавме да влеземе, тоа не е така, процедура е, треба консенцус, а ние никогаш не сме поднеле барање за влез во НАТО“, е сега обратно, 90% сакаат во НАТО. Ајде, отидовте 5 века назад, па Русија денес делува како и пред пет века. Ајде Македонија нека ја распарачат ако нема уставни измени сега во август, па ние ќе си зборуваме за Инките од пред 5 века? Ок ли е така.
Неверојатен е дел од нашиов народ. Русија ја напаѓа Украина заради територија и ресурси,тие после година и пол уште Украина и Зеленски ги криват з авојнава. Бог да чува.