Војна во Украина

Дискусија во 'Политика и настани' започната од RainBow, 24 февруари 2022.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.548
    Допаѓања:
    13.887
    Toj не е генерал, пратеник бил. Еден, не се два. И како тоа пере руски геноциди? Среќа Пригожин се грижи за Русите, им уби 12 пилоти, а Суровикин е под земја веројатно. Сега видов анкета во Грузија, ги прашуваат новинарите руските туристи „Дали се Абхазија и Јужна Осетија окупирани“, викаат „Не. Тоа е СССР“. Па ти улично куче шугаво кога маваш, има осет, бега, овие Русиве не.

Три авиони со Грузијци живи ги запалија и сега се шетаат по Грузија. Повелете, поканете ги дома ако се толку фини луѓето. Јас кога некој ми кажува дека Русите по Украина правеле добри дела, ослободувале, им викам „точно, добро е тоа, дочекајте си на децата и внуците“, и зошто им се искривува устата на шовинистите?

Untitled.png

2. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Screenshot_20230727_164534_com.android.chrome.jpg Screenshot_20230727_164708_com.android.chrome.jpg

3. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.548
    Допаѓања:
    13.887
    Знам. Читав. Пратеник. Еве ова само ти потврдува дека Зеленски е подобар од самите украински политичари и како еден комичар, стана подобар политичар од другите. Неколку беа сменети поради корупција. Така што тие ја срамат Украина. Ама тоа никако не ги пере руските крвави раце. Во Грузија, Русите стрелале 300 професори од кои 50 жени. Ти би ги примил, примила, не знам дали се машко или женско, да ти окупираат 20% од земјата, да ти раселат 250.000 народ и да дојдат да ти викаат, „не бе тоа не е окупирано“? Ќе ти бидат мили? Да ти се шетаат и да те процираат и да цртаат мапи дека не 20%, туку уште 50% ќе ти окупираат, не дека ги има, дека се шират со наталитет или дека имаат имаат пари да купат имоти, туку ја имаат насилна Расија?

4. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Maško sum jas, ama znaeš li deka od 2014 do deka da počne vojnata 8 godini Ukraincite vršea tortura i genocid vrz Ruskoto naselenie koe živee vo istočniot del na Ukraina odnosno vo sega anektiranite delovi od Rusija

5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.548
    Допаѓања:
    13.887
    Се е веќе пишано на темава, ако ти се чита, читај си назад. Тоа ти е исто како Албанците да беа 17% во државата, па незаконски да ти ја земат со лажен референдум Западна Македонија, и ти да бидеш крив оти потоа си формирал единица Лавови и си се борел против нив, за да не ти земат уште земја. Во која земја терористи и сепаратисти думкаат на коленце? Секаде се тоа дела против државата за кои летаат глави или се оди в затвор. Плус имаш погоре дека тие невини цивили затворале Украинци по подруми, тепале, мачеле, им кршеле заби, егзекутирале. Рускиот пасош им бил резерва на сепаратистите, па си бегале во Русија исто како овдешниве што бегаат на Косово, за да не си одговараат. Среќа па Украинците голем дел од тие терористи кои мачеа Украинци ги убија на бојно поле, вчера видов уште еден руски сепаратист со дебело досие загинал.

Не знам дали следиш српски Пинк, таму секој втор ден се вергла темата Косово, и еден аналитичар вели „Да гледаме ние за Косово Вашингтон да ни биде пријател, и на добар пат сме тоа да се случи, оти САД е една сериозна држава, а Русија гледаме какви испади прави во Украина, стопати Путин смени ставови“.

