Војна во Украина

Дискусија во 'Политика и настани' започната од RainBow, 24 февруари 2022.

1. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.478
    Допаѓања:
    41.177
    Точно. Не бевме подготвени на старт и требаше време да се консолидираме. Чекавме помош, ама помош не пристигна од никаде, единствено од Украина.

Ние најдобро знаеме како е да се бориме против светска сила како НАТО. Еве сега истото го искусуваат и Украинците против Русија. Ако они не ја научија поуката од војните 1999 и 2001, нека биде ова за нас лекција да не го поддржуваме НАТО, затоа што моментално нас ни прети опасност од нато членки, не од Русија.

На Tanjamm и Amellie13 им се допаѓа ова.
  2. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.156
    Допаѓања:
    17.617
    И Зеленски е во овие назад.
    666.jpg

На Dust, Reina.Gitana, buba4e89 и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Resana

Resana Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    434
    На Америка и одговара да трае подолго војната затоа и им дава оружје. Таа и цело време бицкаше да бидне некаде со Русија. Ама европскиве се мутави и прават како што сака САД. Што не прави војна на своја територија него секогаш негде далеку од неа. Си го создаде НАТО за да може да ги контролира европскиве потрчковци.

На sonuvana, Feminka22 и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  4. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.262
    Допаѓања:
    4.332
    Одлично неутрално мислење на србинов
    (освен накратко непотребно спомнати глупости за месечината, тоа не му требаше)

5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.097
    Допаѓања:
    131.421
    Три-четири држави можат да прават што сакаат.Според нив сите други мора да играат на нивната музика.
    Зеленски ако сакаше правилно да ја носи одговорноста немаше да игра на музиката што САД ја свири и ќе седнеше да се договара со Путин.Особено ради фактот дека Путин е суров човек.
    Ако не покажеш заби секој ќе те заебава, притиска, уценува и контролира.
    Од американофилија и русофилија нема корист, има само штета.

Последна измена: 26 февруари 2022
    На senjorita-v, Tanjamm, penelope10 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.587
    Допаѓања:
    8.600
    Ја споредува Албанија со Русија и се треба да ти биде јасно како размислува.
    Русија или Америка да ни се закани дека ќе не нападне ке се бориме и браниме? Со главата у зид, кој сме ние за нив?
    Исто и у случајов Зеленски требаше одма да се предаде. Бидејќи знаеме колку моќна е Русија и не може да се споредува со Албанија.
    Ние бевме и сме поспремни од Албанија ама за жал рацете ни се врзани, и ние играме како ни свири Сад.

Последна измена: 26 февруари 2022
    На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Screenshot_20220226-163912_Twitter.jpg

На staycalm и Mantub им се допаѓа ова.
  8. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Ние сме одамна на чинија и коските ни ги глодаат сега. Не со аргумент на оружје, туку политички, со умисла на Западот.
    Не е војна само она во Украина.

На Tanjamm и Компир Манџа им се допаѓа ова.
  9. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.543
    Допаѓања:
    20.203
    Па ја сподели веста поприлично изненадено и некако шо знам, драматично. Што да не те цитирам побогу, форум е.

Форина, џелатот од Вејце е во собрание. За предавтсво, така бива тоа. Уште Нобелова за мир му фали. Нормално, не само нему. И на останатите симнати од планина. Текот на војната се знаеше уште пред да заврши. Форина беше дента на смена, како главен командант на АРМ кога се случи Вејце. Скоро потоа дезертираше кај борците за слобода. Имаше 18 годишни, со празни пушки пратени на терен. Деца млади кои служеа војска тој период, ги праќаа на терен. Пред очи им умираа другарите. Забрането им беше да отворат оган. Мм беше во 2001 на терен. Јас имам трауми од тоа што ми го има кажувано.

Јас дете, средно бев тогаш и патував Скопје - Гостивар со бус. Си одев дома. Божем мирно беше, па се слушна по пат од нигде никаде пукање. Се криевме буквално под седишта. Поголем страв никогаш не сум доживеала. Се тресевме кога ѕвонеше телефон, да не е лоша вест. Не вреди ништо за ова да ви кажам. Ама политиката е опасна работа. И овој театар е само дел од она што навистина се случува.

