Имам проблем со трнење на левата дланка, навечер ме буди од сон, не ја чувствувам, дури не ја размрдам дланката.... И вчера вечерта ме болеше цела лева рака и болка и слабост чувствував, а утрово немаше ништо... Работата ми е седечка, можно ли е да е вратна спондилоза? Други симптоми немам... Најверојатно ќе треба да посетам матичен лекар...
Zdravoooo,za postar roditel se raboti. Ima vratna spondiloza,ni preporacaa Sancova kravata,i poseta na Fizioterapevt. Tatko mi ima golemi bolki vo vratot,vo megjuvreme pravi ispituvanja dali ima tumor vo crniot drob(snimana mu e glavata imal odamna mal mozocen udar )nisto poveke. Dali vi pomognala kravatata,kolku vreme se nosi samo koga sedi i e vo dvizenje li? I dali i koja pernica vi pomognala. Ve molam koj znae neka odgovori
Jas ja imam i ja nosam i mnogu mi pomaga,isto imam vratna spondiloza i mi se vrti i golemi bolki vo vrat osobeno na promena na vremeto,da ja nosi pomaga..a dali mu predlozija nekoj lekarstva?
Lekarstva ne. Osven sto mu rekoa nee strasno do tolku,nosi sancova kravata mu rekoa,i mastovi koi mislis ti pomagaat tie. Jas planiram pernica da mu kupam,iskreno od mastovi nisto ne mu pomogna,se utepa od pienje apcinja za bolki. Imase i on vrtoglavici,bevme i na nevrolog nikoj nisto neznae da kaze.
Abe ne e strasno nie si znaeme,znaci boli vrat e omalaksuva od bolka i plus vrtoglavici kako na brod da sum ,epten grdo custvo mi stvara i panika,se mackam i jas so masti ama momentalno opusta i neznam drugo sto da se pravi..
Шанцовата кравата многу помага, но смее да ја носи само неколку часа во текот на денот, ако ја носи подолго ќе ги ослаби вратните мускули дополнително.
Здраво девојки.Да прашам некоја што била на физикална да сподели искуство после физикална струја магнет што и да прават.Дали имавте вртоглавици или во беше лошо првите два три дена ?
Околу половина час, на секоја точка десет минути, прво почнував со масажа, па на магнетна, па струја. Ништо страшно, апсолутно ништо не чувствував. А струјата ја местат колку според твои потреби, не е поентата да боли.
Јас најзадоволна од тие во Медикус, не би ја менувала за ништо. Конкретно оваа ја користам долги години, не е променета: https://medicushelp.mk/p/5/ortomemori-anatomska-pernica-mikonos
Јас спијам со раката под перница и не можам на анатомски. Имам на комодита,ама со раката под неа не стои право. Дали има обична а квалитетна перница?
Тоа појма немам, ама ако имаш проблеми со вратот не треба да спиеш со рака под перница, и јас мислев како воопшто ќе спијам на перницава а и така висока (и јас спиев на времето со рака под перница). Дури продавачката ме советуваше да спијам на повисоката страна. Јас вчашена. Ама бидејќи многу мака си имам со вратот, си се нафатив, и од кога видов промена не ја мењам.
Јас осеќам како некоја тежина, не на вратот само туку цел тој дел плешките. Како да ме турка нанапред. А на физијатар ми рекоа дека вратот ми бил обратно поставен (што и да значи тоа). И како ограничени си ги осеќам движењата на вратот, посебно за нагоре ако сакам да погледнам високо. Иначе имам спондилоза, Незнам колку се овие две работи поврзани. Болка класична не осеќам, исклучиво тежина и желба да се стискам. И чуден феномен ми е , ова го имам кажано на мал милион доктори но никој не ме сватил сериозно, јас имам голем проблем одкако ќе запалам цигара како уште толку ми се укочува тој дел, снемувам енергија и ми треба едно 5,6 минути после тоа да се вратам во нормала. Ова трае веќе со години Препорачајте ми некое студио што се како поусовршени за врат, и некој ако е упатен во ова повеќе да ми пише, или некој со ист сличен проблем би ми значело ептен, зашто ептен ми е сведен квалитетот на живот поради ова на минимум.
Дали имате препорака за доктор? Не знам ни што доктор барам, невролог, физијатар, ортопед?! Искрено не знам дали е спондилоза, ама е многу сериозно искривување, дури ко buffalo hump имам. Ми трнат раце, рамењата, премногу боли веќе и слабост чувствувам.