Само ме прашуваш, а не ми одговараш дали ќе ти биде сеедно ако си ги најдеш родителите во шахта како тие во Буча, па некој да вели „ааа пропаганда е“, дали ако си Грузиец, а ти спалиле три авиони со сонародници, дали ќе си ги сакаш Русите, дали ако си Модлавец, а Русинот ти вика „ај оди си во Романија“ ( ова исто како Албанец да ти рече ти Македонецу си Бугарин, ај бегај во Бугарија), дали ќе се братимиш со овие луѓе? Русите ја спорат украинската црква, нација, јазик, државност. Им убиле 7 милиони Украинци за една година во Голодомотор? Тоа не ти е доволно за мразиш некого? Ти би сакал некој што ти убиле 7 милиони народ и ти мафта со мапи дека ќе ти ја цепа државата, ти урна, ти вее туѓо знаме, си тргува со туѓа валута? Ако е ова прифатливо, да побараме власта да овозможи уште права за малцинствата.

Последна измена: 27 јули 2023
  6. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Pa kaj nas go ima toa dumkat gi po teroristite i dadea im funkcii, i palat gasat oni u državata, kako deka go ima, te tuka.

Šo znam, ja mislam deka edino Srbija ne vovede sankcii na Rusija

Epa taka i ni vikat oni, i ako vlezat Bugarite vo ustavot sleden čekor e podelba na MK zapadniot del na Albanija a isotčniot na Bugarija nie ke bideme kako Kurdite u Turcija.

7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.548
    Допаѓања:
    13.887
    И плус на српски Пинк од тројца аналитичари, една жена, немам поим како се вика, аналитичарка кажа дека таа е убедена дека Украина ќе влезе во НАТО оти на форумот скоро стоело на панел Украина НАТО 33, значи 33-та членка. И таа ги пофали Украинците дека храбро се борат и пружаат отпор, а Путин се што плукнал излижал.

Остави нас, ние сме пример за плашлива и несложна нација, ама сите не се како нас. А да правдам народ како Русите што смета дека се што е помалубројно од нив треба да се истреби, нееее, се плашам од карми и виша сила, денес Украинец во ендек, утре може јас ќе сум во ендек. Бар да ми е мирна совеста.

8. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Tie analitičari so vikat deka Ukraina ke bide členka na Nato i deka dobro se brane prognozirat dobro, kolku so ja sum u plus od igranje na sportska.
    Gleda li go dokumentarecot so Putin na Oiver Stoun? Šo misles za toa?
    Te ja od deka gledam informaxii
    Screenshot_20230727_175730_com.google.android.youtube.jpg Screenshot_20230727_175723_com.google.android.youtube.jpg Screenshot_20230727_175657_com.google.android.youtube.jpg

9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.548
    Допаѓања:
    13.887
    Немам време, не сум гледала. Дури работам цело време нешто ми излегува од Твитер, па гледам како една Русинка вели дека окупацијата на Грузија не била окупација, туку ослободување. Дури Грузијци протестираат против Руси, Русин и Русинка од тераса тие што избегаа од мобилизација оти се јаки патриоти, со раце им симулираат к.р. Стари беа Русите, 55-60 години. Јас ваков џган немам видео досега. Дури мислам и во Африка има поарни.

Не ми одговори дали ќе сакаш луѓе што ајде не мора родители, би ти убиле и фрлиле соседи во шахти, би силувале баба или дете во комшии, луѓе што сечат глави од други луѓе? Дали некој Вагеровец ти е прифатливо да ти биде сосед, сограѓанин, дека гледам Вагнер се група која собра најмногу фанови меѓу Македонците во историјата на оваа напатена државичка.

10. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    A misleš ti Amerikancitte mnogu se dobri so e podobar onaj pedofilot star Bajden so pofaka mali devojcinja i se gube u prostorot i vremeto, uništia ja Sirija u Alepo kolku deca utepaa i sliuvaa, pa Libija Irak Kambodža i red drugi. Sea videli deka Šojgu e u Severna Koreja imat dobri odnosi Rusija i S. Koreja

11. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Pa toa ne čudno u vojna da siluvat i ubivat i Amerikancite pravat toa sea ke ti dadam link od eden film po vistinit nastan od B. De palma plus u Bosna koa beše vojnata taj balijata naser orič uoci božik beše siluval i ubil hristijanka moma, i na trudna žena beše i presečel stomakot, dzver toa a ne čovek. Posle beše u hag natam naam, misles ti samo Vagner toa pravat

