Војна во Украина

Discussion in 'Политика и настани' started by RainBow, Feb 24, 2022.

1. Outlook

Outlook Популарен член

Ako se konsolidiraat, mozebi i kje se raspadne NATO i EU makar sto toa uste ne mi e verno ama kje vidime.

2. WildMk

WildMk Форумски идол

Зошто да се распадне?
    За да бидиме sitting ducks и да се испозаколиме меѓу себе?

3. daylight

daylight Популарен член

Насловот е бомбастичен но тоа не е баш она што Бајден кажал.
    Тој предупредува дека (бидејќи некои негови сограѓани кукаат зошто директно не превзема нешто против Русите) постојат две опции. Едната опцијата е да се влезе во директна пресметка со Русија што за последица би имало светска војна. Другата, помирољубивата опција да се натера Русија да ја признае одговорноста и плати за однесувањето. (а на тоа Путин вели шо не плати западот за своето дрско однесување? - и така секој од големите сили си ја тера својата агенда а обичниот народ за жал страда).

4. Outlook

Outlook Популарен член

Zosto da se raspadne pa, i NATO i EU, ne e toa deka nie bez niv bi se zaklale ili ne, by the way ovde nikoj ne bi se kolel da ne se nadvoresnite propagandi.
    EU e trula od vnatre, NATO nisto podobro...ne znam tolku fakti kako Billy za da ti objasnam, se e svedeno na korupcija kratko kazano.

5. Outlook

Outlook Популарен член

Toa i me zbesnav mene, toa kukanje i placenje za Ukraincite po nivnite televizii :( kapak dojde toj naslov

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Не се согласувам.
    Според мене, треба да се цели кон глобално обединување, не разидување.

7. Outlook

Outlook Популарен член

Jas realno ni sum za nato ni za eu ni sum protiv, posociv samo kako stojat rabotite sive ovie godini, dali ni se dopagja toa ili ne, toa e dr tema.

WildMk likes this.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Точно е дека луѓето се коруптивни по природа.
    Точно е дека сме себични и дека најбитно ни е на газот да ни е погодено.
    Ама (треба да) работиме да го надминеме тоа и да развиеме емпатија за секого.

Еволутивен процес е.
    Ќе го изодиме, или ќе се самоуништиме во процесот.

9. Outlook

Outlook Популарен член

Zal mi e Wild jas ne mozam da razvijam emoatija za sekogo i ne sakam, eve na pr. pedofili, mazot od Veles sto bese ubien, se spasila zenata i sl. Zal mi e, za mene ako si bil zrtva ne opravduva drugi posle tebe da ti bidat zrtvi. Ispagja nemam eu vrednosti :) ama za mene bukvalno taka e.

10. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Не знам. За брзо време тоа нема да се случи сигурно.
    Ама како што Путин најави дека територијално очекува Нато да се повлекува во Европа и да ги врати старите граници од 1997 кога е склучен договорот за не ширење на Нато на истокот, значи дека ситуацијата нема да мирува за скоро.

Путин сака да си ги врати сите екс СССР земји под своја команда, затоа што смета дека и припаѓаат на Русија, а земјите од Варшавскиот пакт под негова сфера на влијание.
    Или со други зборови, им кажа на Западот дека тек сега почнува.

Следните се Балтичките земји, Романија, Бугарија, Полска и Чешка/Словачка, и Унгарија секако.
    А колку што му го слушав говорот каде 2 пати не спомна нас и Црна Гора, значи дека и нас не рачуна во овие.

Дали ќе се случува тоа крваво како сега во Украина, дали само како ќе опаѓа моќта на ЕУ и Америка ќе има примопредавање на власта на овие региони, никој не може да знае.
    Јас се надевам дека нема да има војни. Се молам дека такво нешто нема да се случи.

Америка од друга страна ќе има внатрешни немири и можности за граѓанска војна. Како ќе продолжи да слабее, ќе се распаѓа одвнатре како што се распаѓаше СССР. Е сега колку, кога, и како, не знам.
    Ама знаат они и сами дека ќе дојдат до еден оваков пад и уште од сега се подготвуваат да го амортизираат и поминат што е можно побезболно.

Рим не се издигнал во 1 ден, и нема да падне во 1 ден.

Ама и на самите Римјани им било јасно дека ќе паднат. Само прашање било што ќе повлекле со себе.

Русија некаде и тука ќе и биде лимитот. А Кина ќе прерасне во главна сила во светот. Бар такви се очекувањата. Ама тој свет нема да биде како овој сега, туку ќе ја задржи својата мултиполарност и никој нема да има апсолутна моќ како што имаше САД во овие 2-3 децении.

Некој рече дека ова нема да се случи во нашиот живот, ниту во животот на нашите деца.
    Не знам за другите, ама јас очекувам да живеам бар уште 60 години (ако ми е пишано). А за тој период мислам дека ќе бидам очевидец на овие нешта.

