Војна во Украина

Дискусија во 'Политика и настани' започната од RainBow, 24 февруари 2022.

1. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    4.701
    Остај ти шо зборат глеј шо праат. Мурика може да го раздужи долгот само со цбдц.
    Едино проблем им е дека дома ќе им збесне населението а населението во америка е наоружано до заби и нема служба која би згаснала немир доколку се појави поради тоа што ќе имаат голема контрола врз истото
    https://www.atlanticcouncil.org/cbd...is exploring,the Bahamas, Jamaica and Nigeria.

2. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.898
    Допаѓања:
    16.874
    Чекај не беше тешко болен Путин, го умираа од 2022 год. нели беше готов Русија ќе била уништена и поделена... хммм туку сега ете нови приказни ќе морал Путин да ги прифати условите на Америка, да не беa трагични сите овие лаги ќе беа смешни :)

На Biljarkata, DS10 и Realist1 им се допаѓа ова.
  3. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.331
    Допаѓања:
    78.054
    Мурика тоа што го намислила, тоа и ќе го оствари, без разлика дали тоа на нас ни се допаѓа или не.

А што се тиче биткоинот, ко ќе ги објават Накамото кој е, се ќе падне во вода.
    Онака Брус Вејн седнал еден ден и рекол чекај на рајата ќе и измислам парички што ќе се децентрализирани и никој нема да може да ги контролира.
    И владата на Америка ќе рече АМИН и ќе инвестира 10 трилиони во таа паричка :$ да може рајата да се збогати 8-|
    Оф леле...

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.043
    Допаѓања:
    188.009
    :D
    upload_2025-2-14_22-37-16.png

5. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.331
    Допаѓања:
    78.054
    Епа ќе направат токенизација, со крипто верзијата на парите, паричките де, ќе си купуваме што сакаме, ама нема да го поседуваме.
    Ќе си купиш злато, ама тоа ќе си стои некаде таму, на сигурно.
    Твое е, ама нема да го имаш.

6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.043
    Допаѓања:
    188.009
    Абе мене и сега ми се дигитални парите, од работа на банка, од банка на продавница- јас нит кеш гледам нит појма имам:D. Една нула само ако може да ми допишам и пуна капа:bug:

...туку, ако удри астероидот(waiting)...
    У грешна тема сме пак:tmi:

На Realist1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    4.701
    Со месеци тука дебатираме и се грешка ме разбираш. Треба да се враќам на почетоци за да ти објаснам некој работи а и тогаш пак ќе ме сватиш опаку ради тоа шо си пристрасна, и навиваш, наместо да ја гледаш широката слика и да сватиш дека ги испуштија конците старите големи играчи и дека сега имаат опција да се придружат (затоа и почнаа да купуваат биткоин) или да останат во историјата а на крај секако ќе биде второто. а јас ќе пробам пак да бидам пократок колку шо можам и да видиме шо ќе постигнеме.
    Блокчејн технологијата се јавува со појавата во 2009 година со излевање на еден коин или како тоа шо ти го знаеш се нарекува биткоин. Замислата на биткоин е да биде децентрализиран ( да не биде контролиран и од никој во смисла да не може да ти биде одземен, замрзнат, или да бидеш на било кој начин уценуван со твоите финансии) и е сеуште и ќе биде во иднина децентрализиран. Незнам ти од кога си во крипто и дали си во крипто ама биткоинот кога има heavy usage една трансакција од 1 долар би коштала над 100-150 долари провизија за мајнерите кои ја одржуваат мрежата ( во долар зборам за да ти биде полесно не дека е врзан со доларот, ако пропадне доларот биткоинот ќе си го смениш во денар рубља турка лира злато или кое друго да е средство.) и самото тоа го прави да не може да биде употребен за комерционални цели.
    Поентата на појавата на биткоинот не е биткоинот туку блокчејн технологијата, а биткоинот е дел од таа технологија. Биткоинот како коин нема никаков друг usage освен store of value, што значи дека има еднаква корист како златото а тоа е дека преставува место каде што може да го заштитиш својот капитал или своето богатство и никогаш од никој да не ти биде одземено. Зошто биткоинот е добар за оваа цел - затоа што ако си големец и имаш да речеме 20 милиони долари ако ги оставиш во банка имаш годишно 3 посто инфлација на тие пари, банката може да пропадне, може да се јаве девалвација на доларот значи банката не ти одговара да го чуваш своето богатство. Златото доколку го купиш за 20 милиони долари ти треба простор кај ќе го чуваш, може да биде украдено, треба да имаш луѓе кои ќе ги платиш... Доколку овие пари ги ставиш во биткоин и си купиш cold wallet и си го ставиш на врат да ти виси немаш никаква опасност од причините кои ти ги наведов пред ова и никогаш неможе да ти биде замрзнато или одземено.И сеа тебе те копка зошто биткоин.. еве кога веќе пратиш крипто главна платформа за правење проекти кои се користат за usage in real world ти е етереум кој нема врска со биткоин освен што е врзан спрема него на берзите па секој пад на биткоин губи на својата вредност а секој скок на биткоин добива на вредност. Биткоинот не е битен, во биткоин се мерат големите играчи оние кои имаат многу голем капитал за заштита, битна е блокчејн технологијата која им ја одзема контролата на банкарите а со самото тоа и системот така на пример јас имам сега пример 1 милион си ги ставам у биткоин не плаќам ништо заглавувам скроз и ќе ми одземат се што имам физички јас ќе си се преселам во друга држава и ќе си вадам од моите биткоини и ќе си живеам. Контролата која ја имаа државите ја изгубија.
    Моментално по почетокот јануар 2023 година големите играчи увидоа дека го испуштија возот да бидат тие кои ќе го контролираат средството кое за 15 години би вредело и над 10 милиони долари по токен ради тоа што овој токен нема инфлација а моментално е волатилен поради малиот маркеткап па како ајкули се впуштија да купуваат од него ама увидоа дека нема да можат да остварат 51 процент од коините кои се на пазарот за да можат да го контролираат.
    Токените на сатоши имаат голема улога во ова, може да ја сјебат цела работа околу вредноста на биткоин, меѓутоа служат и како средство со кое никогаш не би можеле да достигнат 51 процент од вкупната количина на бтц ради тоа што освен тие 1.5 милиони токени има луѓе како мене кој еве јас незнам кај ми се 2 бтц кои ги мајнав во 2013 година и овие токени никогаш нема да бидат најдени и никогаш нема да бидат во ничие поседување, битното тука е само дека никој неможе да направи ништо со што би ја запреле блокчејн технологијата, која е едина која е битна во прикаската.
    Да не должам многу доаѓа до промена на цел економски систем, дури ни тие кои го водеа и моментално го водат незнаат што ќе биде, јасно е само дека ради тоа шо сме порано во ова ( само 4 посто од светската популација беше во крипто до 2023) ќе се случи распоред односно распределба на богатството од големците спрема тие шо беа влезени порано во крипто, работа која се случува еднаш на 500 години и ние сега ја имаме честа да ја живееме а тие кој што го гледаме ова да искористиме за да оствариме материјална добивка.

