Ова е напредок што постира нешто, колку често си води монолози што некаде видела, прочитала, правела муабет со некој таму. И тоа го смета како факт. На Јутјуб можиш да прочиташ баш секакви коментари, да отворам руски патриотски песни ќе има еден куп коментари од восхитени не-Руси, па кој тогаш воведува санкции?
Јар е прогласено за умрено веќе. Или ти касни блутутот од интернетот. Зеленски за Јар и уште 2 места не ги кажа како приоритет за одбрана пред некој ден што значи таму луѓето ги остава на милост на Русите. Наркоманот и генералот негов пред нервен слом се. Месеци спремаа одбрана и упоришта во Харков а веќе линијата е пресечена и не можат да ја закрпат Украинците. Следно е скроз толчење на линијата на логистика со оглед дека нема одбрана од Фаб-овите кои се веќе над дефанзивните линии.
Не сите се за мајка Русија, тоест им е гајле. Тоа ми е поентата. Очигледно има и такви што им е сеедно дали ќе бидат дел од Русија или Украина. Имаше едно видео во Ростов на Дон како бегалци од Украина(веројатно Руси по националност) истепаа припадник на Вагнер заедно со жена му. Тешко дека тие беа украински бегалци Украинци по националност, оти нормално дека Украинец нема да бега во земја агресор, туку бегаат на Запад, а и да бегале во Русија, камуфлирајќи се како наводни Руси, тешко дека би се осудиле да тепаат припадник на Вагнер во руски град. Го имаше видеото по медиуми, сигурно го виделе членовите.
Застрелан премиерот на Словачка, Фицо. Се бори за живот моментално во болница. Снимката од моментот кога е застрелан може да се види овде. Спојлер: 18+ https://t.me/warhistoryalconafter/163947 Иначе, Фицо јавно говореше против политиките на САД, ЕУ во врска со војната во Украина. И не сакаше (повеќе) да испраќа оружје и поддршка за Украина. Сепак, мотивите за неговиот атентат сеуште се непознати. Slovak Prime Minister Robert Fico on Saturday (20 January) alleged neighbouring Ukraine was not a sovereign nation but was under the absolute control of the United States, in embrace of a Russian conspiracy theory. The populist politician, who is against military aid to the war-torn country and opposes sanctions against Russia, also reiterated his opposition to Ukraine’s bid to join NATO. “Ukraine is not an independent and sovereign country,” Fico told public broadcaster RTVS. “Ukraine is under the total influence and control of the United States.” Slovakia is a member of both NATO and the European Union. Fico is due to meet his Ukrainian counterpart Denys Shmyhal on Wednesday in the city of Uzhhorod, western Ukraine, on the border with Slovakia. “I will tell him that I am against the membership of Ukraine in NATO and that I will veto it,” Fico said. “It would merely be a basis for World War 3, nothing else,” he added. “I will confirm that he will not receive any weapons as far as the Slovak army and state supplies are concerned,” he added. Fico also accused Ukraine of being “one of the most corrupt nations in the world”, adding: “God only knows how much of the aid that is sent to you disappears somewhere.” He argued there was no military solution to the current conflict, which began nearly two years ago when Russia invaded. Ukraine, he said, would have to give up some of its territory. “There has to be some kind of compromise, which will be very painful for both sides,” he added. “And what are they waiting for? That the Russians will leave…? It’s unrealistic.” Slovakia is one of the most pro-Russian countries in the European Union, according to a Bratislava-based Globsec think tank report published in 2023. Despite Fico’s criticism of Ukraine however, it was only Viktor Orbán’s Hungary that vetoed the €50 billion of aid that other European Union members had voted to give Kyiv last December.
Има неколку следни кандидати: -Вучиќ кој засега на два стола седи. -Некој висок од Ерменија. -Некој повисок од Унгарија. Демократија разбираш ама за слепци.
Иранскиот хеликоптер во кој се наоѓал претседателот и министерот за надворешни работи се сруши. Последна снимка што е добиена, каде што од хеликоптерот бараат помош, се слушаат вресоци. https://www.bbc.com/news/live/world-middle-east-69035051 Официјално, Иран побарал помош од ЕУ, да присуствува исто така во истрагата и пронаоѓањето на хеликоптерот. Кој е следен?
Обџекшн, јас сакав уште преѓе да го пишам овој одговор. Упм, глобална игранкава, а? Затоа оној од Кореја со воз патува. Он нема да биде следен. Дали е Путин глуп и опкружен со неспособни луѓе, е следното прашање.
^Нормално дека ќе се слави за ослободување од вакво зло. Нека скапува ѓубрево фашистичко, да си дочека и Путин, и Нетанјаху, и сите крвожедни тирани.
ДодиЌ е некоја толку битна фаца, шо ќе треба да го гуглаат од шо е познат и битен За Иран не знам, ни што слават, ни што ќе биде негова замена. Во такви чудни земји, со ајатолази и чуда, не знам ни што да очекуваш дека ќе се смени.