Ivan4e04, Izaabella, VDT2906 and 10 others like this.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Еволуцијата се движи со брзината на најбавниот примерок.
    Ние, сигурно нема да го видиме тоа.
    И генереации после нас нема...
    Можеби, после неколку милениуми.
    Се разбира, ако преживееме до тогаш :)

12. Outlook

Outlook Популарен член

Loso e sto e krvavo :( za SAD ne me cudi, korporaciite se vekje prefrleni vo Kina, znaci bezbedni se i da dojde do raspad tie sekogas se na dve strani. Ne mozea da odberat podobar timing, a nam vekje ni se najavuva federacija,kje bideme ekonomski totalno na kolena ako ne i podolu pa, kje se prifati se :( samo se nudi BG za zal. Ne mozeme da gi zapreme ovie procesi, nekako da gi preplivame.

Billy Idol likes this.
  13. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Да, ова е најбитното.

Никој не може да ги смени нештата кои надоаѓаат. Ниту Америка, ниту Европа. Јасно им е тоа и ним, бар на Американците. За ЕУ, се надевам со ова сега ќе им стане јасно.

Кога имаш наговестувања за цунами кое ќе дојде, ти не можеш да го избегнеш, ама може да се подготвиш за ударот и заштитиш.
    Е сега, тие што ќе се научат како да пливаат, ќе го преживеат бранот, другите, за жал ќе се удават.

За нас како држава ни престои круцијален период за нашиот опстанок. Мора да се освестиме, сплотиме и да го пребродиме она што ни доаѓа.

14. Outlook

Outlook Популарен член

Makedonskiot narod kako entitet pak kje bide pred brisenje, ovoj pat finalno verojatno. Nie kako poedinci kje se snaogjame nekako se nadevam ama drzavava tesko :( a nie kje preplivame samo da sme zivi, zdravi. Blagodaram na odlicniot razgovor, leka nokj forumdzii i forumdziki :)

15. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

За жал мислам дека ќе се прошири ова, дали ќе не фати нас ова не знам, не сакам да верувам, ама се натаму ми одат мислите дека реалноста ќе не стигне.
    Веќе сум доволно во паника и на тоа мислам цело време.
    Ама од денеска решив да престанам да читам и да гледам за ова, што биде нека биде, вака не можам да функционирам.

Mantub and buba4e89 like this.
  16. Celltica

Celltica Форумски идол

Гледам споделувате вести за missed missle hit. Да ви кажам дека промаршена ракета е поим што веројатно веќе не постои, огромна прецизност имаат новите ракети не верувам дека од 40та ракети користат. Значи се работи или за намерно таргетирање, или поверојатно пренасочувач на ракети. Ама неточно е во секој случај, препрецизни се за да исфрлат ракета по грешка.

За ова зборував вчера, ќе се случи нешто вакво, кој е крив малку ќе е битно, огромен број на луѓе ќе умрат во наредните години како резултат на еколошка катастрофа :( Ќе стојат како статистика на последици на војна и ќе се заврши со тоа.

Епа нешто има веројатно во Украина, еве излегуваат на површина лаборатории за биооружје на САД и слично. Русија има исклучително добри разузнавачки служби, како и другите поголеми милитарни сили, што и да има, знаат.

Last edited: Feb 27, 2022
    JuLleE, MarijaMi90 and Lianna Anna like this.
  17. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

18. Acronia

Acronia Истакнат член

Кратко да сумираме.
    Две спротиставени сили играат шаховска табла.
    Про - либералистичка, неонацистичка и крајно конзервативистичка и догматска.
    Заедничка карактеристика е што се двете недемократски до срж.
    Изборот паѓа меѓу sugar - coated робство и Руски абортус.
    Две империи на чело со различни вредности и поредок.
    Новиот почнува со Западот, стариот се враќа под водство на Русија.
    Истокот ќе ја има пресудната улога.
    Застанувањето на Кина од страна на Русија би бил еден од најмоќните сојузи видени последните 80 години.
    И не, не е дека Америка нема да ја има истата артилерија и оружје коишто ги имаат Кина и Русија.
    Туку, стратегијата, планот, дејствувањето за напад би биле клучни.
    (Метафорички кажано, кој ќе има појак Тројански коњ). ;)
    Која страна и да ја одбере(ше) Македонија ќе претставуваше потпис за влез во новиот Вавилон.

Ivan4e04, daylight, Izaabella and 6 others like this.
  19. Acronia

Acronia Истакнат член

Изгледа ти. :(

Peanut Butter likes this.
  20. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Јас прочитав дека одбиле Украинците. Германски извор. Ама и тука кружат многу лажни информации, не знам стварно веќе во што да верувам.

На Германија иначе и направија притисок за оружјето и санкциите. Како да долеваат масло на огнот. Притисокот треба да го насочат во постигнување договор, не оружје. Сакаат војна, иначе ќе беа сто пати до сеа седнати на преговарачка маса.

JuLleE, senjorita-v, KateKane and 3 others like this.