Во каква состојба би била Македонија без странската помош?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Tanjamm, 27 март 2023.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.314
    Допаѓања:
    26.932
    Незнам за тебе, ама јас не се сомневам во нашиве. :rofl:
    Они се си можат.

На Tanjamm и Biljarkata им се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.551
    Допаѓања:
    13.896
    210 милиони се ништо пари за странците што ќе ги земат поради набавка на оружје, тоа е набавка, а не е донација, се друго е лажење и спинување, со цел да испаднеме паметни, еве ние кои сме, досетливи демек, со добра смисла за хумор, а со тоа се лаже свесно и се прикриваат фактите за очајната ни состојба на сите полиња. Парите за споменикот во Кочани се донација. Американецот е скроз зијан од тоа, а Македонецот е во плус што ќе има модерни италијански хеликоптери, па уште и дрски, вообразени. Не е проблем што Македонец ќе чека 1 година за оружје, проблем е што не чека 3 години, затоа што претходно на пример треба да земе Полјакот, оти тој земал кредит да потроши над 4% од БДП за армија, тој сака да се вооружува, а како Македонија и Полска се исто важни во НАТО или во ЕУ, тоест Македонија не е во ЕУ, зошто Италија во исто време би испорачала оружје на Македонија и на Полска на пример? Ние пиперки на тезга кога продаваме, тој што е редок купувач и се ценка за 1 кило, и пребира, може и да го откачиме, битен е тој што купува нон стоп и големи количини, тој дава повеќе пари и е стабилен. Нема што да бидеме хуманисти, живееме да заработиме, затоа се мачиме.

Пола Македонија нема болници, и тоа е резултат на македонската неспособност и немање сенс да се води држава и да се утврдат приоритети, не оти купуваме оружје за армија, тоа е измислица, па 40% имаме сива економија, само од тие пари требало да се изградат болници. Мртви земаат социјална помош, па и по 1.000 евра, па и некои иселени земале, можам да препоставам кои се, па не им можеме ништо, дома ништо не им можеле, нема ни судство, ни ништо.

Еднаш на излегување од работа пред врата ме чека една што проси Ромка и прво ме фати на препад пред вратата, шири раце и вели „Дај пари или да ми ја јадеш п..ката“. Епа и овој „менталитет“ е таков.

На eliesaab и Adidas888 им се допаѓа ова.
  3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.314
    Допаѓања:
    26.932
    :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
    Е баш такви сме.

На Selena01 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  4. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.391
    Допаѓања:
    40.765
    Еве јас ќе те потсетам, не се 210 милиони, туку се 67.4 за Македонија, а севкупно за Балканот се донирани 454 милиони за да се "намали руското влијание на Балканот" или со други зборови да се шири западната пропаганда по интернет и медиуми.

https://www.slobodenpecat.mk/sad-is...namaluvanje-na-ruskoto-vlijanie-vrz-balkanot/

Ова се 2 клинички центри како тој во Штип.

Од 2022 до денес нема податоци уште колку се донирани во вакви сврхи, ама затоа треба да си донесеме и ние закон како во Грузија и сите што лапаат вакви пари јавно да бидат кажани, па да се знае кој е кој. :)

На Mrs. right, Amellie13 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  5. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.800
    Допаѓања:
    25.954
    Одлично!

На FriendOfDorothy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    188.132
    Донираме пари за да продолживее да си ја ,,работиме бавчата,,.

Бавчата, пример -да ни дадете 13 милијарди? :wasntme:
    https://www.dw.com/mk/avtopati-asfa...tiri-avtopati-za-13-milijardi-evra/a-64918158

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.391
    Допаѓања:
    40.765
    Ја испуштиле точката. 1.3 милијарди се. Ама и 13 милијарди да се. Што е тоа за западот? Пара ли е? :^)

Битно е дека во Кочани направиле спомениче, во Радовиш донирале ехо апарат за во болница, а во Прилеп 2 амбулантни возила.

И после ние криви што не сме благодарни. Епа криви сме. П*тки да јадеме! :doh:

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  8. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.800
    Допаѓања:
    25.954
    Сакаш да кажеш треба да се воведе конзервативна диктатура како таа што моментално активно се спроведува во Грузија и да треба да се регистрираат организации како странски агенти, а всушност е закон со кој ќе се замолчуваат сите критичари на власта? Слично на смешните руски закони? Симпатичен став, баш. :D

На RespectAndObey и Tanjamm им се допаѓа ова.
  9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.551
    Допаѓања:
    13.896
    Добар дел од Македонија, не да нема болници, има само по еден здравствен дом, амбуланта е тоа, ништо повеќе.