Ништо нема да се смени, што може да се смени? Пресилен е Иран за го направат хаос како Либија, Сирија или Ирак. Сите можни санкции им ги имаат наметнато уште којзнае од кога, не вродуваат со плод. Ова е само одговор на еден друг одговор кој се случи пред некое време. Сега ќе чекаме одговор на одговорот, и така во круг. А за народот, секако ништо нема да се смени. Демек некој го прашува народот, та на исток, та на запад. Демократии, права и слободи има само на папир.
Да ама многу им контрира сепак и им се спротиставува. Може ќе сакаат да го заќутат. Со нив ништо не се знае.
РОМАНИЈА НЕМА ДА РАСПОРЕДУВА ВОЈНИЦИ ВО УКРАИНА Дискусијата е завршена, им рече на новинарите романскиот претседател Можеби овој?
Мое видување на нештата... инвестирам на берза па мора малку фундаментални вредности да пратам па од моите читања и разбирања дојдов до заклучок на следното/ Америка во моментот е задолжена околу 35 трилиони долари, во наредните 3 месеци треба да се задолжат уште 3 трилиони за да ги помогнат студентските кредити и пазарот со недвижнини. Најголема индустриска гранка во америка е воената индустрија, затоа на самите муриканци најмногу им одговара да има војни низ светот за да ја задржат стабилна внатрешната економија. Е сега проблем е што се чепнаа кај човек кој пред 20 години го увидел ова и се спремал 20 години за да војува со европа и уса заедно и да нема никаков проблем додека го прави тоа. Во мурика имаше колапс на голема банка 2022 мислам дека беше и за да ги заштитат малите банки да имаат ликвидност на пазарот донесоа мерка за непречено подигање на економски добра во овој случај долар за да бидат рентабилни на пазарот. Е сега доаѓа времето оваа мерка прекина во март, треба да се случи домино ефект и пропаѓање на околу над 300 банки, самите муриканци заради изборите оваа година ова го одложуваат иако банките се со 99 % паднати акции. Во мурика во наредните 6-10 месеци ќе следи многу тешко време а сето ова ќе се одрази и на нас помалите. Во овие месеци пробуваат да ја задржат невработеноста на под 4% како и стапката на core i cpi инфлацијата на колку може пониско меѓутоа не успеваат во истото, моментално каматната стапка за позајмување им е на енормно високо ниво од околу 5.5 проценти а за камата на недвижнини 45 %. Проблемот најголем им е заради изборите фед одолговлекува намалување на каматните стапки, ама најкасно до јули мораат да го направат истото оти ако не го направат овој шо е на влас секако паѓа. Е после изборите иде интересното, по официјалното пропаѓање на банките очекувам да се случи банк ран и тука доаѓа тотален економски колапс проследен со рецесија. Со почетокот на оваа војна сами си направија да им се удри од глава, и ја заглавија европа, додека го стимулираа ширењето на брикс како и неговото финансиска независност и сила. Моментално Брикс ги поминува Г7 по бдп на глава на жител. Најголем проблем на муриканците им е што брикс работи на дедоларизација односно полека сите држави од брикс кои моментално се околу 30 во моментот за размена на добра користат друга валута а се работи и на целосно отфрлање на доларот од трговијата со нафта. Е сеа за тие шо не знаат единствена работа шо ја држи мурика силна е петро доларот, ако падне петро доларот односно ако голем дел од светот престане да го користи тогаш сите долари од пазарот треба да се вратат во мурика и тука ќе дојде до хиперинфлација односно ќе си играат децата со доларите исто како и германците по 2 светска војна. Според мене оваа војна е завршена работа се чека моментот да го признаат поразот а светот доби мултиполарност односно започна пропаѓањето на најголемата империја и формирање на нов светски поредок. Ме мрзе да пишувам повеќе ќе ви оставам формални податоци во слики од : Долгот на америка по глава на жител БДП на БРИКС вс Г7 Процент од Акции на американски банки кои треба да пропаднат Како и нереалиизирани загуби на америкаските банки, да овада го дообјаснам американските банки како и секоја банка за да дадат кредити, земаат залог на пример замаш 100 милиони евра кредит градиш зграда и истата ја оставаш како колатерал дека ке ги вратиш парите, ова најмногу ги заеба со короната многу од зградите беа канцеларии и луѓето почнаа да работат од дома и кога заврши короната не се вратија во своите канцеларии продолжија да работат од дома. Луѓето кои ги земаа кредитите не се профитабилни па им ја даваат зградата на банката која вредела на почеток 100 милиона а сега се продава по 20 милиони и нема кој да им ги купи. Доаѓа тешко време за американските граѓани кои не се ни свесни за ова. Војнава е за кеш, жално е шо ја жртвуваа украина затоа.