12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.548
    Допаѓања:
    13.887
    Знам за Насер Ориќ, не ми праќај, имам гледано. Па значи тоа што се случувало во 1992 година во Босна, Русите ги прават 2023 во Украина. Значи Русите поуназадени и од Босанците се? Ако по таа линија правдате, ете некој некаде силувал, утре ако вас ви се случи силување на близок, убиство, значи нема да се буните, оти се случувало и порано? Така испаѓа. Не одговараш, Вагнеровци или Насер Ориќ дали би сакал да ти бидат комшии? Да или не? Јас не. Гледам повеќето овде над 90% со задоволство би пиеле кафе секое утро со вагнеровци, само малку им е шубе да кажат. Јас би била среќна да им се оствари желбата да се запознаат со идолот Пригожин или Кадиров и мислам дека треба да одвоиме пари да ги пратиме во Грозни, на ексурзија. Ама таму Русин ако загази го пребиваат и никому ништо.

13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.548
    Допаѓања:
    13.887
    Затоа сум поборник да им се помогне на Сиријците, да се увезе работна сила од Сирија овде. А темата не е за Бајден, САД, и мене ќе ми беше мило ако Русија сакала да се пресметува со САД да го направи тоа директно. Мислам дека САД немаат шанси да ја победат Русија, ти што мислиш? И јас сум За Америка да не дава визи на македонски граѓани да одат таму и да работат. Што запнале за зелена карта младиве Македонците не знам. И Европа истото да го стори, да врати визи.

14. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.388
    Допаѓања:
    40.762
    Можеби треба постов да биде во Падот на Пакс Американа, ама пошто тука се работи за Франција, и Вагнер, сепак е поврзан со темава.

Во последно време како што сите знаеме, цела Франција гори од насилни протести.
    Се палат градови, се уништуваат продавници, имоти, згради, цркви и базилики, културни зданија и музеи.

Откако Макрон нареди тотален дигитален мрак, информации за протестите се намалија и ретко може да се знае од надвор што стварно се случува во Франција. Последна информација е дека на полицијата и беше дадено зелено светло да ги задуши насилно протестите. Па, излегоа видеа од тешко повредени цивили, некои и усмртени. Има и контра протестирачи кои се пресметуваа со тие што протестираат. Со еден збор, хаос, кој може многу лесно да премине во цивилна војна.

Воглавно, француските малцинства протестираат, додека тие со француски етникум прават анти - протести поради палење на нивните имоти, и директни напади по нивната безбедност.

Но, ова не е најголемиот проблем за французите. Имаат далеку поголем проблем во Африка, каде ги губат бившите колонии кои сеуште се под нивна управа.

Иако колонијалниот период е одамна завршен, сепак, африканските држави се под директна контрола на европските држави. Франција си има највеќе свои модерни "колонии".
    За да ги контролира и ограничи, валутите на овие држави се сите централизирани и управувани од страна на Франција. Или со други зборови, цел монетарен фонд, и сите природни богатства се под директна контрола на Франција, со директно поставени локални тирани. Модерен империјализам. :)

Во последно време, народот во Африка се буди, се појавуваат револуции со цел засекогаш да бидат истерани французите од таму, и земјите конечно да имаат своја независност.
    Па така, минатата година, Франција го изгуби Мали. Ги протераа сите француски амбасади, невладини организации, француски платеници и корпорации кои им ги крадеа рудните богатства. Ја повратија валутата во своја контрола и го забранија францускиот јазик (да, во сите овие земји, иако нема французи, наметнат им е францускиот јазик како официјален)

Моментално се водат тешки борби во Нигер, каде како поддршка на властите се и платениците Вагнер. Кои се тука за трајно да ги протераат француските платеници и од оваа земја. За таа цел, вчера на самитот помеѓу Африка и Русија, забележан е Пригожин (лидерот на Вагнер) во Русија, иако се зборуваше дека е трајно протеран во Белорусија. Секако, не се знае што е дискутирано, но ќе се праќаат повеќе војници на Вагнер таму за да го зададат крајниот удар. Франција, полека, но сигурно го губи и Нигер.

