Војна во Украина

Discussion in 'Политика и настани' started by RainBow, Feb 24, 2022.

1. Mantub

Mantub Форумски идол

2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Јас би ја замолил @Kanya и почесто да пишува, многу корисно и едуцирачко е за некои како нас :)

Ivan4e04, Kanya, Bezimenka90 and 6 others like this.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Василикив моментално после нападот врз складиштето за нафта.

Многу веројатно дека локалното население треба најитно да се евакуира.

20220227_003728.jpg

Mimmmaa.05 and Feminka22 like this.
  4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Ahoy likes this.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се повеќе мислам дека западот сепак отворено војуваат за Украина против Путин.
    Дали логистика,на терен,платеници,доброволци,чуда,само тоа може да објасни зошто Русија не ја освои за два дена.
    Дали се спрема пад на Путин?!

Yowannty and Ahoy like this.
  6. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Не е ова Грузија за да ја освои за два дена. Туку е 2 најголема земја по површина во Европа и во топ 5 земји по население. Огромна е Украина со многу луѓе, воена техника, оружје и секако дека ќе се бранат.

НАТО ја бомбардираше Југославија мислам цел месец пред да потпишат Србите капитулација.
    Војните во Ирак и Авганистан ги водеа со децении и не успеаа да ги завземат тие земји целосно.

Русија овде за 2 дена им стигна и им го држи главниот град под опсада. За жал со огромен број на жртви и од двете страни.
    Нема ова да заврши така брзо. Ќе си има герилски акции дури и да падне Киев. А и да успеат Русите да инсталираат про - руска влада во Киев не знам како ќе успеат да ја држат под контрола цела држава и толку народ кој ги гледа со омраза.
    Никогаш повторно нема тој регион да биде мирен. Никогаш.

Пад на Путин не се спрема. Дури и му се јакне позицијата. Секако, сите овие акции ги прави во координација со Америка и споделуваат дури и свои позиции за да не се нападнат меѓу себе и своите авиони.
    Санкциите се очекувано нешто и Русија на нив се спрема од 2014 година. 8 години е спремана оваа операција. Се им е пресметано и вкалкулирано. Дури имаат и свој систем развиен како замена за SWIFT ако ги исклучат. SPFS се вика.

Најироничното во целава ситуација е што Америка и Русија и понатаму вршат трговска размена. Америка и понатаму купува нафта и гас од Русија како и други суровини. Што се гледа дека меѓу нив има договор и ова е само шоу за светот. :D

7. темјанушка

темјанушка Популарен член

Јасно беше дека нешто се спрема штом Америка така магично за неколку дена се повлече од Авганистан, ете каде ги насочија силите.

Исто така очигледно е зошто се откажа Украина од преговори, па сега Нато членките за не влезат директно во конфликтот трупаат оружје на Украинците.

Инаку погледнете во својот двор, дали слушнавте што рече претцедникот наш убав.
    Во случај да потрае ова, немаат план Б што ќе прават при недостиг на стокови резерви. И лежаат на тоа уво дека веднаш ќе заврши.
    Што највеќе ме плаши и земајќи го фактот дека од март се одмрзнуваат цените, а ќе ја контролирале маржата (жими тасета) .

Од друга страна гледам ја споменувате Србија, па тие само чекаат сето ова да заврши со победа на Русија. Зошто незнам колку сте информирани ама чкорчето во Босна е веќе запалено Додиќ чека во низок старт за да се оддели од Босна. Баш пред некоја недела изјавуваше дека време е Босна да се распадне и секој да тргне по својот пат, а Република Српска да се припои кон Србија, ама го скараа од Европа па замолче.

Затоа немојте да ви е чудно зошто Србија не ја поддржа Украина, бидејќи нели и тие исто изгубија територија го загубија Косово(од кое веќе се опростија и се откажаа. )

Само што побргу нека заврши ова, а за оној вампирот американски незнам што да кажам. :@Се знаеше дека ќе започне некоја војна штом победи, вака така Трамп најдобар излезе.

8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

9. malerozna

malerozna Форумски идол

Од четврток до сега, тотално си го променив мислењето.
    Прво изгледаше дека ги оставија граѓаните на цедило, мислев Зеленски ќе избега...
    Ама трети ден, си седи во Киев, иако имаше понуди од Ук и Уса, а најверојатно и Израел за вадење од таму брзински.
    Народот, нормално дека со петни сили се бори, кој бре сака да биде повторно газен од Путко.
    Искрено, мислев дека за 12 саати ќе капитулира Украина.
    Сега пристигна куп оружје од Европа.
    Го удрија по финансиите.
    Големиот брат не е луд така лесно да биде поразен. Бајден колку и да е сенилен, не е тоа пред 2500 години кога кралот е лидер, сега се неколку стотици што одлучуваат. Не се луди да буричкаат ако не се спремни да вратат.

Изгледа ќе има самоубиство во бункер.
    Путко сам си потпиша капитулација.

10. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

А што се случува со Амерот и Британецот? Ги урочил некој, или што е работава? Го ставиле Косово во српски граници :wasntme:
    Били бој @Billy Idol што вели китапот за ова? Се мајтапат нешто или тераат некои византиски игри? Screenshot_20220227_004942.jpg Screenshot_20220227_004708_com.facebook.katana.jpg

Billy Idol likes this.
  11. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Толку па и овие се разбираат од мапи. Нема да им замеруваме. :D Нели таа министерката на Англија се обрука кога руски територии ги помисли дека се украински? И таму има напикано неписмени кадри како овде во Македонија што не знаат подалеку од своите граници. А да не зборуваме па што се нема по медиумите. Поготово aмериканскиве, CNN и Fox се комедија. :D

Китаецот јасно и гласно си го поддржа Русинот овде. Може за шоу да кажат некои ставови за да придобијат некои западни симпатии моментално, ама конкретно тоа е. Секако, во иднина ќе и бараат услуга на Русија при евентуален напад на Тајван. А некако натаму оди работава... И тоа ме плаши.

Цело време се во координација Америка, Русија и Кина. Немаше ова да го прават да не беше така.
    ЕУ ја исклучија од тоа. Излезе на крај дека највеќе ќе го јаде(ме).

12. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Добро некој да го спомна, ова додава скроз нова димензија на ситуацијава. Нема да се заврши ова за брзо за жал.

13. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Офтопик, али пресмешно ми е кога го викате Путко:rofl::rofl::rofl::rofl:

spacegirl92, Angie1432 and Kimberly11 like this.
  14. Outlook

Outlook Популарен член

Tramp zatoa bese ismejuvan i sto ne, do dusa toj i sam si davase povod ama sepak, kocnica bese za vojni...jas ne znam osven vo negovo vreme nekoj da ne pocnal vojna :( ako ne e Azija, Evropa, ako ne vamu tamu ama do sega gi drzea lokalno megjutoa raboitite se smenija, da bese Tramp mirno kje napravea raspredelba na silite. Realno, onoj povik na treta svetska vojna e daleku od razum, prvo koga procitav ne mi se veruvase, proveriv, vistina :( zavisi kako im e planot, go delam mislenjeto so Billy mi se cini e clenot, se ova edna igra, daj boze Balkanot pak da ne go stavat na sredina, dosta bese ginenje na ovie zemji za tugji dzebovi. Od Makedonija pa, nagore. Kako nie kje prekrcame sega ekonomski, eden gospod napomos :( sto vikaa koga se bombardirase Srbija, se ama vojna da nema :( mozebi i sega kje bide taka

15. KateKane

KateKane Форумски идол

Јас коа нешто не разбирам, си прашувам. Затоа коа објаснувате, ко на глупа да ми објаснувате.

Ама дали е возможно тие бомби со дострел да можат да се испукаат од Аљаска? Опасно блиску е Америка до Русија таму, нели не го сака НАТО до себеси, а од другава страна што праиме? Од таму се апла комшии.

Лупетам у 1.30 по полноќ ама не ми е јасно како Украина ако се приклучи на НАТО е опасност, а Аљаска си постои сама одма до Русија.

16. ушко

ушко Популарен член

За аљаска мислам имаат договор за неутрална зона во која не смее да има наоружување и слични раб.
    Мислам.. Не држи за збор.

17. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

На истокот од Русија нема скоро ништо.
    А на запад се повеќето градови, од Украина до Москва има само неколку стотина километри воздушно растојание.
    Од територија на Украина може лесно да се ракетира Москва.

18. Outlook

Outlook Популарен член

Tamu ne bi si igrale kje treba bombite po nivni dvorovi da pagjaat, a toa ni Rusija ni SAD sakaat, najdi masi i igraj si, toa pravat.

19. Outlook

Outlook Популарен член

Ama ne e samo toa, tamu mozat slobodno oruzje da nasocat, ovie novi tehnologii ne se bas mn ograniceni na 100km ili metri, tuku da ne e na nivna zemja :(

KateKane likes this.
  20. Albertos

Albertos Истакнат член

Се е масло на Америка како и секогаш.
    Почнувајќи со Короната и обвинувајќи ја Кина
    Сега исто провоцираат и со Русија. Веројатно русиве немаат излез и мора да бараат решение.
    Светот ќе беше многу подруг, ако Америка еднаш, ама барем еднаш си стоеше зад меѓународните договори кои ги потпишуваше.
    Ако се обврзала дека нема да ја прими Украина во Нато, многу е едноставно. Стои си на договорот и се ќе биде во ред.
    Болни во оваа работа се само Америка и никој друг.
    Да не заборавиме дека 1999 година фрлаа касетни бомби, спротивно на меѓународното право. И Близу до мојата земја беше тоа.

2001 година влегоа и во мојата држава. Многумина не сме ни биле родени тогаш, но отворете и видете ги клиповите кој бил 2001 година во Арачиново.
    Знаеме кој стои и зад Дуи,
    Ја донесоа на власт, па преку неа почнаа да го уриваат и системот на државата.

Американската политика е зло и тие воопшто не се наши партнери, туку окупатори.

Кога сме кај кризата. Мислам дека принудена беше да тргне вака Русија.

Реално не очекувам од Путин нешто посебно да направи. Повеќе е принуден и избрзан потег.

Сепак доста западна Русија за време на Ковид кризата. Да беше ова пред Короната, Америка сериозно можеше да ја снема од картата.
    Ама сега работите се променети. Индија и Бразил со кои беше во сојуз, мислам дека исто беа приморани да ги променат страните по корона кризата.

Го почитувам Еден добро познат писател од Словенија, кој во една од своите книги напиша меѓу другото, една моќна реченица.

Светот еднаш засекогаш мора да расчисти со Америка. Се додека не го направи тоа, тој не е сигурен и ќе биде во опасност.

Feminka22, Dust, Rama and 1 other person like this.