Saudi Arabia petro dollar : A shift in global financial paradigms Saudi Arabia petro dollar : The lapsed security agreement, signed by the United States and Saudi Arabia on June 8, 1974, establishes two joint commissions, one for economic cooperation and the other for Saudi Arabia’s military needs, and was said to herald an era of increasingly close cooperation between the two countries. At the time, American officials were optimistic that the agreement would prompt Saudi Arabia to increase its oil production. They also saw it as a model for increasing economic cooperation between Washington and other Arab governments. The key decision not to renew the deal allows Saudi Arabia to sell oil and other items in different currencies, including the Chinese RMB, Euros, Yen, and Yuan, rather than just US dollars. Additionally, the usage of digital currencies such as Bitcoin may be considered. Она што го зборевме претходно, а @Realist1 убаво го прикажа со анализа преку економски аспект што се случува со петродоларот и како САД пропаѓа, од денес и официјално се случува. Договорот за продавање на нафта во петродолари помеѓу С.Арабија и САД заврши, а Саудијците не го продолжија, како што се очекуваше. Ќе продолжат и понатаму да продаваат нафта во други валути. Него @Realist1 , рече дека се очекува пад на доларот. Кои се твоите естимации? Дали ќе дојде до 50-тина денари како што беше претходно?
Гледај еве ти график на извоз, нормална одлука е оваа брат зашо да земаат муриканците провозии. Падот на доларот е неминовен, со оваа одлука доларот ќе намалува на вредност а најбитно е дека ја губи доминацијата во светот. Оваа одлука е страшен удар врз доларот, доларот би паднал на 50 тина денари само со rate cuts. Ова што се случува со исфрлање од употреба од маркетите со нафта значи најмалку преполовување на вредноста на доларот. Очекувам цена од 50 денари до септември а после избори очекувам страшен удар врз американската економија. Имаат еден излез од појава на хиперинфлација а тоа е преку креирање на cbdc валута. Прашање е како ќе го интегрираат и дали ќе успеат да го завршат пред да се појават проблемите. Уште поголем импакт на доларот ќе има после брикс во октомври кога веќе сите брикс земји ќе имаат своја валута за тргување меѓусебно. Единствена работа шо го држеше доларот беше петродоларот. Брат како да ти кажам, господ нека им е на помош. Очекувам и хелихопер на принцот да падне или од метеор принцот да загине, нема да ме чуди. Шо е најјако фед утре има состанок никој ништо не кажува за ова, утре заради изборите на муриканците ќе им претстават дека во мурика летаат вонзмјанци и се е розово.
Ne mi e jasno zašto na ni edni vesti kaj nas primer ne objavuvaat deka prv pat posle Kubanskata raketna kriza od 60tite godini od minatiot vek, sega Rusija prati voeni brodovi vo Havana Kuba na okolu 180km dalečina so Florida? Dali taka im e dadeno naredba da ne objavuvat za da ne se stvara panika pomegju narodot
Поради дадените ракети со долг дострел на украина од страна на мурика и европа, овој одговори дека е спремен на се и им прати нуклеарна подморница и носачи на авиони во куба. Ситуацијата е многу озбилна, муриканците немаат шо да изгубат и можно е да се случи некоја голема глупост. Да се надеваме на најдобро. Не пропаѓа истокот брат пропаѓа западот, не кажуваат ништо се е розево сваќаш?
Da tuku kaj nas na vestite na našite televiziji ne davaat nisto za ovaa situacija toa mi e čudno. Inaku včeta pročitav na twitter izjava od Vučič deka e golema šansata vo slednite nekolku meseci da ima vojna vo evropa, sea toa bese objaveno na angliski kako citat ov Vučič pa valjda vistina go kažal toa.
Медиумски мрак. На запад ништо нема да прочиташ за тоа дека Саудиска Арабија веќе не продава нафта во петродолари. А ние тука уште лани го пренесовме. Затоа информирај се од двете страни за да ја видиш реалноста. Путин исто така рече дека се што им даваат на Украина како оружје, и Русија ќе им дава на противниците на САД. Хутите им го нападнаа со дронови носачот на авиони, Dwight Eisenhower, мораа да го пратат во пристаниште поради штетата. Којзнае колку долго ќе треба да го поправат. Западните бродови за прв пат откога е направен Суец кружат околу Африка. Тоа не да е пропаст за економијата... Замисли утре да им дадат русите неколку Кинжали на Хутите и да гледаме како носач на авиони потонува како од шала. И така тие бродови се како глинени гулаби денес и лесно потопливи. А на нив имаш 90 летала од кои доста F-35ки. Ова им беше предупредување само. Франција ги изгуби скоро сите колонии во Африка, Мали, Нигер, Буркина Фасо, Конго, Чад. Од таму земаше ураниум за нуклеарните централи. Моментално има војна во Нова Каледонија. А и во островите околу Мадагаскар кои се француски колонии ќе се крева востание наскоро. Затоа му жежи на Макрон и сака во војна да оди со Русија. Ама ќе видиме што ќе биде сега со промената на власта во Европа. Во Германија победи крајната десница. Во Франција ќе има избори, може ќе дојде Ле Пен. САД, Трамп доаѓа сигурно. Па може малку повеќе разум ќе надвладее во светот и ќе се смири ситуацијата.