Зошто е Нигер толку значаен за французите?

Нигер е земја богата со Ураниум, кој француските корпорации го ископуваат за употреба на своите атомски централи. Бидејќи, повеќе не можат да набавуваат ураниум од Русија, поради санкциите, најголиот увоз им е токму од овие рудници во Нигер.

Со губењето на овие рудници, француските енергенси се критични. Ќе имаат недостаток на струја, греење, по што ќе следат кризи во енергетскиот сектор кој е главно заснован на атомска енергија.

Ситуацијата за Франција е критична, како што може да се види. Додека тонат и се наоѓаат пред тотален колапс, во самата држава има немири од страна на малцинствата, градовите им горат, а општеството е крајно поделено.

Освен овие две држави, Вагнер може да се најде и во многу други, меѓу кои Централно Афричката Република, Судан и Либија. (сите имаат огромни природни богатства и се бивши француски колонии)

Да, Либија која беше разрушена од страна на САД и здружените сили на Франција/Англија/Германија, убиен Гадафи, а земјата западна во безредие. Моментално таму се Вагнер на помош на либијците. Се водат жестоки битки каде се истиснува НАТО, и земјата се ослободува.

Имам пишувано и претходно како Кина ја гради Африка. Од инфраструктура, патишта, железници, до хидроцентрали, фабрики.
    Русија исто така, ја гради првата нуклеарна централа во Египет.

За разлика од НАТО кои ги држи овие земји во огромна сиромаштија, Кина и Русија им понудија соработка и развиток.
    Со губењето на Африка, европските земји ќе останат без сите ресурси кои моментално ги пљачкаат, со што ќе следи огромна криза и крах.

Последна измена: 28 јули 2023
    На Gosh, orevokrsacka, sonuvana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Zaošto togas taa mediumska cenzura vrz se so e rusko? Russia today ja ukinaa i site vesti koi zborat pozitivno za Rusija. Hitler ima izjaveno za rusite:"Ta je boljševička vojska sastavljena od seljaka koji se bore barbarskom tuposču, te radnika koje je indoktrinirao fanatični misticizam komunizma". A kako beše u Libija so Gadafi super, se bese eftino ne plakaa lugeto fakulteti zdravstvo i bea razviena država, dodeka amerikancite ne im ja donesea "zapadnata demonkratija"

На sonuvana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Zašo li davat vizi? Zatoa so celo vreme se kolonisti i eksplotirat ne kako eftina rabotna sila. Germanija bez balkanskite državi ke propadne za 48h. Normalno deka Rusija ke pobede ima poveke atomski bombi i može da opstane sama za razlika od Amerika so cel vek živee na tugj grb. Sea ke ti pratam klip od edno vistinsko svedoštvo na američki vojnik dodeka rušea se u Irak i ograbuvaa resursite na zemjata,

17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.548
    Допаѓања:
    13.887
    Untitled.png
    Ова не е геноцид? На толку мала земја како Грузија, и нанеле 10.000 жртви. Еве ви информација од Грузијка. Оооо, не постојат поголеми геноцидаши од рашистите. Сето тоа мавање по улиците по Грузија им е малку. Aко Русија почне да се цепка, овие сироти луѓе ќе почнат да живеат. Вагнер си коле луѓе по Мали, а Путле редовно во Сирија си фрла бомби, еве минатиот пат на пазарче уби цивили, меѓу кои и деца. Добро е, Русија барем го спаси Косово, српско е фала Богу, а и Нагорно - Карабах го спаси, помогна Ерменија да го згази Азербејџан.