Сега јас озбилно многу се плашам да не ескалира ситуацијата. На раб на трета светска стоиме. Најмалку ме интересира кој е прав, а кој крив и кој од кого е инсталиран. Она на кое треба да се насочи енергијата сега, е кај двете страни да преовладува разум и човечност (ако бар малку ги имаат) со цел да престане ова лудило. Заканите од Русија не се воопшто наивни. Сега и Турција читам денес со бан за Русија. Уште Турција фали и не сакам ниту да го замислам најлошиот можен тек кој би следел. Да ви кажам, короната ми е подрага.

На senjorita-v, Annath, Dust и 14 други им се допаѓа ова.
  10. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.342
    Допаѓања:
    8.685
    82 војници на вооружените сили на Украина, кои се предадоа на Змискиот остров, пристигна во Севастопол.

По краткорочни правни процедури и усогласување со украинската страна, тие ќе бидат испратени дома.

ЗЕЛЕНСКИ ПРЕДАЈ ГО ОРУЖЈЕТО !! НЕ ГО УНИШТУВАЈ УКРАИНСКИОТ НАРОД !!

11. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.852
    Допаѓања:
    5.618
    Мислиш Путин врати се во Русија и не ја напаѓај Украина?

На Bezimenka90, Lianna Anna, Yowannty и 6 други им се допаѓа ова.
  12. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Што не чини у твојот живот, како обичен граѓанин на Мкд, а е поради западот ?

На daylight, Ahoy и JuLleE им се допаѓа ова.
  13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.394
    Никогаш, никогаш со ова нема да се помирам, толку ми е претешко и за неверување, иако 20 години се поминати.
    Собрание еј!
    :x

На Annath, Tanjamm, Amelia. и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.397
    Ништо немавме. Точно Украина ни даде негде на пола од војната. И тоа не беше доволно. Пак од полиција ни го конфискуваа оружјето што легално го имавме по дома. Конкретно нас, пушката. Ни ја вратија.

Реално никој не знаеше како ќе заврши во моментот кога почна. Сите бевме затечени. Бевме на роденден кај братучетка ми, пукна па останавме уште 2 недели. Со спуштени ролетни, дур ни маршираа под прозор терористи. Се задуши втор пат беше можда веќе не се сеќавам за 2 недели и мислевме толку е. Ама пак почна и тогаш траеше.
    Негде во текот на војната почна да станува се јасно. Ама од почеток никој појма немаше што се дешава. Сеуште дознаваме по нешто одвреме навреме.

Ерика жено, ма скроз ја промаши поентата. Нек ти биде. ;)

На senjorita-v, Tanjamm и Billy Idol им се допаѓа ова.
  15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.483
    Допаѓања:
    91.207
    Прашањето би било дали доколку таа 2001 бевме во Нато ,ќе не напднеа албанциве ?

На WildMk, Bezimenka90, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.398
    Допаѓања:
    260.074
    А беше и Министер за Одбрана. Сега е Претседател на Собрание.

На Dust, Amelia., LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    На Tajnaotrovna, GirlRose и Feminka22 им се допаѓа ова.
  18. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Промена на име, корупција, владеење на малцинство над мнозинство, поделби меѓу народот по секоја основа, нефункционален систем, местење избори, вечита некоја ѓурултија и нерасчистени работи со комшии..
    Да, за се ова е виновно мешањето од страна.

На Ivan4e04, Besmrten, Dust и 11 други им се допаѓа ова.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.398
    Најубаво сите јажето..или куферчето
    -со првово не ви мислам смрт да не ме сфатите лошо.Ама сме пишлива држава шо доживотно ќе ја команда некој, т.е САД, и ќе си бидеме граѓани од втор ред.Ја у други земји не знам толку да се обесправени домаќините, ама сериозно.У Америка сѐ живее, сите со сите се колат и решетаат, ама не гледам на ориџин Америте дека им фали нешто

20. junec

junec Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2021
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    19
    би имало некоја можност оти НАТО има 100 пати поќе корист од албанците