Некаде прочитав, дека баш кај постарите лица има покачен притисок заради вратната грпка која прави послаб проток на крв и телото за да надомести , го покачува притисокот, мене ми има логика. Мене лично не ми го зголемува притисокот.
Да, јас. Супер беа за вртоглавицата ама желудникот ме болеше многу од нив, издржав месец дена и ги прекинав.
имам спондилоза и шилци на вратот.дијагнозата ми е поставена откако ме снимаа на рентген.кога сум уморна и при облачно време ми се гади и како да ми се приклештува вилицата.совет и дали имате слични симптоми ? ми направија Shock wave терапија пред 4 години и ми беше подобро.дали и некој од вас се лечел на тој начин??
Нема класичен лек за спондилоза што е најбитно и не се оперира освен во тешки случаи едноставно дегенерацијата на дискусите и на пршлените мора да се менаџира со физикална и домашни вежби и движење. Најди си вежби за вратот што дефинитивно многу ќе ти помогнат.
Значи на денови, период многу имам мака со вратот болка зашеметеност, омалаксана ми понудија во аптека Билобил интенс, со гинко, ќе пробам некое време, а некој да има пиено??
Оди си на физикална месец дена и после со месеци треба вежби дома да правиш друго нема да ти помогне.
Магнезиум глицинат + ортопедски влошки за чевли (ако имаш рамни стапала), и без непотребно седење пред компјутер.
Непотребно време на компјутер 7 часа на работа не цели можеби ама раб во продавница каде што наплаќам и на каса.. Незнам веќе, имам искривување на врат и + бааѓи спондилоза :/
Samo fizikalna na 3 m. Neznam so se ispituvanja ne napraiv do magnet i eeg na glava i na kraj se utvrdi spondiloza. Strasni vrtoglavici do stepen da mi e strav da otidam do prodavnica zasto imam malo bebe. Sea redovno odam na fizikalna i sum podobra. Vo moment na vrtoglavica piev b6 . Pravete si barem 1 godisno snimki i pravec fizikalna.
Така е, но ништо без вежбање, мора физичка активност плус посебни вежби за врат барем неколку пати неделно, иако препорачуваат секој ден. И ако работата е седечка мора чести паузи макар само да станеш, да се исправиш, да смениш положба. Често работам долго време без да станам и после се ме боли. А и стресот премногу влијае, тогаш најмногу и вртоглавици се јавуваат.
Добар ден од мене нова сум ве читам и да споделам имам мака со вратна спондилоза.Не толку со болки колку што имам несигурности во движење и тоа многу ме вознемирува. Одам и на физикална и вежби и на киропрактика јас немам никакво подобрување.А навистина ми влијае на секојдневно функционирање/ движење.
Операција е крајно решение се прави исклучиво од страна на неврохирург и треба да се направи магнетна резонанца.
Zdravo na site denes lezejki slucajno mi se prevrte zila vo vratot koja so me boli , dosega ednas mi se ima sluceno i posle 2 dena me fatija vrtoglavici i bev na fizikalna e sea kako mozam da ja namestam i da preveniram za da ne zavrsam pak na fizikalna zasto ne sum vo mkd momentalno
На обична снимка докторите ми викаат дека не е страшна моја ситуација за да предизвикува такви несигурности во одот.Тоа го препишуваат на анксиозност, но мене штом ме заболи врат ја има таа несигурност....се инзаодев на доктори и нема решение.
Па за преметната жила обично не се оди на физикална... со некои креми, масти, исчезнува за 3-4 дена максимум.
Ja imam istorija so vrtoglavici minatiot pat koga mi se prevrte posle 2 dena me fatija strasni vrtoglavici cela soba mi se prevrtuvase