До вечер можете да фатите српски вести на Пинк, да видите како Жељко Митровиќ, правел рели во чест на Америка со олд тајмери низ Белград. Во чест на дипломатските односи, јубилеј. Па фалби, па фалби. Видоа и Србите од кај дува ветрот, па се гребат. На српски Пинк минатата недела баш го критикуваа Путин, бил најизолиран политичар во светот, оти само во Белорусија отиде откако почна војната. Браќа Срби, кој би рекол?

И Зеленски еве го пак спомнува победа. Ако му успее ова, Еврејот е геније, геније.

18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.548
    Допаѓања:
    13.887
    Јас сум франкофон, учев двојазична гимназија, се засекирав сега се намалил бројот на франкофони, тие од Мали се минус, ако се сретнам со нив, нема да се разберам. Хахха, абе како се тешите, Европа ќе пропаднe, САД ќе пропадне, Русија исто е пред пропаст, па од кај ќе земе државава кредити за дупките во буџет и во ПИОМ на пример? Патем руското Министерство за одбрана ја коригирало мапата на анектираните територии, тоа што Украинците го вратија, го нема, сега само југот е припоен кон Русија,. Видете дали е официјално, јас видов на Твитер Украинци споделуваат, им се смеат. Ако е точно, а веројатно е, ова е смејурија од држава.

19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.548
    Допаѓања:
    13.887
    https://en.wikipedia.org/wiki/Shaman_(singer)#:~:text=Yaroslav Yuryevich Dronov (Russian: Ярослав,singing and unique vocal techniques.

„Ја руски“ - читајте кој е пејачот. Толку млад, а таков камењар. Дечково од прв ден е за инвазија на Украина, држи воени говори, а не оди да се бори на пример, песнички си пее. Вакви имаш со лопата да ги ринеш руски националисти, утре да им дадеш моќ, цел свет ќе го потепаат. Имаше една руска пијанистка, пијано на тротоар ставиле во Мариупол, собрала неколку Русинки околу неа и си пеат руски шовинистички песни. Па Украинците направија хистерија, ја споделуваа масовно, и во странство и ги откажаа сите настапи, се извинија плус странците, немале поим дека е шовинист. Зошто пијано на тротоар во Мариупол? Затоа што е руина, а руската пропаганда снима две улици. Мариупол не е руски, таџикистански е, не знам име на тој рускиот блогер да го најдам на јутјуб да видите дека на секои 100 метри има по 4-5 Туркмени, Узбеци. Ама гајле им е нив за мајчија Расија, ако удри украинска армија таму, ќе си избегаат, или и во мирни услови, ќе си одат дома, си имаат своја земја.

Eве ви најтазе анкета со Руси, дали губат во Украина. Некои велат да. Aха, на јутјуб гледале и во странски медиуми читале, па сфатиле дека губат, а некои мочковци од 15 години велат ќе победеле во 2025 година оти биле патриоти. Ненормални. Да вршиш геноциди ли е патриотизам? Арно им беше на газот кога убија над 10.000 Грузијци, каде биле да протестираат на пример? Ако најдете податок колку убиле во Молдавија и Казахстан, постирајте, ако најдам ќе ви постирам, баш ме интересира.

И отепавте со муабети за западна пропаганда, сега овие ве демантираа. Од странски медиуми дознаат што се случија, оти Раша тудеј е Пинк од Али експрес. BBC и украинските медиуми биле пообјективни. Ајјј, може виделе вчера во ослободеното село колку руски жртви има. Село е, навистина, ама и за ослободат село Украинците убиваат окупатори.

Последна измена: 29 јули 2023
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.548
    Допаѓања:
    13.887
    F2MIkv3XMAA3bu2.png

Нека им е со среќа соработката на Русите со Африка. Што плукаат лижат. И се убија генодицашки настроени Македонци да кажуваат Путин на сиромашните ќе дал жито. Чие жито е тоа? Украинско. Па и мене некој ако ми ја даде неговата плата, јас на сиромашни ќе ја поделам и ќе бидам хумана.