Вреди ли да си добар?

Discussion in 'Психологија' started by sexybaby22, Oct 17, 2010.

?

Вреди ли да се биде добар во денешно време?

1. Вреди.

112 vote(s)
    14.5%
  2. Не вреди.

141 vote(s)
    18.2%
  3. Вреди, ама со тие кои заслужуваат.

355 vote(s)
    45.9%
  4. Ако бидеш добар, лошо ќе те снајде.

43 vote(s)
    5.6%
  5. Златна средина.

122 vote(s)
    15.8%
  1. s.u.n.s.h.i.n.e

s.u.n.s.h.i.n.e Истакнат член

Вреди навистина! Можеби ќе те направат дебил,но добрината како бумеранг некогаш ќе се врати кај тебе..

seksi and Ket.Rin like this.
  2. Domino

Domino Популарен член

Мислам дека веќе не вреди. Колку и да помогаш ти си на крај виновникот. Секогаш. Всушност ако сакаш да успееш мораш да бидеш злобен, додека ако си добар ке бидеш газен од страна на сите. Во денешно време само кучките и амбициозните жени кои не гледаат за оние околу себе успеваат во животот. Eat or be eaten...

3. La.Reina.Del.Sur

La.Reina.Del.Sur Истакнат член

Добар со секого, добар со никого...

4. ElleS

ElleS Истакнат член

Кажав претходно дека не и сега ќе потврдам уште еднаш ...огромно НЕ, НИКАКО!
    Татко ми кој секогаш ме учел да бидам добра со луѓето да ги почитувам зошто он самиот е предобар и гледал да им е добро на сите дочека по незнам кој пат да биде разочаран од браќата и неговите први братучеди. Кога им требал на сите секогаш бил тука, никогаш не го поддржуваат во ништо и доаѓаат само од корист. Сите си имаат станови и ги имаат омажено, оженето своите деца и сега татко ми како најмалав останал во старава куќа и сега кога сака да ја продаде да се средиме некаде сите му бараат пари... а многу деца се и ако им дава на сите по толку нема да остане ниту за една соба да купи. А во истиот момент братучедите од татко ми со кои делиме ист двор ја продале куќата нивна на некој мафијаш без да кажат а татко ми секогаш ги прашувал нив дали е во ред да не им донесе кој било :fubar: НЕ НЕ НИКАКО СО НИКОГО НЕ ВРЕДИ ДА СИ ДОБАР сите гледаат свои интереси од мали деца до највозрасни!

5. teddybear

teddybear Популарен член

6. lola-86

lola-86 Истакнат член

Ако те прави доброто дело да си добар ДА,но ако те прави да испаднеш ГЛУПАВ НЕЕЕЕЕЕ......

7. seksi

seksi Истакнат член

Добрината ќе ни се врати, верувам во тоа. Треба да бидеме позитивни, со добра намера, но не да се газиме себеси за некого. Треба цврсто да стоиме на свои нозе, и да се бориме, ... малце сложено прашање е... но сепак е подобро да правиш добро за да те следи добро!

8. Lux

Lux Форумски идол

И ова треба да значи ?
    Со сила да се биде добар или ?

9. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Кон беспомошните и кон оние кои се добри со тебе.
    Остатокот - Брн ин хел :devil:

10. honey-bee

honey-bee Истакнат член

јас мислам дека веке не вреди,колку подобро им правиш на некои личности,толку полошо ти враќаат.Ти се трудиш да направиш се за нив,да им помогнеш колку што можеш а тие едноставно не те ценат.Кога им треба нешто ке те побараат,а кога не ке заборават дека постоиш.

orinoco likes this.
  11. orinoco

orinoco Истакнат член

Се надоврзувам на претходниот коментар , не напразно има и една поговорка: АТЕР,АТЕР на крај ЕБЕМ ТИ МАТЕР!!! и тие што не прават се ставени во исти кош со ние што правиме.
    Но Господ гледа и казнува!!!