Е сега, има едно место Бислимска клисура од Куманово накај Свети Николе, кај мостот, и тоа е така од памтивек, природата го дала. Да биле нашиве паметни одамна ќе прават пари од тоа, еве Србија има Сичевска клисура на пример, не знам дали и тие чекаат некој да им даде било што па да работат. Местото го промовираа со странски пари, едвај после 100 години, парите мислам дека беа од Швајцарија, не ме фаќајте за збор, ме мрази да барам, битно беа странски пари. Со тие пари означија со табли, ставија летниковци, патеки, така нешто. Треба да си крајно неспособен да чекаш некој за такво нешто да ти дава пари. Наместо да користите термини пропаганда и да лажете дека не биле дадени пари, па малку ви биле(со што сме заслужиле било чиј цент), па некои платеници имало, треба да знаете дека во нашата администрација има непотизам невиден, и тоа татко и син на исто место работат во државно, мајка и син на пример, па вработуваат љубовници итн. Ова не е пропаганда, ова е вистина и е мизерија, крајна себичност, се мисли на свој задник само, ништо друго, а дури има и шефови што си вработиле млади девојки, им даваат пари странциве, не ги плаќаат тие и после оопп, гледаш слики на Фејсбук, асистентката мажена со раководителот, тој 55 години, таа 28 години.

Имавме една екс колешка, отишла да работи во Авганистан, и кога ќе дојдеше колегите ги канеше на ручек во ресторан, да се виделе. Сигурно имала задна намера, да ги навлече на мрсни ручеци, да качат притисок од масното, да закачат холестерол, маснонии во крв, сигурно затоа ги канела. И тие беа пријатели со неа дури да ја плати сметката и додека да излезат од ресторанот. И сите до еден одеа, никој не пропушташе. После ширеа муабети како имала 50 години, ама не успеала да воспостави комуникација со маж(не се омажи жената), сите нејзе ја искористувале, глупава била, наивина била, тоа нејзиното не било добро, па дури една се дрзнала во очи да и каже муабет „седи ма таму во Авганистан, децата ли ќе ти плачат“. Јас на ручеци не одев да си нагласам, но кога кажав пред сите дека жената е убава, муабетот беше, качила некое кило и лошо се шминкала. Тотална лага. Веројатно ги слушнала сите тие гадни муабети за неа, престана да ги тови, на улица почнала да им врти глава демек не ги гледа, и веќе не ја коментираа. Муабетот ми е, гага менталитет. Тоа не го прават 3 или 5 души, цела држава вака функционира, на гага, со нула капацитет. И сега да не баталат сите, да не ни крпат дупки на секој ќош, за 2 години, нема да користите термин пропаганди, платеници, сатани, сороси, и не знам што. Грешката е што премногу се замараат со нас.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.391
    Допаѓања:
    40.765
    Да, баш таков закон како во Грузија што е копиран скроз од законот од САД, лулката на демократијата. :)

На Realist1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.551
    Допаѓања:
    13.896
    Не бре, тој мисли дека јас добивам пари да пишувам општо познати работи по форуми, дека ќе ме фати полиција, ќе ме објави со име и презиме и во затвор ќе одам, сосе тебе секако, нели си ти платеник? Џабе ли пишуваш?

12. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.800
    Допаѓања:
    25.954
    Знам добро за кој закон мисли, постои таков закон во Грузија, прилично нов е и многу галама се дигна околу тоа. А дали анонимни фацички на форум мислат дека сум некаков странски платеник или не, ќе бидам груб, my dick hurts, во буквален превод. Не е мој проблем ако мислат дека ставови се имаат и застапуваат само ако си платен. :D

Enacted on August 1, the law requires NGOs that receive 20 percent or more of their funding from abroad to officially register themselves as “pursuing the interests of a foreign power.” This would affect many of the roughly twenty-six thousand NGOs in Georgia; according to a 2020 report by the Asian Development Bank, Georgian civil society organizations receive more than 90 percent of their funding from abroad. Failure to register by September 1 could result in fines of up to $9,300.

The law was reintroduced by the ruling Georgian Dream party in April 2024 after its first iteration failed to advance in parliament amid public outrage in 2023. On May 17, it passed Georgia’s 150-member parliament by an 84–4 vote, with almost all opposition lawmakers abstaining. Less than two weeks later, a parliamentary majority overruled a veto of the bill by President Salome Zourabichvili, who has no party affiliation. Hundreds of Georgian NGOs have since pledged to defy the law; opposition lawmakers have announced that they would challenge it in court.

Analysts say requiring NGOs that receive funding from abroad to register as foreign agents is a way for the Georgian Dream party to eliminate dissenting voices ahead of national elections scheduled for October 26, potentially bringing Georgia closer to Russia.

Historically, NGOs have played a critical role in the revolutions that led to Georgia’s post-Soviet democratization and westward shift. CFR Fellow Liana Fix notes that Russia views these NGOs as puppets of the West that do not represent the interests of the population and threaten Georgian Dream’s rule. The law allows the government, she says, to “basically break the power of civil society.”

The Russian government maintains a highly detailed registry list of individuals it claims to be affiliated with foreign agents, who are banned from aspects of public life, civil society, and education. In October 2023, Russia detained Radio Free Europe/Radio Liberty journalist Alsu Kurmasheva under the law; she was freed in a prisoner swap eleven months later.