Пошто го заболе народот за све во светов, па ептен паника ќе го фати Ќе се нагрне на купување тоалетна хартија- ете ти после проблем
Sea čitav objaveno pred 2 h deka Hezbolah od Liban go granatiral po Izrael i golema e šansata da se otvori celosna vojna megju niv
Били, ние може да се ситиме ама паметно му изигра русинот, лошото е шо ние сме многу мали и ќе го кркаме стапот. Замисли сега еве пример програмерската индустрија 90 посто од нашите програмери работат за уса фирми фром хоум. Многу тешко ќе ни биде не ни одговара нас ова да се случува ама кој не праша.
Да, да. Моментално не ни одговара. Долгорочно, којзнае како ќе биде. Она што знаеме е дека јак НАТО и ЕУ нас не ни одговараат и ќе не донесат до пропаст / поделба. И така им ја дадоа цела власт на Албанците овде, а и не присилуваат на погубни договори, како тој со Бугарија. Во нивните планови ние не треба да постоиме како држава. Во тие на истокот, можеби, ќе видиме како ќе се поставиме, и како ќе се дели влијанието во иднина. Кина е посебно заинтересирана за Вардарско - Моравски коридор. Солун - Скопје - Белград - Будимпешта - Виена. Краткорочно секој што е врзан со Америка преку работа и зема плата во долари, ако може нека мења валута. Мене веќе некој период ми е пракса фриленс договори да склучувам во eвра. Кога беше јак доларот, се чудеа пријателите зошто, сега сфаќаат дека сум бил во право.
Не знам како толку невини жртви го губат животот а, некој си седи мирно и ич не го е гајле што се случува наоколу. А, најтрагично е што тој некојси е причина за војната. Бтв. Русија и околуруските држави се извозниците на нафта и нафтено масло во светот.
"Ukraine has 10-12 trillion dollars worth of critical mineral resources" - U.S. Senator Lindsay Graham explains why the U.S. should support Buratina's rich Ukraine "If we help Ukraine now, it could be an ideal business partner, I don't want to give that money to Putin and China," said Lindsey Graham. Да се надоврзам зошто гинат до последен Украинец. Трилиони..
Русија понуди услови за да прекине војната во украина https://x.com/bricsinfo/status/1801619939033338058?s=46
Тука поубаво може да се видат условите: Очекувано, 10 пати полоши услови од тие пред 2 години во Истанбул што не ги потпишаа Украинците. Тогаш Русија беше спремна дури и ДНР и ЛНР да бидат составен дел на Украина, само со поголема автономија, да не влегуваат во НАТО, да се де-наоружуваат и останат неутрални. Сега само за почеток на преговорите, треба Украинците да ги отстапат ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожје скроз. Тоа доволно говори кој добива, а кој губи во војнава. Путин паметно им ја фрли топката кај нив. И ако не прифатат сега (што чисто се сомневам), следните услови ќе вклучуваат и други области, и поголеми барања. А, ако не прифатат, они (САД) ќе бидат лошите во светот што не се сложуваат на подадената рака за мир и сакаат војната да трае. Многу мудро одиграно.
Мислиш би прифатиле конечно веќе? У тесно се веќе тоа јасно е, им гори под нозе. Вајда нема уште да тераат инат на своја штета. Па САД и вака и онака се лошите, шо да не го кријат тоа они? Него стварно у ќорсокак отидоа и ситуацијата ете каква им, сјајна ич, не се толку глупи сигурно да се доутепаат самитe Америве, за Украинците пак ич да не збориме, се е кажано. И добро Зеленски до коа ќе биде, нели му истече мандатот? Воена состојба и ќе си тера изглеа уште.
Нема шанса да прифатат, трамп здравје можда. Се надевам ама не ми се верува. Омаловажување ќе им биде да прифатат
Па еве годинава нели избори имаат, вајда би го смениле овој лудаков и Трамп би дошол. Се надевам ќе прекине војнава за брзо.