12. Elennaa

Elennaa Популарен член

Јас го знам на др. начин...
    На секому атер, себеси матер.
    Абе вака, во животот се се памти, се се плаќа, се се враќа. Ама едноставно за некои луѓе не вреди! Сите гледаат само корист. Или едноставно.. тука се само кога им требаш. :doh:

13. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Staff Member

На сите атер на себе матер така иде работава

14. Mini-Mouse

Mini-Mouse Популарен член

Вреди!! Не би коментирала многу на оваа тема само би сакала да споделам некои изјави на Мајка Тереза кои ми се поомилени :
    1)Луѓето се често неразумни,нелогични,егоцентрични .... како и да е простете им!
    2)Ако сте добар луѓето можат да ве обвинуваат за себичност ...како и да е БИДЕТЕ ДОБРИ!
    3)Ако сте чесни и искрени луѓето можат да ве измамат но сепак бидете ЧЕСНИ И ИСКРЕНИ!
    4)Она за што сте вложиле години за да го изградите некој може да ви го уништи пркеу ноќ но сепак ПРОДОЛЖИТЕ и понатаму ДА ГРАДИТЕ!
    5)Добрината која ќе ја направите денес луѓето честопати ќе ја заборават утре ...како и да е ПРАВЕТЕ ДОБРИНА!
    И многу други .... али доста се овие! :)
    Често ме карактеризираат како добра,фина,културна,позитивна итн... и се трудам да, но има ситуации кога стварно некој не заслужува да си добар и ти пука филм. Па се научив, со текот на годините, да функционирам по она правило ~ Како со мене -така и јас со нив~ :angel: :devil:

Chocoholic.girl likes this.
  15. thelittle17

thelittle17 Популарен член

луѓето се така покварени и утре ќе заборават колку и да си направил за нив, кога ќе ти биде најтешко ќе ти свртат грб.. ма веќе ичч никој ни трошка ема да добие од мене, секогаш бев искористена повеќе не толерирам !

16. ludacaa

ludacaa Истакнат член

абе вреди да си добар али па затоа за се си има границааа,колку си подобар со чоек толку на глава ти се качува,али мислам дека се се врака се се плаќа така и за ова праи добро кад тад ке ти се врати со добро...

17. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Дали вреди да си добар ?!..

Јас би рекла зависи за кого како.. Има луѓе кои ја заслужиле мојата добрина и помош, а има и такви кои не го заслужиле ни моето здраво !!

Од секогаш сум помагала на сите, колку можам се разбира.. Но, секогаш за секого сум била тука !!.. Има такви и што ја искористиле мојата помош и добрина, и во момент на нервоза и лутина сум викала дека НИКОГАШ повеќе нема на никој да помогнам, но грешев.. Ме повредувале многу, но сепак сум простувала, сум помагала, многу од нив ми забиле нож во грб и се правеле како ништо да не било.. Лајф гоус он.. Според мене не вреди да си добар, зашто кога-тогаш сите ќе ја заборават твојата добрина и ќе ти свртат грб, ќе ти кажат чао :hai: или најлошо без збогум ќе заминат од твојот живот..

Животот ме научи да се борам и од многуте грешки научив дека не можеш да му веруваш секому! Јас на никому нема да свртам грб, за секој ќе бидам тука да помогнам, а они нека се срамат и нека вртат глава што сакаат само да ја искористат човековата добрина...

18. lolooo

lolooo Истакнат член

НЕ ВРЕДИ ДА СЕ БИДЕ ДОБРАР КОЛКУ СИ ДОБАР ТОЛКУ ТЕ ПРАВАТ ГЛУП СУМ СЕ РАЗОЦАРАЛА ОД НЕКОЛКУ ЛИЦНОСТИ СТО НАВИСТИНА САМ БИЛА ДОБРА И СЕ НАЈУБАВО САМ И МИСЛЕЛА АЛИ СФАТИВ ДЕКА НЕ ВРЕДИ ДА СИ ДОБРА ТЕ ПРАВАТ ГЛУП СМОТАМ ЗАТОА ОД СЕГА САМ ДОБРА ЗА ТИЕ СТО ГИ САКАМ И СТО МЕ САКАТА СТО МЕ ЦЕНАТ И ГИ ЦЕНАМ АЛИ ЛОШО НА НИКОГО НЕ МИСЛАМ ИМА ГОСТОП НЕКА СУДИ

19. Responsible

Responsible Популарен член

вреди, но само кон оние што се добри кон тебе.

20. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Зошто да не вреди голем е Господ знае да ја награди секоја добрина и се што е направено со душа и посветеност :)