Покрај Грузија, треба учиме и од Русија, дефинитивно. :D

Последна измена: 12 декември 2024
  13. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.186
    Допаѓања:
    56.880
    Уште да кажеше некој кое е тоа руско влијание тука што лошата Русија го шири, или јас не го забележувам. :DАма се знае што е целта нели, само ќе се правиме на три ипол.

На Realist1 и Billy Idol им се допаѓа ова.
  14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.551
    Допаѓања:
    13.896
    За нови болници, потребни се, да, греота е Крушево, Пехчево и сличните да немаат, јадно е, но и златни болници нема да вредат ако останат да работат доктори митаџии кои за мито од 700 евра наоѓаат термин за побрзо да оперираат, а кој нема пари, што му даде Господ. Тоа е менталитет, не е пропаганда. Кој одел по болници добро си знае. И што дека ин реновирање одделение во гратче од источна странциве, кога таму еден гинеколог, пред пензија, младите избегаа. Што фајде. Џабе е тоа. Ако се раѓаат по 40 деца во таа општина годишно, се раѓаат во соседните општини, оти тој еден лекар, може да породи само жена која е спрема природно за породување, немало анестезиолог. Нема услови за покомплицирано породување. И тоа ти било град. Статус на град. Нема болница, нема ништо, град го викаат.

15. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    16.897
    За Сорос шо пари се тие :wasntme:

Туку кога ќе слушнам не ни наштетиле Американците, колку повеќе да ни наштетат од тоа што терористи од планина ни напикаа држава да ни водат...

Последна измена: 13 декември 2024
    На nextredstyle, Billy Idol, NPN и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.551
    Допаѓања:
    13.896
    Требаше да ги земат со нив во Америка, оти прадедовците наши им ги продале и куќите и дворовите за пари исто како Србиве на Косоварите? Не е се планина, еве Арачиново е рамнина, на неколку км од Скопје, па во 2001 година, Македонците беа само 7-8%, продале, за пари. Ако си бил во Охрид, имаш забележано колку брзо се албанизира? Охрид планина е? И гледам сите околни народи не пцујат, ај овие соседите, ама и Бошњаци не презираат, демек што сакаме ние кога пола држава ни е со Албанци и други народи.

17. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    968
    Допаѓања:
    269
    Russian interference in North Macedonia: A View Before the Elections - bellingcat
    Еве добар оглед на работите од 2020-та.

Или просто кажано, сите дезинформации што сте ги слушнале околу тоа како западот, ЕУ, НАТО и ЛГБТ биле „лоши“ за нас.

18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.551
    Допаѓања:
    13.896
    Сите осум плански региони во државава се невладини организации? Знае некој? Епа вчера читав кавги по фб, Максим барал на седница на совет одговорност од жена за која се тврди дека 7 години не одела на работа во таков центар. Се работи за Македонка. Знам дека тие плански региони добиваат пари од Гиз ред, Швајцарија, ЕУ, ама не знам дали се водат како невладини, а употребен беше тој термин во самите нивни кавги. Еејјј, 7 години да не одиш на работа, да земаш плата и да се правдаш, Максо правел режим и мобинг, така женава го нападна. Што е до мене, комотно можат да ги затворат и тие плански региони, нека си одат вработените дома. И така само партиски се вработуваат. И Македонци што живеат на запад, ги користитат сите привилегии таму, се лекуваат, заработуваат, школуваат деца, цицаат како пијавици од тие земји, а во исто време промовираат џихад терористи и путинисти тука, се исти, па дури и бетер од македонските нелојални малцинства, ма бетер.

19. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    16.897
    Заборави да додадеш дека работат, работат и тоа ако не и дупло повеќе а се помалку платени од тамошните жители, се тоа што користат дебело им е наплатено од државата, така да ова цицање постои само кај невладините тука а таму сигурно не.

20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.551
    Допаѓања:
    13.896
    Еве де, нека ги затворат сите невладини, баш сакам да видам што ќе прават тие луѓе. Не, нема да се снајдат повеќето од нив. Многу одамна се имам нудено преку Европски волонтерски сервис ако има можност да волонтирам некаде, ми рекоа прати ЦВ, а се знаеме со дечките од средно, и никому ништо, тука завршува муабетот за да можат да си одат тие, нивните другари, блиски итн. Една иста група одеа секаде, дури ни инфо некако не споделуваа, баш беа скржави. На татко им имотот.

Македонец во Германија работи исто како и Србин, Хрват, Бошњак, ништо посебно, и секако дека ќе биде помалку платен од Германец и така и треба да биде. Македонец што живее во германски град, а лиги му течат за путинизам, палестински џихадизам, асадизам, очигледно е ист како и овие Сиријци што не се вклопуваат никаде, му пречат туѓи вредности, а седи таму и го цица твој систем. Типичен пример за нелојалност.