Последна измена: 14 февруари 2025
  8. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.331
    Допаѓања:
    78.054
    https://www.coindesk.com/policy/202...crypto-wallets-tied-to-trucker-freedom-convoy

Прашај ги братиите од Канада како поминаа со нивните донации со биткоин :rofl:
    Оние што не можеа да бидат одземени и блокирани.

Гаси струјата и толку од биткоинот.
    Блокчејнот е многу пред Сатоши.
    Не за џабе Трамп најави трилијарди во инвестиции во АИ и датабази.
    Не знам дали си пробавал скоро време да искешираш од крипто.
    Бара пасош.
    Толку од тоа дека нема да е контролиран 8)

9. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    4.701
    Никогаш неможе да биде изгасен биткоинот, дури и со гасење на интернет тие се погрижија сателитски да работи блокчејнот без интернет се е тоа мила моја разработено затоа од немање излез кучињата како блекрок се подвија опашки и почнаа да купуваат како да нема утре.
    Ти си научена на матриксот затоа мислиш дека нема начин за вадење на крипто и дека ќе плаќаш голем данок.
    Еве од мене да ти дам совет бесплатен дека пропутин.... Повели отвори сметка на малта :)

10. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.331
    Допаѓања:
    78.054
    Епа затоа ќе има закон Нема Данок на УСА блокчејни, а 30% на биткоин и некои други.
    Кај мислиш ќе инвестираат сите?
    #xrp #sol

И пак ќе прашам?
    Си пробал да искешираш од крипто во скоро време?
    Овде бара целосна документација.
    И даночен број, и пасош, уште на дедо извод од матичната книга на родените што не ми побараа :wasntme:
    Да бе зборам за гас фис колку ми зедоа :rofl:

11. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    4.701
    А бе тие завршија со тоа ги избркаа мајнерите по цел свет кина и америка заедно еве ти и слика.
    Да бе вадам и ставам цело време кај нас во секоја менувачница менуваат крипто скоро, на 2 посто провизија до 50 000 евра одма над 50 000 евра да кажеш ден предходно за да набават пари.

12. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    4.701
    револут немаш ? :D

13. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.331
    Допаѓања:
    78.054
    Хахахаха
    Барем мене не ми кажувај за блекрок, ти се молам :rofl:
    Имав достап во минатото до нивниот систем, знам многу убаво со што се бават и до што имаат пристап.
    Инаку одамна се инвестирани во крипто тие.
    Мнооогу одамна.
    Ама збореа против додека инвестираа во ново крипто.
    Затоа Финк сега нон стоп апелира да се регулира криптото.
    Дури кога ќе се објави се, ќе има пиштење вриштење против евреите :rofl:

14. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    4.701
    треба да си финансиски неписмен за да инвестираш сега у хрп со 200б маркеткап кој макс би отишол околу 500б или цена на хрп за токен од 8-9 долари и у сол кој што 50 посто од трансакциите му паѓаат

15. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.331
    Допаѓања:
    78.054
    Имам револут.
    Е таму е најлесно, ама ексчејнџ рејт, нек си ибат матер :rofl:
    Ми скинаа 1300 профит :rofl:
    Па за некој саат како попче пак си купив ко падна малку :worried:

А добри се и етереум со делењето на гас фи.
    Местев од метамаск, ме одраа (lalala)

Пасош и на метамаск ми бараа за да пуштам и на крипто за да стигнат :emo:

16. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    4.701
    како ти бараа пасош на метамаск :D :D :D haha
    кој те знае шо прајш ти баце

17. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.331
    Допаѓања:
    78.054
    Хрп купив на 19б маркеткап јас :wasntme:
    Хлм на под 1б 8-|
    Шиба да не зборам :rofl:
    Се зезнав јако.
    Како сам ќе се упукаш у колено, никој така не може :bow:

18. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    4.701
    buy high sell low :D :D

19. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.331
    Допаѓања:
    78.054
    Абе падна и дури си бев на продолжен годишен одмор се качи, ко се вратив дури се логирам на лаптопот, па документи барање, па чекам одобрување, пак падна неколку :rofl:
    Шиба на 0.000004 ја зедов (facepalm)

20. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    4.701
    x 10 си на хрп ајде не кукај